• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Piet Hein Donner voelt er niks voor om Curaçao meer vrijheid te geven. Dat zegt Donner tegenover de NOS. Volgens hem is het onafhankelijk toezicht een voorwaarde voor Curaçao om binnen het Koninkrijk te blijven. “Hier heeft premier Gerrit Schotte zelf zijn handtekening onder gezet.”

Schotte pleitte gisteren tijdens de Koninkrijksconferentie in Den Haag voor meer autonomie. Maar volgens Donner is samenwerking wezenlijk voor het welzijn en de welvaart van de landen binnen het Koninkrijk. De premiers van Sint Maarten, Aruba en Curaçao gaven aan het eind van de Koninkrijksconferentie aan te willen investeren in de meerwaarde van het Koninkrijk.

Buitenlands beleid
Het toezicht op politie, justitie en de staatsfinanciën, dat is afgesproken toen Curaçao op 10-10-10 haar autonome status kreeg, blijft van kracht volgens Donner. De autonome landen in het Koninkrijk zullen wel meer betrokken worden bij beslissingen op het gebied van buitenlandbeleid. Vooral Schotte was hier een groot voorstander van. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, zal hierover gaan overleggen met premier Schotte, premier Mike Eman (Aruba) en premier Sarah Wescot-Williams (Sint Maarten).

58 reacties op “Donner voelt niets voor meer autonomie”

 1. @ obi. Henk is een bijtertje/pitbull en blijft in zijn ongelijk volharden, dat ook Nederland uit het Koninkrijk kan stappen. Hij staat echter helemaal alleen in deze en geeft geen bewijs.

 2. @ Henk,, Ik copy paste dhr. Maaskant

  Philipps Maaskant, op 13-12-2011 om 18:20 schreef:
  De bevolking van Curaçao heeft op vrijdag 8 april 2005 massaal gestemd voor een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De optie werd tijdens een referendum, waarbij 54,4 % van de stemgerechtigden naar de stembus ging, gekozen met een meerderheid van 68 procent. Het referendum had vier verschillende opties. Voor de status aparte werd met een overweldigende meerderheid van 68 procent gekozen. Op de tweede plaats eindigde ‘integratie in Nederland’ met 23 procent van de stemmen. De derde en de vierde plaats waren voor ‘complete onafhankelijkheid’ en ‘behoud van de Antillen’, met maar 5 en 4 procent van de stemmen.

  Nederland kan eenzijdig niks doen. Zie info van Jaime Saleh op http://everyoneweb.com/WA/DataFilesDocArchives/Afscheidscollege.pdf

  Niet mijn woorden en heb dit allemaal ook niet zelf bedacht.

 3. @ Zorro,

  Wat is een normale reactie in jouw beleving?

  En ik weet ook nog steeds niet wat jij onder boos verstaat….

 4. hebben jullie het ook gelezen, morgen een grote uitslag in de telegraaf over de stelling van de dag die vandaag word gehouden over onafhankelijkheid van Curaçao.
  Het Nederlandse volk kan dus zijn mening geven. Nu is de gemiddelde lezer bij de telegraaf redelijk rechts en hebben de namen van Henk en Ingrid dus zeg maar 60 a 70 %
  van de Nederlandse bevolking. ra ra wat de uitslag zal zijn en hoe politiek Den Haag op de waan van de dag reageert. Wilders en zijn vrienden zullen zeggen we hebben een mandaat van het volk. Zoals ik al heb gezegd wij kunnen uit het Koninkrijk stappen maar Nederland ook.

 5. @! obi. want nu is het aan Spies. Ben benieuwd..

  Ik niet. In Nederland handelen ministers niet op eigen houtje en zal Spies een kopie van Donner zijn en indien nodig zal ze Donner even opbellen, twitteren of zoiets in het geval dat bunga-bunga Schotte iets met haar denkt te kunnen versieren. Mmmmm.

 6. @ Zorro,

  Wat is een normale reactie in jouw beleving?

 7. @ Jan. Ik vrees met groten vreze, dat Santos het niet helemaal of helemaal niet goed begrepen heeft. Mocht Curacao IN DE HUIDIGE CONSTELLATIE meer autonomie willen zoals Schotte heeft gesteld dan is Donner (Nederland) daartoe niet bereid. Het zichzelf onafhankelijk verklaren is een totaal ander chapiter en nog heel ver weg. Iedereen kan ervan verzekerd zijn, dat Nederland daartegen geen bezwaar kan en zal maken, omdat de internationale regels daarover duidelijk en bekend zijn ook bij Nederland. Donners oprisping is derhalve zoals van hem verwacht mag worden volkomen juist en zelfs gepast.

  Volkomen met je eens! Schotte, Monk, Asjes, Jamaloodin en Wiels aan de macht.. Nou nee, bedankt! Liever vandaag dan morgen aftreden! En ik vind dat Donner het inderdaad goed DEED, want nu is het aan Spies. Ben benieuwd..

 8. @Santos, nou snel dan!! wordt onafhankelijk!! morgen mag het al van Nederland!

