• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenvoorzitter Ivar Asjes wil excuses van Nederland voor de slavernij evenals een schadevergoeding. Aanleiding van de eis van Asjes is het feit dat Nederland morgen excuses zal aanbieden voor het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 in het dorp Rawagede op Java aanrichtten.

De actie in het Indonesische Rawagede kostte destijds honderden mannen het leven. Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties noemde het Nederlandse militaire optreden een jaar later ‘opzettelijk en meedogenloos’. De militairen die verantwoordelijk waren voor het bloedbad in Rawagede, zijn nooit strafrechtelijk vervolgd. Naast excuses zal Nederland de nabestaanden compenseren.

Schade
Een andere aanleiding voor de Statenvoorzitter is het 63-jarig jubileum van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens deze week. Asjes vindt dat Nederland publiekelijk haar excuses moet aanbieden en dat Nederland betaald voor de schade die de slavernij in het verleden heeft aangericht.

44 reacties op “Asjes wil excuses van Nederland voor slavernij”

 1. Toen ik de titel van dit artikel las moest ik aan een foute grap denken, maar tis nog serieus bedoeld ook van dhr Asjes. Heeft hij momenteel niets beters te doen voor zijn eigen eiland en mensen ipv NL weer af te zeiken en te proberen wederom geld te vangen om dit vervolgens in eigen zak of in dat van zijn vrienden te stoppen.

  Wellicht dat hij zijn vrouw ook nog ergens aan ‘n baan kan helpen zonder sollicitatie procedure. En om zijn eigen mismanagement te verdoezelen, maar weer wat oude koeien uit de sloot halen en de nederlanders hebben het dan gedaan. Denk dat deze nog wat kunnen leren van zo’n corrupt persoon als asjes, die ons volk tot slaaf maakt van deze regering.

  ik heb er geen woorden voor, voor zoveel oncompetentie als wat deze man uitstraalt. En ik vind het triest dat wij als yu di korsow nog gelooft hebben in deze personen en ronduit belazerd zijn door onze eigen mensen. Weg met deze incapabele personen, tijd om ons te bevrijden van deze corruptie die nu gaande is. Het gaat slecht met ons eiland en deze mensen zijn straks de eersten die naar Nederland verhuizen en het zinkende schip verlaten…

 2. eerst geld ontvangen van nl, dan schofferen, en dan excuses eisen en nog meer geld willen.

  hahahahaaa…echt lachen

 3. Doctorandus Jasjes a papia. Hij heeft zelf natuurlijk geen behoefte aan een eventuele schadevoorziening. Daar heeft hij inmiddels natuurlijk een overheids-creditcard voor. Kan hij zichzelf weer naar hartelust grootschalig, doch vorstelijk verwennen (you see, I’ve done this before). En na deze tussenpauze in dat vervelende parlement, wacht hem wederom een uitzinnig goed(betalend)e job bij de overheid (danki Gerrit). Damn !!…It’s good to be King!

 4. Bon idee, Juny

 5. Als Asjes in de slavernijtijd had geleefd had geen slavenhouder hem willen hebben. Kost handenvol geld aan eten en hij steelt ook nog eens het eten van de andere slaven weg.

 6. Slvernij was wereldwij. het werd overal gedaan, overal getollereerd. Zwart verhandelde wit, wit verhandelde zwart, arbarie verhandelde Jood etcetc. Dat was de cultuur toen. Dat was de mentaliteit toen. dat waren de mensen van toen. die mensen zijn nu dood. Asjes was nooit slaaf. hij heeft misschien slavenbloed in zich, maar zeer zeker ook slaveneigenarenbloed. iets wat veel nederlanders niet kunnen zeggen. teruggaan naar het verleden is te ingewikkeld en je komt achter dingen die j eniet wilt. ga voor de toekomst. er is geen slavernij er is een eiland vol mensen met verschillende achtergronden en kennis. genoeg om er iets van te maken. Asjes is bang voor vernieuwing, omdat hij er nu goed bij zit en dat kan wellicht slechter gaan. Maar wij laten ons niet ophitsen door die negatieve manipulatieve zakkenvuller.

