• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – November 2011 was op Curaçao een natte maand. Volgens de Meteorologische Dienst is op luchthaven Hato 171,4 mm regen gemeten. Dit is 77 procent boven het gemiddelde van 96,7 mm. Dit was echter geen record. De natste november op Hato is nog altijd die van 2004 met maar liefst 347,2 mm.

Ook in november 2010 viel, vooral dankzij tropische storm Tomás, meer regen op Hato dan dit jaar: 298,5 mm. Elders op Curaçao viel er in november 2011 meer regen dan op Hato, waarbij volgens voorlopige cijfers, Hòfi Mango bij Santa Cruz als natste uit de bus kwam, met 323 mm. Bij Hòfi Mango viel 323,0 mm, San Juan 194,2 mm, Van Engelen 266,4 mm, Hato 171,4 mm, Seru Mahuma 206,4 mm en Grote Berg 148,6 mm.

Bakken uit de lucht
Op de late ochtend van zaterdag 5 november ontstond een bijzonder zware onweersbui, vooral boven de zuidoostelijke helft van Curaçao. Daarbij kwam de regen met bakken uit de lucht vallen en werden de volgende ochtend grote regenhoeveelheden afgetapt. Zo werden onder andere in Van Engelen en op Sunset Heights respectievelijk 67 en 66 mm gemeten.

Wateroverlast
Ook op zondag 13 november was het nogmaals raak, met op diverse plaatsen veel regen. Opnieuw viel, voornamelijk in de ochtend, regen en was Seru Mahuma met een etmaalsom van 64,1 mm erg nat. Op beide dagen liepen diverse straten en wegen onder water en ontstond er dus overlast voor voornamelijk het autoverkeer.

La Niña
Deze boven gemiddelde regenhoeveelheden van de laatste tijd, is te danken aan de aanwezigheid van een zwakke La Niña. Dit fenomeen, waarbij de temperatuur van het zeewater in het centrale en oostelijke deel van de Stille Oceaan, nabij de evenaar, lager dan normaal is, is gunstig voor de vorming van buien. Vooral boven het noorden van Zuid Amerika.

Cyclonen
Ook de vorming van meer tropische cyclonen dan gemiddeld in het Atlantische Orkaangebied, wordt als gevolg van La Niña in de hand gewerkt. Naar verwachting zal, door de aanwezigheid van La Niña, de regenval op de Benedenwindse Eilanden vooral in december 2011 en januari 2012 nog boven gemiddeld zijn en daarna geleidelijk aan rond de gemiddelde hoeveelheden voor de tijd van het jaar gaan liggen.

De regenval zorgde weer voor ondergelopen straten

www.versgeperst.com