• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curacao nieuws tweede kamerCURAÇAO – Als Curaçao zich niets gelegen wil laten liggen aan afspraken die binnen het Koninkrijk zijn gemaakt, kan het eiland maar beter onafhankelijk worden. De Tweede Kamer neemt er geen genoegen mee dat Curaçao weigert onderzoek te doen naar de onkreukbaarheid van bewindslieden.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelde vandaag vast dat het eiland ook op andere terreinen zijn eigen plan trekt. Voor hem is er dan maar één uitkomst: onmiddellijke onafhankelijkheid. Ook van de VVD en de PVV mag het eiland op eigen benen gaan staan. De Tweede Kamer houdt een debat over de integriteit van het bestuur van Curaçao en het rapport van commissie Rosenmöller.

Discussie
CDA en GroenLinks zeiden geen trek te hebben in een discussie over de onafhankelijkheid van Curaçao. Minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) zei voor de eenheid van het koninkrijk te staan, maar wees erop dat het aan de volken binnen het koninkrijk is zich over onafhankelijkheid uit te spreken. Daarom neemt hij daarover nu geen standpunt in. De Tweede Kamer wil een onderzoek door de Rijksrecherche maar premier Gerrit Schotte is van plan om de organisatie Transparency International een onderzoek te laten uitvoeren.

© ANP, alle rechten voorbehouden

33 reacties op “‘Onafhankelijkheid Curaçao is optie’”

 1. @ Harold. Wat he zegt over Barbados is allemaal waar. Maar Barbados is wel deel van de British Commonwaelth, met Queen Elisabeth aan het hoofd. Precies zoals de situatie in het Koninkrijk.

 2. Kom kom mensen, er is nog hoop. Eman vertelde deze week dat Aruba in dezelfde situatie verkeerde, ook met een onafhankelijkheidskampioentje met een grote bek. Ook katten en schelden naar Nederland etc. Dat was nog maar een paar jaar geleden en nu is Aruba wat Nederland betreft de beste partner in de regio. Als deze graaiende schreeuwers verdwenen zijn, is er weer licht aan het eind.

 3. Curacao houd de eer aan je zelf en wordt onafhankelijk er zijn tal van opties sluit je aan
  bij de caricom kijk maar naar bv een land als Barbados zelfde bevolkings samenstelling
  tourisme loopt goed landbouw loopt goed. zolang Curacao een kolonie van Nederland
  blijft komt dat eiland nooit vooruit de wederzijdse afkeer ligt te diep

 4. Ik voorzie Surinaamse (wan) toestanden voor Curacao. Vandaag de dag bedelt Suriname land en volk af om geholpen te worden, na 36 jaar “onafhankelijkheid”. Na 36 jaar op eigen benen gestaan te hebben en ZOVEEL potentie in de Surinaamse grond.. en toch zijn wij hier in Suriname op Haiti na het armste land van het westelijk halfrond!

  Kan iemand effe op een calculator rekenen wat Curacao te wachten staat als ze “volledig onafhankelijk” worden van NL?

  Die calculator moet wel niet van het merk Wiels zijn.

 5. 10 stappen voor: CURACAO VERDIENT BETER!

