• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Decembermoorden zijn vandaag in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam herdacht. Bij de plaquette met daarop de namen van de slachtoffers werden bloemen gelegd, daarna volgde een herdenkingsdienst in de kerk.

Het is dit jaar 29 jaar geleden dat vijftien Surinamers op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo werden gedood. Toenmalig legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse wordt daar met 24 andere verdachten verantwoordelijk voor gehouden.

Strafeis
Het proces tegen onder meer Bouterse begon in 2007. Nu, vier jaar later, zit er nog altijd weinig schot in de zaak. Advocaat Gerard Spong, oud-adviseur van de Surinaamse regering over de Decembermoorden, durft niet te voorspellen wanneer het tot een strafeis zal komen.

Immuun
“Het wachten is tot alle getuigen op de zitting zijn gehoord, maar er zijn maar twee zittingsdagen per maand”, aldus Spong. Mocht het al tot een veroordeling komen, dan kan Bouterse zich beroepen op presidentiële immuniteit.

6 reacties op “Decembermoorden in Amsterdam herdacht”

  1. De Surinaamse feiten niet verdraaien heh. Wie kent de Surinaamse problemen en geschiedenis beter dan de Surinamer zelf. De Surinaamse regering van 1975 luisterde helemaal niet naar het volk. Er was nooit een volksreferendum gehouden of het land wel of geen onafhankelijkheid wilde. Ik wil niet racistisch doen maar dit is de realiteit: Mensen die veelal op Wiels leken in de regeermacht en erbuiten (het gros van dat gedeelte v/h Surinaamse volk) wilden onafhankelijkheid (nog geen 50%), en de rest wilde dat niet. Omdat een referendum negatief zou uitvallen voor dhr. Arron (leek op Wiels) en Co., hebben ze het gewoon door de strotten van de Surinamer geperst met als eindproducht: Desi Bouterse en zijn verfoeilijke bewind in de jaren tachtig en de verhoogde exodus van Surinamers naar NL enz enz en zooo voooortzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  2. @Ferd Jansen het enige verschil is dat er in Suriname heel veel bodemschatten zijn, maar dan ook heel veel. Het Curacaose volk moet zich daarop niet verkijken.

  3. Dit kan ook in Curacao gebeuren..

  4. Ferd Jansen,

    RAAK,,, en midden in de roos!!!!!!

  5. lets remember what can be wrong .
    als we iets kunnen leren van het verleden dan is dit het.
    Ook in Suriname was er een regering die luisterde naar het volk.
    Toen waren er ook mensen die dachten het roer moet om
    met alle gevolgen van dien voor en tijdens de staatsgreep.
    Ook nu word hier gesproken over een ingrijpen, pas op

  6. Eigenlijk verschillen het Surinaamse en Curacaose volk niet zo veel. In Suriname heeft men massaal op Desi Bouterse gestemd, veroordeeld drugscrimineel en verantwoordelijk voor de decembermoorden, Curacao stem massaal op Schotte, een ondiplomeerd exam- en creditcardfraudeur gefinancierd door dubieuze loterijboer.
    Vind je het daaorm gek dat Curacao en Suriname door Nederland niet serieus worden genomen?