 7. het slavernijverleden speelt zeker een rol hier op het eiland, Ook toen Nederland het had afgeschaft was het moeilijk om deze gevoelens kwijt te raken.
  Maar om je in een slachtofferrol te laten drukken en alles wat fout gaat af te schuiven met de kreet dat komt omdat we nazaten van slaven zijn is niet goed.
  Nederland moet betalen zeggen er velen voor wat ze hebben gedaan, als of daar een waarde is aangegeven. toen in 1863 de slavernij werd afgeschaft waren er een x aantal slaven op het eiland. Als je leest dat er 20.000 euro per dode is uitgekeerd in Indonesië hoeveel zal dan een nabestaande van een slaaf krijgen 200 euro 300 euro?

 8. asjes dan moet je bukken…….

 9. Laat Asjes het goede voorbeeld geven als blanke en zijn salaris storten aan arme kindjes in Seru Fortuna

 10. Alleen het Curacaouse volk maakt uit of en wanneer het volledige zelfstandigheid wil. Niet Nederland, niet de Curacaose regering, niet Asjes en niet Wiels.
  Een referendum onder auspiciën van de VN brengt helderheid over wat het volk wil en dat zal gebeuren.

 11. The Dutch abolished slavery in 1863…Dat gaan we vieren in 2013: 150 jaar!
  Focus aub op morgen, wij hebben steun van onze overheid nodig en geen afleiding…maakt het wel duidelijk wat voor hun belangerijk is, uren lang over slavernij (en elkaar) lullen terwel het achteruit gaat met Curacao…thanks!
  Volgende verkiezingen zal een straf worden, trust me!

 12. De enige slavernij op dit eiland is de mentaliteit van sommige medebewoners die blijkbaar een iq hebben van een blaadje op de grond.

  Asjes jij bent nooit slaaf geweest onder een onderdrukkingsregime, je bent alleen slaaf van de waanideen van Wiels.

  Het is heel simpel, als je geld wilt dan houdt Nederland toezicht, en terecht zij betalen, en als je dat niet wilt, dan wordt je onafhankelijk zonder geld. Maar de politici hier wilt geen van beiden, zij willen geld en zonder toezicht omdat ze corrupt zijn. Ze willen alles leeg roven zodat ze lekker een villa in miami kunnen kopen en daar de rest van hun leven kunnen spenderen. Of zoals de zussen van Wiels al doen, lekker in Nederland wonnen met alle commodities dat Nederland met zich mee brengt. Ja Wiels je eigen zussen wonnen in jou zo gehatte Nederland. Waarom horen we jou daar niet over?.

  Als Curacao onafhankelijk wordt dan hebben de Curacaonaars geen recht meer om naar Europa te reizen en zullen onze kinderen niet meer in Nederland mogen studeren of van het systeem mee kunnen profiteren zoals velen doen. Dat betekent dat alle nietsnutten en onderkruipsels onder ons hier zullen blijven en er voor zullen zorgen dat dit eiland nog armer en gevaarlijker wordt. Prima visie heren politici, jullie kunnen het nu nauwelijks aan, laat staan als alle Curacaonaars terug moeten naar hun eiland.
  YWN

 13. Bah, wat een kwal die Asjes.

  Ik ben ook voor excuses slavernij NL, maar niet op dit moment. Niet ge-eist door deze man.
  In een periode dat het eiland niet in tumult is. Niet door NL’s strot duwen, maar door samen bespreken. Door een breder maatschappelijke steun hiervoor creeren in NL.
  En *zeker* geen compensatie.

  Wat Asjes nu doet is gewoon stoken… Blij zijn ze bij PS dat er Kamerleden die onafhankelijkheid voorstellen.. Dit is hun doel. De boel zover doorstoken dat en NL en Cur zat is van elkaar… en voila onafhankelijkheid.
  Schotte en Cooper kunnen het blijkbaar niks schelen. Die zijn hun lijstje assets van het eiland aan het afwerken samen met de families vd Dijs en Dos Santos..

  And we’re just letting them get away with it…

 14. En ik sluit me aan bij Nederlander en Ferd: Waaruit blijkt dat ineens dit eiland aan de slaven van toen behoort? Ik denk dat als het eiland van iemand is dit nog steeds van Nederlanders is, die hebben er toendertijd om gevochten en de basis gelegd. En als je het zo erg vind om op Curacao te zijn: ga terug naar Afrika, je bent allang vrij om te gaan en staan waar je wilt! En nu allemaal ophouden over die slavernij van zo lang geleden en vooruit kijken. In Nederland is men ook bezig met het nu en de toekomst, ondanks de recente tweede wereldoorlog, waarvan nog velen die het persoonlijk hebben meegemaakt in leven zijn. Dat kun je van de slavernij toch echt niet zeggen.

