• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het kan niet dat de regering de weg naar onafhankelijkheid opent zonder de mening van de bevolking te laten tellen”, liet PAR gisteren weten. Buiten de rol als oppositiepartij, zal PAR-leider Emily De Jongh-Elhage als burger ook een protestgroep gaan leiden.

De PAR heeft een plan gemaakt tegen het idee van de regering om morgen tijdens het koninkrijksoverleg onafhankelijkheid ter sprake te brengen. De PAR is van plan, behalve als oppositiepartij, ook als burger op te treden. Via de beweging Ami ta skohe pa un relashon den Reino (Ik kies voor een relatie met het koninkrijk) wil PAR-leider Emily de Jongh-Elhage haar mening laten horen. “Ik wil en kan niet langer stil zijn. Het volk telt niet meer mee en heeft geen stem meer. Daarom begin ik deze beweging.”

Geen politieke beweging
De beweging heeft volgens De Jongh-Elhage niks te maken met politiek. “Ik ga me vanaf een andere locatie bezighouden met deze beweging. Het gaat om de burger en onze rechten.” Behalve De Jongh-Elhage zullen er commissies worden aangesteld van burgers. Behalve de plannen om via Ami ta skohe pa un relashon den Reino te vechten tegen de plannen van de regering, roept de oppositiepartij PAR de burgers ook op om op te komen voor hun belangen en rechten.

Nieuw referendum
PAR wijst op het referendum dat in 2005 werd gehouden. “95 procent van de bevolking koos toen voor een connectie met Nederland en hier moet de regering respect voor hebben. Als ze hun plannen toch willen doorvoeren, moet het volk eerst worden gevraagd naar hun mening. Als zij een band met Nederland kiezen, moet dit worden gerespecteerd. En ook als zij voor onafhankelijkheid kiezen, wordt dit gerespecteerd.” De PAR wil binnen drie maanden een nieuw referendum houden waarin de bevolking stemt voor autonomie in het koninkrijk of voor onafhankelijkheid.

21 reacties op “De Jongh-Elhage start protestgroep”

 1. @ Josh. Behalve signaleren in de Staten kan je als oppositie weinig tot niets doen, omdat deze regering per definitie alles ontkent en van tafel veegt en dat zal blijven lukken zolang ze 1 zetel meer hebben. Laat Emily niet de zoveelste splintergroep formeren, maar contact opnemen met de reeds bestaande splintergroeperingen om samen een vuist te maken.

 2. Laat ik nu op mevrouw de Jong gestemd hebben om me in het parlement te vertegenwoordigen.
  Doe dat eens snel, als je dat niet goed doet, moet ik het zelf daarbuiten maar doen, niet jij.

 3. Mevrouw de Jong-Elhage zou moeten doen waarvoor ze betaald wordt; als volksvertegenwoordiger in de Staten de regering controleren en ter verantwoording roepen. Of maw oppositie voeren. Zeker als leider van de grootste oppositie partij die niets structureels inbrengt tegen alle wandaden van onze regering en staten voorzitter. Iedereen heeft ideen, maar degenen die door het volk zijn aangesteld om onze belangen te verdedigen doen niets. Deze mevrouw kan inderdaad beter niets meer met de politiek te maken hebben.

 4. Gerald, rotzooi wat je allemaal schrujft.
  De bevolking van Cur bepaalt en voor onafhankelijkheid gaan we nog lang niet kiezen. En als je slim genoeg bent, weet je dat ook.

 5. Het zal mij niet echt verbazen als er een overeenstemming bereikt wordt over die gewenste onafhankelijkheid in ruil voor de volledige acceptatie per direct van de Rijkswet Personenverkeer voor alle landen in het Koningkrijk
  Hierbij moet vermeld worden dat bij die onafhankelijkheid een andere emi/immigratie wet van toepassing zal worden..

