• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao krijgt de eerste Papiamentstalige havo/vwo-opleiding ter wereld. Dat heeft minister Lionel Jansen (Onderwijs, Cultuur, Sport en Wetenschap) vandaag bekendgemaakt. “Papiaments is de nationale taal van Curaçao”, benadrukt Jansen.

De huidige regering wil het belang van het Papiaments onderstrepen en daarom moet er ook een opleiding op dit niveau in het Papiaments zijn, aldus Jansen. De Papiamentstalige school zal in het schooljaar 2012-2013 van start gaan en is in handen van de humanistische schoolopleiding die is opgericht door de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion.

© ANP, alle rechten voorbehouden

46 reacties op “Eerste Papiamentstalige havo/vwo-opleiding”

 1. @ romad. Aan jouw oordeel als ervaringsdeskundige hebben we tenminste iets en zeker veel meer dan van sommige betweters/blinden hier. Het sluit aan bij wat ik in het verleden heb gehoord nl. dat de school van Arion voor bovenmiddelmatige leerlingen goed is. Mijn vraag is echter wel waarom je je kind op zo’n school hebt gedaan en ben je van plan om van school te wisselen???

 2. Mijn zoontje zit op een papiamentstalige lagere school. In de hoogste klassen wordt ook les in het Nederlands gegeven. Dat gaat als volgt:
  Biologie; spijsvertering. De tekst/stof moet worden geleerd omdat er een proefwerk over wordt gegeven. Dus mijn zoontje moet de stof leren in een taal die hij niet machtig is. Gelukkig ken ik wel Nederlands dus in feite vertaal ik de stof/tekst van het Nederlands naar het Papiamentu. Als ik naar mijn beste kunnen, zeker weet dat de stof is doorgedrongen gaan we de hele stof in het Nederlands oefenen. Want het proefwerk is in het Nederlands dus de antwoorden moeten ook in het Nederlands zijn.
  In de klas wordt dezelfde methode toegepast. De Nederlandse tekst wordt door de leerkracht twee keer uitgelegd, een keer in het Nederlands, een keer in het Papiamentu.
  Dan denk ik: wat nu als je als kind geen ouder hebt die het Nederlands machtig is. Dan kan je gewoon je huiswerk niet leren want je begrijpt de taal niet. Van een kennis heb ik gehoord dat haar dochter op de middelbaar onderwijs de gehele Nederlands tekst uit het hoofd leert in geval van een proefwerk. Of de stof waarover het proefwerk wordt gegeven is begrepen, is een andere vraag. Is het misschien beter op een Nederlandstalige school? Ik durf te zeggen dat het voor de Papiamentstalige kinderen niet beter is. Vergelijk maar eens het leesniveau van een van huis uit Nederlandstalige kind en Papiamentstalige kind in dezelfde klas.
  De gedachtegang is : er wordt in het Nederlands onderwezen om het Nederlands te leren. Ik ben geen taaldeskundige maar volgens mij is dit niet de manier om een vreemde taal aan te leren. En de realiteit is dat het Nederlands een vreemde taal is op Curacao. Aan het einde van de rit is men het Nederlands nog steeds niet machtig en de stof kent men ook niet!! Behalve dan de bollebozen) Bovenstaande is niet iets nieuws maar is al generaties aan de gang.
  ja, het Nederlands is belangrijk enz. maar op deze manier wordt het niet geleerd (behalve dan als je een talenknobbel hebt). De praktijk heeft het al bewezen.
  Mijn kind redt het wel maar ik denk aan de vele kinderen in zijn klas die het niet zullen redden.

  PS aan de leerkrachten ligt het niet. Die doen hun best.Maar ze zitten gevangen in een systeem die niet deugt.

  Met een papiamentstalige havo/ vwo weten de leerlingen in ieder geval de stof.

 3. @ Valentino. NA de middelbare school wel te verstaan zoals met zovele studies!!