  1 Zoek een aantal echt goedwillende lieden ( die 40, maar dan veel meer), wordt een beweging met als doel : goed en integer bestuur met als enige doel HET ALGEMEEN BELANG
  2.Benader (vak)kundige en integere mensen die willen en kunnen besturen ( allereerst vanuit een diepgeworteld gevoel voor het OPENBARE EN ALGEMENE belang, en die bereid zijn om zich grondig te laten screenen op integriteit etc.
  3.Screen deze mensen door een onafhankelijke en kundige instantie van naam
  4.En bepaal dat GEEN enkele huidige politicus van welke kleur dan ook de eerste 5 jaar in deze beweging een bestuurlijke/politieke functie mag hebben ( dat is goed voor de broodnodige zuivering en vernieuwing)
  5. Werf fondsen ( in alle openbaarheid) voor deze beweging op voorwaarde dat er geen enkele wederdienst zal worden geboden, teneinde volstrekte onafhankelijkheid te blijven garanderen
  6. Schudt heel Curacao wakker en zorg dat bij de eerste volgende verkiezingen het hele bestaande politieke zooitje op democratische wijze wordt weggevaagd!
  7. Zuiver vervolgens alle functies van ” boven naar beneden” , wie corrupt is of niet functioneert vliegt er na 2 negatieve beoordelingsgesprekken direct uit.
  8. Beloof dat men permanent via ” social media” zal luisteren naar het volk en verantwoording aflegt.
  9. Geef eenieder gedurende een bepaalde periode de gelegenheid om via de methode van openbare waarheidsvinding ( zie Zuid-Afrika) met zijn zonden naar voren te komen en deze af te kopen of op andere wijze aan het openbaar belang genoegdoening te leveren
  10. NA afloop van die periode wordt zeer zwaar gestraft.

  CURACAO, VEEL SUCCES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jullie verdienen beter!

 6. Prima idee, organiseer een referendum (op zo kort mogelijke termijn). Kan heel simpel zijn SI voor onmiddelijke onafhankelijkheid of NO autonomie binnen het Koninkrijk. Bij NO stapt de huidige regering op en wordt er tot aan de volgende verkiezingen met een interim regering geregeerd.
  Wedden dat Wiels & Co dat niet aandurft ! Hij en zijn cobardes geven niet thuis en blijven schreeuwen en brallen want dat is het enige dat ze kunnen.

 7. @op stap. Een volk krijgt wat hij verdient..

  Als het volk tegen onafhankelijk is dan dient zij te gaan demonstreren tegen de regering die maar uitkraamt onafhankelijk te zijn. we weten toch waar Wiels woont? Schotte? Waar de sede is van de MFK en PS.. Ga daar demonstreren! als je dat niet doet dan zijn de consequenties voor het volk

 8. sinds het statuut heeft Nederland ongeveer 150 miljoen euro per jaar overgemaakt aan de eilanden . Nu de broekriem moet worden aangehaald in Nederland is het een geen vreemde gedachte om ook eens te bekijken waar er nog meer kan worden bezuinigd.
  Indien onze regering denkt om met de vuist op tafel te slaan tijdens de komende vergadering zal het me niks verbazen als Nederland zegt GA MAAR ook de andere landen zullen geen traan laten als Curaçao uit het Koninkrijk stapt.

  De eis van de Hr Asjes voor een zak met geld als we vertrekken kan hij op zijn buik schrijven. Misschien krijgen we geld net zoals in Suriname waarbij er allemaal regels waren om het te besteden dus geen CFT maar gewoon een ambtenaar in den Haag die er over beschikt en die in opdracht van de dan huidige Nederlandse regering geld mag overmaken of niet.

  Door het opruiende geroep uit de samenleving hier zullen velen vertrekken en Nederland zal de YU die in Nederland wonen terug sturen naar ons eiland.

  De Regering alhier heeft al vergaande stappen gemaakt om een eigen leger op te bouwen we hebben al een para militaire organisatie zoals de kustwacht dus de macht basis van de zittende regering is gewaarborgd door lokale troepen en vanuit ondersteuning uit Columbia in de vorm van de geheime dienst en geloof me deze mensen hebben andere methoden dan de huidige AIVD van het koninkrijk.

  Het is nu afwachten waar mee de regering mee komt.

 9. (M’n eerste) huis kopen op Curaçao wordt nog even uitgesteld.. jammer.

 10. ONCE and for ALL:
  @ Schotte, Wiels, Cooper en Co.:
  er is GEEN keuze gemaakt voor onafhankelijkheid. Jullie handelen tegen de mensenrechten op persoonlijke (zakkenvullende) titel met illegale back-up van ongeleid projectielen en loosers als Asjes etc.
  @ NL:
  Laat je niet misleiden, de huidige regering stort ons in rampspoed maar speelt nu de zielige Calimero rol !!!! Ondertussen zijn het wel de spelers in het grootste maffianetwerk in wording.
  Bescherm ons en respecteer onze mensenrechten en wens tot AUTONOMIE maar dan wel BINNEN het KONINKRIJKSVERBAND !!!!!!!

