• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Na de geweldsexplosie in de Belgische stad Luik zijn vandaag 123 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Zeker vier mensen kwamen om. Dat meldde aanklager Danièle Reynders. Enkele Belgische media meldden dat het aantal doden is opgelopen tot zes.

Volgens de berichten op basis van medische bronnen zou het gaan om een jongeman en een baby die in het ziekenhuis aan hun verwondingen zijn bezweken.Een jongen van 15 bezweek ter plekke, een 17-jarige jongeman en een 75-jarige vrouw stierven in het ziekenhuis.

Kerstmarkt
De dader, de 33-jarige Nordine Amrani, heeft vandaag dood en verderf gezaaid in de Waalse stad Luik. In hartje centrum, dicht bij de kerstmarkt, opende hij kort na het middaguur het vuur op voorbijgangers. Drie mensen kwamen daarbij om het leven. Hierna pleegde hij zelfmoord. Zo’n 75 personen raakten gewond, enkelen zijn er ernstig aan toe. Zes lichtgewonde slachtoffers werden in het ziekenhuis van Maastricht opgevangen.

Saint Lambert
Amrani was enkele jaren geleden al veroordeeld wegens verboden wapenbezit en drugs. Kort na de schietpartij waren er meldingen over een of meer handlangers, maar na enkele uren stelden de autoriteiten dat het een eenmansactie betrof. De man sloeg toe op het plein Saint Lambert, de centrale ontmoetingsplek van Luik. Hij gooide explosieven in de richting van enkele bushokjes, waar mensen stonden te wachten. Ook schoot hij met een machinegeweer in de menigte, meldden getuigen.

Motief
“Je rent voor je leven”, aldus een getuige, die de aanslag overleefde. Over het motief van de actie konden de autoriteiten nog niets zeggen. Mogelijk handelde Amrani uit haat tegen justitie. De autoriteiten sloten een terroristische daad, bijvoorbeeld met islamitische achtergrond, uit.

Wapens
De politie zou Amrani nog steeds in de gaten hebben gehouden. Hij had zich vandaag opnieuw moeten melden in het paleis van justitie aan het plein voor een verhoor. Amrani gold als zware jongen, ook wegens zedenfeiten en heling. Een rechter had hem veroordeeld tot 58 maanden en 11.000 euro boete nadat de politie niet alleen 2800 cannabisplanten, maar ook een heel wapenarsenaal bij hem had aangetroffen. Zo had hij een raketwerper, een AK-47 (kalasjnikov) en duizenden wapenonderdelen thuis.

Tragedie
De Belgische premier Elio Di Rupo, die een bezoek bracht aan de plek des onheils, reageerde met afgrijzen op de ‘ernstige feiten”. Zijn eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun families en vrienden, en naar alle inwoners van Luik, luidde het. De premier sprak van ‘een tragedie waarvoor woorden tekortschieten’.

 

2 reacties op “Meer dan 120 gewonden bij drama in Luik”

  1. Goed lezen is een vaardigheid Dude

  2. Waarom wordt terrorisme in verband gebracht met islamitische achtergrond?