• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vanaf volgend jaar komt er een Papiamentstalige havo/vwo school. Er zijn verschillende meningen over deze nieuwe ontwikkeling. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg: Zou jij je kind naar deze volledig Papiamentstalige school sturen?

Jasmin (19) zou haar kind zeer zeker niet naar deze school sturen, maar ze kan wel begrijpen dat er veel mensen hier op Curaçao zijn die hun kind er wel heen zouden sturen. “Omdat de voertaal hier toch Papiamentu is, en dat is iets wat men hier ook graag wil onderhouden. Voor de ontwikkeling van de kinderen vind ik het dan wel belangrijk dat ze ook Nederlands en Engels op school krijgen.”

Geen probleem
Vincent (45) daarentegen zou het niet erg vinden om zijn kinderen naar een Papiamentstalige havo/vwo te sturen. “Ik denk niet dat het een groot probleem is, want als mijn kinderen een andere taal willen leren zullen ze dat zelf wel gaan doen. Ik vind wel dat deze nieuwe Papiamentstalige school het vak Nederlands moet geven. Dat is de enige eis die ik zou stellen, want dan zouden mijn kinderen wel Nederlands leren praten. Ik heb zelf Papiamentstalig onderwijs gehad, dus ik weet wel dat dat gedeelte verbeterd kan worden.”

Geen toekomst
Diego (21) is het niet met Vincent eens. “Ik zou mijn kind niet daar naar toe sturen. Een school in het Papiamentu biedt jouw kind niet veel toekomst. Hij kan niet naar Nederland om te studeren, omdat hij niet goed genoeg Nederlands kan. Hij zou dan dus op de ABC eilanden blijven om daar een baan te krijgen.”

Nederlands spreken
Ook Letitia (33) zegt nee tegen Papiamentstalig onderwijs. “Zelfs nu alle havo/vwo scholen in het Nederlands zijn, zijn er al zoveel kinderen die geen goed Nederlands kunnen spreken. Als lessen helemaal in het Papiamentu worden gegeven, wordt het alleen maar erger.”

Studiemogelijkheden
Kristel (29) denkt er ongeveer hetzelfde over: “Het zou de studiemogelijkheden van mijn kinderen beperken. Ook al is Nederlands niet een veel gesproken taal over de hele wereld, tenminste hebben ze in Nederland heel veel hogescholen en universiteiten waar onze kinderen naar toe kunnen. Ik denk ook echt niet dat Curaçao ooit de strijd tegen Nederland zou winnen als het gaat om het aantal Hbo’s.”

Beperken
Ook Melanie (44) is het niet eens met deze ontwikkeling, vooral omdat ze weet dat haar kind er later niets aan heeft. Ze deelt de mening van Kristel.  “De opleidingen op Curaçao zijn niet zo goed als in Nederland en je hebt ook niet veel keus hier op het eiland. Ik wil dat mijn kind zelf kan kiezen waar hij/zij naartoe gaat. Als ze dan al niet kunnen kiezen om naar het buitenland te gaan omdat hun Nederlands of Engels niet goed genoeg is, beperkt het hun keuzes heel erg.”

49 reacties op “Papiamentstalig onderwijs: Ja of nee?”

 1. Een Doodlopende Toekomst voor Het Jeugd.
  Wat anders kan het zijn ?!

 2. @wimpiri
  sorry, maar het is niet zo dat alle chinezen Mandarijns spreken en verstaan. wat dacht je van Kantonees? Er is weliswaar een officiële taal maar dat wil niet zeggen dat die ook door de naar schatting 1,3 miljard inwoners wodt beheerst. Vergelijking met Ned gaat mijns inziens niet op . Als je bij de duitse grens iets te hard rijdt rijd je zo de Noordzee in….. Qua grootte en culturverschillen dus totaal onvergelijkbaar.

 3. @ zorro
  tevreden 😉

 4. Zou als proef eens het equivilant van “Het groot Nederlands Dictee” maar dan in het papiaments willen houdenen en kijken naar de resultaten. Gegarandeerd dat zelfs onze papiamenticus Martinus er geen voldoende voor krijgt.