 4. Fantastisch zou ik het vinden als op Curacao het complete onderwijstraject in het Papiaments doorlopen kan worden. Dat is de enige manier om IEDEREEN kansen te geven zich te ontplooien. In je eigen moedertaal snap je nu eenmaal meer, vraag je makkelijker wat je niet begrijpt en voel je je veel vrijer.
  Het is tijd dat Curacao afrekent met z’n dramatische onderwijsgeschiedenis. Wat moeten kinderen hier met Hoogezand-Sappemeer? Het trieste is dat het onderwijs niet alleen Nederlandstalig is, maar ook op Nederland gericht. Er moeten juist goede leerboeken komen in het Papiaments met het focus op de eigen omgeving.
  En vanuit het Papiaments goede taallessen (al meteen vanaf de lagere school) met de nadruk op Spaans en Engels, want dat zijn de talen waarmee je verder komt. Zelfs als je Nederlands studeert in Nederland, ontkom je niet aan Engelstalige leerboeken.
  Ik ben het hartgrondig eens met vorige reageerders die vinden dat Curacao zich ook qua onderwijs meer op de regio moet richten. Ga verder leren in een van de landen in Zuid-Amerika, of desnoods in de Verenigde Staten. Zo blijf je ook makkelijker bij Curacao betrokken. En inderdaad, met je Engels van de Nederlandse middelbare school kun je prima een Engelstalige studie volgen, dus waarom zou dat hier niet kunnen met de taallessen Spaans en Engels van school?

  Het zou een hele prestatie zijn als deze regering dit al tientallen jaren bestaande probleem eens structureel zou oplossen. Investeer niet alleen in de taal die voor de klas gesproken wordt, maar pak het bij de wortel aan en investeer eindelijk ook eens in goed lesmateriaal. Dan heb je je eilandskinderen – ongeacht kleur of achtergrond – ECHT iets te bieden.

 5. Goede ontwikkeling. Een eigen identiteit is het belangrijkste wat er is. Veel Nederlanders doen een Spaanstalige opleiding maar niemand hoor je daarover.
  Ik gun Curacao een waardige en populaire toekomst. Nederlanders hebben altijd moeite gehad met het waarderen en waardig behandelen van Surinamers, Antillianen en Indiers. Het zit hier zo erg in de cultuur verankerd dat vooral de nieuwe generatie het niet meer ziet.

 6. Helaas voor Curacao is het een nadeel dat het een klein eiland is.
  Als men verder wil studeren in de exacte wetenschappen zal men echter altijd aangewezen zijn op studiefaciliteiten het buienland.!!
  Ook de mensen die op een van de Nederlandse eilanden wonen zijn daar toe genoodzaakt.
  Curacauo weet uit pure frustratie, met kunst en vliegwerk een soort van universiteit op de been te houden,waar enkel de onmacht van afstraalt.
  Kies voor een super pretpakket en ga naar de UNA, de wereld wacht op u met open armen.
  Geloof je het zelf ????,dan maar vooral lekker doorgaan met jezelf voor de gek te houden.!!

 7. Papiamentstalig onderwijs is investeren in en kiezen voor de eeuwige armoede.!!

 8. Papiamentstalige havo/vwo opleiding ter wereld = Het eerste DoodLopende Toekomst voor het Jeugd, het eerste stap om het jeugd binnen deze papiamentstalige land/eiland te behouden

 9. @Solange, nog even een nabrandertje: waarom verlaag je je tot het gebruik van dat taaltje ? Als je het in je eigen dialect schrijft zul je veel meer van je doelgroep bereiken, go for it.

 10. @Solange, je pleidooi tegen alles wat makamba is en vertegenwoordigd vind ik uitstekend, scheelt ons weer een heleboel gedoe om zoveel mogelijk van jou soort uit Nederland weg te werken. Keep up the good job.

 11. @Edward, je onderschrijft exact waarom de instructie taal in het Nederlands was, heb jij toch wel je voordeel mee gedaan zo te lezen. Kun je je voorstellen dat jouw instructietaal Papiaments was geweest ? En dan vanuit je papiamentstalig leerboek engels had moeten leren, lachen toch !

 12. Ik begrijp iets niet Jansen, is het nu zo slecht gesteld met de ontwikeling van kinderen en dat ze door deze onbedachte actie van Wiels het beter gaan krijgen,grrag zwantworst op deze vreeg

 13. @Edward,
  Wellicht heeft het te maken dat het onderwijs op Curacao op Nederland gericht is/was? Daarnaast veel studenten familie en vrienden al hebben wonen in Nederland? Nederland een veilig land is waar je kinderen heen kan sturen en bv Venezuela een zeer geweldadig land is… (zelf studenten van daar gaan studeren op Curacao!). Gemiddelde spaans van de YDK is ook niet echt om naar huis te schrijven..In veel latijnsamerikaanse landen wordt je racistisch bejegend als je een kleurtje hebt..

