• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De wereld zal Afghanistan na de terugtrekking van militairen in 2014 nog zeker 10 jaar steunen. De Afghaanse president Hamid Karzai beloofde de corruptie in zijn land aan te pakken. Dat waren maandag de belangrijkste uitkomsten van conferentie over de toekomst van het land in het Duitse Bonn.

Afghanistan moet in 2024 een staat zijn die zelfstandig functioneert en geen hulp meer nodig heeft, aldus de slotverklaring. Concrete toezeggingen over hulp en de kosten daarvan ontbreken. De steun komt in de vorm van ontwikkelingshulp en bijdragen voor veiligheid. Een donorconferentie in 2012 in het Japanse Tokio is bedoeld om daar afspraken over te maken.

Pakistan
Ongeveer 1000 vertegenwoordigers van 100 landen waren in Bonn samengekomen om over de toekomst van Afghanistan te spreken. Belangrijke bondgenoot en buurland Pakistan ontbrak echter. Dat land is woedend over een aanval van de NAVO in het grensgebied tussen de twee landen waardoor 24 Pakistaanse militairen omkwamen.

Mijlpaal
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei Pakistans afwezigheid te betreuren. Ze noemde de conferentie desondanks “een mijlpaal op de weg naar een stabiel Afghanistan”. Gastheer en Duits minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei dat de internationale gemeenschap heeft laten zien Afghanistan niet in de steek te laten.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com