• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Latijns-Amerikaanse parlement ‘Parlatino’ heeft een resolutie aangenomen waarin Curaçao wordt gesteund in haar ‘strijd voor emancipatie’ en waarin de opstelling van Nederland wordt afgekeurd. De resolutie is een gevolg van een aantal moties die statenvoorzitter Ivar Asjes indiende.

In de resolutie, die geïnspireerd is door verschillende moties van de Statenfracties MFK, Pueblo Soberano en MAN die in oktober werden aangenomen, wordt de houding van Nederland ‘minachtend en respectloos’ genoemd. Parlentino kwam vorige week bijeen.

Autonomie
Parlentino steunt het standpunt van de moties dat Nederland de autonomie van Curaçao aantast. Asjes gaf al eerder aan dat hij vindt dat het rapport van commissie Rosenmöller een vorm van conditionering van de autonomie is. Parlentino hekelt vooral het feit dat Nederland beperkingen heeft opgelegd op het gebied van openbare financiën en justitie door middel van concensusrijkswetten. Dit punt komt ook naar voren in de notitie van het Kabinet Schotte, die de regering gaat aanbieden tijdens de Koninkrijksconferentie 14 december.

Resolutie
Parlentino heeft daarom vorige week woensdag de resolutie aangenomen om ‘het volk en het parlement Curaçao te helpen in haar strijd voor emancipatie en zelfbeschikking’. Bekijk hier de resolutie: (het document is in het Spaans)

[scribd id=74767950 key=key-1itas9h3kcyl4wg1jfyx mode=list]

22 reacties op “Asjes zorgt voor resolutie van Parlatino”

 1. Stomme vraag maar ik heb nederland nog nooit horen zeggen dat Curacao iets niet mocht!
  niet toen ze hen familie aantstelden als adviseur, commisaris of lands advocaat, niet toen de grootste partij buite spel werd gezet, niet toen “landverraders” veroordeeld moesten worden, een zelfs niet toe de scholen en straten hernoemd moesten worden. Wat een waardeloos land dat Nederland ze letten niet op en klagen nu over de politiek hangjongeren hier die natuurlijk nederland als ouder verantwoordelijk houden.

 2. Wat is parlatino? Is meneer Asjes vergeten dat de concensusrijkswetten er zijn met instemming van het Curaçaose volk.
  Si of No mocht men toch kiezen, en men koos Si. Als we Maurice de Hond een keertje loslaten op Curaçao komen we er ongetwijfeld achter dat niet alleen door een meerderheid nog steeds Si wordt gestemd maar dat dankzij het gedrag van de huidige regering deze meerderheid nog groter is geworden en dat steeds meer mensen meer invloed van Nederland verwelkomen.

 3. Fijn dat dit stukje in,, Vers Geperst ,, vergezeld gaat met een foto.!!
  Dan weet de AIVD gelukkig onmiddellijk ,wie er allemaal tot dit Spaanstalige maffiaclubje behoren.

 4. Hmm en tegelijk vragen ze Nederland om te helpen met de airport zodat die niet zijn a rating haalt.. dat doe je ook van een land dat minachtigt is.. heel simpel NL stop de geldkraan maar! Parlatino gaat Curacao wel financieel steunen..

 5. Ja we zijn daar waar (g)asjes ons wou hebben, ik las het en van schrik sloeg ik mijn koffie om. Mijn vrouw vroeg me “wat is er aan de hand??”. Ik zei haar dat we nu te maken krijgen met parlatino. Ze schrok zo dat ze strijkbout op de hond zette inplaats van mijn shirt. Nu zijn we vreselijk bang en kijken bij elk geluid naar de deur of het de mensen van “parlatino: en (g)asjes zijn.

  Maar alle gekheid op een stokje; Heeft (g)asjes ook bij zijn brief vermeld dat Curacao bestaat uit een corrupte regering die zich liever eerst zelf verrijken en familie op hoge posities plaatsen ( waar ze de ballen verstand van hebben). Heeft hij dat ook geschreven? TUURLIJK NIET. Heeft hij ook aan gegeven dat in het laatste referendum een meerderheid van de bevolking aangaf – liever bij nederland te blijven behore – O nee, ook vergeten.
  Heeft (g)asjes er wel eens aan gedacht wat het gaat kosten, eigen geld laten drukken, eigen paspoort laten maken, enz. Nee tuurlijk niet; VERGETEN.

  Maar jongeman (g)asjes weet wel dat hij nu (bijna) de 2e man van de PS is geworden, hij heeft het toch maar geflikt, Nederland word aan de parlatino schandpaal genageld. En het hele koningrijk staat nu te trillen van de angst.

  parlatino = Gestapo achter PS

 6. Staan er overigens nog dingen in de resolutie die niet in het artikel van versgeperst worden genoemd?

 7. @WaarGaatDitEilandNaarToe, ik zoek nog een naam en dit was het eerste wat in me opkwam, vandaar. Met de rest wat je zei ben ik het overigens ook helemaal eens.

