• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – DAE heeft onlangs een MD83 toestel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Falcon Air ingezet op DAE routes. Insel Air wijst erop dat ditzelfde hen in 2006 verboden werd en spant een kort geding aan tegen de overheid om dit recht te trekken.

Insel Air wijst er in een persbericht op dat er regels gelden voor het inhuren van buitenlandse vliegtuigen en dat dit geen uitbreiding is van de vloot van DAE, omdat het een toestel van Falcon Airline is. “Het blijft een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij ondanks dat men probeert met de beschildering van het vliegtuig met het Curaçaose logo anders te doen voorkomen. Het vliegtuig dat DAE hier inzet, opereert onder Falcon Air vluchtcode met Amerikaanse stewardessen, piloten en mecaniciens. Er is geen Curaçaose betrokkenheid.”

De wet
In 2006 wilde Insel Air zelf ook beginnen met het inzetten van een buitenlands (SLM) toestel, maar toen stak DAE hier een stokje voor. “In eerste instantie was dit geaccepteerd door de overheid, maar door DAE middels een rechtszaak succesvol aangevochten. De rechter heeft toen bepaald dat volgens de wet lokale luchtvaartmaatschappijen alleen een vergunning hebben om vliegtuigen onder eigen operationele controle te opereren.” Er werd besloten dat uitbreiding van routes met buitenlandse maatschappijen wettelijk niet was toegestaan en Insel dit met een eigen vloot moest doen.

Belang overheid
Ook denkt Insel dat de overheid het DAE vergemakkelijkt. “Eigenaar van de Amerikaanse maatschappij Falcon Air is de Venezolaanse heer Ramiz die recent als consultant bij DAE is ingehuurd en het is onduidelijk wie de achterliggers van DAE zijn. Het lijkt erop dat de overheid een belang heeft in DAE doordat ze ongeveer 150.000.000 gulden van het Curaçaose volk in DAE hebben gestopt.”

Kort geding
Insel Air wil de zaak rechttrekken en gaat dit doen via een kort geding tegen de overheid. “De overheid doet overigens actief mee aan concurrentievervalsing, niet alleen door geld te geven aan DAE, maar ook door een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij de gelegenheid te bieden om met InselAir te concurreren op routes waar zij geen rechten hebben om op te vliegen.”

Duidelijkheid
Insel Air wil door een kort geding duidelijkheid krijgen of sinds 2006 de wetten en regelgeving zijn veranderd en er nu wel een buitenlandse maatschappij ingezet zou mogen worden door lokale maatschappijen. “Insel Air heeft nieuwe vliegtuigen aangeschaft en miljoenen moeten investeren in onderdelen, handboeken en procedures, aanname en opleiding van lokaal personeel om routes uit te breiden. DAE / Falcon Air worden in de gelegenheid gesteld routes uit te breiden zonder aan de wet en regelgeving te voldoen noch de benodigde investeringen te plegen.”

13 reacties op “Insel Air trekt aan de bel”

 1. @ mijn vriend Victor.

  Eindelijk die reactie van de Curacaose regering. Volgens Mr C Cooper is er als ik al dacht (nog) geen vergunning om z’n vloot uit te mogen breiden met een wet lease vergunning. Het gaat dus toch om een vergunning voor een tijdelijk charter operatie ter vervanging van een toestel dat voor onderhoud uit de operatie gehaald is zoals ik al vermoede.

  Lees Victor ik schreef dat insel air miljoenen heeft geinvesteerd om zo grootte worden als ze nu zijn. Heb niks gezegt over de waarde van de F50’s van KLM of de 5 MD’s in hun vloot.

  Zoals ik in mijn eerste reactie zei: Ik hoorde iemand praten over Korsow den klaridat. De reactie is er nu en het blijkt dat DAE toch niet geheel volgens hun vergunning bezig is. gezien er momenteel 3 kisten gevlogen worden terwijl ze maar een vergunningen hebben om met 2 te opereren.