 11. @ Gert, er is een groot verschil tussen het volk van Curacao en de overheid van Curacao – ik vind het niet juist om Curacaoenaars te bestraffen voor hun regering, een back-door-coalitie.

 12. dit gaat echt de verkeerde kant op…..die sjappies uit de 2e kamer moeten eens een forum openslaan zoals men hier hun mening uit , wij als bevolking ! wij willen geen onafhankelijkheid… maar mocht het zo zijn dan is er maar een oplossing…weg wezen ! en de MFK met zijn aanhang en grote mond van wiels kan in de grond zakken !!

 13. Nederland heeft ook geen problemen ermee als Curacao onafhankelijk wordt dus Wiels en Schotte begin maar met het onafhankelijksreferendum.. dan weten we meteen of het Volk echt onafhankelijk wil worden of onderdeel wil blijven van een racistische en koloniaal Nederland

 14. had ik nou maar voor provincie van nederland gekozen..snif snif!

 15. Curacao (de politici) denkt dat Nederland de macht wil houden over het eiland, maar die zijn het echt liever kwijt dan rijk, met die schreeuwerds die wel telkens om geld komen bedelen en het gretig aannemen, maar vervolgens weer tegen de gever aanschoppen. Als NL zijn handen helemaal wegtrekt dan vrees ik dat Curacao een Haiti gaat worden. Er is een referendum geweest op Curacao over onafhankelijkheid of niet en daar was bijna uitgekomen eenzelfde status als nu Bonaire heeft, dus onderdeel van Nederland. Maar de politici doen alsof het volk toen gekozen heeft voor totale onafhankelijkheid en handelen daar op eigen gelegenheid naar, maar dus niet namens de meerderheid van het volk. Ook was bij de laatste verkiezingen de PAR de eigenlijke winnaar, maar door een slimme coalitie te vormen van verliezers zijn het de huidige looser-partijen die regeren, maar niet namens de meerderheid van het volk.

 16. Het klopt wat Dwerg zegt…. de PAR had toch de grootste overwinning behaald? Waarom is die partij eigenlijk niet gaan regeren? Ik heb dat niet zo goed gevolgd eigenlijk. Wat ik ook niet zo goed snap is het feit dat de bevolking niet massaal opstaat en roept: “WIJ HEBBEN NIET GEKOZEN VOOR ONAFHANKELIJKHEID!” Die houding snap ik niet…..is dat nu laksheid, onwetenheid, lui of durft men niet?

 17. Hopi bon eindelijk het volk krijgt wat ze verdienen onafhankelijkheid land waar ze gebruikt en bedonderd worden door de mensen waar ze op hebben gestemd. Heel oprecht, ik hoop dat Nederland nu doorzet meteen de geldkraan dicht, allemaal de nederlandse paspoorten inleveren, in de antilliaanse boefjes terug sturen.

  Enkele jaren geleden heb ik een oude man van Bonaire gesproken die al meer dan 20 jaar op Korsow woont en nog steeds de gedachten gang van de yu di Korsow niet kon volgen hij zei mij het volgende;

  Un yu di Korsow ta e buriku mas grandi ku tin den caribe.

  Ik begin zijn uitspraak steeds meer te begrijpen.

 18. Ferd , we worden wel ziek van jou gezeur! Curacao heeft niet massaal voor deze regering gekozen. ze hebben een nipte meerderheid kunnen vormen , omdat MFK vele mensen hebben bedonderd. Ze dachten een beter alternatief voor PAR te hebben gevonden , maar zijn lelijk bedrogen. in 2014 zal MFK zeker weten 2 of 3 zetels verliezen en 2018 ophouden met bestaan.De MAN zal ook wel verliezen , waardoor er niemand overblijft om met de PS te werken. Viva Korsou!!!