 15. Dan moet hij ook in Afrika om excuses vragen, want het waren de Afrikanen die hun eigen familieleden en landgenoten aan de westerlingen verkochten. En niet alleen aan de Nederlanders. En waarvoor eigenlijk: kijk eens om je heen naar het eiland. Dan kun je toch alleen maar toegeven dat je er niet slechter van bent geworden? In Afrika zijn oorlogen en hongersnood, hier alleen maar corrupte politici die alles in eigen zak steken…

 16. Een enkele reis mogadishu per zeecontainer lijkt me voor de maffiakliek van wiels, schotte, jasjes en al hun vriendjes de beste oplossing. Daar wil ik best aan meebetalen.

 17. Wat een ongelooflijke nitwit is deze man, samen met zijn vrindje Helmina wordt hij gedreven door emotie in plaats van door rede.
  De schade die hij aanbrengt is zeer groot, alleen dat ziet hij door de plaat voor zijn hoofd zelf niet.
  LAten we afspreken dat als deze soap over is, we deze mensen ook echt niet meer in het openbaar bestuur in welke vorm dan ook, terug laten keren. Helaas zijn we daar goed in op dit kleine eilandje, want allerlei dombo’s blijven na jaren weer de kop opsteken.
  Ta basta awor!

 18. Meneer Helmien Wiels (PS) met zijn grote mond, is iemand die een grote hekel heeft tegen Hollanders. 11 Dec. a.s. is hij in Nederland voor een z.g. werkbezoek.Als de haat inderdaad zo groot is, waarom vliegt hij dan met de KLM!!!!. Zoek dan toch in hemels naam een andere weg om je zelf te verplaatsen!!!
  Ik hoop van ganze harte dat als hij op schiphol aankomt, dat hij meteen in de kraag wordt gegrepen, en door de 100% controle wordt geleid.

  BO BOCA TA MUCHA GRANDI, I BO TA HOPI AROGANTE.

  ha ha ha ha!!!!!!!!!!!!!!!!

  Michael, YIU DI KORSOW NA ULANDA.

 19. Asjes probeert weer te pronken met ander mans ideeen. Asjes is niet creatief genoeg om met eigen ideen te komen om Curacao van corrupte boel te redden.. Daarom is hij gaan lopen sieren met ideeen van Alex Rosario.

 20. Curacao kijk uit! Er is om dit moment een unieke samenloop van omstandigheden. De coalitie is een verstandshuwelijk tussen de maffia en extremistische nationalisten, die elkaar vroeg of laat naar de keel zullen vliegen. Donner had en heeft alleen maar interesse in zijn volgende baan en zal zijn handen niet meer vuil maken aan Curacao. Zijn opvolgster zal enige maanden nodig hebben om ingewerkt te raken. Intussen is de kreet “Curacao onafhankelijk” in de tweede kamer gevallen. De PVV wakkert het vuurtje nog een beetje aan, Nederland heeft zelf genoeg hoofdpijn van de Euro crisis en kan Curacao missen als kiespijn. Voor je weet is de onafhankelijkheid getekend en een burgeroorlog en politieke moorden zijn daarbij zeker niet uitgesloten. De grote zwijgende meerderheid zal ditmaal echt in actie moeten komen, want er is niemand anders die hun belangen behartigt.

 21. Excuses èn schadevergoeding. Dus letterlijk excuses voor het volk, terwijl de schadevergoeding direct in hun volgepropte zakjes verstopt wordt.

  Sir Winston Churchill heeft voor deze opportunist(en) een prachtig citaat:

  “The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries”. (“Het inherente gebrek van het kapitalisme is de ongelijke verdeling van zegeningen, terwijl de inherente waarde van het socialisme ligt in de gelijke verdeling van ellende.”).

  De Pueblo Soberano is een prachtig weerspiegeling hiervan!!

