• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

In de gangen van Fort Amsterdam wordt al een tijdje gefluisterd over onafhankelijkheid, maar nu gonst het woord ook door de gangen in Den Haag. Wat de regeringen ook willen, de beslissing ligt bij het volk. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg: ben jij klaar voor onafhankelijkheid?

Caro (36) is niet klaar voor onafhankelijkheid en is van mening dat het volk dat ook niet is. “Het grootste deel van het volk wil helemaal geen onafhankelijkheid. Ik weet niet precies wat de heren in Fort Amsterdam en Den Haag in hun hoofd hebben, maar misschien is het tijd om eens naar het volk te luisteren.”

Opgelucht

Ook de 40-jarige Eve vindt is niet klaar voor onafhankelijkheid. “Ik ben heel erg opgelucht dat het volk voor onafhankelijkheid moet kiezen, en niet de regering. Het lijkt wel een omgekeerde wereld: het volk moet onze bestuurders duidelijk maken dat ons eiland nog niet klaar is om de band met Nederland te verbreken.”

Positief
Edsel (64) denkt dat het nog iets te vroeg is voor onafhankelijkheid, maar vindt de huidige ontwikkelingen wel positief. “Eindelijk laat Den Haag Curaçao een beetje los. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat Curaçao uit het Koninkrijk stapt, voorheen wilde Nederland onze eilanden echt niet loslaten. Gelukkig hebben we nu een geëmancipeerde regering die wat gas terug geeft.”

Referendum
Soraya (26) daagt de regering uit om een referendum te houden. “Ze praten zo hard, dat ze de bevolking niet meer horen. Een referendum kan onze bestuurders wakker schudden: wij willen geen onafhankelijkheid!”

Machtsspel
David (31) is ook niet klaar voor onafhankelijkheid, en denkt dat Nederland en Curaçao dat ook niet zijn. “Het is allemaal een machtsspel, baas boven baas gedoe. Maar Curaçao durft echt nog niet op eigen benen te staan en Nederland heeft er genoeg belang bij om een vinger in de pap te houden aan de andere kant van de plas.”

36 reacties op “Klaar voor onafhankelijkheid?”

 1. @ Me. Het is hier al vaak geschreven: Nederland kan Curacao niet onafhankelijk maken, want alleen Curacao zelf kan dat zoals zelfbeschikkingsrecht internationaal is vastgelegd.

 2. Zal de vs toestaan dat nederland curacao onafhankelijk zal maken? Dacht het niet. Vs zit niet te wachten op een boevennest voor de kust van venezuela.

 3. @anglo, als mijn vrouw zo dom zou zijn dan zou ik haar meteen verbieden om op internet actief te zijn..

 4. @Juny, niet stoken in een gelukkig of niet zo gelukkig huwelijk !

 5. De onafhankelijkheid is niet meer te stoppen.
  zelfs al probeert rozier het te ontkennen, alles is in werking gezet, of we krijgen het op een nette wijze of anderen zullen het wel nemen.De Nederlandse Statenleden in de tweede kamer hebben er genoeg van. Ook deze het statuut, deze geld niet alleen voor Curacao.
  Laten we ons maar op instellen als er geen onderzoek komt, als Asjes in Nederland uitspraken doet, of als Wiels van zijn familie bezoek in Nederland ook nog wat zegt dat De Koninksrijksregering aan de tafel gaat zitten en samen met Aruba en Sint Maarten Curacao er uit gooit.

 6. @Sabrina, Ik snap niet dat jij een Nederlandse man hebt? Waarom ga je om met de aartsvijand die jou wil herkoloniseren.. Je weet toch wat de Nederland doen en hebben gedaan op Curacao en dan ga jij met een Nederlander?????

 7. Sabrina
  Het vervelende voor de Curacaoer zelf is dat de zelfmedelijden vooruitgang tegenhoudt. De meeste Nederlanders komen naar Curacao voor zon, zee en uitrusten. Verschillende Nederlanders die ik ken komen op Curacao nooit Curacaoers tegen. Intussen pompen al deze Nederlanders wel 100den miljoenen euros in het eiland.
  Ik denk dat je ook kritisch moet kijken naar de structuur van de economie hier. De Curacaoer produceert niet veel: wat liqeur, veel ISLA vervuiling en drinkwater. Curacao bestaat dankzij derden. Dan kunnen we wel schelden op Nederlanders, Zuid-amerikanen etc. Op termijn schiet dat niet op. Onafhankelijkheid is alleen voordelig voor de politieke laag op Curacao. Zij ontvangen salrissen, steekpennngen etc