  De consulent/chartermaatschapij eigenaar. Ik wil daarmee alleen duidelijkmaken dat ik hoop dat hij niet zijn zakken vult en verdwijnt. Dat hij de harten van de Curacaoenaars op deze manier wilt stelen snap ik. Marketing technisch een hele goede zet. maar roep dan niet dat het een nieuwe kist van DAE is toch. Wees eerlijk en vertel het volk hoe het zit.

  Je hebt gelijk een uitleg over de brandstof zal te langdradig worden. Ik vraag het wel aan een van m’n medewerkers morgenochtend.

  Beide airlines zijn er mee bezig dus? Insel Air heeft hem al wilde ik daarmee zeggen. Ze hebben de ALTA IOSA fullfilment plan doorlopen en met succes afgerond. DAE ook? Dit zegt heel veel over een airline en de organisatie. Misschien zal ik op jou aanraden toch maar bij Insel solliciteren i.p.v. DAE. maar gezien de grote uitbreiding die er aan zit te komen zal er eerder bij DAE mijn kennis nodig zijn dan bij Insel Air.

  Ben misschien geen piloot maar heb wel wat verstand van luchtvaart zowel Cargo als PAX en zowel Operationeel als Strategisch.

  Ben blij dat je happy bent in je huidige baan en hopelijk voor jou blijft dat ook zo en heb je nog vele jaren baangarantie. Ik ga nu weer door de kou richting Schiphol rijden. (Minder blij dus) 😉

  Succes met de uitbreiding wanneer dit wel mag van CCAA en Mr. Cooper.

 2. @Nick,

  Verstand van luchtvaart heb je niet echt maar ja geen problee.

  Nog een keer zal ik het je vertellen…Insel leasde Falcon in om MEERDERE vluchten te doen vanaf MIA naar SDQ! EN ze leasde een Dash 8 met crew vanuit Canada, DAE doet precies hetzelfde! Met (nog) geen route uitbereiding!! En ja die 40kg is extra. Over brandstof verbruiking hebben we het niet, dat kan ik je allemaal gaan uitleggen maar dat kost iets te veel tijd. En ook over IOSA trouwens. Van wat ik weet zijn beide bedrijven daar al een behoorlijk lange tijd mee bezig.

  En wat maakt het in vredens naam uit waarom de desbtreffende consultent Curacao op zijn kist zet?

  Over die miljoenen investeren….het was toch echt jij die er mee kwam dat Insel miljoenen had geinvesteerd….die 4 F50’s zijn bij elkaar nog geen miljoen waar!! En over je opmerking:

  Als jullie verstand hebben van luchtvaart zou je dit ook moeten weten.

  Meneer Nick, ik weet niet of het ook voor Sandra geld, maar zelf vlieg ik meer dan 10 jaar als piloot, waarvan er inmiddels bijna 4 opzitten binnen DAE, en hardstikke happy ben!!

  Succes met vinden van een baan. (Bij Insel dan wel he;-) )

  Groet,

 3. @ Victor + Sandra

  Een invoice voor het uitvoeren van een charter vlucht op een bestaande route zegt niks in dit geval. Dat doet elke airline wel eens, en dat is ook appels met peren vergelijke gezien het niet ging om een routenetwerk uitbreiding.

  Vind het wel toevallig dat het representeren van Curacao een belangrijk iets is voor DAE en de vloot uitbreiding. Maar dat de nieuwe Consulent van venezolaanse afkomst woonend in amerika Curacao als prioriteit heeft lijkt me sterk. Wel heeft hij een slimme zet gedaan door als Consulent te fungeren maar zich als spokesperson te etaleren en zijn lekker zijn zakken mag vullen met de Wet lease agreement voor ZIJN MD-kist en zo te horen nog ZIJN 7 x 737 binnen 2 jaar. Daar zal hij wel goed aan verdienen en hopelijk DAE ook.