  Daarom wordt ik moe van jullie.. Wij zijn koloniaal en willen Curacao als kolonie terwijl de waarheid is dat wij zo snel van jullie verlost willen zijn!! dus ophouden met dat hypocriete gedrag!!

 9. @ Kasuari. Met oneliners zonder enige onderbouwing zeg je helemaal niets en moedigt mij aan op dezelfde weg door te gaan, omdat het goed gebleken is. “Boos” of “ge-ergerd” of wat dan ook, wat maakt het uit. Normaal is je reactioe niet.

 10. @Zorro,

  Ik weet niet wat jij onder boos verstaat…
  Maar je kan proberen slim over te komen met je “dure” woorden, je blijft niks zeggen.
  Jij bent een van de redenen om te minderen, want je hebt oogkleppen op en je probeert slimmer te zijn dan je werkelijk bent door mensen persoonlijk proberen te raken en daarbij vergeet je totaal inhoudelijk in te gaan op de reacties.

  Maw je bent niet van toegevoegde waarde en ik zou graag de tijd die ik nu weer kwijt aan je ben terug 😉

 11. P.S. Ik beschouw het NEMEN van onze VRIJHEID hetzelfde als ONAFHANKELIJKHEID. Met de bestaande handtekening van Schotte is er geen eenzijdige tussenweg mogelijk.

 12. @ Jan. Ik vrees met groten vreze, dat Santos het niet helemaal of helemaal niet goed begrepen heeft. Mocht Curacao IN DE HUIDIGE CONSTELLATIE meer autonomie willen zoals Schotte heeft gesteld dan is Donner (Nederland) daartoe niet bereid. Het zichzelf onafhankelijk verklaren is een totaal ander chapiter en nog heel ver weg. Iedereen kan ervan verzekerd zijn, dat Nederland daartegen geen bezwaar kan en zal maken, omdat de internationale regels daarover duidelijk en bekend zijn ook bij Nederland. Donners oprisping is derhalve zoals van hem verwacht mag worden volkomen juist en zelfs gepast.

 13. @ Santos: kijk maar uit dat je niet in je eigen voet schiet….

 14. Santos,
  Make my day!!!

 15. Joshua M. heeft helemaal gelijk en de CFT moet blijven!! En la stiwz, kan mij wel vinden in je opmerking! Maar het ging mij niet om het bedrag zelf maar om het punt dat er ook heus verdiend is aan de eilanden. Maar dat bedrag kwam mij idd bekend voor haha.. @ Carlito, kom eens met een intellectueel antwoord.. en het is gebrainwashed trouwens..

 16. Donner heeft helemaal gelijk. Dummy Schotte heeft zelf ook ingestemd met een status aparte en toezicht vgs Cft. Gelukkig maar want anders was de pot allang leeg.
  Hulde aan Donner. Uiteindelijk heeft de bevolking van Curacao in 2005/2009 gekozen om deel uit t blijven maken van het Koninkrij .Boeven kun je niet vertrouwen, zeker niet diegenen die er nu zitten.

 17. Obi zegt:
  “….Om het nu om te rekenen naar huidig tijdperk: Een gemiddeld jaarloon van een arbeider is 18000 euro per jaar. 467.500*18000= 8.415.000.000 euro.”

  18.000 euro in deze regio is veel te veel, maar laten we daar van uitgaan. Je vergeet echter de “opbrengt” of zo je wilt de “kosten” mee te nemen. Deze begroot ik p circa 4.415.000.000,-.

  Blijft over: 4 mrd. Waar heb ik dat bedrag eerder gehoord.

  Overigens ben ik dit soort rekensommetjes (ook het mijne) meer dan zat.

 18. zo te lezen voelen veel antillianen zich nog steeds slaaf….. jullie zijn brainwashed ! en dat komt NOOIT meer goed met jullie !

 19. Ik vind Donner’s uitspraak een uiterst onbeschofte en brutale oprisping! Hoezo VOELT hij er niet voor om Curacao meer vrijheid te geven? Is die man gek geworden? Wanneer wij onze vrijheid willen, als we zover zijn, dan NEMEN we ONZE vrijheid!! En wat denkt Nederland dan te doen als het zover komt? Hun nergens iets voorstellende soldaatjes op ons afsturen? Dat wil ik nog meemaken,. Ik zal zeker deelnemen aan gevechten tegen deze brutale Hollanders!

 20. En voor de duidelijkheid.. ik ben niet tegen Nederland of de Nederlander! Ik ben er gedeeltelijk opgegroeid, heb zeer goede Nederlandse vrienden en ik kom er nog steeds erg graag. Waarom zijn zij mijn goede vrienden, wederzijds respect!! Daar gaat het mij om, Wederzijds respect!! Iets wat ik totaal mis als ik de uitspraken lees, oef! En als daar op wordt gereageerd, heet dat meteen vinger wijzen, en slachtofferrol op zich nemen.. terwijl het niet zo is.

