• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Carlos Monk (Bestuur, Planning en Dienstverlening) stond vandaag  in de rechtzaal tegenover Stephen Walroud van de actiegroep ‘Ook ik ben één van de 40’. Monk had tegen Walroud een rectificatiezaak aangespannen. Monk benadrukte keer op keer de woorden galg, doodstraf en ophanging.

Monk herhaalde de drie woorden zo vaak dat rechter Van Schendel een opmerking hierover maakte, meldt Amigoe. “Ik hoop niet dat ik ’s nachts wakker wordt met deze drie woorden op mijn lippen.”

Galg vernietigen
Walroud heeft zijn uitspraken via verschillende media teruggenomen, meldt de raadsman van Walroud, Robert Rijnberg. Maar dat is voor Monk niet genoeg en hij vindt dat Walroud diep door het stof moet kruipen. Monk eist dat Walroud onder andere bekent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan leugens en niet integer gedrag. Daarnaast wil Monk ook dat de publiekelijke galg, die op het Wilhelminaplein was opgesteld, wordt vernietigd. Walroud gaf daarop aan dat hij dit niet kan doen, omdat de galg niet in zijn bezit is.

Uitspraken
In deze zaak draait het om uitspraken van Monk in een statenvergadering die door de actievoerder Walroud verkeerd zijn begrepen. Monk had destijds naar aanleiding van het rapport van de commissie Rosenmöller gezegd dat de 40 personen die met de comissie hadden gesproken, gestraft moesten worden. Monk vond hen landverraders en gaf aan dat hier in andere landen de doodstraf op staat.

Verkeerd geïnterpreteerd
Walroud heeft vanochtend tegen de rechter gezegd dat hij deze uitspraak verkeerd interpreteerde en heeft dat inmiddels rechtgezet. Volgens Walroud draait deze zaak juist om de term landverraders en had hij een brief geschreven aan Amnesty International. In deze brief komen de woorden galg, doodstraf en ophanging niet voor. Monk wil dat de brief alsnog wordt ingetrokken.

Beperking in vrijheid
“Walroud heeft mij niet eens zelf opgebeld om zijn excuses te maken”, roept de minister. Volgens Walroud heeft hij zich juist gedurfd publiekelijk open te stellen voor de actiegroep en wordt met deze rechtzaak in zijn vrijheid van meningsuiting beperkt, aldus de Amigoe. Het vonnis in deze rectificatiezaak wordt 19 december door de rechter uitgesproken.

2 reacties op “‘Walroud moet diep door het stof’”

 1. Monk, moet zich schamen. Hij noemt onschuldige mensen landverraders omdat hij het niet eens is met hun mening. Waarschijnlijk kent deze minister de betekenis van het woord niet. Een landsverrader is een crimineel. Een minister die zulke woorden gebruikt is of achterlijk of een dictator.
  Een landverrader is een persoon (of organisatie) die in een bepaalde situatie de loyaliteit aan zijn land verruilt voor loyaliteit aan de vijand. Een voorbeeld is een persoon die staatsgeheimen doorgeeft aan een ander land, of een staatshoofd dat voor een vijand op de vlucht slaat en zijn land aan deze vijand over laat.

 2. Mok is echt een griezel……
  hoogmoed komt voor de val…..