 5. Als het onderwijs op curacao van uitstekende kwaliteit zou zijn, dan maakt het niet veel uit wat de voertaal op school is. Maar aangezien er nog geen geld is voor een vouwblaadje en vele pabo studenten nog niet foutloos in hun moerstaal weten te spellen, zou ik mijn kind niet op een papiamentstalige school doen. Simpelweg omdat ik mijn kind zoveel mogelijk kansen/keuzes wil geven in het leven.
  Zelfs wanneer er voldoende studiemogelijkheden op het eiland zijn, zou ik mijn kind alsnog van deze rots schoppen om hem meer van de wereld te laten zien en zo wijzer te worden. Zeer waarschijnlijk naar nederland aangezien ik maar een karig curacaos salarisje ontvang.

 6. @ KorsAU. Ik geloof niet dat je het begrijot. Wil je alleen handel drijven/cotacten onderhouden met China? Met Chinees kun je alleen in (een deel van ….!) China terecht. (in China bestaan vele talen/dialecten.. Veel chinezen verstaan geen woord van de andere chinese dialecten/talen)..Engels wordt in vele landen verstaan/gesproken en is de internationale handelstaal. ( Ook alsmaar meer in China). Datzelfde geldt in weliswaar mindere maten voor het Spaans..

  Begrijpen is 1 en goed begrijpend lezen is 2. Waar heb ik geschreven, dat Spaans en/of Engels dan maar niet meer gegeven moet worden? Heb je het belangrijke woordje “ook” ook al gemist hetgeen zo veel betekent als “naast Spaans/Engels”. Tevreden?

 7. Lijkt me prima voor mensen die toch niet willen doorstuderen of niet kunnen doorstuderen. Of als hun vervolgopleiding op curacao ook in het papiaments mogelijk is. Ze moeten dat dan wel beseffen.
  Wat ik eigenlijk niet begrijp, is dat er geen Spaanstalig onderwijs op Curacao is. Dan kan je nog tenminste in Puerto Rico of Zuid Amerika verder studeren en je leert een wereld taal, die voor Papiamentstaligen niet zo moeilijk is als nederlands.

 8. @KorsAU, jij bent volgens mij nog niet eens van het tweede district naar het derde district geweest, weet je wel dat de grens op het topje van Seru Chikitu ligt. En dan ga je wijsheden verkondigen over China. Zal je even wat informatie geven: ja in China zijn er diverse/vele dialecten, maar de bevolking leert op school Mandarijns Chinees en dat wordt overal gesproken. Zal wat dichter bij huis komen, in Nederland hebben diverse provincies hun eigen dialect b.v. de Zeeuwen, de Friezen en ook de Limburgers, als deze mensen hun dialect spreken begrijpt de ander daar bitter weinig tot niets van en daarom leren alle witte Nederlanders op school de Nederlandse taal en via deze taal communiceren ze met elkaar. Simpele zaak, maar schijnbaar toch nog te moeilijk voor jou.

 9. @ vieroogigvisje

  als je me kopieert dan wel graag helemaal, want er stond ook bij als we onafhankelijk worden dan hebben we geen banden met Nederland meer, dus het recht of zin om in Nederland te gaan studeren . Daarbij heb ik ook geschreven dat onze toekomst dan ligt in onze regio dus Spaans en Engels lijkt me dan een betere taal.

 10. Nogmaals: wie betaalt de studie van die honderden bursalen? Is daar bij stil gestaan? Niet de ouders, niet de studenten? Wie dan wel?
  Juist: de Nederlandse overheid!!

 11. @ Onbenul Suparano. Nederland mag dan wel niets voorstellen, ze zijn de tweede grootste investeerder in de USA en betalen de schulden van Curacao, zodat de mensen daar een menswaardig bestaan kunnen hebben. Het is door achteruitkijkspiegel specialisten met veel te grote monden als u dat er een totaal verkeerde verhouding ontstaat tussen Nederland en Curacao. Kip Zonder Kop geklets en ook nog zonder staart. Neem een enkeltje naar Aruba, kun je wat fatsoen leren van die “landverraders”.

 12. Henk :” Regeren is vooruit zien de de Hr Jansen is goed bezig om de aansluiting te zoeken in de regio.
  Ook geeft dit een verbetering op onze eigen arbeidsmarkt, we hebben dan geen Bursalen die niet meer terugkeren en onze hoge opgeleiden blijven dan in ons eigen land.
  Daardoor zullen we betere opgeleiden ook in de politiek komen en geen vreemde ideeën uit het buitenland meenemen. De opgeleiden die nu hier zijn , zijn toch gevormd door een anders denkende mensen vanuit Nederland of uit Cuba waarbij onze normen en waarden totaal verschillen.”

