• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De leider van de streng-stalinistische republiek Noord-Korea, Kim Jong-il, is overleden. De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Hij leidde het land sinds 1994, toen hij zijn vader opvolgde. Kim-Jong-il is omstreden, omdat hij de bevolking vrijwel geen vrijheid gunde.

De bevolking lijdt regelmatig honger, maar de regering besteedt wel veel geld aan atoombommen en andere wapens. Het land staat al tientallen jaren op de rand van oorlog met Zuid-Korea.

Dictator
De Nederlandse minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken stelde vandaag Kim Jong-il ‘een dictator van de ergste soort’ was. Rosenthal maakt zich, net als de rest van de internationale gemeenschap, zorgen over de gevolgen van de machtswisseling in Noord-Korea na de dood van Kim Jong-il.

Hartstilstand
De ‘Grote Leider’ (69) is volgens staatsmedia overleden aan een hartstilstand, toen hij in een trein onderweg was op een van zijn vele reizen door het land. Hij blijkt reeds zaterdag te zijn overleden. Zondag is bij een autopsie de doodsoorzaak vastgesteld. Kim Jong-il kreeg in augustus 2008 een beroerte, waarna hij zijn linkerarm en – been moeilijk kon bewegen.

Opvolger
De staatszender riep de bevolking op zich nu te scharen achter de jongste zoon van Kim Jong-il, genaamd Kim Jung-un. Deze zoon is waarschijnlijk achterin de twintig. De overheid van Noord-Korea verklaarde een periode van rouw tussen 17 en 29 december.

Begrafenis
De leider zal op 28 december worden begraven in de hoofdstad Pyongyang. Zijn beoogde opvolger en jongste zoon zal de begrafenis leiden. Het leger van Zuid-Korea is als voorzorg in de hoogste staat van paraatheid gebracht, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau. Tot dusver is echter nog geen ongebruikelijke militaire activiteit van Noord-Korea opgemerkt.

© ANP, alle rechten voorbehouden

5 reacties op “Leider Noord-Korea Kim Jong-Il overleden”

  1. Als Monk in Noord korea was geboren was hij ook lid geweest van Kim Jong-II vrouwen brigade

  2. Als ik mij niet vergis was onze minister Monk niet laatst in dat land?

  3. Deze doerak was ook altijd op reis!

  4. Deze leider heeft wel wat weg van Schoitte.. ook een vrouwenliefhebber

  5. Zoals de Farc de sympathie kent van minsiter Monk zal Kim Jong-il wel de sympathie hebben van Wiels.