  Al is het ergens waar ik op tegen ben is het de slachtoffer rol op je nemen!! Daarom ben ik geen Wiels aanhanger die de zwakkere in de bevolking een slachtoffer rol aanpraat en naar de Nederlander wijst als de boosdoener! Studeren, werken en doorzetten, daar ben ik voor! Dat is de boodschap die Wiels moet verkondigen!! En als men ook goed leest, beledig ik Nederland en Nederlanders niet, al kan ik niet hetzelfde zeggen over sommige reacties van anderen.. en daarom reageer ik soms zo fel, maar probeer toch respectvol te blijven!

 21. @ zorro, goed zo, toch nog enig raakvlak. En over verschil Nederland en WIC.

  “Dankzij de inspanning van onder andere Plancius riepen de Staten van Holland in 1606 een commissie in het leven die moest onderzoeken of de oprichting van de West-Indische Compagnie haalbaar was. Deze commissie kwam hetzelfde jaar nog met een rapport dat zowel adviezen als een concept-octrooi bevatte. In de Staten-Generaal werd ook gewerkt aan de totstandkoming van een West-Indische Compagnie. De Staten van Zeeland voelden, net zoals de Staten van Holland, ook voor de oprichting van de West-Indische Compagnie maar dan niet volgens de plannen van Usselincx maar volgens het concept-octrooi van de Staten van Holland. Het concept-octrooi van de Staten van Holland was gebaseerd op de handel en de scheepvaart in het Atlantisch gebied en leek als twee druppels water op het octrooi van de VOC. Zoals het er naar uitzag was, in september 1608, de oprichting van de West-Indische Compagnie slechts een kwestie tijd. Maar ontwikkelingen in de oorlog met Spanje veranderden de zaak”

  Daar gaat je argument. Het is gewoon door de staten ondersteunt en medeopgericht!

  @rudy, hetzelfde antwoord als Kasuari. Zijn die woorden naar mij gericht?? Uitzichtloosheid huh?? Volgens mij verwar je mij met een of andere tokkie uit Bloemhof. Alsof ik mijn zaken niet goed voor elkaar heb haha, en zo ook ik heb niemand nodig die mij helpt in wat voor vorm dan ook! I make my own money! En blijf AUB bij de onderwerp en kom graag met tegenargumenten van uitspraken die we WEL doen en probeer ons niet de woorden in de mond te leggen. Zoals ik tegen Shurandi S zei, ik wijs geen vinger maar som simpelweg gewoon de feiten op omdat ik mij en mijn land niet zomaar nutteloos laat noemen, en dat VOORAL NIET gezien het feit dat mede over de rug van onze voorouders Nederland een welvarend land is geworden!!

  Alles mag gezegd worden over Curacao en de Antilliaan en wij moeten maar mondje dicht, naar beneden kijken en accepteren????? Dan ben je echt bij de verkeerde adres Rudy!

 22. @ kasuari. Nu ineens boos omdat ik je citeer en het kan niet anders dan dat je over je eigen reacties spreekt waar niemand wat aan heeft. Pas dan bestaat er correlatie tussen je reacties en minderen. Succes.

 23. @Zorro,

  Zal ik zeker doen, want niemand heeft wat aan jouw reacties.

 24. @Rudy,

  Heb jij mijn laatste zin niet gelezen??
  Denk jij dat ik mijn zaken hier niet regel? Denk jij dat ik me afhankelijk opstel tov welke regering dan ook? Ook al heeft de NL’se overheid een verplichting naar mijn voorouders (nee ben geen YDK), dat wilt niet zeggen dat ik op hun zit te wachten. Ik maak gebruik van alles wat er op mijn pad ligt en wellicht kan ik het later tegen hun gebruiken (en op die manier mijn geld verdienen).

  Ik doe mijn ding en ik verwacht helemaal niets van Nederland, ook niets van een Henk en Ingrid! Het gaat mij gewoon om het feit dat er heel veel mensen schreeuwen dat Nederland zo goed is en dat zij nog durven te zeggen dat ze Nederland en andere slavenhandelaren dankbaar moeten zijn voor de overtocht van Afrika naar Curacao. Geluk is niet alleen in geld uit te drukken, maar dat is voor menig Nederlander moeilijk te begrijpen. En we kunnen er wel luchtig overdoen en zegge het is jaren geleden, maar het is wel gebeurd. Dat betekent niet voor mij dat ik zit te wachten op excuses, want mij persoonlijk is niets gedaan. Maar ik vergeet niet wat voor verdriet Nederland mijn voorouders heeft aangedaan. Dat kunnen de meeste niet eens voorstellen hoe dat is. Waarom, omdat de Nederlandse bevolking van nature verwend is. Net zoals bijvoorbeeld dat men niet kan voorstellen dat er genoeg mensen zijn die wel onder een Sharia wetgeving kunnen leven, maar voor menig Nederlander is dat barbaars etc… Er is totaal geen ruimte voor inleving door menig Nederlander (westers persoon), maar dat komt omdat dat beeld gecreeerd wordt.

  Voorbeeld eilandengroep Vanuatu, een van de armste landen ter wereld, maar het zijn de meest gelukkige mensen op de wereld. Menig Nederlander zou dat gewoon niet kunnen begrijpen, omdat zij alles meten aan de hand van hun bekende maatstaven. Stap eens uit je comfortzone en toon eens meer begrip mensen. Ook al speelt er iemand een slachtoffer, dat gebeurd niet zomaar… samen moet er gewerkt worden aan een andere mindset, zodat er geen slachtofferrollen meer beschikbaar zijn. Maar direct afkraken uit onwetendheid is gewoon onbeschoft.

