• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao is ontevreden over zijn rol binnen het koninkrijk. Het land wil meer vrijheid om binnen het koninkrijk autonoom zaken rond onder meer de rechtsstaat, economie en sociale voorzieningen te regelen. Premier Gerrit Schotte sprak vandaag over een ‘geclausuleerde autonomie’.

Vorig jaar oktober kreeg Curaçao de status van zelfstandig land binnen het koninkrijk, maar het voelt volgens Schotte meer als ‘geclausuleerde autonomie’. “En die gedachte geeft geen goed gevoel”, zei de premier vandaag op de Koninkrijksconferentie in Den Haag.

Begrip
Volgens Schotte moet erkend worden dat de positie van de landen binnen het koninkrijk nogal verschilt. Dat hoeft volgens hem overigens geen probleem te zijn. Hij sprak de hoop uit dat de conferentie leidt tot meer onderling begrip en het beter functioneren van het koninkrijk.© ANP, alle rechten voorbehouden

Lees de toespraak van premier Gerrit Schotte op de Koninkrijksconferentie:

[scribd id=75653698 key=key-2hac4bxiowv0z2q3akzp mode=list]

19 reacties op “Schotte pleit voor meer autonomie”

 1. @ Een surinamer. Die vraag is niet te beantwoorden. De uitkomst van de evaluatie zal leidend zijn mits het volk voor de evaluatie voor onafhankelijkheid zal kiezen.

 2. De opstelling van Curacao wordt door de andere partijen in Den Haag niet gewaardeerd en is storend voor het verloop van de bijeenkomst. Schotte komt met lege handen terug en hoelang zal het duren, voordat de psychose van Wiels ongekende vormen zal aannemen.

 3. was er vroeger er geen liedje wat nu in de hitlijsten kan staan of een goede voor als tumba
  Ik heet gerrit en ………………………als de raven en ben een boef in de ogen van de braven.
  maar wat moet je nou als je niks heb.

 4. Kan iemand van Curacao mij vertellen wat er over vier jaren zal gebeuren? Want ik heb begrepen dat vijf jaren na 10.10.10 er een evaluatie zou komen over de nemen stappen als autonoom land.

 5. kunnen ze kabouter humty dumpty niet vastzetten in de efteling!

 6. We willen niet meer autonomie. Wij willen zelfs dat er verbeterde controles komen. Wij willen helemaal niet dat de ‘heren’ Curacaose politici nog meer kunnen graaien en grabbelen. Wij willen dat dit onmiddeld stopt en wij willen dat de gouverneur zijn werk doet. Die is nu aan zet!

 7. “Dr.” Schotte,

  Het enigszins manipulatief zoeken naar allerlei excuses, door UW regime, om “meer autonomie” voor ONS eiland, heeft als enig doel het voortzetten van UW belangen, samen met die van Asjes, Eisden, Wiels, Cooper, Monk èn sponsors, ten koste van ONS welzijn. Dit soort gedrag, “Dr.” Schotte, is een onafscheidelijk karakteristiek die telkens weer voorkomt bij narcisisten, sociopaten en of zwaar onder psychose lijdende patiënten. U betegelt op gewetenloze manier, samen met al uw bovengenoemde medepatienten, het pad der vernieling van ONS eiland zonder enig schaamtegevoel, met als doel om uiteindelijk door het volk, onder druk, geliefd en vereerd te worden. Maar u vergeet, “Dr.” Schotte, dat UW persoonlijkheidsstoornis niet behandeld kan worden met placebo’s. Wanneer u alleen in uw kamer zit, zult u weer overvallen worden door uw levenslang gevoel van onmacht, leegte en minderwaardigheidscomplex. Waarom “Dr.” Schotte? Omdat de zetel van uw probleem niet het volk is, maar uzelf . U hebt tussentijds uw zakken al goed kunnen vullen, maar u blijft een Jan Kalebas waar het volk geen meter van opschiet. Kijk maar naar Wiels, Cooper, Asjes, Eisden en Monk. Hakim is een apart geval. Hij woont op Mars.

 8. Sinds 10-10 blijkt dat Curacao juist meer controle dient te hebben. De regering heeft 1 jaar de kans gehad om aan te kunnen tonen het zelf te kunnen en het is duidelijk gebleken dat zij dit niet kunnen. Er dient een scherpe controle op de regering te zijn en dat hoeft niet perse Nederland te zijn. Desnoods de VN of de EU. Ook dient deze regering snel openbaar te maken welke uitgaven er zijn geweest. Nee helaas kan Curacao niet voor zich zelf zorgen.

