• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Philippe Maaskant zijn analyse over een recent rapport van Internationaal Monetair Fonds (IMF).

IMF heeft op 2 december in haar ‘Country Report No. 11/342’ kritiek gegeven op het ontbreken van gegevens bij de overheid. Sinds 2006 is er geen jaarrekening gepubliceerd en de gegevens over de belastingen zijn ook niet in orde.

De politieke coördinatie kwalificeert men als slecht vanwege de bitse discussies rond de Centrale Bank met de regeringen van Curaçao en St. Maarten en de onzekerheid over de dollarisatie. IMF heeft aangedrongen op een systeem van bankgaranties. Immers het geld op buitenlandse banken is elders door overheidsgaranties veiliger dan op Curaçao. Door alle discussies rond de dollar en Centrale Bank komen er op Curaçao geen garanties op banktegoeden.

Lonen kunnen niet omlaag en alleen maar omhoog, en ook ontslagbescherming maakt business flexibiliteit moeilijk. Zwartwerken en korte contracten zijn een logisch gevolg. Daar zijn de vakbonden ook weer niet blij mee. Daarbij kampt het bedrijfsleven volgens het IMF met onduidelijke procedures die ook eindeloos kunnen duren. Overheidsgestuurd prijsbeleid voor voedingsmiddelen en brandstof loopt niet gelijk aan de markt en ook dat is een hindernis voor een soepele ontwikkeling. Het eiland is meer gebaat bij een goede wetgeving om een gezonde concurrentie te waarborgen.

Het IMF is verwachtingsvol over de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar en het beperken van de dekking van de zorgverzekering waaraan binnen de regering wordt gewerkt. Ook zal de pensioenopbouw over een langere periode plaats gaan vinden en zullen de pensioenaanspraken aangepast worden. Bij dat alles merkt men op dat Curaçao overigens het vergrijzingsprobleem nog moet oppakken.

3 reacties op “Ingezonden: Kritiek IMF”

  1. Het land Curaçao (bevolking) zal in de komende tijd, waarschijnlijk jaren, er achter komen hoeveel deze bedweters ons belastingbetalers heeft/hebben gekost.

  2. Dit eiland is verloren zolang het het volk aan intelligentie ontbreekt om op integere politic te stemmen. Het lijkt erop dat elke daad van zakkenvullen en nepotisme meer stemmen oplevert.

    Nu is het Ivar (j)Asjes weer die een duurbetaalde persoonlijke assistent heeft aangesteld die, hoe toevallig, de zoon van partijgenoot Dos Santos is (en die is weer een broer van de crimineel Robbie dos Santos).

  3. Het is een bekend gegeven, dat Schotte hoge adviezen en rapporten naar het rijk der fabelen verwijst en hij zijn eigenwijze zin zal doordrijven. Hij denkt zeker, dat zijn titel van de Caribische Universiteit hem aan alle afgestudeerden superieur maakt. Aan Babaloodin heeft hij natuurlijk helemaal niets, want die denkt dat hij met chocolademunten aan het spelen is en niet alleen op Sinterklaasavond maar het hele jaar.