  Beste Henk, wat een typische eilandjesmentaliteit. “Wij weten het beter, de boze buitenwereld bestaat niet voor ons. Ik ben Jesus Christus, maar Wiels neemt het even over voor me. En alles is goed als het maar van Curacao komt en vooral niet uit Nederland”
  Zeker veel boeken gelezen en diep nagedacht, dat kun je aan alles merken. Get a life !!

 13. @Sentinel Soberano@

  Bo ideologia ta basá riba odio kontra Makambanan. Si bo ta odia Makambanan, dikon bo ta skirbi na Hulandes anto??? O bo tambe ta laganos hasí ……….???

  Met haat zal je nergens komen!

  In je verhalen lees ik elke keer ‘ Wij ‘ !
  Wie is wij eigenlijk??? de 5% of de 95% van de bevolking van Curacao !

  Pasó mi sa sigur ku mayoria di pueblo di Korsou lo no aseptá bo ideanan! Lastimamente pa Bo ku e isla ku yamá Curaçao semper lo keda DEMOKRATIKO !

  Mi kier kontesta por fabor !!!!

 14. @sentinel Soberano,

  misschien toch gefrustreerd????
  uit je reacties begrijp ik dat je het heel moeilijk hebt…

 15. @korsou, meeste mensen van sint maarten zijn er niet gebioren maar komen van de andere eilanden waar ze geen nederlands spreken

 16. @ zorro.
  Ik geloof niet dat je het begrijot. Wil je alleen handel drijven/cotacten onderhouden met China? Met Chinees kun je alleen in (een deel van ….!) China terecht. (in China bestaan vele talen/dialecten.. Veel chinezen verstaan geen woord van de andere chinese dialecten/talen)..Engels wordt in vele landen verstaan/gesproken en is de internationale handelstaal. ( Ook alsmaar meer in China). Datzelfde geldt in weliswaar mindere maten voor het Spaans..

 17. @ Korsau. vervangen door Spaans en/of Engels.! Heel verstandig om dat te doen, toont toekomstvisie.

  Als eerste land in het Koninkrijk met een toekomstvisie zou Curacao voorzichtig ook kunnen beginnen met Chinees in het voortgezet onderwijs.

 18. Lekker emotionele discussie hier.

  Feit 1: Opleiden in je moedertaal is het beste.
  Feit 2: Hoger onderwijs kun je volgen in een andere taal dan je moedertaal, indien je daarin goed onderwezen bent.
  Feit 3: Meer dan 90% van de kinderen van Curacao wordt opgevoed in het Papiaments.
  Feit 4: Wegens het Nederlanderschap van onze bevolking is het vele male makkelijker om te studeren in NL dan ergens anders. VS studies zijn al onbetaalbaar voor de eigen bevolking van de VS.

  Mening: Het onderwijs op Curacao is ronduit slecht, onderwijzers spreken slecht Nederlands. Ook in de media en op straat wordt slecht papiaments gesproken. Het Papiaments moet op alle fronten worden verbeterd. Ik heb ook geen vertouwen in onze huidige onderwijs deskundigen dat zij de lesstof goed en op niveau kunnen formuleren en presenteren.
  Ik denk dat dit plan pas gerealiseerd kan worden als de huidige instellingen voldoende functioneren.
  Ik voed mijn kind op in het Nederlands, met Papiaments als tweede taal. Ik zou mijn kind liever niet op een Papiamentstalige school willen zien, vanwege het feit dat ik de kwaliteit wantrouw.

  @Sentinel Soberano. Het snoeren van de mond van andersdenkenden is de rede waarom jou ideologie verworpen wordt door vele. De labels “Makamba” etc ontkrachten de strekking van je verhaal en zorgen ervoor dat mensen je niet *willen* begrijpen. Dit land is van ons, niet van een kleur of een ideologie.