 14. Het is mij niet duidelijk waarom de instructietaal op de Havo Nederlands zou moeten zijn. De redendie door iedereen wordt aangegeven is de vervolgopleiding, maar ik heb na mijn Havo in Nederland een opleiding in Amerika gedaan terwijl mijn lagere school en Havo in het Nederlands waren. Toch kon ik prima terecht in Amerika met mijn Havo-engels. Want daar gaat het om: je moet goede taallessen krijgen, op dit eiland zeker in het Engels en Spaans. Ik ben het er mee eens dat het logischer is hier in de buurt naar een HBO of Universiteit te gaan dan naar het koude Nederland te vliegen.

  Blijft wel het punt van leerboeken in het Papiaments, de markt lijkt me veels te klein om die te gaan ontwikkelen.

 15. @Solange
  Helemaal met je eens. Immers: Zuid-Amerikaanse landen bieden veel betere scholing dan Nederland. Bovendien bieden Zuid-Amerikaanse landen ook allemaal studiebeurzen aan aan studenten uit het Nederlandse Koninkrijk, zodat studenten op basis van een prima prijs/kwaliteit verhouding van een degelijke studie kunnen genieten. Ja, Nederland is echt een kutland dat ons eiland verziekt, uitmelkt en wil herkolonialiseren. Die Zuid-Amerikanen, die hebben het pas goed met ons voor!!

  Ik ben ook benieuwd hoe je er bij komt dat Suriname het Nederlands steeds verder zal vervangen door Spaans en Engels. Ik heb een jaar door mogen brengen in het prachtige land en niks blijkt minder waar. De onafhankelijkheid is Suriname slecht bevallen en het land heeft zich inmiddels bedient van steeds meer mogelijkheden om de band met Nederland weer aan te sterken. Een belangrijk middel daartoe is ondermeer de Nederlandse taal, die – zeker nu er steeds meer Surinamers in Nederland gaan studeren – dan ook steeds belangrijker wordt.

  Als je niet snapt wat ik bedoel moet je mooi voor de onafhankelijkheid gaan strijden. Met een beetje geluk begrijp je me dan over 10 jaar wel.

  Die “vijandelijkheid” in Nederland moet je me trouwens ook nog even uitleggen.

 16. @Solange, maar waarom schaf je dan ook niet papiamentu af? Die taal wordt alleen maar op 3 rotsen gesproken? en op Curacao is Nederlands al de taal sinds 1600! Meer dan 400 jaar spreekt men Nederlands op Curacao.

  Ik verdenk jij dat jij van Curacao een kolonie van venezuela wil maken. Ik heb je wel goed door met telkens anti nederlandse woorden en pro Venezuela.. Nou ga maar goed na wat ze van de YDk denken in Venezuela! Dan is Nederland ineens niet meer zo kil en vijandig!

 17. @Solange@ De Nederlandse taal moet verdwijnen als een van de officiele talen van ons eiland, Spaans moet ipv het nederlands een officiele taal worden.Wij moeten ernaar streven om zo ver mogelijk van Nederland en de makambas te blijven.

  Solange si bo ta odia Makambanan, dikon bo ta skirbi na Hulandes anto??? O bo ta laganos hasí …………….???

  Ku bo ta Extremista, mi no tin duda! Un kos sí, tur kos ku ta extremo ta malu!

  Alles wat extreem is, is slecht !

  @Solange@Wij moeten ernaar streven om zo ver mogelijk van Nederland en de makambas te blijven.

  Wie is wij hier??? de 5% of de 95% van de bevolking van Curacao ! Ku ken su mandato???

 18. @ ffan. Het koesteren van het Papiaments kan ook anders en veel beter en doe dat niet zonder de consequenties voor de jeugd te overzien en de vrije keuze van studie elders daardoor te beperken. Niemand zal beweren, dat je het Papiaments moet laten verkommeren of doodbloeden. Laten we het Papiaments op een normale manier laten ontwikkelen en niet met een hype van de laatste jaren met toenemende “verspaansing” en “ontnederlandsing”.