  40kg extra baggage? is dat bovenop de normaal toegestaane hoeveelheid? Dacht het niet toch? Vergeet niet dat extra baggage extra benzine kost en gezien de MD83 ook nog een geleased wordt incl crew zal er niet veel overblijven in het laadje van DAE lijkt mij.

  Insel heeft het ook niet over miljoenen investeren om toestellen aan te schaffen. Een luchtvaartmaatschappij met de omvang van Insel en zoveel kisten in eigen beheer moet wel miljoenen investeren in onderhoud en personeel om het draaiende te houden. Als jullie verstand hebben van luchtvaart zou je dit ook moeten weten.

  Begrijp me niet verkeerd ik vind het een prachtig toestel dat DAE leased. Daar kan Insel air ook wat van leren. De oorlog is nu hopelijk echt begonnen. En niet dat bovengenoemde zijn zakken vult en er over een jaar eruit naait en DAE weer met lege handen staat. Dat gebeurd namelijk vaker met dit soort inside job constructies.

  Zelf woon ik in NL werkend op Schiphol en als ik op Curacao op vakantie ben, reis ik met Insel verder naar andere bestemmingen. Dit zal ik wel blijven doen want ik vind loyaliteit ook erg belangrijk! Maar het zijn voor mij beide mogelijke toekomstige werkgevers. vandaar dat ik het volg.

  Concurentie is gezond. Als jullie zeggen dat Korpodeko hierin betrokken is qua financiering zal ik dat maar geloven. Het enige verschil is dat Insel het Korpodeko gebruikt om uit te breiden en te groeien en DAE om in leven te blijven en nu ook te groeien. Dus DAE nieuwe leasebakken en Insel Air een IOSA certificering. Dit kan nog leuk worden.

  Maar ik heb nog steeds geen reactie van de Curacaose regering mogen vernemen….

 4. @ Sandra, al weer helemaal gelijk!
  @ Nick,

  Het hele gedoe met Falcon Air dit vliegen ben ik een beetje klaar mee, heb je het nieuws gezien op tv de afgelopen dagen? Zag je wat de heer Ramiz daar liet zien toevallig? Juist een Invoice van Insel die Falcon Air had geleased om een van hun routes te vliegen!!!

  Van wie DAE is maakt niet uit, en een reden dat er onder andere in de krant stond dat het doek was gevallen voor DAE etc etc en dat Insel alle mensen zou overnemen (Inclussief passagiers) was door Insel zelf!! En ja dat ging dus mooi niet door, dat je er zo het vreemd vind dat DAE nu massaal gaat uitbreiden snap ik echt niet maar ja ieder zijn eigen mening.

  Googlen hoef je niet meer ik heb het al voor je vonden, 3 pagina’s voor deze staat het meteen al vetgedrukt:

  CURAÇAO – “In 2006 lagen de eisen lager en was het niet nodig om met een MD80 te vliegen”, laat DAE in reactie weten op het kort geding dat Insel Air wil beginnen tegen DAE.

  DAE is gestopt met BON en AUA, de afspraak was dat Insel de DAE passagiers over zou nemen naar AUA maar dat ging op het laatste moment in eens niet meer door, en nee dit is geen onzin. Natuurlijk wachten ze vaak op passagiers van DAE en andersom ook dat levert eenmaal geld op.

  Miljoenen geinvesteerd?!?! Ik weet niet of je iets van vliegtuigen afweest maar die 4 ”nieuwe” Fokker 50’s zijn hardstikke oud en zijn waarschijnlijk nog niet eens een miljoen waard!! Waren die vliegtuigen trouwens gekocht voor hun eigen belang of om DAE over te nemen? ALS het failliet zou gaan? Tenslotte staan er nu 2 aan de grond zonder aardig wat belangrijke onderdelen.

  Ik ben benieuwd waneer het volgende toestel van DAE komt en wat de volgende bestemmingen worden, de dagelijkse vluchten naar Santo Domingo beginnen al aardig zijn vruchten af te werpen helemaal met die 40kg extra baggage!!

