• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt stichting SMOC haar analyse over de stankoverlast die vandaag veroorzaakt werd door Raffinaderij Isla.

Op de site www.luchtmetingencuracao.org kunt u teruglezen dat er vandaag rond het middaguur een piek was in de uitstoot van zwaveldioxide. Vlak daarvoor en daarna was er niet of nauwelijks uitstoot van zwaveldioxide, ofwel toen was de activiteit van de Isla zeer beperkt. Alleen dit gegeven al geeft aan dat er iets loos was. Wat blijkt? Stankoverlast. En niet te zuinig. Scholen moesten de deuren sluiten en dat was niet de eerste keer. Wat is de reactie van Isla: ‘het spijt ons zeer’. Daar kopen de leerlingen en docenten dus helemaal niets voor. Gegeven het feit dat dit vaker gebeurt is het alleszins redelijk om aan te nemen dat de Isla lak heeft aan de bevolking onder de rook van de raffinaderij. Uiteraard moet de bevolking het weer doen met gebrekkige informatievoorziening van de Isla inzake gezondheidsoverlast. Laat staan dat er direct wordt gemeten door de Isla (en de GGD). Graag geeft SMOC wel aan wat u waarschijnlijk heeft geroken.

Aardolie bevat heel veel verschillende stoffen, veel van die stoffen zijn zwavelhoudend. De Isla raffineert aardolie. Belangrijke processen hierbij zijn destilleren en kraken. Dat kraken gebeurt in de ‘catcracker’. Laatstgenoemde term heeft u wel vaker gehoord in de media. Afgaande op het commentaar van Isla woordvoerder Gijsbertha ging het hier mis vandaag en wel zodanig dat er een grote cocktail aan giftige stoffen werd uitgestoten door de Isla. Misschien heeft u het wel ingeademd en geroken? Wat ruikt u dan zoal? Alkythiolen en arylthiolen (en wellicht ook rotte eieren gas). De alkylthiolen en arylthiolen staan erom bekend dat ze bij zeer lage concentraties al stank veroorzaken en hoofdpijn en misselijkheid kunnen veroorzaken. Bij hogere concentraties kan het leiden tot een verhoogde hartslag in combinatie met een blauwkleuring van huid en slijm, volgens Manahan in “Environmental Chemistry”. Bij extreem hoge concentraties is coma en acute dood mogelijk. Nu heeft u in ieder geval de beste informatie die u tot nu toe kon krijgen. Tot slot, SMOC leeft mee met de mensen onder de rook. Het raakt SMOC in ieder geval wel.

1 reactie op “Ingezonden: Stankoverlast”

  1. Gisteren weer! Wanneer houdt het op met de isla? Wanneer gaat deze regering de gezondheid van haar bevolking beschermen?