  Anyway ik ga er niet nog meer woorden aan vuil maken, zoals ik al eerder had aangegeven inleven bij de meesten is nou eenmaal lastig. En dat kan je niet veranderen door een aantal reacties op versgeperst of waar dan ook.

 25. @ kasuari. Blijf vooral minderen.

 26. @ obi. Curacao wilt niet onafhankelijk worden, 95% van de bevolking heeft in de referendum aangegeven een relatie met Nederland te willen. Schotte en consorte willen dat! Haal dat niet door elkaar graag!!

  Ik wist wel, dat je het zou begrijpen.

  @ obi. DAt heet verantwoordelijkheid nemen en jij get your facts straight! en daarmee doel ik op de referendum! Mischien had ik het anders moeten verwoorden, maar de 17e eeuw staat nog steeds in de geschiedenis als de GOUDEN EEUW!! en niet als de zwarte bladzijde als de geschiedenis! Hier kunnen wij de 17e eeuw niet de gouden eeuw noemen en dat bedoel ik ermee! Nu is het onze beurt om een voor een “gouden” eeuw! hahahaha..

  Nu heb je me niet goed begrepen.

  @ obi. Dat het de WIC is klopt, maar Nederland stond er maar al te graag achter.. dat de Engelsen het verbod in handel hebben opgelegd!

  So what? Er achter staan leverde geen cent op behalve aan de multinationals en maakt Nederland niet verantwoordelijk.

 27. @kasuari en medestanders,
  nee jullie zijn niet gefrustreerd en denken altijd dat jullie de geschidenis helemaal op een rijtje hebben,.
  Curacao, het o zo grote en belangrijke curacao , heeft alleen en helemaal alleeen het vreselijke slaven verleden.
  in noord en zuid amerika in afrika, Azie en de rest van de werel bestond dat niet.
  nee, alleen Curacao is zo vernedert, dat men na tig generaties nog niet normaal kan denken.
  en alleen de nederlanders waren de grote slavenhandelaren en houders.
  voor zo ver ik weet waren de portugezen begonnen in Afrika mensen te kopen van andere afrikanen.
  in dezelfde tijd waren alle arme mensen onderdrukt door de rijke klasse.mijn voor voorouders leefde in plaggen hutten en moesgten 12 uur per dag werken voor rijke here boeren.
  en van de kerk moesgen ze ieder jaar kinderen maken om ook voor hetzelfde hongerloon te werken.
  denk nou niet dat er in de slaventijd alle niet slaven een heerlijk leventje hadden.
  Nog maar 65 jaar geleden was heel europa plat gebombardeerd door duitsland en 6 miljoen joden vergast.
  De mensen na de oorlog hadden zeker ook trauma”s, maar dat gaat niet van generatie op generatie doorgegeven worden.
  gewoon hard werken en studeren, dan kom je verder in het leven.
  niet blijven hangen in je uitzichtloosheid en altijd maar de schuld geven aan NL en de nederlanders.
  de nederlanders die hier nu wonen en werken, zijn goed opgeleid en komen hier naar toe met een flink gevulde portemonnee en geven dat hier uit.
  betalen veel belasting, maar de regeringen van de afgelopen jaren zijn alleeen maar bezig geweest met zakken vullen en het vol dom houden.
  zorg maar eens dat daar verandering in komt en nioet steeds de makamba”s de schuld geven van je eigen falen.
  dat is trouwens iet typisch antilliaans, ik heb het niet gedaan, maar wijzen naar een ander.
  wordt eens volwassen en ga eens normaal denken enwerken, dan kan je het nog ver schoppen hier op het eiland.
  mert al die rijke makamba”s die hier hun oude dag willendoorberengen en hun geld uitgeven.

  i

 28. Curacao kan alleen maar profijt trekken van een schadeclaim omdat er in Afrika eigen volk verhandeld is…
  Kom op, heb kurashi, back to the roots en die kale woestijn kip proberen te plukken !

 29. @Obi,

  Het heeft geen zin om jouw visie gebaseerd op feiten te verkondigen tegen deze mensen die zoals je al eerder had gezegd, voor eigen belang op Curacao zitten etc. maar het idee hebben dat het wereldverbeteraars zijn. We moeten overigens niet ontkennen dat hun uitgaven wel een inkomsten bron is voor Curacao. Maar dat maakt hen nog geen wereldverbeteraar, maar nog steeds een toerist of overwinteraar voor eigenbelang.

