• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Premier van ArubaCURAÇAO – Een delegatie van de Arubaanse regering heeft morgen een gesprek met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties. Onderwerp van het overleg is onder meer het voorstel van Aruba om het Koninkrijksverband te moderniseren tot een strategisch partnerschap.

Nederland en Aruba hebben hiertoe een samenwerkingsprotocol gesloten.  Woensdag worden in Den Haag gezamenlijke ministeriële werkgroepen geïnstalleerd.

Van krimp naar groei
De delegatie zal de Kamercommissie informeren over de resultaten die het kabinet van premier Mike Eman sinds zijn aantreden in oktober 2009 heeft gerealiseerd. Een economische krimp van 10 procent is omgebogen naar een groei van 10,9 procent, de werkloosheid is teruggebracht van 10 naar 6 procent, een inflatie van 9 procent is teruggebracht tot onder de 3 procent terwijl in hoog tempo verpauperde wijken worden gerevitaliseerd en Oranjestad een ingrijpende facelift ondergaat.

Duurzaamheid
Verder wordt fors geïnvesteerd in duurzaamheid. Vanaf 2013 wordt 50 procent van de totale energiebehoefte van het eiland uit wind en zon gegenereerd. Onlangs is in Oranjestad het Europahuis geopend als bruggenhoofd tussen het Nederlands/Europese bedrijfsleven en groeimarkten in Zuid-Amerika.

Standard & Poor’s positief
Hoe effectief de aanpak van de Arubaanse regering is wordt door Standard & Poor’s bevestigd. Terwijl de kredietbeoordelaar het ene na het andere land een lagere rating toekent, heeft S&P de vooruitzichten voor Aruba na een recente evaluatie, voorzien van een lovende toelichting, positief bijgesteld.

Koninkrijksconferentie
De Arubaanse delegatie die bestaat uit premier Mike Eman en de ministers Mike de Meza (Financiën) en Benny Sevinger (Infrastructuur) verblijft deze week in Nederland vanwege de eerste Koninkrijksconferentie die woensdag in Den Haag wordt gehouden. Daarnaast worden er besprekingen gevoerd over de concretisering van het strategisch partnerschap, waarbij succesvolle samenwerkingsprojecten met onder andere de Schipholgroep, TNO, Gasunie en Rietveld Academie tot voorbeeld dienen.

8 reacties op “Aruba wil een strategisch partnerschap”

  1. Opnieuw bewijst Aruba slimmer dan Curacao en vooral slimmer dan Wiels te zijn.

  2. ik kan alleen maar respect voor Mike Eman hebben.
    hij laat het verleden rusten en kijkt in de toekomst.
    geen gefrustreerde toestanden daar.
    de toekomst voor Aruba is gered, laat Curacao daar een lesje uitleren.

  3. Samenwerking is welliswaar de toekomst. En iedereen is d’rmee bezig.
    Maar wij zijn snel klaar om vele stappen over te slaan. Curacao, Aruba en de BES lopen al zo’n 20 a 30 jaar achter. Iedereen die nu samenwerkt is al onafhankelijk of tenminste onafhankelijk genoeg om voor zichzelf te beslissen. Misschien dient het Curacao nu niet om onafhankelijk te worden maar wel om onafhankelijk te kunnen kiezen hoe zij gaan samenwerken en met wie.

    Sommigen menen dat Bonaire nu ook met grote stappen Curacao voorbij streeft met hun keuze, maar wat er op papier staat blijkt wel anders in praktijk. Voor een Boneriaan is het nu niet zo prettig om in Bonaire te wonen.

    Kijk eens ook naar sint Eustatius bijv.
    http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1110805

    Nergens heb ik niemand horen zeggen dat “nos mes por” gelijk was aan op geen enkel niveau samenwerken.

  4. Met grote stappen heeft Aruba Curacao voorbij gestreefd en heeft haar economie na een moeilijke tijd goed op orde.
    Zo zie je maar weer wat samenwerking met de wereld buiten je eigen territorium kan opleveren ipv van strikt je grenzen voor een ieder dicht te houden.

    Als de huidige regering van Curacao de weg blijft bewandelen, die het sinds aantreden heeft gekozen, vrees ik dat aan het endpunt bar weinig zal zijn overgebleven van al het harde werk die men voordien had gedaan om Curacao in het buitenland te promoten en ondernemingen aan te trekken.

    De hele wereld is ondertussen doordrongen van het feit dat de enige manier van economisch overleven is Samenwerking met anderen.
    En blijven schreeuwen ”nos mes por” en onafhankelijkheid propageren zonder een Backup te hebben hoe je die onafhankelijkheid zou willen invullen (economisch) zal uiteindelijk het eiland Curacao de das gaan omdoen.

    Aruba is opgestaan en manifesteert zich, klasse.
    De Bes eilanden zijn Nederlandse gebieden geworden en zullen zich gaan manifesteren.

    Curacao wordt wakker voordat het te laat is.

  5. De MEP is net zo een corrupte partij als onze regering nu.. Vandaar dat ze goede vrienden zijn..

  6. Aruba heeft na 25 jaar al door dat volledige zelfstandigheid ook wel eens volledige isolatie kan betekenen. Ik kan me voorstellen dat ffan niet enthousiast is, omdat Eman een meerderheid heeft en kan doen en laten wat hij wil. Ik Curacao heeft de coalitie ook een meerderheid, maar daar hebben ze niet alleen de verkeerde plannen, maar ook verminderde economie, bodybags voor toeristen en een minister president die is gegijzeld door Wiels. Wat het verschil is ? De regering van Eman zit er nog wel een tijdje. De coalitie in Curacao werkt hard aan haar eigen ondergang.

  7. Slimme aanpak een hele achterlijke aanpak betref een nauwere samenwerking met nld de autonomie inleveren voor een status zoals een gadeloupe maar jah gelukkig is de bewoners van aruba wakker geworden en protesteren ze nu in aruba voor de parlement
    Viva mep

  8. Slimme aanpak van Aruba. Vliegen vang je in NL met stroop. Niet zoals Curacao met azijn.