 8. He, identity theft!
  Deze WaarGaatDitEilandNaarToe is 100% yu di tera!
  Gelieve een eigen originele naam verzinnen Waar-Gaat-Curacao_naartoe?
  Ik sta overigens wel achter je inhoud. Ik probeer zaken vaak vanuit een originele hoek te bekijken. Zo van:
  Ik keur de houding van Nederland ook volledig af. Piet Heijn Donner is een man zonder hart en ziel en stelt zich nog slechts op als een schaakspeler. Hij laat het Curacaose volk in de steek dat zich in een referendum heeft uitgesproken voor een directe band met Nederland. Hij laat zich dus net als vele intimideren door de regering van crooks & criminals.

 9. l,s

  heel mooi dat de Hr Asjes een uitspraak heeft gekregen, zo denkt Nederland er ook over.
  Als er straks wat aan de hand is hier op het eiland dan zegt Donner euhh effe niet want anders krijgen het parlatino achter ons aan.
  Nogmaals hoe groter de verwijdering hoe beter het Nederland uitkomt.
  Net zoals wij hier op Curacao de Europese Nederlanders precies weten aan te wijzen in het bevolkingsregister, kan dat Nederland ook. Zal me niks verbazen als ze straks alle Yu terugsturen, Maar dan heeft Schotte wel zijn groei gehaald met 150.000 Yu meer op het eiland. De groei van de PVV gaat alleen maar door in Nederland. Nu wij aan het statuut gaan sleutelen en meer vragen voor vrijheid zal het zo maar zijn dat het statuur als verstikkend overkomt en dat Nederland en de andere landen zeggen dag Curacao hier heb je een adres om je eigen geld te drukken, je paspoorten en oh by the way ook nog 150.000 Yu die jullie terugkrijgen.

 10. Smurffatje,kan nu nog met trots in zijn spiegel kijken?

 11. Tjonge Tjonge wat ben ik van mijn theewater zeg? Tjonge Tjonge.

 12. @Bryan, Het goede werk? Het enige wat ze doen zijn reisjes maken naar het buitenland. Een van de weinige positieve dingen tot nu toe is de verbetering van de wegen. Als Curacao goed met Nederland zou samenwerken (en een iets minder corrupte regering zou hebben) zou het ook al erg sterk kunnen worden. Ik woon nu al meerdere jaren op het eiland en ik zie het de laatste tijd steeds erger achteruit gaan.. Ook zijn er tegenwoordig al steeds meer mensen die eraan denken om te emigreren (met dank aan de regering).

 13. Dat hele parlatino is al net zo corrupt als het merendeel van zijn leden. Past precies bij schotte @co

 14. misschien moet parlatino zich wat beter laten informeren met wat er hier echt aan de hand is……eerst nog maar afwachten of deze brief echt is!

 15. Kunnen we het feit dat diverse politici, waaronder Asjes en onze MP Schotte, weigeren een onderzoek te laten doen naar hun politieke benoeming ook voorleggen aan het parlement?
  En als Curacao zo graag autonoom wil zijn (god behoede dat de arme bevolking): Nederland wil niets liever. Maar is het teveel gevraagd om als Nederland miljarden aan Curacao geeft zij ook toe wil zien dat dit juist besteed wordt? Anders had Curacao dit geld nooit aan moeten nemen. Maar het vreemde met Curacaon is dat zodra de hand opgehouden kan worden bij Nederland het woord autonomie ineens van tafel is en daarop pas terugkeert als de miljarden op de bankrekening staan.

 16. Hmm maar waarom zegt Parlatino niets over dat Nederland de miljardenschuld hebben overgenomen? En dat deze schuld is gekomen dankzij de ministers van Curacao. waarom accepteren ze corrupte ministers? Nee ik denk dat Parlatino net als de regering van Curacao 1 en al corrupt is!

 17. Als rasechte Curacaoenaar hou ik mijn hart vast.. Waar moet dit heen? Ik WALG hiervan.. Een grote bedreiging voor het eiland waar ik zo van houd..!

 18. Fabien asjes,wiels en eunice eisden bedank voor het goede werk die jullie doen.
  Parlatino is wordt gesteund door 4oo miljoen mensen die op hun parlemt heb gekozen
  Met celac erbij wordt lantin amerika en caribean sterk

 19. Gelukkig zijn de landen die daarbij zijn aangesloten allemaal succesverhalen hahahaha
  Het is maar waar je je mee wilt vergelijken…

 20. Rutte staat echt op zijn benen te trillen nu na z’n resolutie…..

 21. Asjes op de solo-tour denkt dat hij spreekt voor meerderheid bevolking Korsou:
  Dit is BULLSHIT er is geen meerderheid voor deze opstellling en informatie !!!!!!
  Terugfluiten die actie en onze reislustige politici aan het werk zetten voor een goede “fundering van het land Korsou”!
  Genoeg prioriteiten aan te pakken op het eiland zelf!
  Infrastructuur is ruim jaar na Tomas nog één grote CHAOS.

 22. Sjongejonge, daar zal Nederland vast wel van onder de indruk zijn. Niet dus.