  Ze vergeten gewoon dat met de bloedige geschiedenis van Nederland er nog een ere schuld is, als plicht. En 1 miljard meer of minder heeft geen invloed op die plicht. Ze vergeten dat Nederland alleen maar iets doet wat Nederland hoe dan ook iets op gaat leveren. Dus als Nederland Curacao niet wegdoet heeft het te maken, met iets wat wij allemaal nog niet weten, maar het levert Nederland hoe dan ook wel geld op, of een strategisch iets…

  Ze geven de Molukken en West-Papua weg aan Indonesie, waarom? Omdat ze miljarden business met Indonesie willen hebben. Terwijl zij meer hadden kunnen verdienen als zij de Molukken en West-Papua hun beloofde land ook echt hadden gegeven. Die landen zitten vol met natuurlijke grondstoffen, en dan hebben we het nog niet over de zeeen die nu leeggevist worden door Koreaanse boten dmv gesloten contracten met Jakarta (lokale bevolking krijgt niets).

  Dezelfde Nederlanders kennen hun eigen geschiedenis niet en willen ze niet kennen, omdat ze alleen maar positieve berichten willen horen en geleerd krijgen op school. Bijvoorbeeld hoe Jan Pieterszoon Coen voor welvaart heeft gezorgd, maar daarbij worden al zijn moorden (heel banda eiland vermoord) niet genoemd. In het scheepsvaart MUSEUM(!) in Amsterdam is daar geeneens aandacht aan gegeven. Daarnaast wilt het bij deze egoistische mensen niet doordringen dat er bevolkingsgroepen gevochten hebben voor de 3kleur, zijn gestorven voor de 3kleur. Niet Nederlanders zijn doodgeschoten, omdat zij niet op de 3kleur en/ of de foto van de toenmalige konining wilde spugen…. De Nederlander daarentegen… die spuugden er lekker op los! Dat zegt iets over het karakter.

  Natuurlijk is niet elke Nederlander zo, maar ik denk de anti Curacao reacties (het wegdoen van Curacao) op versgepers is een gemiddeld (onvolledig) beeld die de meeste Nederlanders hebben. Aan de ene kant kan je ze het niet kwalijk nemen, want ze hebben gewoon geen volledige scholing gehad. En zoals men altijd zegt… “De winnaar schrijft de geschiedenis”. En ja NL heeft heel veel zwarte pagina’s, maar zij waren in die periode ook de “winnaar”…

  Dus Obi, verdoe je tijd niet… ik ben ook al aan het minderen, want deze gasten staan niet open voor andermans mening. Het is de Nederlandse arrogantie, wat hen tegelijkertijd misschien wel een rijk land heeft gemaakt (middels plunderen, verkrachten, doden etc)… Brutaliteit heerst de wereld toch? Het is hypocriet dat zij Schotte afzeiken, want Schotte doet precies wat Nederland doet/ deed, alleen Schotte flikt het ook bij zijn eigen onderdanen. Nederland flikte het ver buiten Nederland en bij niet Nederlanders. En ook nu doet Nederland zaken met dictaturen, landen waar op dagelijkse basis mensenrechten worden geschonden en ga zo maar door…. Dus voor elke euro wat Curacao “kost” krijgen ze met (bloed)handel er 10,000 voor terug.

  Ten slotte voor iedereen… ik ben anti slachtoffer rol dus kom niet met dergelijke reacties ok? En ben ook anti Schotte & Co.

 30. @ john M, niet alles serieus nemen joh. Soms gebruik ik sarcasme om deze beladen discussiepunt wat te bedaren. Maar vind u wat Hans dan zegt wel normaal? Dat is nu precies waar ik tegen mij verweer, zulke emotionele uitspraken zonder enig basis anders dan haat en woede. Ik sta ook voor werken voor je eigen geld, maar wordt soms niet goed van hoe we als volk worden geportreerd en gelabeled!

  Als een Antilliaan andersom verkeerde dingen zegt dan zal je mij ook zien opstaan en diegene verbaal een halt toeroepen!

 31. @ Shurendi S, snap je niet dat ik alleen maar onwaarheden en vooral beledigingen weerleg?? Met comments zoals dat we niks zijn en alleen maar kostenpot zijn en bla bla bla. Wat voor antwoorden/verweer heb jij daartegen? Ik weet niet beter dat Ik alleen maar de feiten opsom!! Dus stilzwijgen en beamen is jou style? nou niet de mijne!

  @ Hans, niet geemotioneerd worden Hansiee, staat je niet joh! Adem in adem uit.. maar goed.. naast lezen zie ik dat rekenen je ook nog moeilijk af gaat, oef! Ik heb nooit gezegd minimumloon!! En daarnaast is $500 een maandelijks bedrag en het gaat hier om jaarlijkse inkomsten oef! En daarnaast heb ik de inkomsten van een Nederlandse arbeider genomen, maar ik zal ff mijn kloppende formule gebruiken naar Antilliaanse maatstaven. (in mijn bron staat niet duidelijk om wat voor gulden het toentertijd ging en daarnaast de Antilliaanse gulden pas in 1826 is ingvoerd maar goed..)

  De gemiddelde JAAR loon van een arbeider op het eiland is 19200 (1600*12). Dat betekent dus 467.500*19200= 8.976.000.000 gulden. Dat het de WIC is klopt, maar Nederland stond er maar al te graag achter.. dat de Engelsen het verbod in handel hebben opgelegd!

 32. @Oni, Ik hoop dat jullie ook een gouden eeuw zullen hebben maar dan moet je wel hard werken en een goede economie hebben.. en ook zorgen voor opbloei van de cultuur zoals schilders etc. succes!!