  Hoop je snel eens aan boord te zien!

  Groet, Victor

 5. @ Nick

  Als je enige verstand zou hebben van de luchtvaart dat weet je dat voor een wetlease geen aanpassing nodig is van vergunningen. Bovendien is Inselair appels met peren aan het vergelijken. Toen zij vluchten wilden inzetten met een toestel van SLM tussen Curacao en St. Maarten bestond het Land Nederlandse Antillen nog. Een buitenlandse maatschappij mag geen binnenlandse vluchten uitvoeren. In dit geval gebruikt DAE een toestel van Falcon Air voor het uitvoeren van buitenlandse vluchten tussen Curacao en Sto. Domingo/ St. Maarten. Binnenlandse vluchten dienen onder eigen operationele controle te worden uitgevoerd, zover ik weet geldt dat niet voor buitenlandse vluchten.

  Verder denk ik dat het vrij makkelijk is om erachter te komen wie de eigenaar is van DAE, ik zou zeggen breng een bezoek aan de kamer van koophandel. Alle registraties bij de KvK zijn openbaar.

  En ik zou niet te hard zeggen dat Inselair zelf miljoenen inversteert om zo groot te worden als ze nu zijn, want als dat het geval zou zijn dan had Korpodeko niet flinke deel van hun aandelen in handen.

 6. @ Victor

  Ik lees het wat je schrijf en toch zit ik met een paar vragen.

  Hoe komt DAE aan een vergunning om de vluchten uit te voeren met een kist van een buitenlandse maatschappij? Deze aanpassing van de vergunningvan DAE is waarover het gaat, en niet over landing permits etc. Daarover wilt Insel air duidelijk hebben van de Curacaose regering. Zo als in mijn vorige reactie staat er in de wet nog steeds alleen onder eigen operationele controle. of is deze wet aangepast?

  En wie is de eigenaar van DAE nou eigenlijk? Ook een vraag dat Insel Air aan de Curacaose regering stelt. Waar komt het nieuwe geld vandaan? Insel investeerd zelf miljoenen om zo groot te worden als ze nu zijn. Nog een paar maanden geleden stonden de kranten nog vol dat DAE failliet zou gaan. En nu gaan ze massaal uitbreiden. Vind ik wel een beetje vreemd hoor.

  De reactie van DAE is begrijpelijk. We willen allemaal wel dat elke lokale luchtvaartmaatschappijen de kans krijgen om vernieuwingen en aanpassingen te mogen doen in hun operaties om zo het toerisme op Curacao te stimuleren. Alleen dient men zich dan te houden aan de geldende wetten en eisen.

  Verder ben ik nog steeds op zoek naar het artikel waarin staat dat Insel een kort geding aanspant tegen DAE.Ik kan aardig googlen maar toch vindt ik alleen een artikel over het omgekeerde. DAE tegen Insel Air.

  Over Insel Air dat DAE passagier weigerd is onzin. Heb een paar weken geleden nog met Insel gevlogen en de vlucht is laat vertrokken doordat er nog passagiers van DAE meemoesten. En dar zijn ze nog op nblijven wachten. Dan lijkt het me juist dat Insel Air DAE toch aardig helpt hoor.

  Ben toch echt benieuwd wat er zal gebeuren als dit allemaal kan en mag. Zullen we binnenkort met Divi Divi op een buitenlandse charter kist naar Cuba of Panama kunnen vliegen?

 7. @ Sanra, helemaal GELIJK!!
  @ Nick, en de rest

  Die meerdere vergunningen klopt idd, en die zijn er anders waren ze allang terrug gestuurd en was dat allang in alle kranten geweest en was het allang stop gezet en dat is eenmaal niet de zaak simpel weg omdat alles netjes in orde is!
  Waar je het vandaan haalt dat Insel niks tegen DAE doet weet ik niet maar als je goed leest is er nog een artikel geschreven over hoe Insel een kort geding begint tegen DAE!! Zoals Sandra al zij was ik helemaal vergeten, klopt idd dat Insel had toegezegt om de passagiers over tenemen vanuit CUR naar AUA en andersom maar nee op het laatste moment werd dat gecanceled! Dus doet DAE het zelf.

