• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De belangrijkste punten die zijn voortgevloeid uit de Koninkrijksconferentie 2011 zijn de inspraak van de Caribische landen op het gebied van buitenlands beleid, samenwerking en interlandelijk verkeer binnen het Koninkrijk. Voor de laatste twee punten wordt een werkgroep ingesteld.

Zowel premier Gerrit Schotte, premier Mike Eman (Aruba) en premier Sarah Wescot-Williams (Sint Maarten) hebben aangegeven dat ze de meerwaarde erkennen van de samenwerking binnen het Koninkrijk. Reden genoeg voor de regeringen van landen binnen het Koninkrijk om een werkgroep in te stellen om de terreinen en aanvullende mogelijkheden van samenwerken te inventariseren en uit te werken.

Buitenlands beleid
Tijdens de Koninkrijksconferentie deze week kwam ook naar voren dat de autonome landen Aruba, Sint Maarten en Curaçao meer zeggenschap willen over wat er gebeurt op het gebied van buitenlands beleid, omdat het deze landen immers ook aangaat. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zal met de premiers van de Caribische landen hierover gaan overleggen.

Verkeer
Verkeer binnen het Koninkrijk stond ook op de agenda, want alle partijen erkennen het belang om het interlandelijk verkeer binnen het Koninkrijk te bevorderen en te vereenvoudigen. Daarom wordt er op 19 januari 2012 een werkgroep vastgesteld bij het Justitieel Vierpartijen Overleg op Curaçao.

Koninkrijksconferentie 2012
De Koninkrijksconferentie van volgend jaar zal eind augustus gehouden worden op Aruba. Lees hieronder alle conclusies van de conferentie in Den Haag:

 

[scribd id=75778121 key=key-1ku72isnbzidoxvsox2x mode=list]

 

11 reacties op “Buitenlands beleid en interlandelijk verkeer voorop”

 1. lekker slim van ome Gerrit,
  dus er is meer overleg, hmmm dus als Nederland meedoet zoals in Libië dan doen wij ook mee. kan nu niet gelijk blij zijn met deze gang van zaken.

 2. Hoe dom denkt onze minister president dat wij zijn (volgens mij vergelijkt hij ons met zijn eigen niveau).
  De minister van buitenlandse zaken heeft gezegd dat hij een luisterend oor heeft voor eventuele problemen van het land Curaçao. Niet meer en dus ook niet minder dan “een luisterend oor”, wat er volgens mij door de jaren heen op het gebied van buitenlandse zaken altijd al is geweest. Korte samenvatting er is niets veranderd.
  De Rijkswet personenverkeer wordt opgehangen aan de Curaçaoese, Arubaanse en St.Maartense landsverordeningen op het gebied van emi. en immigratie. En wij allen weten dat volgens deze landsverordeningen o.a. criminele witte Nederlanders teruggestuurd worden naar hun eigen land. Dus criminele zwarte Nederlanders worden straks teruggestuurd naar hun respectievelijke eilanden. Er zijn nog legio andere bepalingen die dus overgenomen gaan worden. En of wij nu halleluja moeten gaan roepen omdat onze minister president het voor elkaar heeft gekregen om die commissie in het leven te laten roepen en alleen maar omdat hij in de vorige bijeenkomst over dit onderwerp, zijn ministers heeft teruggeroepen, krijgen wij straks een overkoepelende Curaçaose landsverordening en nogmaals wij weten wat daarin staat.

 3. een grafoloog zou eens een blik moeten werpen op de handtekeningen van deze bewindspersonen 😉 . Lijkt me interessante uitkomsten geven