 6. De bevolking van Curaçao heeft op vrijdag 8 april 2005 massaal gestemd voor een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De optie werd tijdens een referendum, waarbij 54,4 % van de stemgerechtigden naar de stembus ging, gekozen met een meerderheid van 68 procent. Het referendum had vier verschillende opties. Voor de status aparte werd met een overweldigende meerderheid van 68 procent gekozen. Op de tweede plaats eindigde ‘integratie in Nederland’ met 23 procent van de stemmen. De derde en de vierde plaats waren voor ‘complete onafhankelijkheid’ en ‘behoud van de Antillen’, met maar 5 en 4 procent van de stemmen.

  Nederland kan eenzijdig niks doen. Zie info van Jaime Saleh op www.EveryOneWeb.com/docarchives. onder tab politiek. Goede analyse!

 7. @Gerald.
  Niet de VVD en de PVV willen van Curaçao af, nee de Nederlandse bevolking wil van Curaçao af. Ze hebben genoeg van dat eeuwige gezeik over het koloniale verleden en het afgelopen jaar hebben ze hun portie makamba-haat gehad en basta ta basta, opzouten en wegwezen.

 8. fred jansen,
  dan moet je naar nederland toe een heel boze brief gaan schrijven. want daar hebben
  dhr. van raak en brinkman in haar bijzijn, de hele toenmalige regering voor boef uit geroepen. trouwens je weet toch dat brinkman zo onbeschot was dat hij dat weer in curacao, onder haar regering weer hetzelfde heeft gedaan.
  de enige nette en integere man die heeft geregeerd is en blijft Dhr. Don Martini.
  Respect, groot respect dat velen hier op curacao nog steeds hebben. Een man die mij heeft laten zien, wat integriteit betekent en altijd eenviirbeeld is geweest voor mijn kinderen .
  u hoort het nu, vergeet het svp nooit meer

 9. Ik vind de Jongh Elhage geen bijzonder goed politicus, maar wel integer. Daarom steekt ze met kop en schouders boven de rest uit en is onze beste (en meest beschaafde) politcus.
  Het is diep triest dat je als politicus boven de rest uitsteekt omdat je integer bent, en dus niets eens door je daden.

 10. mevr. de jongh- elhage u bent erg laat. gaat u nu met dhr. schotte even onder 4 ogen,
  rustig de boel eerlijk zonder geen enkele politieke stunt praten.
  u hebt het ook niet zo goed gedaan, u weet dat de boeven en schurkennaam , hebt u ook
  moeten incasseren in de twede kamer. mevr. leeflang is ook geen engeltje.
  nig steeds hebben wij die 2 miljioen van de brandweer nooit meer gezien etc. etc.
  laten wij allemaal nu stoppen met de moddergooierij en elkaar helpen , hoe erg de situatie
  is in Gods naam het goede en positieve voor onze dushi CURACAO doen,
  U hebt geen slecht hart doe het nu. dan zal ik u voor altijd als De POWERwoman zien.

 11. @ wancho,

  Nederland kan zelf wel uit het koninkrijk stappen dan blijven de eilanden het Koninkrijk der Nederlanden en Nederland is dan gewoon Nederland. Het statuut werkt aan beide kanten.
  Dus de andere drie landen zijn gewaarschuwd. De meerderheid in de tweede kamer zelfs de PVDA en SP zijn nu voor een scheiding dit kan op de manier dat Curacao het vraagt maar ook op de manier zoals hierboven beschreven.

 12. Kan iemand mij nu eens uitleggen waarom de welvaart/het welzijn voor de curacaose bevolking er op vooruit gaat als de banden met Nederland worden verbroken?
  Een ding is zeker : de geldkraan gaat dicht, studeren in Ned voor de jongeren wordt nagenoeg onmogelijk, ondersteuning door Ned (b.v. bij het oplossen van de problemen bij Hato….) wordt fiks duurder,eilandslandsverdediging/defensie komt voor eigen rekening etc etc. Dus ik begrijp het streven niet ( nou ja, afgezien van die clique van personen die zich willen verrijken en “Berlusconi-wetten” er door zullen jagen waardoor ze aan eventuele rechtsvervolgng zullen ontkomen).
  Maar als de Curacaose bevolking van de volledige autonomie beter wordt : niet morgen maar vandaag nog doen. Ben alleen bang dat ze door die reeds genoemde clique in het ootje wordt genomen.