 19. En nieuwe bedreiging van tweede kamer zonder geen ene resultat.op Curacao noemen dit
  spanta balente of hopi schuma sin chocolate.mensen het gebuurt niets net als altijd.de belangen in Curacao is te groot.tweede kamer leden schreeuw gewoon in de ruimte.ze weet in praktijk dat dit niet makelijk is laat hun jullie niet gek maken.

 20. we zijn goed bezig de weg voor onafhankelijkheid komt goed op stoom.
  Blijkbaar is de irritatie in Nederland zo groot dat zelf de PvdA nu zegt goed dan gaan jullie maar. Nu hebben we dus de VVD, PVV en de PvdA die samen een grote meerderheid hebben in de 2 kamer gezamenlijk een standpunt over de onafhankelijkheid van Curaçao.

  Ook wij dus de huidige regering willen dat, ho ho zult u denken maar we hebben het statuut alle landen in het Koninkrijk moeten het eens zijn.
  Aruba zal instemmen met de eisen van Curaçao helemaal omdat er een grote schoffering was tegen de huidige MP daar.

  Sint Maarten zegt ook ja want ook deze is niet vergeten hoe ze zijn zwart gemaakt door Curaçao

  Als er nog mensen zijn die denken dat Nederland enig belang heeft om op Curacao te zijn dan hebben ze het verkeerd.

  Bonaire is al druk bezig met het verlengen en vernieuwen van zijn vliegveld en valt onder Nederland dus de FOL kan rustig door blijven gaan en Nederland heeft zijn ogen en oren gewoon hier in zijn gebied.
  De natuurlijke haven van Curaçao was in het verleden misschien belangrijk maar laten we eerlijk zijn nu heeft het geen belang meer.
  Nederland maakt havens in de Noordzee, zijn we nu zo naïef dat we kunnen denken dat ze dat hier niet kunnen doen.
  Ook speelt de huidige bezuinigingen mee 18 miljard en nog maar niet te spreken over de 10 miljard euro extra voor het komende jaar.

  Rest alleen nog maar de 10.000 duizend Europese Nederlanders die hier wonen en werken. Veel van deze mensen zullen vertrekken maar dat is geen slechte ruil van de 150.000 Yu die in Nederland wonen en moeten terugkeren immers we zijn een eigen land net zoals vele andere landen hier in dit gebied.
  De Europese Nederlanders zijn zakenmensen of renteniers die in het kader van de waarborgfunctie in het statuut hier waren. Nederland heeft ze liever in Nederland en dat ze daar hun geld spenderen en belasting betalen.

  Maar we krijgen er wel wat voor terug, onze trots, eigen paspoort, eigen inspraak voor wat betreft over ons geld wat we dan nog hebben, geen braindrain van onze kinderen die vertrekken want we mogen Nederland niet meer in.
  Ook krijgen er 2 ministers erbij namelijk Defensie en Buitenland we kunnen zelf overal in de wereld eigen vertegenwoordigers neerzetten als Ambassadeurs en Ambassades openen.

  Mag ik de huidige regering veel geluk wensen op 14 december, ik heb wel eens gelezen dat een president die op reis was niet meer kon landen op het vliegveld toen hij terug wilde komen.

 21. Dit is precies wat de heer Wiels en consorten willen, het is niet de wil van het volk.

 22. Zit je al op Aruba Gert? Rot jij maar eens lekker op! Bah!

 23. Fred, Lionfish en gert: als jullie goed op de hoogte waren zouden jullie weten dat de grote meerderheid van Curacao NIET vool deze kloothommels heeft gestemd. Wat wij nu hebben is een coalitie van verliezers (PS en MAN) en een verleidende glibberaal (MFK) die de jeugd van cur heeft gebruikt (die niet of minder op de hoogte waren van zijn toestanden en in ieder geval makkelijk beïnvloedbaar zijn) om zo de tweede plaats te winnen. Dus nee, de curacaose bevolking heeft niet hiervoor gestemd, niet in de parlamentaire verkiezing en zeker ook niet in de referendum.

