• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex D. RosariaCURAÇAO – Partido PAIS vraagt zich af wanneer de belastingwijziging wordt gepubliceerd. “De regering geeft een halve ton uitgegeven om uit te leggen hoe te rijden op de nieuwe rotonde van Janwé, maar informeert het volk niet over de fiscale wijzigingen.”

De Staten hebben de belastingwijziging inmiddels goedgekeurd, maar de regering moet deze publiceren voordat de wijziging geldig is. Tot nu toe is er nog niks gepubliceerd en volgens PAIS wekt dit onzekerheid op bij het volk en handelaren. “Wij vinden dat de regering meer transparant moet zijn, omdat het belastingpakket een grote verandering inhoudt”, geeft partijleider Alex Rosaria aan. “Naast de stijging van de OB met 20 procent en de daling van de Loon- en Inkomstenbelasting voor met name de hoogste klasse, zijn bijvoorbeeld veel fiscale aspecten gewijzigd wat betreft erfenissen. Ook hoeft er zeker een jaar geen OB te worden betaald voor een huurwoning.”

Serieus behandelen
Momenteel wordt er op televisie een spot uitgezonden waarin wordt gezegd dat het belastingplan de koopkracht van alle inwoners zal laten stijgen. “Dit is een leugen”, vindt Rosaria. “En het is niet de manier om een serieus onderwerp te behandelen. De regering moet zeggen wanneer het nieuwe pakket wordt gepubliceerd, welke wijzigingen zullen gaan gelden en wat deze wijzigingen inhouden. Moet de huurder met ingang van 2 januari OB betalen aan de huiseigenaar? Moet een handelaar die eind december goederen heeft gekocht en die op 2 januari ontvangt, 5 of 6 procent OB betalen?” Rosaria raadt iedereen aan om belastingpapieren en salarisstrookjes te bewaren om zo zelf te kunnen kijken of je er met het nieuwe belastingstelsel op vooruit bent gegaan.

5 reacties op “PAIS wil duidelijkheid over belasting”

 1. @ Jules

  Is die berekening van jou niet hetgene wat ze bedoelen met de zgn. “schakels”? Dat van OB over OB over OB enz…)

  Indien dat wel zo is, dan kan ik mij nog herinneren dat e.e.a. omtrent de verhoging van het OB-tarief werd aangeduid als zijnde “schakels worden later verwijderd”.

  Zie grafiekje hiero: https://www.versgeperst.com/nieuws/119313/leuker-kunnen-we-het-niet-maken-wel-makkelijker.html

  Iets vergelijkbaars met wat we op Curacao hadden voor het OB als ik me niet vergis.

 2. Buitenlandse klanten die hierheen komen… Is iets moeilijker uit te leggen.

 3. @ Jules. Niet zo somber. Je bent verplicht om de OB te berekenen, die bij wet is vastgelegd en je klanten hebben dat maar te betalen. Waarom het percentage OB op je offerte vermelden, want dat weten je klanten ook wel.

 4. Nu is het zo dat tegen de tijd dat ik iets verkoop dat is samen gesteld uit meerdere lokale ‘grondstoffen’ er ongeveer 4 of 5 stappen tussen zitten. Dit betekent dat op elk van die grondstoffen OB op OB is gerekend en eigenlijk mijn klant 100% x 1.05 x 1.05 x. 1.05 x 1.05 x 1.05 = 127.6% betaald (plus OB op alle marges tussen de stappen). Als je die zelfde berekening maakt met een OB van 6% kom je op 133.8%, een verschil van 6.2%. Dat is dus MINIMAAL het percentage waarmee retailprijzen omhoog zullen gaan. Maar je hebt nog marges tussen de stappen. Dus laten we uitgaan van een minimale marge van 10%. Dan zit je op een prijs verhoging tussen basisproduct en eindverkoop van 205.5% bij 5% OB en 215.5% bij 6% OB. Kan iemand me uitleggen hoe de koopkracht omhoog gaat als de prijzen met minimaal 10% gaan stijgen?

  Als ondernemer zou je denken dat je als eerste op de hoogte wordt gebracht van veranderingen in het belastingstelsel. Het is nu 20 december en het moet allemaal ingaan per januari. Ik heb geen bericht ontvangen en ook op de website van de belastingdienst staat niets vermeld. Afdeling OB bellen dan maar? Leuk, maar daar wordt niet opgenomen.

  Wat moet ik nu met offertes die dit jaar zijn verstuurd voor projecten volgend jaar? Mijn kosten gaan omhoog doordat mijn leveranciers 6% rekening, maar mijn klanten hebben een offerte waarin 5% OB staat vermeld. Moet ik het verschil dan maar slikken? Dat is lekker voor mijn marges… gaat vast mijn koopkracht van omhoog!

 5. Niet helemaal het onderwerp maar ik zou graag willen weten.
  Wie heeft er voorrang op de rotonde van caracasbaai?
  1) Afslaand verkeer rijdend op de binnen baan (binnenste circel)
  2) Verkeer rijdend op de buitenbaan (buitenste circel)