 33. @ OBI: get over it…seriously. Dit moet nu onderhand wel een gepasseerd station zijn.

  @ Piet Heijn: 5% wil onafhankelijkheid, 95% NIET (zie referendum resultaten). Helaas schreeuwt die 5% zo hard dat het andersom lijkt.

 34. herstel OBI 150.000.000 euro per jaar

 35. net gechekct minimum loon op Curacao 500 dollar x 467.500 = minder 240.000.000.
  Nederland ( heeft niets met WIC ) te maken heeft Antillen de afgelopen decennia jaarlijks 150.0000 euro betaakld ( geen dolllar). en laatstelijk een paar miljard.

 36. OBI jouw berekening klopt niet. we hebben het wel over Curacaose arbeiders. Die kosten alleen maar, levert niets op.
  Wordt wakker man. Zo n rot eiland als Curacao kost alleen maar geld. Nederland heeft overigens niet geprofiteerd. De antillen waren in handen van de WIC, Indie in handen van VOC. Dan waren multinationals. Weet je wie de slaven verkocht aan WIC? Juist. Afrikanen. Daar moet je je geld halen. Blijft de vraag of je er van uit mag gaan dan de Curacase werker geld oplevert. De meeste Curacaise medewerkers jagen klanten weg, zijn sloom en n iet productief. Ten zij zij in Nederland hebben gewoont, gewerkf en hebben gestudeerd.

 37. Elk land heeft zo door heel hard werken een invulling kunnen geven aan een tijdperk zoals Gouden Eeuw. Curacao is bijna nooit anders dan een Zwarte Bladzijde geweest ook vandaag met de achteruitgang door deze regering en dan nog was de aanwezige welvaart dankzij Nederland, die bijv. de gulden keihard hield en we al geen Suriname geworden waren, maar dat staat je wel te wachten met onafhankelijkheid. Get your facts right in deze tijd van free facts governance.

  @ zorro en bovenstaand. DAt heet verantwoordelijkheid nemen en jij get your facts straight! en daarmee doel ik op de referendum! Mischien had ik het anders moeten verwoorden, maar de 17e eeuw staat nog steeds in de geschiedenis als de GOUDEN EEUW!! en niet als de zwarte bladzijde als de geschiedenis! Hier kunnen wij de 17e eeuw niet de gouden eeuw noemen en dat bedoel ik ermee! Nu is het onze beurt om een voor een “gouden” eeuw! hahahaha..

 38. Een snelle groffe berekening van wat de Slavenhandel op Curacao Nederland heeft opgebracht:

  De WIC heeft grofweg 550.000 slaven vervoerd en verhandeld op Curacao. Daarvan stierven er 15% wat uitkomt op een aantal van 467.500 slaven. De slaven werden verkocht voor Naf. 200,- (toentertijd een jaarloon van een arbeider). In totaal heeft de slavenhandel Nederland dus toen 467.500*200= 93.500.000 opgeleverd!

  Om het nu om te rekenen naar huidig tijdperk: Een gemiddeld jaarloon van een arbeider is 18000 euro per jaar. 467.500*18000= 8.415.000.000 euro.

  Daarnaast nog de inkomsten van de vrije handel en bedrijven zoals Shell etc.

 39. @Piet Heijn, @Fred Jansen
  En hier de reden tot kolonisatie:

  De reden voor de inval en verovering van Curacao was, dat de WIC op zoek was naar een uitvalsbasis voor handel en kaapvaart. Curaçao lag gunstig ten opzichte van de Spaanse koloniën op het vasteland. Ook had het de beste haven tot dan toe bekend in het Caraïbisch gebied. Daarnaast zocht de WIC naar een goede bron van zout.

  In 1665 begon de WIC met slavenhandel. De slaven werden aangevoerd uit West-Afrika en werden op Curaçao aan land gebracht, waar ze na de “middle passage” enige tijd kunnen aansterken. Dit maakte onderdeel van de driehoekshandel. De driehoekshandel of driehoeksvaart was de handel tussen Europa, Amerika en Afrika. Ze werd onder andere bedreven door de Nederlandse West-Indische Compagnie. Schepen vertrokken uit West-Europa met als handelswaar vooral vuurwapens, buskruit, ijzer en textiel. Die werd in West-Afrika met de plaatselijke machthebbers geruild voor slaven, goud en ivoor.

  Vanuit West-Afrika vertrokken schepen volgestouwd met slaven vervolgens via de Middenpassage naar Noord-Amerika of het Caribische gebied. De slaven werden in Amerika verkocht als plantagearbeiders. De schepen vertrokken uit Noord-Amerika en het Caribische gebied naar West-Europa met luxegoederen zoals suiker, rum, koffie, katoen, zilver en tabak.

  Na het faillisement van de WIC werd Curacao aangehouden zonder dat het iets opleverde.
  Het economische tij keerde in 1914 toen grote aardoliereserves in Venezuela werden ontdekt. Shell vestigde meteen een olieraffinaderij op het eiland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het eiland een belangrijke rol bij de levering van brandstof voor de geallieerde troepen.
  De rol voor de Shell duurde tot de jaren 80.