 19. laten we eerlijk zijn al die opleidingen van de bursalen en kennis die ze hebben opgedaan in het buitenland dragen alleen maar tot vervreemding van ons land en ons volk.
  ze komen met de raarste dingen terug, wielklemmen, gescheiden huisvuil. rookverbod, DNA test of zoals Wiels sociale bevlogenheid met de armen van het eiland. We zijn als land hier nog niet aan toe. Straks hebben we hier ook een Homo huwelijk of abortus en om alles te kunnen financieren hoge belasting op de auto’s huizen, inkomen.
  Opleiding in ons land met onze normen en waarden is beter

 20. Toch even een opmerking. Op Hawaiii zijn er ook scholen die voor geintereseerden in de eigen taal onderwezen kunnen worden. Dat is naast de Engelstalige school. Op zich is daar niets mis mee. Waar wel iets mis mee is om mensen iets door de strot te proppen.
  De domme opmerking die ik hier van iemand lees over “de slaventaal” geeft weinig kennis van enig historisch besef. Als we het hebben over een ‘slaventaal dan bedoeld reaguurder ongetwijfeld de taal zoals in West Afrika wordt gespoken.
  Wat betreft het naar de internationale school sturen van hun kinderen ook die van Schotte cs zitten erop.Daaruit spreekt zeker hypocrisie vooral als je de bevolkig in een bepaalde hoek drukt.
  Overigens ook mijn kinderen gaan naar de ISC en wel om reden dat ik als geboren Curacaoenaar de meeste tijd voor mijn Ned. bedrijf naar elders voor langere tijd wordt uitgezonden. Even ter verduidelijking.

 21. welke talen spreekt men eigenlijk op de bovenwindse eilanden….? Verstandige mensen daar. Laat Curacao op scholen het Nederlands vervangen door Spaans en/of Engels.! Heel verstandig om dat te doen, toont toekomstvisie. Maar toch niet door het Papiaments…..Waanzin! De jongeren die in het Papiaments les zullen gaan krijgen, worden de lost generation. Ze zullen het later hun ouders/ de huidige regering zeer kwalijk nemen.

 22. Er wordt hier zoveel over “makamba’s” gesproken, maar weet je wel wat dat is?
  Makamba is een visje met een opvallend streeppatroon wat doet denken aan de strepen op een matrozenkraag. Vandaar dat de Curacaowenaars van Afrikaanse afkomst hieraan refereerden als ze een manineman zagen. Dat zijn dus de echte makamba’s. De Jannen.
  Later is het woord in gebruik geraakt als “bijnaam” voor europsese Nederlanders. Nederland heeft zijn marine hoog in het vaandel en we kunnen dus makamba helemaal niet als scheldwoord zien, eerder als een eretitel. Caramba !

 23. @Rudy,
  eigenlijk hoef ik het niet aan je reet op te hangen, maar ik heb geen baas, heb ook nooit een baas gekend.
  ik ken Wiels niet persoonlijk, heb de man nooit gezien anders dan op foto’s, de tv of in z’n programma. ik ben volslagen autonoom in mijn gedachtengangen. plus moet je om mijn baas te zijn een god wezen. als de huidige Wiels niet bestond zou er wel een andere zijn “Wiels” zijn opgestaan. wees maar heel blij dat niet ik die ‘andere’ Wiels ben.

  jullie kunnen en mogen kletsen wat jullie ook willen, maar ik heb wel respect voor Helmin Wiels. al hoeft dat nog niet te betekenen dat ik het letterlijk met alles wat hij verkondigt eens ben.
  maar zulke hardwerkende Curacaouse politici als Wiels heb ik helaas zelden meegemaakt. punt!

  BIBA KÓRSOU! BIBA NOS MINISTRO PRESIDENTE SEÑOR FRANCISCO SCHOTTE, BIBA NOS PARLAMENTARIONAN DI MFK, PUEBLO SOBERANO I MAN! BIBA EUNICE EISDEN, BIBA HELMIN WIELS I BIBA IVAR ASJES!
  BIBA KÓRSOU!
  VIVA CURAZAO!

 24. @beste macamba,
  de moraal van het verhaal is dat wij Curacaoenaars niet persé de nederlandse taal nodig hebben om te kunnen studeren! tis gewoonweg ongelooflijk dat jij denkt dat er alleen maar in Nederland universiteiten of anderssoortige hogere onderwijsinstellingen bestaan!
  het overgrote deel van de universiteiten en andere hogere opleidingen in de ons bekende wereld zijn n.l niet gesitueerd in nederland!
  je hebt zeker nooit gehoord ofwel geweten dat er ook Curacaoenaars in Amerika gestudeerd hebben? of in onze regio? zelfs in Engeland en Italie! hadden zij de nederlandse taal nodig? NEIN dus!
  denk je nou echt serieus dat de nederlandse taal, dat Duits dialectje doorspekt met Frans en Arabisch en nu ook nog Engels, dé superieure taal bij uitstek is?
  laat me svp niet lachen man..maar ik lach toch. 😆 😆