 19. Ik denk dat de huidige kwaliteit van het onderwijs meer de reden is waarom bursalen zich moeilijk redden in Nederland of eventuele andere landen. De keuze voor een bepaalde instructietaal behelst maar een deel van de kwaliteitswaarborg.
  Instructietaal in het Papiamentu lijkt mij logisch, daar dat door de meesten het best begrepen wordt. Maar dan moeten er goede boeken, lesmateriaal en examens in het Papiamentu komen, afgestemd op het nivo van eventuele vervolgopleidingen (al of niet in het buitenland).
  De kwaliteit van het vreemdtalig onderwijs (Nederlands, Spaans, Engels) en natuurlijk ook andere vakken zal omhoog moeten, zodat de landskinderen van Curacao zich kunnen meten met studenten van andere nationaliteiten (veel Chinezen gaan ook studeren in Nederland bijvoorbeeld en doen het niet slecht).
  Een ander punt is dat de kinderen op Curacao een opvoeding en scholing moeten krijgen die zich erop richt dat het kind later zelfstandig kan leren/werken. In andere landen gaat het onderwijs veel meer met zelfstandig werken en eigen initiatief van de leerling gepaard dan hier. Gevolg is dat als YdK in Nederland gaat studeren zij een vrijheid krijgen die ze niet gewend zijn en waar ze niet mee om kunnen gaan.

 20. @Solange, in Brazilië spreken ze portugees, dus wat wil je spaans of portugees ? En verder is iedereen het er dacht ik over eens dat nederlands goed is voor als iemand in Nederland verder wil gaan studeren (it’s still a free world). Dit experiment met papiaments weat toch een dialect is, OK een creools dialect. Maar als je verder gaat dan Bonaire of Aruba en oh ja de Kaap Verden, waar dit dialect schijnbaar oorspronkelijk van daan komt, verstaat niemand je meer.
  Als onze regering nou iets goeds had gedaan dan hadden ze een spaanse of engelse havo/vwo opgezet. Een papiamentse havo/vwo klinkt goed bij hun kiezers maar zet onze kinderen op een nog grotere achterstand ten opzichte van de rest van de wereld. Masha danki meneer Jansen.

 21. Meeste van jullie als je hier op curacao woont plz verlaat mijn eiland jullie hebben niet goeds voer eilandd want papiaments ongeacht dat het weinig sprekers heeft moet je het taal tog koesteren. Papiaments is de eniige creoolse taal in de wereld dat de meeste ontwikkeling goedzoooo en trouwen met nls kom je ook niet ver behalve in nld of suriname dus heb ook niks aan dus naaast papiaments zal bewoners van curacao spaans of engels machtig moeten nls taal mag van oprotten wij zijn geen surinaamers die onze eigen taal vies vind op te praten scholen

 22. frank martinus arion zijn kinderen studeren allemaal in nederland, ook hijzelf heeft het genoegen gehad om in nederland te kunnen studeren…

 23. Dus de rijke kinderen zullen naar Engels en Nederlands onderwijs gaan en de have nots zullen dus hierheen gaan en in hun papiamentu wereldje blijven hangen

 24. Punt is dat we in onze regio helemaal niets aan de Nederlandse taal hebben. Onze kinderen moeten het liefst niet in Nederland gaan studeren, de regio biedt legio mogelijkheden en onze kinderen hoeven dan niet in een kille, koude, vijandig Nederland ver van onze regio te verblijven. De Nederlandse taal moet verdwijnen als een van de officiele talen van ons eiland, Spaans moet ipv het nederlands een officiele taal worden. Wij moeten ernaar streven om zo ver mogelijk van Nederland en de makambas te blijven. Onze regio hoort bij ons. Van de 900miljoen bewoners in het Westelijk halfrond worden er maar door het heel erg te verwaarlozen getal van enkel maar 450 duizend (niet eens, omdat niet alle Surinamers zich van het Nederlands bedien), mensen een vorm van nederlands gesproken, en wel in Suriname. Ook in Suriname wordt het nederlands in de komende 25 jaar op de schop gezet, ook daar zal engels en in mindere mate Spaans de Nederlandse taal gaan vervangen. Eigenlijk heel logisch, het streven moet zijn om de nederlandse taal helemaal uit onze regio te bannen. Engels, en Spaans is meer dan genoeg. Dát zijn ook de echte wereld talen. De nederlandse taal is alleen belangrijk in Begie en Nederland zelf. Verder kan het nederlands als een niet relevante taal, zeker in onze regio, beschouwt worden. Met de oprichting van de eerste Papiamentstalige havo/vwo is een eerste goede stap gezet.
  n.b. We moeten ook schoolvormen vanuit Brazilie, Colombia ,Argentina en Venezuela onderzoeken/invoeren. Het is belachelijk dat we nog steeds op het Nederlands focussen terwijl de Nederlandse taal in en voor onze regio, en verder in de rest van de wereld helemaal niks voorstelt.

