• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De geloofwaardigheid van het koninkrijk is in het geding als er geen onderzoek komt naar de integriteit van individuele bewindslieden op Curaçao. Dat zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam tegenover NU.nl. Op dit moment vindt er in Den Haag een debat plaats over de integriteit van bestuurders op Curaçao.

De Tweede Kamer vergadert nu met minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) over het onderzoek naar de integriteit van bestuurders op Curaçao.

Onafhankelijkheid

“Het is aan het lokale bestuur op Curaçao om deugdelijkheid van bestuur af te dwingen”, aldus Van Dam tegenover de nieuwswebsite. “Als ze dat nalaten is de Koninkrijksregering bevoegd om in te grijpen. Onmiddellijke onafhankelijkheid voor Curaçao is dan het enige alternatief.”

Transparency International
SP-Kamerlid Ronald van Raak praat zelfs over maffiapraktijken op het eiland en noemt het voorgestelde onderzoeksbureau Transparency International volstrekt ongeschikt. Van Raak ziet liever dat Nederland een onderzoek doet. Ineke van Gent (GroenLinks) is het met hem eens. “Schotte roept de verdenkingen steeds meer over zichzelf af door het onderzoek zo te traineren.”

Bereidwilligheid
Andre Bosman (VVD) stelt zich minder fel op. Hij vindt dat Nederland geen onderzoek kan afdwingen, omdat Curaçao een autonome status heeft. Bosman is het met Donner eens om eerst het huidige onderzoek af te wachten, schrijft Nu.nl. Hij maakt zich wel zorgen over de bereidwilligheid van Curaçao om iets aan de corruptie te doen.

Isla
Tijdens het debat zal ook de raffinaderij Isla besproken worden, zo meldde Amigoe gisteren. Aanleiding is het verstrijken van de datum waarop Curaçao een plan van aanpak voor de Isla-raffinaderij gereed zou hebben. De deadline verliep namelijk in oktober.

21 reacties op “Tweede Kamerdebat integriteit bestuur Curaçao”

 1. Makayu, zullen wij ook die grote man van Vestia (woningbouw) ook in de boeien
  slaan? Mensen worden uit hun huis gezet in nederland met een huurachterstand van
  2 maanden. Geen wonder dat hij zoveel geld kon stelen om in bonaire alles van de
  bonerianen weg te pikken.ONE MORE MILJIONAIR IN BONAIRE.
  Dhr Tromp die vriendin rustig geld toegeeft/of leent? En niet zomaar een paar
  duizenden gulden, maar miljioenen. Atacho, waar is het gevolg van zijn strafbare feit?
  Tot een volgende keer…………………..

 2. Er is maar één oplossing,de heren coalitie van goresaus,naar huis te sturen met de mededeling een referendum SI or NO

 3. ONCE and for ALL:
  @ Schotte, Wiels, Cooper en Co.:
  er is GEEN keuze gemaakt voor onafhankelijkheid. Jullie handelen tegen de mensenrechten op persoonlijke (zakkenvullende) titel met illegale back-up van ongeleid projectielen en loosers als Asjes etc.
  @ NL:
  Laat je niet misleiden, de huidige regering stort ons in rampspoed maar speelt nu de zielige Calimero rol !!!! Ondertussen zijn het wel de spelers in het grootste maffianetwerk in wording.
  Bescherm ons en respecteer onze mensenrechten en wens tot AUTONOMIE maar dan wel BINNEN het KONINKRIJKSVERBAND !!!!!!!

 4. Een referendum waar eigenlijk maar een vraag gesteld hoeft te worden:
  Wilt u een Nederlands Paspoort of een Curacaosch paspoort?

 5. Iedere partij is gebaat met duidelijkheid en het wordt tijd, dat Nederland die duidelijkheid verschaft ook Donner. Dan is Wiels c.s. gedwongen om een referendum voor onafhankelijkheid te houden in het besef, dat daarvoor geen meerderheid onder het volk te vinden is. Met de negatieve uitslag zou Wiels c.s. dan op moeten stappen. Zo’n referendum gaan ze dus niet doen en zullen ze zonder enige schaamte inbinden, totdat zich een betere kans zal voordoen. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was vooropig althans.

