• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De rotonde in Janwé, die vernoemd is naar CITRO-vrijwilliger Robert Willems, is in gebruik genomen. Vanochtend werden de automobilisten in de ochtendspits nog even teleurgesteld. Maar de rotonde, die moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer, is nu echt open.

Foto door Martina Doevelaar

15 reacties op “Rotonde Janwé nu echt open”

 1. Uit de foto bij deze pagina blijkt dat de rotonde een tweestrooksrotonde is. Jammer dat niet voor een veel veiliger turborotonde is gekozen. In de CROW-publicatie over turborotondes is aangegeven hoe die te ontwerpen (zie: www.crow.nl). Op een tweestrooksrotonde blijven snijconflicten bestaan omdat verkeer van de binnenste rijstrook naar de afrit van de rotonde moet rijden. Zie ook www.dirkdebaan.nl/turborotondes.html voor uitleg over turborotondes.

 2. www.rotondejanwe.com

 3. 2 problemen zullen hier opdoemen:
  1: als je de rotonde verlaat, of op de rotonde vam rijbaan wisselt geef je richting aan. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet gaan gebeuren aangezien de richtingaanwijzer hier op Curacao in het optiepakket van de auto zit.

  2: iedereen op de rotonde heeft voorrang op diegene die de rotonde op willen rijden, OOK DE BINNENBAAN.

 4. Het verbaaste mij vandaag dat de rotonde al open was. Erg mooi (komen er nog planten in de bak in het midden?) en rijdend vanaf Punda rechtdoor richting Jan Thiel zag ik dan ook geen problemen. Nu is de belijning ook nog goed zichtbaar, inderdaad is dit over een maandje wel weer weggesleten.
  Ik denk dat de ‘moeilijkheid’ van het rotonde rijden ligt in het feit is dat veel mensen de verkeersregels niet weten, dan wel aan hun laars lappen. De gemiddelde curacaoenaar geeft geen richting aan vóórdat hij van richting verandert. Dus ook op een rotonde als je de rijbaan verlaat, nee, dat doet hier echt niemand. Daar ben ik geloof ik echt de enige in 😉
  Het blijft gewoon goed opletten en ogen in je achterhoofd hebben wil je hier autorijden.

 5. Heb al op de rotonde gereden, het is heel makkelyk. Helaas begrypen velen het niet. Gewoon de regels onthouden, het lykt ingewikkeld.

 6. @Beer, Cooper heeft anders veel ervaring met maken van rotondes

 7. Rotondes werken wel goed, als ze goed bedacht worden, beter dan kruisingen.
  Bijvoorbeeld een plaats waar nu ook een grote fout gemaakt is met kruisingen is bij Grote Berg.
  Die aansluiting is in de spits al vervelend, maar nu komt aan de overkant de Harmonie. Dat moet ook een woonwijk worden met veel huizen en uiteraard toegang tot de weg naar Westpunt. Nu komt die aansluiting net even 100 meter voorbij de Grote Berg aansluiting. Er komt een mooie grote muur tot vlak aan de weg, waardoor niemand overzicht heeft op de Weg naar Westpunt, waar men 60-80km/u rijdt. Dat noem ik ten eerste heel dom.
  Maar als die twee dingen nu gecombineerd waren op 1 rotonde waarbij de Weg naar Wespunt direct aangesloten wordt op deze twee zijwegen, zowel Grote Berg als Harmonie, dan zou het pas slim geweest zijn.

  Evengoed verder op de Weg naar Westpunt overal een rotonde maken, afslag Willibrordus, Tera Kora, Krakeel, Soemboe, Barber.
  Ruimte genoeg en zou de veiligheid heel erg ten goede komen.

  Ik weet niet wie daar op Curacao verantwoordelijk voor is, ik denk dat er niemand verstand van verkeersstromen heeft.

 8. Dit is inderdaad een zeer domme rotonde.
  Je kunt wel delen van een rotonde twee rijstroken breed maken, maar dan alleen voor verkeer dat de eerste afslag weer moet nemen. Verkeer dat pas later dan 1 afslag eraf moet kan dan via de binnenste strook rijden en dan parallel aan het verkeer dat uit de buitenste strook rijdt de rotonde verlaten. Je moet dan wel voor het verlatende verkeer even 2 rijstroken houden over ongeveer 150m zodat die 2 kunnen mergen.
  Zo bouwt de hele wereld rotondes, alleen op Curacao niet. We kennen hier van oudsher de verkeerspleinen Pleinshi di traffiko Zegu en Palu Blanku, waar de weg wel rond is, maar dat zijn geen rotondes.
  Maar kijk eens op Aruba waar ze hele mooie rotonds hebben op deze manier. Daar zit ook een mooie ribbel tissen de 2 stroken om je goed duidelijk te maken hoe je moet rijden.
  Ik moet de eerste Curacaoenaar namelijk nog tegenkomen die zich aan de belijning houd, als die al te zien is na een maand………

 9. Met de uitleg van Cooper gisterenavond op TV8 vraag je om moeilijkheden. Volgens hem moet je komend vanaf de stad richting Seru Loraweg de linker rijbaan nemen. So far so good. Echter de afslag Seru Loraweg moet je volgens Cooper daar pas nemen vanaf de linker rijbaan meteen naar rechts de afslag en dat is helemaal fout. Zo hoor je geen rotonde te nemen en heb je een probleem met het verkeer vanaf Montanja, dat rechtdoor naar de stad wil en rechts blijft rijden. Je behoort meteen na de weg vanuit Montanja zo mogelijk meteen van de linker naar de rechter rijbaan te gaan om vervolgens zonder gevaar naar de Seru Loraweg rechtsaf te slaan. Wel uitkijken voor coureurs die op de rotonde vanaf de stad abusievelijk rechts zijn blijven rijden.

 10. Gelukkig heb ik die Caracasbaaiweg niet nodig om bij mijn huis te komen! Heeeeeerlijk

 11. Men is nu toch al gewend al die tijd om een omweg te rijden. Ik rij liever om dus. Dit wordt toch een puinhoop. Met al die asocialen die hier rond rijden, wordt dit toch maar niks..

 12. Hoe werkt het dan? Ik snap er niets van

 13. Dit word dus een groot probleem voor mensen die de verkeersregels wel weten en een lust voor asociaalen. .Deze tekening is toch om gek van te worden.Blauw is dus echt helemaal de lul,deze moet twee keer invoegen om rechtsaf te kunnen op de tekening ,ik hou er mee op, ik moet er van huilen en laat ik gewoon een andere weg nemen lijkt me beter voor mijn auto en gezondheid.

 14. En binnen 5 minuten al een aanrijding, dat geeft mooi weer waarom we nog niet in 30 jaar zelfstandig moeten worden, zie deze rotonde!!

 15. lijkt me een goed idee als ze in het midden van die retonde , precies in het midden van dat mooie ronde plantenbak gedoe een CRS kantoortje zetten , want dit kan niet goed aflopen met de slimme weg gebruikers op dit eiland hahahaha