 25. Arme Soberano.. Curacaoenaars kunnen dikwijls niet zomaar doorstromen, althans de papiamentstalig opgevoede meisjes en jongens vaak niet. Vol hoop komen ze in NL aan om daar te concluderen dat ze ipv de slimste van de klas (wat ze jaren misschien waren) de ‘domste’ zijn. Ze zijn niet dom, maar begrijpen veel niet door een taalachterstand. Er volgt regelmatig dan ook n extra jaar. De jongeren zijn teleurgesteld, onbegrepen en krijgen daarbij nog een cultuurschok…en dat zal op deze manier dus erger worden, ook als je hen naar Z-Amerika stuurt (VS is uitgesloten en bijna door niemand te betalen). De jongeren kregen geen les in t Spaans maar het Papiaments.. Ze werden dom gehouden, konden zich niet ontwikkelen, in NL of z-amerika krijgen ze een enorme klap en gues what: ze gaan zich dom voelenn de slimste talentvolse YDK voelen zich dom.. Bedankt regering, goed bezig!

  Nederland is zeker geen wereldtaal, daarom leren steeds meer mensen een andere taal daar. Verschil met andere landen op de wereld is dat de regels en hulp bij het studeren aanwezig is in NL. Een ydk kan makkelijk in NL studeren dus waarom ingewikkeld doen? Er woont vaak familie en men is vaker geweest. Wat is dan werkelijk het probleem? Of zie je stiekem door je bomen van haat het bos niet meer?

 26. @ macamba. Helemaal mee eens, maar er is helaas heel veel nonsens in zijn hoofd en het erge is dat het er ook uit komt. Voorbeeld: Ik en zeer velen met mij heb nog nooit gehoord, dat een makamba serieus beweerde, dat het Nederlands een wereldtaal is dus ik weet echt niet waar hij zijn oor te luisteren legt. Hij mag Nederlands lelijk noemen, want smaken verschillen. Wel weet ik dat er wereldwijd ruim 200 leerstoelen Nederlands op de universiteiten bestaan en daar kunnen we trots op zijn. Het heeft geen zin om een jaloerse makambahater uit het kamp Wiels te helpen.

 27. Blijf het komisch vinden dat veel Curacaoenaars zich sterk maken voor Papiamentu onderwijs, en wel voor iedereen behalve hen zelf.

  Een goed voorbeeld is politicus Errol Cova, die graag alle onderwijs in Papiamentu wil maar wel zijn eigen kinderen naar de International School stuurt.

 28. @JPS, is mijn conclusie correct als ik stel dat ons onderwijs systeem een incompetent zooitje is ?
  En waarom weer Nederland erbij halen, een plekje om ons te verstoppen voor ons eigen falen ?

 29. Kinderen opleiden in een slavendialect is investeren en veroordelen in en tot eeuwig bedelen bij andere landen in de wereld !!
  Gooi nu eindelijk eens een keer dat verdomde chronische slavensyndroom van jullie af en flikker het in de caribische zee,zodat het kan aanspoelen op de Afrikaanse kust.

 30. Sentinel Soberano,

  U hebt in mijn mening de nobel prijs der onzinheid gewonnen.
  Stop toch ook is een keer met dat rare woord ”makamba”. Nederlanders komen toch niet aan met een of andere rare naam voor het Curacao’se volk?

  Lever alstublieft zo snel mogelijk uw NL/EU paspoort in. En blijf lekker hier. Tenslotte ga je niet anders dan met Nerderlandse maatschapijen richting NL waar ze geen mooie taal hebben en die op Duits lijkt!! Heb je OOIT iets van geschiedenis geleerd? Zeker weten niet in NL of ergens anders op de wereld!

  Groet, en succes.

 31. @sentinel Soberano
  je Grote baas Wiels had het niet beter kunnen zeggen.

 32. aan allen die @ Henk schreven, eerst lezen voordat je reageert ik schreef een andere taal met aansluiting in de regio. Niks meer niks minder onze toekomst vooral after the onafhankelijkheid ligt in de regio.

