• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Zuid-Hollandse gedeputeerde Liesbeth Spies volgt Piet Hein Donner als minister van Koninkrijksrelaties. Tijdens de ministerraad vandaag is Donner benoemd tot vicepresident van de Raad van State. Donner is per 1 februari volgend jaar bij de Raad van State de opvolger van Herman Tjeenk Willink.

Spies is inmiddels langsgeweest bij de koningin op paleis Huis ten Bosch.

CDA
Spies studeerde recht en economie in Leiden, waarna ze onder meer werkte voor het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de provincie Zuid-Holland. In 2002 kwam ze voor het CDA in de Tweede Kamer waar ze vooral het woord voerde over milieubeleid, bestuurlijke vernieuwing, werk en bijstand en het koninklijk huis.

Vicevoorzitter
In 2007 werd ze vicevoorzitter in de fractie en daarmee de rechterhand van fractievoorzitter Pieter van Geel. In juni 2010 verliet ze de Kamer, in november vorig jaar werd ze voor vijf maanden waarnemend partijvoorzitter. Sinds eind april is ze gedeputeerde in Zuid-Holland.

Prestigieuze post
Er werd al maanden gespeculeerd over de overstap van Donner naar de Raad van state. De Nederlandse minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hield nog een sollicitatieprocedure maar die kon de schijn niet wegnemen dat al lang vaststond dat de prestigieuze post bij het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet voor Donner was. Begin deze week werd duidelijk dat ook voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal Economische Raad afgewezen was.

www.versgeperst.com