  Ook hoor je mij niks zeggen waarom Aruba op de kist niet kan, en de reden om daar de kisten te parkeeren was toen idd ter spraken ja, en waar staan ze nu? En waar hebben ze altijd netjes gestaan? Juist gewoon op Curacao. Dat je denkt dat er Curacao MOET op staan vind ik nog al grote onzin. Ben benieuwd of alle mensen uit Aruba ook weten dat de reden dat er Aruba op de kisten van Insel staat, is zodat ze daar geparkeerd kunnen worden?! Oja en de nieuwe hub van Insel die er nog steeds niet is.

  Tenslotte, Het is altijd DAE geweest die negatief in de media stond en nu is het niet eens andersom maar gewoon puur iets goeds voor DAE en dat ze gewoon kijhard aan het uitbereiden zijn. En ja hoor het is weer verkeerd. Paar maandjes geleden zij ik hier op deze site dat DAE niet failliet is en zal gaan, nu zeg ik; deze MD is nog maar het begin van alles.

  Zou zeggen probeer de nieuwe kist eens uit ziet er erg mooi uit hoor met een hardstikke goede service en lekker relaxen in de ruime stoelen!

  Groet,

 8. Naar mijn mening is er een verschil tussen het gebruik van een vliegtuig van Falcon Air (een charter maatschappij) door DAE en het willen gebruiken van een vliegtuig van SLM ( een lijndienst maatschappij) door Insel Air.

  Verder heeft DAE wel degelijk eerst Insel Air benadert om zijn passagiers te vervoeren. Maar als Insel Air vuile spelletjes wilt spelen en DAE probeert te boycotten door eerst te bevestigen de passagiers van DAE te vervoeren en vervolgens op het laatste moment laat weten dat ze per vergissing deze bevestiging hebben gegeven en dus de passagiers niet kunnen vervoeren, dan lijkt het mij logisch dat DAE een andere manier zoekt om zijn passagiers toch op de plaats van bestemming te kunnen brengen.

  Het probleem van de heer Herenveen is dat hij boos is omdat zijn vriendjes die hem altijd een hand boven het hoofd hebben gehouden nu zijn concurrent ook een kans bieden om te kunnen overleven.

 9. @ Victor. Toch zit je er behoorlijk naast.

  Er zijn wel meerdere vergunning die een luchtvaartmaatschappij nodig heeft om te mogen opereren. Het draait niet alleen om het wel of niet mogen landen. Net als elk ander bedrijf heb je een vergunning nodig om bepaalde diensten te mogen leveren.

  lees: “De rechter heeft toen bepaald dat volgens de wet lokale luchtvaartmaatschappijen alleen een vergunning hebben om vliegtuigen onder eigen operationele controle te opereren.”

  En dus geen kisten die niet onder eigen operationele controle zijn. Dit is nu juist wel het geval met de nieuwe MD van DAE, want deze is en van Falcon Air.

  Als je het artikel ook goed gelezen had wordt er ook duidelijk vermeld dat Insel Air niks tegen DAE doet. Het is de overheid die op zijn vingers getikt wordt. Want waarom mag DAE dit wel en Insel Air niet?? Concurrentievervalsing lijkt mij.

  Verder is er wel degelijk een verschil tussen een toestel inhuren om een charter vlucht uit te voeren als vervanger van een eigen toestel op bestaande routes en een toestel van de nieuwe consulent om te spuiten met je eigen kleuren en logos en beweren dat je een nieuw toestel hebt aangeschaft en dat deze kist je routenetwerk gaat uitbreiden. Net wat wettelijk gezien niet mag.
  Of ja wel mag maar dan moetje eerst de buurman vragen of hij nog plek heeft voor jou passagiers voordat je die nieuwe kist mag inzetten. En volgens mij is dat niet gebeurd in dit geval. Zoals ik lees niet geheel volgens de regels en wetten die opgesteld zijn door de voormalige minster.