 8. @Sabrina, het is niet het eiland Curaçao dat onafhankelijkheid wil , nee het is een groepje nimkinpoops die dat willen en in dat streven de makambas op de grofste manieren beledigen. Kun je je voorstellen dat daar op een gegeven moment een reactie op komt ? Nou die reactie is er dus duidelijk gekomen en of jou man, als makamba, nou moeite heeft met zijn eigen witte Nederlanders doet er verder niet toe.
  Dat jij en je man en alle anderen die niet achter die onafhankelijheid staan zich laten ringeloren door dat groepje nimkinpoops, is verder jou, je man en alle anderen die zich laten ringeloren, probleem.

 9. @sabrina, waarom heb je het niet over die miljarden euros die Nederland heeft betaald voor schuldsanering die jullie hebben gemaakt.. en wat voor musbruik doen nederlanders? het is jouw regering met YDK die er een potje van maken! dankzij nederland is curacao geen nivo Haiti! dus ga jij maar een boek lezen over wat jou ministers hebben uitgevoerd!

  en trouwens moet Nederland ook gaan lopen zeuren in Spanje en Frankrijk omdat ide hele steden hebben uitgemoord in Nederland?? Leef aub in het heden en niet 400 jaar geleden.
  Afzender Yu di Korsou

 10. @John Baselmans

  http://dazzlepod.com/cable/?origin=consulate-curacao

 11. deze is voor alle nederlanders die op Curacao wonen
  Ga nar de bibliotheek en haal boeken over de geschiedenis van Curacao
  En daarin kunnen julie lezen wat Nederlanders vroeger met Curacao heeft gedaan.
  Mijn man is een Nederlandse man, en ik een Antiliaanse vrouw.
  Mijn man schaam zich kapot voor zijn landgenoten.
  Nederlanders maakt nogsteeds misbruik van Curacao op Curacao.
  Julie moeten zich schamen.Wij willen geen onafhankelijkheid, no way.

 12. Er is een veel groter internationaal probleem en dat staat duidelijk beschreven in een van de cables tussen ambassade curaçao en Washington bij wikileaks. Maar niemand durft dat probleem aan te halen en daarom slijmt heer Schotte zo met heer Chaves. Iets wat heer Donner ook weet en duidelijk een uitspraak over dit deed. Maar goed wie niet horen wil moet maar voelen en de eerste klap kregen we al in de luchtvaart meerdere staan nog te wachten. Lees deze cables maar eens.

 13. Onafhankelijk kan zolang er geen opportunisten als Schotte en Cooper en populisten als Wiels in de regering komt. Ook moet Curacao niet beperkt worden door Nederland in het genereren van inkomsten. In de jaren 70 en 80 had Curacao al onafhankelijk kunnen worden was het niet door de opgelegde terugdringen van de offshore industrie die 50% van de totale belastinginkomsten genereerde.

 14. Para Mira, je kletst als een kip zonder kop! Blijkbaar heeft de waarheid een heel scherp geluid.
  Mijn toelichting is heel duidelijk, jullie moeten jullie eigen broek ophouden, anders sta je in je blote kont. En dat is lachen voor veel Nederlanders die hebben mee betaald aan jullie enorme schulden. Wordt met zijn allen eens volwassen!

 15. Voor degenen die echt geïnteresseerd zijn in de bestedingen van Nederlandse gelden is het wellicht interessant om op de site van Usona te kijken welke projecten er met dit geld gefinancierd zijn/worden. http://www.usona.an/

 16. @Maxjan, bo por a nance na Korsow, pero Buricu no sa pari Cabay!

 17. gaarne bij terugkomst van onze regering en statenleden wel even checken dat ze niet meer invoeren dan 180 gulden dus netje net als de rest hun koffers even checken

 18. waar we wel voor moeten oppassen is de kapitaal vlucht tot nader order geen geld laten overboeken of omwisselen in dollars.

 19. Nu de eerste stap is gezet voor onafhankelijkheid en Nederland er geen probleem mee heeft zullen de volgende dingen moeten gebeuren.

