• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het hof heeft het hoger beroep dat door de eigenaar van de Art Deco bioscoop Cinelandia was ingesteld, vrijdag afgewezen. De bioscoop aan het Wilhelminaplein kreeg in 1997 de status van beschermd momument. De eigenaar, handelsmaatschappij CMOG, maakte daar bezwaar tegen.

Door het afwijzen van het hoger beroep behoudt Cinelandia voorlopig de status van beschermd monument. De eilandsraad had het termijn laten verstrijken en daarmee werd het bezwaar toegewezen en de aanwijzing vernietigd.

Bezwaar
In 2008 heeft het Bestuurscollege op verzoek van de Fundashon Pro Monumento (ProMo) Cinelandia nog eens als
beschermd monument aangemerkt. CMOG heeft tegen deze aanwijzing opnieuw bezwaar ingesteld en dat werd toegewezen. Daartegen is ProMo in beroep gegaan. ProMo kreeg daarin op 11 januari van dit jaar gelijk. Cinelandia was dus weer een beschermd monument.

Opnieuw beschermd monument
In de uitspraak van vrijdag heeft het Hof die uitspraak van het Gerecht in Eerste Aanleg bevestigd. Het Gerecht vond dat er zich nieuwe feiten hadden voorgedaan waardoor het gebouw voor de tweede keer als monument benoemd kon worden. Het Hof deelde die mening. “Zelfs zonder nieuwe feiten of omstandigheden had het Bestuurscollege op grond van de Monumenteneilandsverordening Cinelandia opnieuw als monument kunnen aanwijzen”, aldus het Hof. CMOG had om die reden geen belang bij het door haar ingestelde beroep.

Toekomst Cinelandia
Het gevolg van deze uitspraak is dat de Minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning nu opnieuw moet beslissen over de toekomst van Cinelandia met inachtneming van de overwegingen uit het vonnis van 11 januari. Dat betekent concreet dat belanghebbenden, zoals ProMo, gehoord moeten worden. Dennis Klaus, voorzitter van ProMo, is zeer tevreden over de uitspraak van het Hof. “De overheid is nu aan zet om dit Art Deco gebouw zijn monumentale glans weer terug te geven, want er zijn Curaçaoënaars die aan dit gebouw dierbare herinneringen hebben.”

5 reacties op “Cinelandia blijft beschermd monument”

 1. Het is mooi dat de gevel blijft bestaan. daarachter zit niet meer.
  Het WAS een bioscop.

 2. Leuk en alles, maar dan moet er wel snel iets aan gedaan worden, want het ziet er echt niet uit. Of komt deze ook op de wachtlijst te staan omdat er eerst naar harteslust gereisd moet worden?

 3. @Obi: het zou me niets verbazen als dat terrein van dezelfde eigenaar is. Deze eigenaar bezit nog (veel) meer terreinen waar hij niets mee doet. Hij ontwikkelt zelf niets, maar parasiteert op ontwikkelingen die door anderen worden betaald. Een schandalige speculant dus.

 4. Cooper houdt niet van oude gebouwen, want daar kun je geen spantenbier op drinken met de eigenaar….

 5. ok.. ben blij dat het behouden blijft, maar what about dat stuk terrein ernaast? Is dat van dezelfde eigenaar? Gaat daar nog iets gebeuren?