  Aruba op de kist? Waarom kan dat niet? Die kist is van Insel Air Aruba toch? Kan iemand zich nog herrinneren dat Insel air deze kisten niet op Curacao kon onderbrengen? Dan kijk je toch bij de buurland of ze nog plek hebben en dat hebben ze gedaan. En ik zie nog steeds de mooie flag van Curacao op de staart van de Insel Air kisten en niet een “zonnetje” dat toch niemand herkend als Curacao. Lijke me eerder een reclame voor Curacao tourism bureau dan voor Curacao zelf.

  Volgens mij MOETEN ze wel Curacao op die kist zetten gezien de hoeveelheid belastingcenten die in het bedrijf gestoken zijn. Want die kist wordt geleased door alle belastingbetalers op Curacao.

  Ik wacht met smart op een reactie van onze regering. Hoe zit het nou? Nou ja want Insel Air ook vraagt eigenlijk: Geef eens wat duidelijkheid hierover. Korsow den Klaridat hoorde ik laatst nog iemand roepen.

 10. Edward, als Insel Air eigendom is van de heer Heerenveen heb je gelijk. Dan is de situatie anders dan bij de overheid, waar de heren Schotte en Asjes geen eigenaar van zijn maar wel hun hele familie aan baantjes bij overheidsbedrijven hebben geholpen.
  And what about MCB? Waar Lio Capriles wordt opgevolgd door zoontje Chicu? Doet me toch een beetje denken aan Anthony Godett die als ministerpresident de gevangenis in moet en zus Myrna benoemt tot ministerpresident, terwijl ze daarvoor kopieerapparaatbediende was bij Selikor. Naar verluid is ze dat nu trouwens weer, maar mocht ze haar salaris als ministerpresident behouden.

 11. Ik snap het probleem van Jochem niet. Als ik een privé bedrijf start en ik laat mijn familie daar werken dan moet ik dat toch zelf weten? Kijk naar Van der Valk waar de hele familie werkt, wat is daar fout aan? Ze verdienen zelf hun geld, dat is heel wat anders dan familie in overheidsbedrijven laten werken en laten betalen door de belastingbetaler.

 12. Bang mischien? Zonder vergunningen ergens landen resulteerd maar in een ding, een retourtje terrug en terrug komen als je de vergunning hebt. Aangezien dit toestel al meerdere malen op routes heeft gevlogen dat ze nooit eerder deden en geen problemen hebben gehad is spraken van geen vergunning een beetje onzin in mijn mening.

  Het maakt niet uit van wie het vliegtuig is, het representeert Curacao op een hardstikke mooie manier en zoals velen mischien hebben gezien is onze Minister het daar onder andere andere mee eens! Insel kiest voor Aruba op de kist, DAE voor Curacao!!

  De nieuwe kisten van Insel? Oja je bedoeld die 4 Fokker 50’s waarvan er 2 van aan de grond staan (sommige zonder een aantal banden)

  Over regerings hulp en ect. moeten we het niet eens hebben, als er ook maar een muisje piept bij DAE is dat gelijk weer de voorpagina’s waard bij alle kranten vol met verhalen en toevallig daarna meteen altijd een artikel over hoe ”goed” het gaat bij de buurman!!

  Tenslotte; nog niet eens lang geleden stond hier een type Dash-8 toestel geleased door Insel MET crew uit Canada (piloten,cabin. etc etc) die ook opereerde met hun eigen airline ICAO code. En voor de gene die denkt dat de kisten van Insel waarop Curacao en of Aruba staat een Curacao’se eigenaar hebben, hebben het fout!

  Groet,

 13. haha.. ze hebben geen bel op Curacao.. er kon beter staan. Insel Air roept bij de voordeur Bon diaa.. haha..