 25. Hoe hou je dit volk dom?!!!! (……) Precies!

 26. @Ronny, nu is de instructietaal hoofdzakelijk Nederlands en je kan de beursalen al op een uur afstand onderscheiden. Stel je voor dat de instructietaal Papiaments wordt, dan kun je onze beursalen al vanaf de luchthaven van aankomst onderscheiden.
  Als het niet zo frustrerend was voor onze beursalen, dan zouden wij er toch hartelijk om kunnen lachen, toch ?

 27. @Tutu, in één keer goed, door naar de volgende klas.

 28. De beste beslissing die ooit door een minister genomen kon worden voor de Curacaose bevolking. De uitgangspunten voor zo.n beslissing is duidelijk namelijk het pedagogisch didactisch aspect voor het Curacaose kind. Zoals Omayra al zei er zijn drie officiele talen conform wet Leeflang en dat moeten we ook leren respecteren hier op Curacao. In Nederland zijn de Universiteiten in het Nederlands of Engels. We gaan nu hier niet theoretiseren waar Nederlands , Engels of Papiamentu gesproken wordt. Feit is dat het ten goede komt van het Curacaose kind dat thuis papiamentu spreekt. Geef hen ook een kans om de universiteiten te bereiken in Nederland, Latijn America of Engels sprekende landen in regio. Meer dan logisch is het wel zo dat na het beeindigen van deze opleiding als instructietaal papiamentu dat men naast papiamentu het nederlands, spaans en engels ook zodanig beheerst om een vervolgstudie te kunnen volgen. Een papiamenstalige HAVO/VWO betekent niet dat men minder Nederlands krijgt. Laten we positief blijven en ook de Curacaose kinderen die thuis papiamentu spreken werkelijk de kans te geven om ook te exceleren als Bon YU di Korsou.

 29. geweldig nieuws en inderdaad binnen 5 jaar zijn we onafhankelijk en is papiamentu taal nummer 1 op ons dushi curacao !

 30. Hoe stuur je je eiland de verdoemenis in? Zelf hier op curacao kunnen die arme kinderen niet doorstuderen na deze papiamentstalige vooropleiding.. Zelfs de uni zelf geeft les in nl en engels! Waarom terug gaan in de tijd en je eigen volk verdoemen naar een leven zonder opleiding en ontwikkeling!

 31. P.S. Papiaments is 1 VAN DE TALEN OP ONS EILAND VOLGENS DE WET..

 32. goede zaak als je dan door wilt studeren kan je altijd nog …………………………….. juist niks want daarvoor heb zeker een opleiding nodig die is gegeven in een wereldtaal zoals Engels of Spaans, Voor de mensen die op ons eiland blijven , ja die hebben er wel wat aan omdat deze een voorsprong hebben bij een sollicitatie waarbij 1 van de landstalen word gevraagd.
  het voordeel is dat we onze mensen binden aan ons land, nu nog wel even afwachten totdat de rest van de wereld de HAVO in onze landstaal erkent en dat deze voldoet voor toelatingseisen bij verschillende scholen in de wereld.

 33. Praktisch probleem zou kunnen zijn dat het landelijk centraal examen in het Nederlands is opgesteld. Volgens mij is er bijvoorbeeld ook geen landelijk examen aardrijkskunde dat in het Fries is opgesteld. Indien dit zo is, dan denk ik ook niet dat er voor een Curacaosche school uitzondering wordt gemaakt, al is het alleen al om willekeur te voorkomen.

  Vrees dat het dus een verspilling van geld en moeite is.

 34. hahaha. Grappig. Zo krijg je zeker de beste menedjers…..