 13. Zijn jullie er wel bewust van dat de huidige regering op geen een gelegenheid heeft gezegd dat ze voor onafhankelijkheid gaan? Het is altijd de oppositie die ze beschuldigt en daarna raken er een hele groep mensen snel emotioneel over. Dit gaat helemaal niet over onafhankelijkheid mensen. Het heeft niks te maken met ons passpoort.

  Ze zijn nu bezig om opzegtermijnen te zetten voor de consensusrijkswetten. Willen wij echt de volgende op de lijst staan om net als St. Eustatius te worden? Curacao heeft gekozen voor autonomie en niet onafhankelijkheid. Maar we moeten dat eerst wel bereiken.

  Raak niet in de war tussen de twee. Autonomie en onafhankelijkheid zijn best hard te onderscheiden voor velen. Maar nu is het belangrijk om wel scherp te blijven. Curacao zal en kan niet uit de Koninkrijk geschopt worden en daar streven wij ook niet voor.

 14. “trinta di mei” here we come…(1969), voor iedereen die Curacao history niet kent: “The Curaçao uprising and threat of a general strike caused the government to resign and call new elections”..this time its not about unequal working environments but unjust representation of what the people of Curacao want…actie groep: go ahead!

 15. waargaatditeilandnaartoe@ demonstreren heeft geen nut de regering is toch bijna nooit op korsow en zullen er weinig van mee krijgen

 16. Actie groepje hier, actie groepje daar. Nu weer een actie groepje. Dit haalt toch allemaal niets uit. Er is maar een ding dat helpt en dat is massaal protesteren. Het werk neerleggen en de straat op. En dit een maand lang, want deze regering heeft een gepanserde huid.

 17. @ Gerald,
  Curacao is de enige die kan kiezen voor onafhankelijkheid. Nederland kan dit niet doen. Zelfs al willen alle, de100% van de Nederlanders van ons af.
  Dit is geregeld in het statuut.

 18. ben heel nieuwsgierig hoe dit gaat lopen??? ik zie nu alleen maar stukjes in de krant internet, televisie en acties waarbij formulieren bij supermarkten in een bus kunnen worden gegooid.

  de plekken waar de huidige regering de bevolking bereikt vanaf de westpunt tot aan de oostpunt in de buiten gebieden moet men nu bereiken en dit lukt echt niet met bovenstaande media en acties.

  ook zou ik ervoor zorgen dat het referendum nog wordt uitgeschreven als dhr daal in functie is, als dit niet meer mogelijk is zou ik onafhankelijke verkiezingswaarnemers vragen.

  persoonlijk blijf ik erbij (dit ondanks dit veel lieve mensen pijn zal doen, sorry) een onafhankelijk korsow, geldkraan onmiddelijk dicht, nederlandse paspoorten onmiddelijk inleveren, geen advies en ondersteuning meer uit nederland.

  misschien dat de bevolking dan wakker wordt en ziet wat er gebeurd. dat de telefoonkaartjes, spelcomputers, nafl.25.00 en overige loze beloften van door zielige losers samengestelde regering niet alles is.

  mi ta parse un makamba pero mi kurason ta di un ju di korsow

 19. Mevr. Elhage kan beter een niet-politieke, maar actieve groep steunen. Als oppositie leidster is ze te laat en niet hard genoeg opgetreden. Ze heeft te weinig gedaan. Het vertrouwen in haar is er niet meer en op zijn minst danig gedaald.

 20. word er ook moe van…. VVD en PVV wil van Curacao af willicht moeten ze doorzetten en een referendum in NL houden, ik denk dat de onafhankelijk er dan snel is…. mocht de bevolking hier het willen dan moeten ze maar een hun stem laten horen!

 21. Ik word moe van dat hele onafhankelijkheidsgedoe! zucht..