 6. Ik vind dat Nederland en curacao op elkaar is uitgekeken en dat het tijd is geworden om afscheid van elkaar te nemen.
  Alle Nederlanders en Curacaoenaars naar hun eigen land zodat we na een aantal jaren
  de persoonlijke banden weer kunnen herstellen? want er zal best over en weer hier en daar pijnlijk afscheid genomen moeten worden.Beide landen een visa plicht, ieder zijn eigen paspoort.
  En het lijkt mij ook tijd worden om onder de Nederlanders een referendum gehouden gaat worden,:OF NEDERLANDERS CURACAO IN HET KONINKRIJK WIL HOUDEN.
  Dan schenken we eindelijk klare wijn.
  Ik woon op curacao en voel mij niet meer vrij want ik weet niet wie wel of geen landverrader is, dus ik ga steeds minder met mijn lokale vrienden om, en dat is niet gezond.

 7. @ Jeroen,

  “Feit is gewoon dat Curacao niet toe is aan democratie. Het zou beter zijn als het gewoon centraal wordt aangestuurd vanuit Nederland.”

  Het gaat toch om een bestuursorgaan? En een bestuursorgaan in NL is toch ook democratisch gekozen? Dus wat bedoel jij nou eigenlijk te zeggen? Als Curacao niet klaar zou zijn voor democratie, had je ook niet zoveel tegengeluid gehoord.

  En de huidige politieke leiders hebben de kiezers bedrogen, dus de huidige leiders vertegenwoordigen de bevolking totaal niet… dat blijkt wel weer met hun snoepreisjes en zelfverrijking programma’s…

 8. Inderdaad alle regeringen van Curacao tot nu toe ,waren allemaal zeer gevoelig voor corruptie !!
  Echter de een wat meer dan de ander.
  Dit gebeurde en werd altijd maar met de mantel der liefde bedekt, onder onze hypocriete l Sinterklaas regeringen van links Nederland,waar het geld in genoemde periodes met bakken over de balk werd gesmeten toen het allemaal toch niet op kon.
  ,,Curacao,, als verwend zorgenkindje van Nederland, lag in die tijden maar al te graag met een open gesperd mondje onder die nimmer aflatende en altijd maar kotsende geldverwenbalk.
  Hongerige en hebberige eilandsbestuurders probeerde in onderlinge rivaliteit, gulzig en zoveel mogelijk naar binnen te slurpen, om daarna hun luier vol te schijten en deze zonder enig gevoel van enkele schaamte deze weer te retourneren aan Nederland ,om deze opnieuw te laten wassen.!!
  Als soms een klokkenluider in Nederland zijn stem verhief,om deze ordinaire braspartij aan de kaak te stellen, haalde Curacao weer snel hun altijd werkende paradepaardje van stal.!!
  ,,Het eeuwig durende trauma van het slavenjuk,,
  Snel grepen de eilandsbestuurders dan naar dit reeds veel beproefde en succesvolle concept ,wat altijd wel ergens bij een of andere linkse geitenwollensokkenclub in Nederland een gewillig kon krijgen.!!

  Nu Nederland echter ook de broekriem moet aanhalen, omdat de nimmer aflatende en kotsende geldvulkaan bijna gedoofd is en Curacao tot hun grote geluk autonoom is geworden, heb je plotseling de tropische poppetjes aan het dansen!!

  Automatisch komen de geldverslindende en corrupte (criminele ) eilandbestuurders naar boven drijven,waar ze in een eerdere situatie nog konden en mochten wegduiken in de golven van de grote Caribische zee!
  Echter,, mijne Heren /Dames……….PARTY TIME IS OVER,,,ga nu eindelijk maar eens een keer aan je ,,WERK,,voor een normaal salaris en trek eens een keer zelf het boetekleed aan, zonder het probleem altijd op het bordje van Nederland te leggen !!!!
  Zo zie je toch maar weer, boontje komt om zijn loontje!!
  Helaas ook voor Curacao!!!