 9. 48% was het niet eens met de uitonderhandeling, maar dat neemt het water van de zee niet weg, dat 95% op een of andere manier een relatie met Nederland wilde houden. Niet met het eerste maar met het laatste moet onze volksvertegenwoordiging in eerste en belangrijkste instantie rekening houden en anders is deze regering niet onze volksvertegenwoordiging. Deze regering is gebaseerd op de ideologie “geen PAR in de regering” en meer niet. Ook daarom kan het niet onze volksvertegenwoordiging zijn, die zeker niet gekozen zou hebben voor alles wat deze regering met veroordeelden en zakkenvullers aan snoepreisjes, verjagen van investeerders, ontslagen etc. etc. van doen heeft. Bai fliet.

 10. zo’n vreselijke spijt dat ik niet heb gekozen voor aansluiting bij nederland!!!!

 11. Apart eigenlijk, dat er nooit, maar dan ook nooit wordt gesproken over de 23,61 % die in 2005 heeft gekozen voor aansluiting bij Nederland. Deze groep wordt ook totaal niet vertegenwoordigd in de staten. Dus ook de oppositie niet.

  23,61 % Dus bijna 1 op de vier mensen die op dit eiland wonen, wil aansluiting bij Nederland !! Da’s wel even wat anders dan die 4,82 % die voor onafhankelijkheid koos in 2005.

  Uitslag referendum 8 april 2005 Optie Stemmen %
  A: een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden 42.425 67,83%
  B: een onafhankelijke staat 3.014 4,82%
  C: deel blijven uitmaken van de Nederlandse Antillen 2.342 3,74 %
  D: deel worden van Nederland 14.769 23,61%
  Blanco en ongeldige stemmen 474 –
  Opkomst 62.550 55,04

 12. roepie roepie@ je vergeet infrastructuur cooper (ook de luchthaven), selikor asjes, centrale bank jamolodin (dos santos) en ze hebben het hele land in de macht zolang als zij willen. oja dan moet monk wel zorgen dat de vervelende heer daal verdwijnt bij kranchi dan kunnen ze de verkiezingen ook nog beinvloeden. als iedereen in de juiste positie zit en de zakken schamteloos kunnen vullen zal de regering vallen. vervolgens treed wiels aan de macht hij zal het land als dictator gaan regeren met natuurlijk de ondersteuning van zijn dan machtige vrienden. zo is het balletje weer rond.

 13. geclausuleerde autonomie’. “En die gedachte geeft geen goed gevoel”,

  Nou, bij mij wel.

 14. met belangstelling de toespraak gelezen, leuke zinnen die verzonnen zijn, er was een meerderheid maar die was er niet toen 10-10-10 er aankwam. Ergo het toenmalige bestuurscollege had nooit akkoord moeten gaan. maar goed toen zagen ze het pluche van de macht.
  Er is niks op tegen om alsnog een referendum te houden en een uitspraak te vragen van het volk , heeft ome Gerrit gelijk dan zal ons volk massaal voor de onafhankelijkheid stemmen.
  Zo niet dan moeten we zeuren want het statuut geeft duidelijk aan wat de spelregels zijn als curaçao in het Koninkrijk blijft.
  Ook kunnen we niet als kleine kinderen kijken naar de verschillende landen, van wat zij hebben willen wij ook. Nee dan moeten we eerlijk zijn en zeggen we zijn er nog niet maar we komen er wel

 15. Er staat: “Z.E. Gerrit F. Schotte…”
  Moet zijn “Z.O. Gerrit F. Schotte”, als in Zijne Onbenul.

 16. Welkom in Schotteland, met haar hoofdstad Gerrit.
  Dit eiland is verdeeld in twee streken, Banda Schotte, en Banda Santos.
  Voor wie deze democratische dictatuur tegenstaat hebben we twee duurzame oplossingen naar eigen keuze;
  Of u wordt gedeporteerd naar het duurzame executie-eilandje klein Wiels, of
  Generaal Monk zal u begeleiden voor een, door snoepritten gesponsord enkeltje, naar de bergen van Colombia, waar u door Schotteland geallieerden hartelijk verwelkomt wordt.
  Gaarne voor veterek uw kleurkeuze body back opgeven

 17. Als dit regerend tuig de vrije hand krijgt van Nederland, zijn we helemaal klaar.
  Alles wat ik in het begin van de regeerperiode van dit zootje ongeregeld heb voorspeld is inmiddels uitgekomen.
  Haven (Dos Santos), energie (Schotte), gokwezen (Dos Santos) zijn inmiddels in handen c.q. wordt gecontroleerd door deze maffia. Rest nog de luchthaven en het rijtje is compleet.
  Hier kan men zijn/haar ogen toch niet voor sluiten, het patroon is immers zo herkenbaar.

 18. Waar had ook het volk al weer voor gekozen? Bent u als regering geen vertegenwoordiging van het volk?

 19. Door wie wordt het verschillend beleefd? Door Schotte, Wiels & Co….