 24. Nederland heeft gewoon genoeg van Curaçao. Een ondankbaar, verwend en vervelend
  volkje. Ik zeg ook. Schop ze uit het koninkrijk. Het eiland heeft niets te bieden,
  de bevolking produceert niets en maar klagen. Bah

 25. Eigen schuld. Het volk van curacao betaalt nu de rekening van haar eigen ongelooflijke domheid bij de laatste verkiezingen. Jammer voor de mensen die het met dit mooie eiland wel goed voor hebben.

 26. TB, het volk van Curacao mag dan niet gekozen hebben voor onafhankelijkheid, ze hebben wel massaal op politici gestemd met strafbladen lang genoeg om de bruids suite van het Hyatt te behangen.

  Breek me de bek dus niet open over het volk van Curacao.

 27. Een jaar (10-10-10) en 2 maanden verder en het enige wat nu heel vaak in de picture komt is politieke onrust. Over en weer ‘gebekvecht’, waarbij geen der partijen (Curaçao / Nederland) de diplomatieke weg DURFT te bewandelen.
  Nederland zet eindelijk zijn hakken in het zand met het ‘tot hier en niet verder’, maar verklaart daarbij indirect de oorlog aan de huidige bewindslieden (onder andere die ene met die Ferrari, G.S.). Antillianen en bewoners van andere afkomst: zo kan het toch niet langer? Men koos voor een autonome status met een eigen koers binnen het Koninkrijk der Nederlanden, maar nu is alleen maar geschreeuw hoorbaar. En tussendoor hoor je Asjes vragen om excuses (en een zak met geld). Dit alles heeft helemaal niets meer met politiek te maken, maar slechts met een circusachtige schermutseling waar het doorsnede publiek zijn neus voor wil ophalen. Ik vraag me inmiddels hardop af waar dit alles toe leidt, of lijdt?!

 28. Nou heb ik toch nog een positief advies: kaart dit streven van jullie huidige regering aan bij de Verenigde Naties.

 29. @TB, Het is tijd dat het volk het recht in eigen handen gaat nemen want de regering luistert niet naar het volk.. Neem een voorbeeld aan Tunesie, Egypte, Libye en Syrie!

 30. Het is zover en veel sneller dan meniggeen zou verwachten.

 31. Leuk Nederland zou zonder Curacao kunnen, zonder enige twiffel. Alleen heeft het volk gekozen om onderdeel te blijven van het Koninkrijk. Dus omdat het volk dat wilt, moeten de bestuurders hier zich houden aan de afspraken. In die afspraken staat dat Nederland moet waken voor de integrieteit en behoorlijkheid van het bestuur op de eilanden.

  Aangezien onze bestuurders dat niet willen, dan moeten onze bestuurders maar opstappen.

  Curacao politicy, je kan niet tegen Nederland zijn en de regels die we samen hebben afgsproken, ook kunnen jullie niet tegen de wens van het volk zijn, die heeft bepaald dat we onderdeel zillen blijven van het koninkrijk, dus jullie horen hier helemaal niet thuis.

  Ga is verhuizen naar Venezuela, daar heb je ook zo een gek die in een dictatoraile staat regeerd. Ga daar de boel verder verzieken.

  Iedereen is jullie corruptie, vriendjespolitiek, heksenjacht, respectloos gedrag, onkunde en onbetrouwbaarheid zat, stap op.
  YWN

 32. tijd dat ze gaan ingrijpen!

 33. Voordat deze beslissing valt, hoop ik dat er ook gekeken wordt naar het feit dat het volk van Curacao heeft gekozen voor een autonome status en NIET vooronafhankelijkheid.
  Triest dat het volk de dupe moet worden van een groepje mensen dat zich met leugens in een positie heeft gewerkt.