  Tot 10-10-10 had Curacao geo-politieke waarden door zijn centrale ligging in het Caraibische gebied en vlak voor de kust van Venezuela. Hetgeen de KLM geen windeieren heeft gelegd.

  Deze rol is nu overgenomen door Bonaire. In principe heeft Curacao nu geen rol meer van betekenis voor Nederland.

 40. @ Piet Heijn.. als je goed leest staat nergens dat ik zeg dat Zuid Afrika een kolonie was! Er staat hoeveel doden er wel niet gevallen zijn voor economisch gewin in deze landen! Begrijpend lezen blijf moeilijk zie ik oeff! Dus Curacao valt niet onder de definitie kolonie omdat er niet geprofiteerd is van de inheemse bevolking? Nee, ipv daarvan hebben jullie Slaven meegenomen en daar geld aan verdient! Slaven handel was dus niet de belangrijkste handel van WIC tot 1893???? Goed lezen he. Wie betaald bepaald. “wie voor niks onder embarmelijke toestanden werkte dan? Die werd gedood omdat hij zijn mond open deed! En tot 1969 was er nog apartheid op Curacao. Wees er lekker trots op.. En dat miljarden schuld, dat bedoel ik met verantwoordelijkheid hiervoor nemen Piet!

  @ zorro, Curacao wilt niet onafhankelijk worden, 95% van de bevolking heeft in de referendum aangegeven een relatie met Nederland te willen. Schotte en consorte willen dat! Haal dat niet door elkaar graag!!

  @ professional, volgens mij was de slavernij en slavenhandel(op papier) pas afgeschaft in 1863 (of was dat geen inkomstenbron?), en daarnaast hadden Curcao en Aruba nog een belangrijk aandeel in de 2e wereldoorlog! En daarnaast aan mensenlevens en -leed hangt geen prijskaartje. Ook al heeft Nederland dat 2 weken geleden wel gedaan in Indonesie!

 41. @ obi. en oh ja, De GOUDEN EEUW in Nederland heet hier trouwens de ZWARTE BLADZIJDE in de geschiedenis..

  Elk land heeft zo door heel hard werken een invulling kunnen geven aan een tijdperk zoals Gouden Eeuw. Curacao is bijna nooit anders dan een Zwarte Bladzijde geweest ook vandaag met de achteruitgang door deze regering en dan nog was de aanwezige welvaart dankzij Nederland, die bijv. de gulden keihard hield en we al geen Suriname geworden waren, maar dat staat je wel te wachten met onafhankelijkheid. Get your facts right in deze tijd van free facts governance.

 42. Hans wat een zwak zwak antwoord. Zo gaan duizenden ook met vakantie naar Spanje, Griekenland etc. en bezitten nog een duizenden huizen in Zuid Frankrijk, Spanje en andere landen. Dit heeft niks te maken met de discussie die gaande is. Zo kiezen ook Amerikanen, Venezuelanen etc voor een vakantie naar Curacao.. wat verdienen die aan Curacao? Niks..Dat heet vakantie, een ander omgeving, ander ervaring, Weg van de sleur van Nederland. Alsof ze uit hun “zorgplicht” komen.. Come on! Ze komen niet voor ons hoor Hans, maar voor hunzelf en jij zit hier ook niet voor ons, maar ook voor jezelf! Dus verschuif de belangen niet..

 43. Sam, Nederland van Curacao geprofiteerd? Hoe dan? Laat me niet lachen! Curacao heeft Nederland miljarderden aan steun gekost, om nog niet te spreken over wat de criminaliteit in Nederland heeft gekost, veroorzaakt door Antillianen die met een Nederlands paspoort ongelimiteerd binnen konden komen.

  En meer autonomiteit geven aan Schotte, niet eens in het bezit van een MBO diploma, is natuurlijk helemaal belachelijk. Ook op zijn huidige vakantiereis is Schotte weer vergezezeld door zijn fluisterende poedel Stella van Rijn en zijn persoonlijke fotograaf, a raison van 900 gulden daggeld per persoon per dag en businessclass tickets.

  En de bevolking vind het allemaal goed en stemt bij de volgende verkiezingen, in ruil voor een sticker en petje, weer MFK.

 44. @Obi, Zuid Afrika was geen kolonie en Curacao heeft weinig geld opgeleverd. Verkoop van cactussen verdien je niet zoveel. Indonesie heeft wel veel geld binnengehaald. dus als jij wilt gaan bereken dan moet Curacao gaan betalen aan Nederland. Daarnaast zijn de YDk niet de inheems bevolking die waren allang door de Spanjaarden weggevoerd als slaaf.

  En wij hebben net voor jullie gezorgt om die miljarden schulden over te nemen (Texel en Vlieland hebben die niet hoor!) en wie betaald bepaald! en jullie mogen zeker onafhankelijk worden hoor! groetjes en succes!

 45. en oh ja, De GOUDEN EEUW in Nederland heet hier trouwens de ZWARTE BLADZIJDE in de geschiedenis..

 46. @ obi. , nu dat het geld kost moeten we er maar van af! BAH

  Curacao wil van Nederland af!!!!!!!!!!!!