  1 verkiezing van een President
  2 nieuwe verkiezingen
  3 verrekening schulden met de andere landen
  4 opbouw van een krijgsmacht
  5 opbouw rechtelijke macht
  6 alle onderwijs in de landstaal ( onze kinderen komen geen enkel land meer in)
  7 woningbouw voor de YU die nu nog als Nederlander in Nederland wonen.
  8 wet aannemen dat elke Yu die niet werkt en onderstand krijgt ingezet word door het land in een werkploeg als schoonmaker, tuinier, hulp op school hulp in de gezondheidszorg etc,.
  9 sociale dienstplicht voor elke 18 jarige gedurende 2 jaar
  Ondernemers die buitenlandse krachten illegaal laten werken een boete geven van 1 miljoen guldens

 20. @Henk, ja je bent dus een frustratie rijker; de roepende in de woestijn.

 21. @Jim. je zegt dat sommige Curaçaose politici die onafhankelijkheid willen, nou dact ik toch echt dat onze regering dat wil. Als er onder die ministersploeg ministers zijn die het niet willen maar voor het pluche kiezen zijn ze geen knip voor de neus waard en verkwanselen hun eigen volk.

 22. De BEVOLKING van Curacao bepaalt of Curacao ONAFHANKELIJK wordt of niet. Via referendum!

  Sommige Curacaose politici zouden willen, dan kunnen ze doen wat ze willen. Maar de Curacaose bevolking is echt niet zo DOM. Ze zullen worden gestopt!

  Sommige Nederlandse politici zouden ook willen, dan zijn ze af van Curacao. Maar dat zullen ze ook niet bereiken. Die zullen ook worden gestopt!

  De Curacaose bevolking weet de NADELEN en de VOORDELEN van het onafhankelijk zijn!

 23. Ik denk dat Nederland langzamerhand wel klaar is voor onafhankelijkheid.

 24. Eenspakinhetwiel,

  Geweldig verwoord en de spijker op z,n kop !!
  Je hoeft niet super slim te zijn,om uw tekst te bevatten en te laten bezinken in de bovenkamertjes van de mensen op Curacao, die nog enigzins voor realiteitszin vatbaar zijn.!!

 25. Edsel is blijkbaar niet bewust van het feit dat gedurende de jaren 70 Nederland van Curacao en de ANtillen af wilden. Maar dat wilden wij NIET!!! en heeft onze toenmalige regering geen medewerking verleend. Het is de typische ontwetendheid van Yu di Korsow zoals Edsel die ons onze huidige regering heeft voortgebracht.

 26. Onafhankelijkheid Curacao is nu op dit moment niet bespreekbaar.Eerst nieuwe regering.Dan positieve veranderingen aan brengen.En dan bedoel ik o.a. ook voor het volk.En als Curacao eenmaal een stevige fundering heeft opgebouwd met stevige muren ,dan kan er in de verdere toekomst over onafhankelijkheid gesproken worden.Laat iedereen op Curacao en in Nederland weten dat onafhankelijkheid nu ,het ondergang van Curacao zal betekenen ten koste van de bevolking.Ik ben voorstander voor onafhankelijkheid Curacao maar niet nu .

 27. (On)afhankelijkheid? Wat een giller! Venezuela moet ons een decompressie tank voor het ziekenhuis schenken, een nieuw ziekenhuis wat gebouwd moet gaan worden met behulp van USONA en met expertise uit nederland. De megapier, waar cruiseschepen op afmeren en onze toeristische infrastructuur is gebouwd met geld uit nederland. De container terminal is gebouwd met geld uit de europeese unie, recent is onze nationale trots de swinging old lady is gerestaureerd met euro’s uit europa. Problemen bij het droogdok, er word weer gesproken met het nederlandse bedrijf DAMEN. Problemen met het oplossen van politie zaken, hulp van de RST. Pas nog de gehele koraalspecht gevangenis schoongeveegd met behulp van nederlands bijstand team. De nederlander Jacob Gelddekker knapt met eigen geld onze wereld erfgoed binnenstad op. En als cherry op de bolo vraagt minister Cooper nog even nederlandse hulp om onze problemen in de luchtvaartsector op te lossen. Oja tussendoor even een kleine schuldsanering De marine brengt regelmatig een container met schoolbanken en spullen uit nederland, en er word op nederlands initiatief een bejaardenhuis gebouwd voor onze ouden van dagen. Isla….zucht laat maar. Shonnan eerst Tambu en Karnaval laga e kueru ronka!!! Volgend jaar zien we weer verder Nos mes por!