 4. geachte heer g. schotte,

  n.a.v. uw uitspraken curacao een onhafhankelijke staat.
  ik ben het met u eens, ja geheel eens.
  ik was in 1969 voor de eerste keer op uw eiland.
  ben daar behandeld als een vreemdeling op hato , wat komt u doen heeft een retour tikket,
  en hoeveel geld heeft u. cq waar verblijft u, in de rij niet zijnde van buitenlanders.
  tevens heb ik ook nee niet gewerkt maar dat mocht niet werken de werkvergunning was niet in orde vlg de vreemdelingendienst. dat koste de schell toen 150 florien per uur exkl. woonkosten
  huis schel brievengat auto etc en 2 keer per melden bij de vreemdelingendienst.
  .
  ben denk ik 50 maal op uw eiland geweest.
  heb ook nog een poging gedaan om een fabriek.op te strarten, werkgelegenheid 30 f.t.e ,
  ook geen medewerking van curacao.
  mocht wel investeren maar mocht niet werken of ik moest een anteliaan als mede directeur aannemen
  nee dat wilde ik niet reden ik terug naar nederland en de zaakl zou worden leeggeroofd.
  uw plan is geweldig maar niet 2 paspoorten aub.
  en neem die criminelen weer op, en zorg of berecht ze zelf aub.
  vwb school naam peter stuyvesant maak er pappa codet of stenly braun van.
  voor landhuis jan kok mijn lokatie maak er mandela huis van.
  maar verbrand alles wat de makambas hebben aangericht hebben.
  stap er uit en laat ons met rust.
  de alm de altijd laat mij moet weer in ere gesteld worden dat was in is curacao.

  hoop dat uw zaak curacao lukt, zonder geld van nl. het zal er neer komen dat schavis curacao
  zal inlijven, wees blij en wij ook.

  heb ook inten diverse mensen, cq zakkevullers gekend cobie aarders/de castro etc dat was voor uw tijd maar mijn boek komt uit.

  ps neem de heerlijke criminelen ook weer op.
  zodat wij hier weer normaal over straat kunnen lopen.

  m.vr.gr.
  kurt hommes
  lichtstraat 192 5611 xe eindhoven
  p.o.box 1357 5602 bj eindhoven
  tel :040-2233810
  fax :040-2233910
  e-mal :k.hommes@upcmail.nl

 5. Het zal iedereen die iets van Staatsrecht afweet toch duidelijk zijn dat er zonder referendum geen onafhankelijkheid kan zijn.
  Verder een beetje onzinnige discussie allemaal aangezien zowel in 2005 als 2009 er al referendaf zijn gehouden.

 6. Dat zullen heftige discussies zijn in de KLM Business class als de PS, MFK en MANnen bij elkaar zitten. Er zijn er een paar heftig teleurgesteld in de uitkomst.

 7. kijk dat is nu eens mooi overleg buitenlands beleid, he he dus voordat we nu een motie aannemen in een belangengroepje gaan we eerst overleggen.
  Geen gemopper over de FOl hier op het eiland want we overleggen eerst, geen Mauro opname want dat is binnenlands beleid in Nederland maar als curacao het doet dan nemen ze een buitenlander op.
  Jammer een gemiste kans, de tweede kamer was eindelijk zo ver( grote meerderheid VVD, PVV PvdA en zelfs de SP) om de banden door te knippen, we hadden tussen gisteren en vandaag onafhankelijk kunnen worden.
  Maar de regering van ons eiland denkt alleen maar aan geld dat ze nog denken binnen te halen.
  Nee blijf maar lekker aanmodderen en geef Nederland de kans dat ze nog beter ervoor staan op Bonaire, dan krijgen we helemaal niks meer als bruidsschat.
  Nogmaals als we echt onafhankelijk willen worden dan moeten we het nu doen en niet wachten tot Nederland zijn zaakjes hier heeft geregeld op Bonaire.

 8. Zou niemand door hebben gehad dat er in de laatste zin een spelfout staat? (ondertekent i.p.v. ondertekend)

 9. Beste Gerrit, Is dit alles wat je uit de conferentie hebt kunnen slepen. De bevolking van Curacao eet en slaapt niet beter met dit bereikte resultaat. Je moet veel beter weten in te tappen op de vele resources die Nederland rijk is. Ze zijn bereid je dit te geven. Samenwerking op het gebied van onderwijs, gezondsheidszorg etc etc alles wat je zo mooi opsommende in je openingsspeech onder het kopje ‘rechtstaat’. Daar worden we hier beter van. Aruba en Bonaire hebben zelf al het geode voorbeeld gegeven, dus je had het geneens zelf hoeven te verzinnen.

 10. Sentinel SOptober is dit niet iets voor jouw om een groot stukje ??? te schrijven

 11. Heerlijk om te lezen,voor al die Ps aanhangers,met Wiels en Jasjes voorop.Kom op mannen van de PS jaag is ff gouw de kogel door de kerk, en trek aan die stekker.Groetjes van Donner,en niet meer zeuren, wand ik ben iet wie waait is weg en een ander doet de rest?