  Slechte, ondoordachte zaak dit.

 35. vooral blijven investeren in onnuttige zaken.
  geld is geen probleem en als het op is weer even naar NL voor meer geld.
  gaan de kinderen van onze bestuurders ook naar deze school?
  denk het niet, want die mogen niet dom blijven.

 36. Hmm maar ik wil rechten gaan studeren maar de wetten zijn in het Nederlands. Hoe kan ik dat dan doen als de school alleen maar Papiaments is. Worden alle wetten op Curacao ook in het Papiaments vertaald?

 37. Wat een geldverspilling om de toekomstige jeugd dom te houden!!!
  Natuurlijk volgt over 5 jaar de wereldberoemde Universiteit op Westpunt open voor degene met een diploma en niet verder komen dan Curacao. (want dan zijn we inmiddels onafhankelijk)
  Schotte Universidad di Futuro; werelds SUF…
  Wat nu nog ontbreekt is een censuur op internet om niet Papiaments talige websites te blokkeren..

 38. Ter wereld??? Hoe groot is de papiamentstalige wereld buiten Aruba Bonaire en Curacao??

 39. Ik sluit me geheel aan bij de reactie van Karel Frielink. Ik vind dat Curacao het Papiaments zeker moet blijven koesteren, maar dan inderdaad als niet-officiele taal. Want geef nou toe: Curacao is toch een microscopisch stipje op aarde?? Papiaments wordt op wereldformaat gezien door maar een handjevol mensen gesproken! En de Antiliaan denkt kennelijk dat zijn eigen volk dom is, want waarom kan men in Suriname wel goed Nederlands leren, naast hun eigen taal, maar kan dat hier niet??

 40. Papiamentu is niet de nationale taal van Curacao. Curacao heeft drie officiele talen Papiamentu, Nederlands en Engels. (wet Leeflang) Minister Jansen praat als een kip zonder kop.

 41. Als je zinvol een middelbare schoolopleiding in het Papiaments wilt doen, kies dan voor (het opnieuw invoeren van) een huishoudschool en een ambachtsschool. Dan richt je je op mensen waarbij de kans kleiner is dat ze de grote wereld willen intrekken en dus minder gehandicapt zijn als het gaat om een buitenlandse vervolgopleiding. Hoe dan ook, zorg dat er ten minste ook een wereldtaal is waarin deze jongeren zeer intensief worden onderwezen, bij voorkeur Spaans of Engels. In onderwijs kun je niet genoeg investeren.

 42. Meneer Jansen… vergeet a.u.b. niet dat er ook schoolmateriaal in het papiaments ontwikkeld moet worden. En dan heb je aan Havo/VWO nog een hele klus! Daarnaast moet het bijgehouden worden. Ik zou alvast beginnen 200 extra onderwijs-ambtenaren aan te nemen (Curacao heeft geld zat toch?). Of doe het zoals de voorgangers bij het basis-onderwijs… forceer alleen verandering van instructietaal maar hou nederlands lesmateriaal. Dan zijn de leerlingen in ieder geval geheel de kluts kwijt.

 43. oef! Wordt er niet genoeg papiaments gesproken op straat en thuis? Wilt Curacao niet een hub worden voor Europa en Amerika? Voor de VWO echter maak ik me geen zorgen, maar voor de HAVO heb ik mijn bedenkingen.. we shall see en vooral de aantal inschrijvingen en hoe ze het gaan verkopen aan de leerlingen..

 44. De eerste Papiamentstalige havo/vwo opleiding ter wereld, meneer Jansen gaat het idee franchisen en wordt de eerste Curaçaose multimiljardair.
  Als het niet zo triest was zou je erom kunnen lachen.

 45. Heel verstanding hoor want Papiamentu is een wereldtaal. Of is deze school alleen voor kinderen die nooit van het eiland zullen gaan?

 46. Nou zijn ze helemaal het spoor bijster. Wat heb je nou d,r aan.
  Nu hebben de studenten al problemen als ze naar nederland komen met de nederlandse taal. Er word geklaagd over de bewindslieden,maar het is terecht. Ze maken het hele eiland kapot,met al die nonsens. Schoppen die gasten weg voordat het helemaal te laat is.
  Een curaçaoenaar die al 45 jaar weg is en nog steeds begaan is met zijn eiland.