 9. Feit is gewoon dat Curacao niet toe is aan democratie. Het zou beter zijn als het gewoon centraal wordt aangestuurd vanuit Nederland. Pas als het eiland en de eilanders volwassen zijn en verantwoordelijkheid kunnen dragen kun je van een eigen bestuur spreken, maar anders moeten we inderdaad voor complete onafhankelijkheid gaan en de absolute chaos, corruptie en armoede over Curacao afroepen.

  Iets wat aan politici van Curacao (ongeacht welke partij) wel toevertrouwd is…

 10. Paulina en Jan zijn ZEKER lid van de PS.
  Ze reageren namelijk exact volgens de gedachtengang van deze partij:
  Als mensen je beschuldigen… beschuldig anderen van zoveel mogelijk dingen en haal oude koeien uit de sloot om de aandacht van jouwzelf af te halen.

  Nooit maar dan ook NOOIT met bewijs komen dat jouw “onschuld” aantoont…..NOOIT… want uit eindelijk is ALLES de schuld van nederland!!!!!

 11. @Paulina, ben jij soms één van de profiteurs van corruptie ?

 12. Bosman is het met Donner eens om eerst het huidige onderzoek af te wachten, over welk onderzoek heeft hij het ?

 13. HallOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOh
  Nog één keertje uitleggen:
  Schijnbewegingen helpen niet.
  Het gaat erom wat er nUUUUUUUUUUUUUUU gebeurt.
  Ook al hebben er honderden politici in het verleden fouten gemaakt wat we niet ontkennen maar daar gaat de discussie Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu niet over !!!!
  NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU = A HORA !!!

 14. @
  Onafhankelijkheid
  “Het is aan het lokale bestuur op Curaçao om deugdelijkheid van bestuur af te dwingen”, aldus Van Dam tegenover de nieuwswebsite. “Als ze dat nalaten is de Koninkrijksregering bevoegd om in te grijpen. Onmiddellijke onafhankelijkheid voor Curaçao is dan het enige alternatief.”

  Van Dam, klets gewoon. Is hij uit de koker van den Uyl want dankzij hem is de onafhankelijkheid van Suriname er doorheen gejast. Uit de brand ben je ermee.

 15. als curacao onafhankelijk wordt, wordt het een Haïti II in het Caraïbisch gebied.

  maar ik denk dat eerst een referendum gehouden moet worden.

  daar zal blijken hoe intelligent de doorsnee Curaçaoënaar is.

  sabbi toch 🙂

 16. Ja Paulina zo werkt dat inderdaad. Zij mogen corruptie en gelukkig mogen wij het daarom ook. Slim opgemerkt.

  Ja Jan zo werkt dat inderdaad. PAR mocht fouten maken en daarom mag deze regering dat ook.
  Slim opgemerkt.

 17. NL moet zijn eigen huis schoonmaken! Veel corruptie in jullie eigen regering, gaat dat eerst goed onderzoeken.

 18. Wie zijn de rovers? Aangezien PAR alles ge roofd heeft en het eiland bijna verkocht heeft op de marktplaats van Wilders is er niks over.
  Waarom zeggen jullie niks over het beleid van 3 regeringen PAR?
  Weten jullie nog de ituatie Aqua Elektra, Curoil, UTS ect.

 19. En nu het antwoord van Piet LUT Donner ff afwachten.

 20. GELUL, GELUL, GELUL in de 2e kamer!
  Curacao lacht jullie vierkant uit!
  Toon ballen en DOE onderzoek en laat je niet naaien door die kliek politici hier op het eiland !!!!!!
  HELP ons met de aanpak van deze roversbende (bevolking is het gedoe zat).

 21. EINDELIJK!!!!