• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Kabinet Schotte en Refineria di Kòrsou vierde gisteren het feit dat RdK eigenaar is geworden van alle aandelen van de BOO Centrale. Volgens premier Gerrit Schotte betekent dit dat de uitval van de raffinaderij teruggedrongen wordt. “Maar de problemen zijn niet binnen twee dagen opgelost”, aldus Schotte.

Nadat de BOO-aandelen van Aqualectra vorig jaar zijn overgedragen aan de RdK, heeft de overheid verder onderhandeld met Marubeni en Mitsubishi om de overige aandelen over te nemen.

Schulden
Volgens Schotte is dit gelukt, nadat de kosten van de BOO zijn verlaagd en een investering van meer dan 50 miljoen is goedgekeurd. “Ook is met Marubeni en Mitsubishi overeengekomen om 51 procent van de aandelen over te dragen aan de RdK voor één dollar. Zonder dat de RdK of de overheid een garantie moest afgeven. Op deze manier zijn miljoenen aan schulden en bancaire kosten bespaard”, aldus de premier.

Stageplekken
De Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) en de MTS, ontvingen elk gisteravond een symbolische cheque van 10.000 gulden uit handen van RdK. Enkele technische studenten van de UNA en de MTS hebben samen met hun rector, decaan en directeur de cheque in ontvangst genomen. Ook werd bekend gemaakt dat RdK in de toekomst twaalf stageplaatsen openstelt voor studenten. Fort Nassau was als locatie gekozen voor de viering, waar vandaan zowel de installaties van de BOO als van de raffinaderij gezamenlijk te zien zijn.

Overlast Isla
Minister Jacinta Constancia (Gezondheid, Milieu en Natuur) was ook aanwezig en geeft aan dat de overheid intensief bezig is een oplossing voor de stankoverlast, die de raffinaderij veroorzaakt, te vinden. “We zijn samen met de raffinaderij bezig met een project, om overlast die de bewoners van Wishi/Marchena ervaren te controleren”, zegt Constancia tegenover Versgeperst.com. Morgen heeft de minister een afspraak met de raffinaderij en de premier om de gezondheid van de bewoners die om de raffinaderij wonen te onderzoeken. “De raffinaderij neemt de kosten van dit project voor haar rekening. Ik heb er vertrouwen in dat er een eind komt aan de overlast die de bewoners van Wishi/Marchena en Julianadorp ondervinden.”

Leoni Leidel-Schenk in gesprek met premier Gerrit Schotte:

11 reacties op “‘Overname BOO zorgt voor minder overlast’”

 1. @WaarGaatDitEilandNaarToe, zal het proberen uit te leggen, onze Gerrit heeft gedacht van: deze multinationals kunnen mij niets leren, zal ze een poepie laten ruiken maar vergat dat hij benedenwinds zat.

 2. Het is dus voor Marubeni en Mitsubishi goedkoper om 51 procent van de aandelen over te dragen aan de RdK voor één dollar dan deze te behouden.
  Nu moeten we ons afvragen waarom dit voor deze partijen goedkoper is.
  Wie van onze versgeperst-lezers heeft hier een antwoord op?

 3. Investering van 50 miljoen is goed gekeurd, goedgekeurd door wie en waar komt dat geld vandaan ? Zomaar een paar vragen van een enigszins troubled landgenoot.

 4. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Ben benieuwd wat die Japanners Schotte in z’n hand gedrukt hebben. Heb alvast een voorraad kaarsen en 10 gallon kerosine ingeslagen voor de lange winteravonden.

 5. Waar blijft de toekomstvisie van de raffinaderij, had die al lang klaar moeten liggen?.
  Wie zegt dat de isla nu zal stoppen met het vervullen van het milieu. Het enige dat enigszins kan gaan gebeuren is dat de BOO centrale minder vaak uitvalt waardoor er zich minder afvakelings dagen zullen presenteren.

  Dat is natuurlijk alleen als onze overheid bekwame mensen bij BOO neer zet die de boel goed repareren en onderhouden.

  Aangezien onze regeringen nog niet eens zo iets simpels als een weg kan onderhouden, laat staan een complex systeem waar de Japaneers niets meer van willen weten. Hebben wij dan technischi die inteligenter zijn dan een groep Japaners?.

  Dit is een dure grap voor de bevolking van Curacao, trouwens hoe zit het met de aansprakelijkheid van Marubeni en Mitsubishi, wat is er met hun afgesproken dat zij nu wel ineens all hun andelen verkopen voor 1 gulden?. Het stink hier weer naar rotte vis, en die ligt in de la bij Schotte en Constancia.

  Waar blijft het onderzoek naar de compositie van het witte stof dat op Julianadorp is gevallen?, waar blijven de boetes voor de isla die zich niet houdt aan internationale normen en ook niet aan hun vestigingsvergunning?.
  YWN

 6. Volgens Minister President Schotte had hij niets hoeven te betalen aan Mitsibusi en Marubeni, terwijl hij in desember 2010 door de adviseurs minstens 60 miljoen had moeten betalen om een deal te sluiten.Wat wij niet weten wat heeft Mitsubutsi en Marubeni in ruil gekregen. Ik geloof niet niet in deze verhaal.. De tijd zal ons leren Het voorstel om laag zwavelbrandstof te gebruiken voor de Boo is een goed voorstel, maar dat brengt de kosten de produkten wel omhoog. maar het is alleen 25% van de lucht vervuiling. De raffinaderij moet overgaan op laag zwavel brandstof, maar Isla zal wel zeggen dat dat niet kan omdat de bedrijf kosten hoger zal zijn..

 7. Van Jacinta is bekend zelfs in een rechtzaak, dat ze een compulsive liar is dus laten we de kat maar eerst uit de boom kijken, voordat we alles van haar geloven.

 8. Grappig onze Jacinta garandeerd ons dat er een eind komt aan de overlast die door de raffinaarderij veroorzaakt wordt. Per 1-1-12 stopt de raffinaarderij dus ? Of wordt het 12-12-12 ?

 9. Dit gaat het eiland veel geld kosten.

 10. je kan zeggen wat je wil, maar Schotte heeft altijd een goed verhaal……

 11. zoals de journalist op het eind benadrukt: als de Isla weer voor problemen gaat zorgen, is het de VERANTWOORDELIJKHEID van de overheid. Ik hoop dat ze het allemaal waar kunnen maken