 33. Papiamentu is de taal van de slaven (niets van jezelf, alles van de ander), ik dacht dat men afscheid wilde nemen van de slaven tijd???

 34. Beste Sentinel Soberano,

  Mooi verhaal wat je schrijft maar slaat helemaal nergens op.
  Waar het om gaat is dat de bursalen in Nederland veel meer studierichtingen heeft.Je hebt hier nog eens een normale lts opleiding. Neefle van mijn vrouw wilt kok worden is verplicht om naar Nederland te gaan.,laat staan het hoger onderwijs.Heeft niets met een wereldtaal te maken maar als de leerlingen hier Nederlands goed beheersen ,hebben ze veel meer kansen om te studeren,je geeft zelf al aan dat het onderwijs zeer slecht is hier .Wai is eigenlijk het moraal van je verhaal,heel duidelijk afgeven op Nederland meer niet

 35. Het drastisch verbeteren van het onderwijs zoals vervat in het Deltaplan, waarvan ook de Leeflangwet over de 3 talen een onderdeel is, was gaande, maar is door deze regering niet doorgezet en er is ook op geen andere wijze invulling aan gegeven. Het is gebleven bij de naamsverandering van het PSC, een vergunning voor Omega en nu een Papiamentstalige school, maar of deze Wiels-oprispingen als een verbetering moeten worden gezien wens ik zeer te betwijfelen.

 36. @ seniel Soberano. ten eerste heeft geen enkele makamba niks te zeggen

  Met 2 ontkenningen betekent dit dat elke makamba alles te zeggen heeft en zo is het ook althans elke burger heeft even veel te zeggen, mits de makamba een legale resident is. Elke resident met een Nederlands paspoort stemt democratisch voor dezelfde volksvertegenwoordiging, die op zijn beurt bepaalt o.a. wat en hoe er met het Papiaments zal worden omgegaan binnen het kader van de wet en naar eer en geweten. Een referendum over zo’n onderwerp is niet gewenst, want dan zou er elke maand een referendum zijn, hoewel elke controle van de regering ontbreekt en zou de burger alleen maar referendummoe worden.

 37. ff nog 1 opmerking. ik ben het wel eens met diegenen die menen dat het onderwijs in Curacao, eigenlijk al jaren, op een bedroevend laag niveau aangeland is.

 38. oke, ten eerste heeft geen enkele makamba niks te zeggen noch te oordelen over de vraag of Papiamentu-talig onderwijs op Curacao gewenst is of niet. daar beslissen wij Curacaoenaars over. dus wat de makambas hier allemaal neerkladden is wat mij betreft van nul en generlei waarde! voor eigen makamba parochie en domme Curacaoenaars bestemt.

  @Jeroen, 14:36,
  volgens jou is Papiamentu geen taal, volgens de UNESCO wél!
  maar is het nederlands wel een taal? ik vind nederlands een lelijke taal(?) die eigenlijk een Duits dialect is boordevol Arabische en Franse leenwoorden, tegenwoordig sluipt ook het Engels onverbiddelijk in dat wat men ‘de Nederlandse taal’ pleegt te noemen .
  dat is dus al geen nederlandse taal meer! ik vind de Nederlanders die hier op het forum over een zaak waar zij geen bal over te vertellen hebben, maar wel zo heldhaftig betweterig menen over te moeten oordelen, eigenlijk zielig, om niet te zeggen dat jullie reacties ronduit aan het ‘pathetische’ grenzen! 😆

  de nederlandse taal stelt niets voor in de wereld man! laatstaan in onze regio!!! jullie doen alsof zonder het nederlands niemand een taal zou kunnen leren of eigenlijk niemand helemaal niets zou kunnen leren!?
  vergis ik me nu of niet, er bestaan minstens 6500 talen en een paar duizend dialekten verwant aan andere talen. maar toch spreken de meeste wereldbewoners engels of spaans én ook andere talen zonder ooit het nederlands als instructietaal gehanteerd te hebben. sterker, het overgrote deel van de wereldbewoners kent de nederlandse taal niet eens. net zoals ook wij met z’n allen niet bekend zijn met het gros van de talen op deez aardbol gesproken. dus houd eens op met dat zielige gezever man.