 28. Vandaag heb ik weer net mijn nieuwe Nederlandse paspoort gehaald. Ik zit voor de komende 5 jaar weer goed!

 29. Volgens Jasjes komt in de nieuwe staatsregeling te staan, dat het volk de regering tussentijd naar huis kan sturen. Schiet op, joh, met die staatsregeling. We kunnen niet wachten.

 30. Als men de cabels leest vanuit amerika kunt u zien dat zowel amerika als de VN ons nog dulden omdat we onder nederland vallen. Zodra we onafhankelijk zijn kunnen we van dit eiland beter een vuilnisbelt maken want dan hebben we wereldwijd geen poot meer om te staan. ook heeft donner duidelijk gemaakt dat het geen optie is omdat niet een regering dit aan kan vragen maar het volk van Curacao.

 31. Wiels heeft toch geen problemen met ongehoorzame burgers? Als het volk niet onafhankelijk wil worden dan kunnen ze beginnen met ongehoorzaam te worden.. geen belastingen meer betalen..

 32. Het artikel begint zo leuk gefluisterd word er geschreven, pardon iemand loopt het te schreeuwen.

  in voorgaande reactie hier op deze site heb ik al laten weten hoe ik er over denk en gewaarschuwd hoe ze er in Nederland over denken.
  Genoeg is is er door mij er op gewezen dat wat we vragen misschien wel eens snel zullen krijgen.
  Niet voor niks heeft Nederland nooit ingegrepen met de ontbinding van de Antillen.
  Ook hebben nooit ze nooit wat gezegd op het toelatingsbeleid voor wat betreft de Europese Nederlanders bij ons op het eiland (erger nog trots kunnen we laten zien hoeveel we ze apart geregistreerd hebben op Kranchi) Nederland heft alleen gezegd
  gelijke monniken gelijke kappen.

  Voor wat betreft de vinger in de pap houden stelsel matig heeft Nederland zijn belangen terug getrokken van Curaçao. Shell, Fatum, ABN ja zelf het onderwijs en de Paters zijn er niet meer. Nederland laat niks horen over de plannen van de cursus om in te burgeren in het Papiaments . Nee ze hebben gewoon hun cursus ook die dan ook voor mensen van curaçao geld.
  Ook heeft de Nederlandse regering nooit wat gezegd over wie nu iemand is van Curaçao de YU zo gezegd. Zodat de YU in Nederland niet kan zeggen ik ben een Nederlander want dan zegt de Nederlandse regering gewoon , maar meneer en mevrouw uw land zegt het tegendeel.

  De toekomst ziet er niet zo rooskleurig uit dan de huidige regering hier op ons eiland denkt. Bezuinigingen in Nederland die nog zeker tot 2016 zullen duren kunnen het proces versnellen om Curaçao zijn resterende staats schuld kwijt te schelden en daarna los te knippen van de navelstreng Nederland.

  De Yu zal worden uitgewezen uit Nederland, waardoor we een bevolkingsgroei krijgen waar niemand op zit te wachten.
  Geen grensbewaking en rechtsorde die alleen gevormd is door mensen van Curaçao een munt die waarschijnlijk Dollar heet een paspoort die waarschijnlijk geen enkele waarde heeft in de rest van de wereld ( dus voor overal visa aanvragen)

  wat krijgen we dan wel, ja we hebben onze vrijheid in de vorm dat we als stemvee worden gebruikt en misschien over een paar jaar een sterke man.
  Ik wens iedereen veel geluk en wijsheid in deze spannende tijden.

 33. Laat het aub duidelijk zijn, Nederland is Curaçao spuugzat. Zowel links als uiterst rechts wil dit eiland, met deze regering en die onbeschofte gevolmachtigde minister liever vadaag dan morgen kwijt! genoeg is genoeg. Dus volk laat jullie regering niet langer aanmodderen, want voor je het weet is er geen weg terug. Verwacht geen enkele placa nog uit Macambaland.
  Ik ben geboren en getogen op nodig dushi tera.

 34. Voordat het curacao onafhankelijk is, is iedereen, maar dan ook iedereen met een nederlands paspoort, van het eiland vertrokken richting….. Hollanda!

 35. Ach, alsof curacao ooit klaar is voor onafhankelijkheid! En dat nederland curacao zou loslaten is niet omdat ze het beste met ons eiland voor hebben, maar om van dat domme gebral af te zijn.

 36. Dat men (en de media) hier aandacht aan besteedt. Is hier niet enige tijd geleden een referendum over gehouden……