• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte en minister van Gezondheid, Jacinta Constancia hebben gisteren het startsein gegeven aan het pilotproject ‘Druktank’. De druktank, dat een cadeau is van Venezuela, arriveert op 21 januari op Curaçao en zal in een speciale ruimte van SEHOS worden onder gebracht.

Constancia heeft onlangs een bezoek gebracht aan dr. Adolfo Gonzalez in Venezuela. Dr. Gonzalez is specialist op het gebied van medische behandelingen met een druktank en is directeur van het Centro Medico Ambulatorio Hiperbarico (Ambulante Hyperbarisch Medisch Centrum).

Kliniek
In maart had Constancia de eerste vergadering met dr. Adolfo Gonzalez waarin hij de minister een project presenteerde voor een druktank in Curaçao. Vervolgens werd zij door de Venezolaanse arts uitgenodigd om zijn kliniek te komen bezoeken. In Venezuela heeft Constancia verschillende instellingen bezocht waaronder de staat Miranda waar zij Burgemeester Juan Aponte ontmoette. Daarna heeft zij een bezoek gebracht aan Dr. Gonzalez en het Hyperbarisch Medisch Centrum.

Duiktoerisme
In augustus heeft een commissie van specialisten uit Venezuela inspectie verricht van de installaties van SEHOS om de druktank te installeren. De premier informeerde in zijn toespraak over de verschillende toepassingen van de druktank. “De druktank betekent een groot voordeel voor de duikwereld, wat betekent dat Curaçao meer duiktoerisme kan verwachten, nu wij de apparatuur hebben voor een noodgeval”, aldus Schotte.

Techniek
Belangrijk is ook dat op basis van de druktank, de medische hyperbarische techniek is ontwikkeld. Deze techniek maakt gebruik van zuurstof, die in een korte periode onder gecontroleerde druk wordt toegediend in een kabine, waarmee verschillende ziekten worden genezen. Deze techniek wordt onder meer gebruikt voor behandeling van beschadigd weefsel, behandeling van wonden bij diabetische patiënten en meer.

Om het pilot project in te luiden, werden gisterochtend duiven losgelaten.

3 reacties op “Druktank komt in januari”

 1. Ben uiterst verbaast uit de vreugde die spreekt uit dit bericht.
  Allereerst gaat voor niks alleen de zon op, dus vrees dat er op een of andere manier wel iets tegenover staat voor deze gulle gift.
  Verder wat wellicht niet bij iedereen bekend is en kennelijk ook niet bij onze premier en minister is er een uitstekend functionerende druktank met hyperbare arts beschikbaar op ons eiland, en wordt deze al bij vele duikongevallen gebruikt op dit moment, waarom niet investeren in het verbeteren van de faciliteiten van deze tank, op dit moment staat deze bij Miami Divers, niet ideaal maar wel volledig functioneel maar mooier natuurlijk om bij een medisch centrum gehuisvest te worden.

  Heel terecht zegt Nelli “nu nog personeel die de druktank kan bedienen” , en niet alleen bedienen door weten aan welke knoppen te draaien maar ook daadwerkelijk weten waar je mee bezig bent, komt heel wat meer bij kijken qua behandelprotocollen dan op het eerste oog lijkt, zeker zoals het artikel aangeeft je niet alleen dkongevallen wilt behandellen maar ook ziekten wilt behandelen, waar moet deze expertise vandaan komen.
  Zou de minster sterk willen adviseren eerst eens te kijken naar wellicht de betere optie en eerst eens te kijken wat er al is op ons eiland en dit te steunen.

  Overigens is de tank zoals geschonken technisch niet de betere optie tegenover de voornoemde al aanwezige en overigens privately funded aanwezige druktank.
  Het is een kleine 1 persoons tank zo groot als een bed waar dus de patient alleen in ligt, mochten er acute medische complicaties bij de patient optreden is er dus geen acute medische hulp mogelijk, per slot van rekening kun je niet zomaar de druk eraf halen en de deur openrukken, tegenover de al aanwezige tank bij miami divers welke meerdere personen kan faciliteren en waar daardoor dus bij behandeling van een patient altijd een tender met medische training meegaat met de patient voor het geval er complicaties optreden, overigens wederom alles privately funded (erkend door medische zorgverzekeringen waardoor de behandeling dus wel wordt vergoed door de verzekering in geval van duikongeval).

  Hoe weet ik dit allemaal, heb me er in verdiept omdat ik gaarne iemand die mij zeer na staat na bestraling therapie hyperbare behandeling zou willen zien krijgen om de complicaties van de bestraling te verhelpen / verbeteren, in Nederland en USA een veel toegepaste behandelmethode moet goede resultaten, dit is dus echter nietmogelijk op het moment hier, al zou de hyperbare arts welke de tank bedient bij miami divers het graag willen maar kennelijk loopt hij al jaren met de minister(s) te stoeien om hier de benodigde papieren voor te krijgen, een gemiste kans !! En een trieste situatie voor ons eiland , zeker met de vele suikerpatienten hier, die zouden zeer gebaat zijn bij deze behandelmethode !

  Minister kijk nu eerst eens naar wat er al is en beoordeel oprecht wat de betere optie is, ook al zal dit minder media aandacht opleveren het is wel beter voor het eiland en daar zou het voor U als VOLKSVERTEGENWOORDIGER om moeten gaan.

  Ik heb een hekel aan kritiek leveren (zo makkelijk om maar te schreeuwen zoals sommige reacties hier) maar dit moest me van het hart en denk dat ik niet alleen kritiek heb geleverd maar ook een alternatief.

  Groet.

 2. Nu nog personeel die de druktank kan bedienen. Zou wel zo handig zijn (maar ja, niks zal ons verbazen……) Ga er voorlopig nog maar van uit dat je naar Bonaire moet in geval van een duikongeval.

 3. zo zie je maar weer dat de snoepreisje ziijn vruchtjes afwerpt !
  geweldig