  alles wat een Curacaoenaar moet leren en spreken is Engels, Spaans en ons eigen miniscuul taaltje Papiamentu! het Nederlands is niet van toegevoegde waarde, tenzij men oo zoooo graag in NL wil gaan studeren. overigens iets wat ik elke Curacaouse student afraad! maar goed, ik heb er niet over te beslissen.

  sterker, in Afrika en andere zogenaamde 3e wereldlanden spreken en hebben de mensen doorgaans betere kennis van vreemde talen dan de gemiddelde Hollander ooit zal hebben! alweer, zonder instructietaal nederlands! waar komt het pathetisch idee van de Hollanders en de makambas vandaan dat hun taal zo geweldig is? jullie doen alsof het nederlands een wereldtaal is man. de vraag is hoe belachelijk jullie je zelven eigenlijk wensen neer te zetten? jullie pretenderen een wereldmacht te zijn mét een wereldtaal, een zielige gedachtengang dat helemaal nergens op slaat noch ergens op gebaseerd is..waar komt jullie meerderwaardigheidscomplex vandaan? ik wil best wel helpen hoor. 😆

  maar goed, Papiamentu stelt op wereldschaal net zoals het nederlands taaltje ook helemaal niets voor dan enkel het feitelijke verschil dat het nederlands door veel meer mensen gebezigt wordt. maar het grote verschil tussen ons en de Nederlanders is dat wij GEEN PRETENTIES hebben over onze Papiamentu taal! wij lopen niet met het rare wonderlijke idee rond dat het “voor ons” prachtige Papiamentu een wereldtaal is..Jullie fantaseren en verzinnen een heleboel nonsense bij. treurig man.. 😆

  ff een ander hollands sprookje ontkrachten. elke Curacaouse student moet en hoort precies zoals ook de Hollandse student na de studie zijn of haar studieschuld afbetalen!! dachten jullie nou echt serieus dat een Curacaouse student zo maar gratis en voor noppes een hoge opleiding volgt? dat moet ik nog meemaken! ook een stomme opmerking vind ik de constatering dat VWO in Curacao gelijk staat aan Havo in NL..?!? Ik dacht het echt niet hoor. hoe zou het dan komen dat VWOers van Curacao gewoon doorstromen naar de HBO of soms zelfs de Universiteiten in nederland??

 39. @Anglo. De kwaliteit van het onderwijs op Curacao is bedroevend laag. Daar zal dus (veel) geld ingestoken moeten worden. Verbetering kost geld.
  De mengelmoes van Nederlandstalig en Papiamentu-talig lesmateriaal dat nu gebruikt op de diverse scholen dekt de doelstellingen niet. Het Nederlands materiaal sluit niet aan bij de belevingswereld van het kind (voorbeelden ge-ent op Nederlandse situaties, niet herkenbaar voor de kinderen hier) en het lesmateriaal in het Papiamentu is over het algemeen in elkaar gezet door goedbedoelende amateurs, of, erger nog, mensen die hun zeer beperkte, nationalistische denkbeelden erin verwerken.
  Het nivo van leerkrachten is over het algemeen ook niet om over naar huis te schrijven, je wilt niet weten welke fouten die zelf in hun Nederlands maken.
  In de huidige situatie, wordt op scholen waar de instructietaal Nederlands is, de doelstelling van het aanleren van een behoorlijk nivo Nederlands, volledig gemist.
  Daarnaast wordt op HBO opleidingen in Nederland vaak ook gebruik gemaakt van literatuur in een andere taal dan Nederlands. dus ook de Nederlandse studenten zelf, moeten een tweede taal op nivo kunnen hanteren om te kunnen doorleren.

 40. Beste Henk. De Efteling staat in Nederland en niet in Curacao. Maar de sprookjesgelovers wonen wel hier. En daar ben jij er een van. Maak een gebaar en lever alvast je paspoort in , want Nederland is ook een deel van Europa. Luister vooral goed naar Wiels, dan ga je samen naar de verdommenis.

 41. Even serieus mensen, Papiaments een taal?
  En wat gaat iemand aan die “taal” hebben buiten het sociale circuit om? Met het verder bevorderen van het Papiaments spreken worden keihard alle deuren dicht gegooid voor Curacao. De klantvriendelijkheid en het spreken van de talen voor toerisme en bedrijven is al belabberd, laat staan wanneer men enkel nog een “taaltje” met enkel 2300 woorden gaat spreken.
  In Nederland spreken ook nog genoeg mensen in de sociale omgang het dialect waarmee ze groot zijn geworden maar voor een fatsoenlijke baan heb je toch echt het nodig dat je een echte taal spreekt. Engels, Spaans en Nederlands liggen dus voor de hand.