 22. als ik naar Asjes kijk, dan ik me sterk voorstellen dat zijn voorouders de slavenhandelaren waren.
  hij heeft totaal niets afrikaans in zijn uiterlijk, dus zijn voorouders waren fout…..

 23. Haaa, spuit elf geeft weer water!!!!!!!

 24. A) Deze idioot kent zijn geschiedenis niet, en kan nimmer 2 minuten research doen. Nederland betaald schadevergoeding aan negen mensen waarvan de familie waren vermoord. Niet de hele dorp of heel Indonesië, negen mensen.
  B) Waarom moet er schadevergoeding worden betaald? Tot zover ik weet wonen wij nog steeds doodleuk op hun eiland zonder een dubbeltje ervoor te hebben betaald. En dan moet er ook schadevergoeding worden betaald door al die afrikanen die _nog steeds_ in slaven handelen en die al die slaven aan de Nederlanders (et al) heeft verkocht.

 25. Mijn voorstel: laten we Nederland inderdaad vragen om schuld te bekennen voor de slavernij en vervolgens de terugkeer naar Afrika te betalen van iedereen die beweert nog steeds last te hebben van de slavernij. Wat mij betreft gaan de grootste schreeuwerds, Asjes en Wiels dus, als eerste terug.

  Ayo!

 26. Asjes is zelf een afstammeling van een slavenhouder. Waar heeft deze man het over??

 27. Asjes en de hele PS moet oprotten gewoon

 28. De slavernij was niet in strijd met destijds geldende regels (waarbij, maar dat is een ander verhaal, de Afrikanen zelf hun landgenoten verkochten). De overvallen op winkels en tasjesroofovervallen in Nederland wel.
  Lijkt me daarom wel gepast dat Curacao aan Nederland een schadevergoeding betaalt in plaats van omgekeerd.

 29. Umm, asjes, ga jij eens rap je excuus aanbieden aan het volk van curacao..
  En ga je werk eens doen!! Als je dat kan!

 30. PANIEK!
  Het geld is toch door alle snoepritjes opgesnoept!

  Ik vind het toch wel weer een originele manier om aan nog meer geld te komen;
  Het epileren van wenkbrauwen in Nederland lukt blijkbaar niet meer met de huidige daggeldvergoeding. Want er moet flink kleding gekocht worden tegen die kou…
  of is de wietpas zo duur?

  Maar wacht even; Afrika! Daar zit ook nog geld in! Sorry, hoe noem je dat netjes; compensatie voor de nabestaanden…
  Die hebben verdomme hun eigen volk verkocht aan die verdomde Nederlanders!
  Waar zijn die excuses? (geld)
  He-eh!!! hebben we gelijk een excuus voor de opkomende snoeprit!
  Ban Afrika despues!
  En blijf daar lekker…

 31. Niemand is erbij gebaadt, zeker niet de bevolking van Curacao als Nederland overgaat tot financiele compensatie voor het slavernij verleden., zeker nu dat we te maken hebben met een corrupte regering in Willemstad die niet eens gescreend zijn op hun integriteit.
  Grote Boef Helmien Wiels die iedereen uitmaakt voor rotte vis, mag nooit en te nimmer aan deze gelden komen. Dit geldt ook voor zijn companen in de coalitie. Beter is dat als er ooit sprake zal zijn van compensatie, dat Nederland er goed aan doet om hoe groot ook dat bedrag mag zijn, het een ander te parkeren op een aparte rekening tot wanneer duidelijk is gebleken dat er sprake is van degelijk bestuur in Fort Amsterdam.
  De bevolking van Curacao verdiend beter.

  Yiu di Korsow !!!

 32. denk dat ze bij capriles behoorlijk moeten bijbouwen…moeten een hoop plaatsten gereserveerd worden!

 33. Kunnen we eierhoofd Asjes niet een enkeletje de ruimte insturen. Wat een fool.

 34. In Nederland wordt iemand met een IQ als Ajes opgesloten, op Curacao wordt zo iemand minister. Nederland betaalt Curacao al miljarden en krijgt daar stank voor dank voor. Niet alleen in woorden maar ook in daden, want Curacao is de grootste exporteur naar Nederland, en wel van criminaliteit. Laat de gigantische schade die de Nederlandse samenleving daarvan loopt maar eens betaald worden door Curacao. Je hoeft maar naar een willekeurig programma op de Nederlandse tv te kijken dat over criminaliteit gaat (Overtreders, Opsporing Verzocht, Op de bon) en je ziet alleen maar Antillianen.