 47. @obi rond 1800 waren de verdiensten inmiddels afgelopen. Dus 211 jaar kosten en “slechts” 157 jaar verdiensten. Dan is dat bij deze ook meteen vereffend. Kan ik ff vangen?

 48. jammer jammer weer een kans gemist !

 49. Wilde ik net zeggen.. is er al niet genoeg geprofiteerd van de eilanden? Dat was toch de nut van kolonialisme?? Het binnenvallen en overnemen van een ander land en economisch gewin over de ruggen van de inheemse bevolking? Ik kan het mij nog goed herinneren tijdens mijn geschiedenis lessen in Den Helder. DE GOUDEN EEUW.. VOC en WIC tijdperk. Nederland was de rijkste land van de wereld en hoe.. Handel in kruiden en handel in slaven! Hoeveel mensen zijn er niet gedood in Indonesie, Zuid Afrika en op Curacao? Het is nu 2011 en veel mensen reageren fel en dat het alleen maar geld kost! Toen het geld opleverde over de ruggen van mijn voorouders was iedereen blij en trots, nu dat het geld kost moeten we er maar van af! BAH! Als er vanuit Nederland nog steeds alleen maar wordt gekeken naar “hoe leveren de eilanden ons geld op” is dat neo-kolonialisme. Zoals het er nu voor staat heet dat verantwoordelijkheid nemen! van 1643 tot 1945 leverden de eilanden geld op (300 jaar)! Pakweg 60 jaar kost het geld.. wilt er echt beweert worden dat deze 60 jaar meer kost dan 300 jaar economisch gewin? En trouwens er is nu een nieuwe zorgenkindje in town, de oude kolonisator van Nederland, Spanje en consorte!

 50. Jan. Nederland denkt aan zijn imago. Als Curcao te snel onafhankelijk wordt valt het terug in een soort van Haitie, met veel maffia. Nederland wil natuurlijk niet het verwijt krijgen dat het slordig met mensen omspringt/ cq aan hun lot overlaat.
  Tevens iis in de Nederlandse cultuur een soort van zinloze vrijgevigheid en zorgplicjt ontstaan. In Nederland zijn meer dan 1 miljoen uitkeringstrekkers. Waarom? Omdat de Nederlander vindt dat je moet zorgen voor zwakken. de gemiddelde inwoner op Curacao is zwak.
  Maar Nederland profiteert niet, verdient niets aan Curcao. Ik ben zelf een Nederlander. Ik heb een huis op Curacao, een auto, ik doe mijn boodschappen, ik ga veel uiteten etc etc.
  Ik doe dat met geld dat ik in Nederland verdien.
  Met mij doen honderden andere Nederlanders dat. Daarnaast bezoeken tiendduiznenden Nederlandse toeristen jaarlijks Curacao. Ondanks het gebrek aan dienstverlening en comfort. Deze mensen betalen dat met in Nederland verdiend geld.

 51. @ sam. Pak de boekhouding van Nederland eens van de laatste ruim 100 jaar en kijk naar de inkomstenkant, want dat is makkelijker dan de grote uitgavenkant.

 52. Regelmatig leer ik op internet quotes als die van Sam: Nederland heeft geprofiteerd van Curcao.
  Sam leg mij uit waar Nederland nu van geprofiteerd heeft? wat heeft Curacao naast zon, zee te bieden? Sam heb je niet door dat Curacao in Nederland een non issue is. er is nu een zg Koninkrijksvergadering aan de gang. Rutte, de premier van Nederland, heeft voor die onzin geen eens tijd.
  Het is dat Nederland volgens het internationaal recht Curcao niet uit het Koninkrijk kan schoppen, als had het huidige parlement het gedaan.
  ikzelf woon op Curacao. Ik moet wel toegeven dat ik kotsmisselijk ben van het gezeur en gezeik van smurg schotte en Wiels.

 53. Nederland heeft altijd van de Nederlandse Antillen geprofiteerd,

  en ik vind dat Nederland ons moet betalen voor al die tijd

 54. @Jan, Nederland heeft maar 1 eiland bovenwinds en 1 eiland benedenwinds nodig om de belangen in het Caraibisch gebied te behartigen. Bovenwinds Saba en Statia en benedenwinds Bonaire. Dus de belangen zijn al veilig gesteld. Eman realiseert zich dat al te goed. Op Curacao moet men er nog aan wennen dat Nederland Curacao niet meer nodig heeft en dat ook heeft laten blijken. Wil je onafhankelijk worden? Ga je gang. Denk zelf na en laat niet Wiels het voor je doen anders ga je ook onzin uitkraaien.

 55. @Jan, wat voor profijt heeft NL aan Curacao? Kost alleen maar geld..

 56. @ Jan. 1. Misschien een beetje over de arme burgers. 2. NEEN, NEEN.

 57. Maakt Nederland zich echt zorgen om Curacao? Of heeft Nederland profeit van Curacao?

 58. Rosenthal zal over de koetjes en kalfjes overleg voeren, want Schotte zal beslist gaan lekken als het over vertrouwelijke stukken gaat. Les geleerd.