  @ Henk: Hoog opleiden kan niet op Curacao aangezien de opleidingen (inclusief de zogenaamde universiteit) van een zeer slecht niveau zijn.
  Wanneer je Papiamentstalig onderwijs geeft dan geef je dus geen enkele waarde aan de ontwikkeling van je kinderen en bevolking. Het is een achteruitgang waar Curacao heel erg hard de gevolgen van zal ondervinden en het zal de emancipatie van de Curacaose bevolking enkel schaden.

 42. @JPS, bedoel je dan Papiaments naar Engels, Papiaments naar Nederlands en dan ook nog Papiaments naar Spaans ?
  Als dat zo zou zijn moet Curaçao maar onmiddelijk beginnen met het aanboren van die aardolie voorraden, waar Schotte en zijn adviseur Eisden het verleden jaar over hadden. Dan kan dit “speeltje” uit de inkomsten daarvan betaald worden.

 43. Ooit nagedacht waar het Papiament talig materiaal vandaan moet komen en wat de ontwikkleing en productie (kleine aantallen) daarvan kost?

 44. Klopt wat die horst zegt. nederland betaald ca 20 milj per jaar voor het opleiden van Curacaose studenten. Rendement : 30% slaagt.

 45. 1000 Bursalen. Gemiddelde studie kost 13000 per jaar , wordt betaald door de Nederlandse belasting betaler = 13 miljoen euro. Dan studiebeurs 1000 studenten x 500 pm x 12 maanden=
  6 miljoen. Totaal 19 miljoen euro. wordt betaald door Nederland. Hoe gaat Curacao dat opvangen beste Henk

 46. Beste Henk
  Weet jij op wiens kosten die 1000 bursalen die jaarlijks vertrekken studeren?
  En Henk? Noem mij 1 HBO opleiding die in het papiaments opleidt?

 47. Onlangs sprak in decanen van Nederlandse Hbo en Universitaire instellingen op de studiebeurs in WTC Willemstad. Ik vroeg wat ze van de kwaliteit van het havo/vwo onderwijs op Curaçao vonden. Iedereen antwoordde : slecht. Het Curaçaose VWO staat gelijk aan het Nederlandse HAVO. De studenten mislukken massaal in het Nederlandse onderwijs!
  Het invoeren van onderwijs in papiaments is de meest stomme actie die je maar kunt bedenken. waarom het onderwijs iet Engelstalig maken. Het is bijna crimineel. de kinderen worden opgeleid voor werkloosheid. Of??!!! is dat de bedoeling.
  In ieder geval creëert Helmin cs toekomstig dom stemvee!

 48. Zo moeilijk is het toch allemaal niet:
  Instructietaal Papiamentu.
  Engelse lessen/lesmateriaal in het Engels (gefaseerd invoeren)
  Nederlandse lessen/lesmateriaal in het Nederlands (gefaseerd invoeren)
  Enzovoort.
  Kwaliteit van het gehele onderwijspakket omhoog brengen en leerlingen meer zelfstandigheid bijbrengen.

 49. in het kader van de onafhankelijkheid en de banden met nederland lijkt het me een goede oplossing dat de scholen hier een andere taal kiezen dan Nederland dus meer in de regio.
  laten we eerlijk zijn de grenzen zijn straks gesloten in de Europese Unie en omdat we een eigen land zijn niet geen enkele relatie hebben met Europa.
  Regeren is vooruit zien de de Hr Jansen is goed bezig om de aansluiting te zoeken in de regio.
  OOk geeft dit een verbetering op onze eigen arbeidsmarkt, we hebben dan geen Bursalen die niet meer terugkeren en onze hoge opgeleiden blijven dan in ons eigen land.
  Daardoor zullen we betere opgeleiden ook in de politiek komen en geen vreemde ideeën uit het buitenland meenemen. De opgeleiden die nu hier zijn , zijn toch gevormd door een anders denkende mensen vanuit Nederland of uit Cuba waarbij onze normen en waarden totaal verschillen.
  Voor de nu terugkerende Bursalen is het erg moeilijk te begrijpen waarom het hier nu anders is. Dus opleiding in eigen land is een win-win situatie voor Pais Korsou