 35. Hou toch eens op over die slavernij! Kijk liever naar de toekomst!

 36. Gefeliciteerd, je hebt het nieuws weer met iets gehaald!!
  Kom op hee, ga je is bezig houden met zaken die belangrijk zijn, in plaats van je zakken te vullen en je zorgen te maken over iets wat allang gebeurt is en je niet meer kan veranderen.

 37. hahaha wat wordtv de schadevergoeding? een mand met eten? onee dat is niet realistisch met de prijzen van toen…0.1 cent per persoon dan lol

 38. Ik wil excuses van zasjes, omdat hij de boel belazerd, van twee walletjes eet en zijn schulden niet nakomt. en voor het feit dat onwetenheid, onbeschoftheid en raaskallerij in zijn vaandel staat geschreven!

 39. Jasjes vindt het nodig om de reeds tot in den treure behandelde excuses (spijt is niet voldoende wat hem betreft) weer van stal te halen en dit te vergelijken met de moordpartij In Ned. Indie. Wat een oen. De slavenhandel was niet van de Nederlandse regering maar van een stelletje zakenmensen gebundeld in de VOC. De herenhuizen en andere kapitale bezittingen in Amsterdam, Vlissingen e.d. waren van VOC-mensen en niet van de Koninklijke familie. De politionele acties in Ned. Indie echter waren een initiatief van de Nederlandse regering. Enig onderscheidingsvermogen is op zijn plaats bij die Jasjes, die zelf tonnen boter op z’n hoofd heeft.

 40. Asjes is de harlekijn van Korsou. Man man man, wat een voorstellen spuwt deze man toch iedere keer weer uit en in een tempo dat het niet meer bij te houden is. Het ene voorstel is nog gekker en wilder dan het andere. Verbazingwekkend, wat een frustratie. Zo’n verschrikkelijk fijn eiland met zulke mooie en lieve mensen verdient toch een fatsoenlijk, vredelievend en cooperatieve regering die het beste met iedereen voor heeft??

 41. Hoeveel kost een m2 grond op Curaçao ? Vermenigvuldig dit met het aantal m2’s dat Curaçao groot is en je hebt dan een bedrag dat gelijk zou zijn met een eventuele schadevergoeding aan de nabestaanden van de op Curaçao uit Afrika gebrachte slaven. Tenslotte was het eiland Nederlands grondgebied voordat de slaven daar naar toe werden gebracht en ik kan me geen voorval herinneren dat Nederland afstand heeft gedaan van het eiland.

 42. Hier wordt ik zo moe van, ok Asjes, laten we het dan zo doen: Curacao stoort het geld terug dat Curacao kadeau heeft gekregen voor de sanering, en dan storten we dat eenmallig terug als compensatie voor de slavernj.

  Hoe durf je, zijn dit wanideen van Wiels soms?, en wie gaat dat geld beheren, jullie corrupte klik?. Niemand gunt jou geen enne rode cent Asjes.
  Ik durf te wedden dat als Nederland ons betaald voor de slavernij, dat het geld verdwijnt en dat we dan al helemaal zullen zinken en een grote modderpot met idioten als bestuur en leiders.

  Trouwens er is hier niemand omgekomen door zware mishandeling en moord, wat wel in Indonesie is gebeurd. Sterker nog het volk is bevrijd dankzij dat Nederland dat ook zo wilde. Anders zou Wiels nog katoen moeten plukken. Daar heeft hij nog maar net de IQ voor.
  YWN

 43. Nederland heeft in 2001 tijdens een VN-conferentie in Durban diepe spijt betuigd voor de slavernijdaden en slavernijverleden in Suriname en Antillen. Waarom moet dit weer?
  schadevergoeding!?

 44. Ik stel voor dat Asjes zijn excuses aanbied aan het volk voor corruptie, vriendjespolitiek, te veel uitgaven, SelikorGate, zijn twee functies die hij nu heeft, Jasjes affaire, Prensa affaire.
  tevens mag hij als blanke meebetalen voor de slavernij!