• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering van Curaçao wil op de Koninkrijksconferentie van 14 december meer autonomie afdwingen. De regering wenst onder andere dat het hoger toezicht binnen het Koninkrijk wordt beëindigd. Versgeperst.com vroeg de voorbijgangers of meer autonomie gewenst is.

“Ik vind het nogal bijdehand van de regering”, vindt Ad (56). “Eerst moest Nederland bijna ingrijpen en kwam er een commissie poolshoogte nemen, en nu willen ze meer macht? Ik denk dat Nederland ze in hun gezicht uitlacht!”

Teugels

Ook Rutger (43) vindt dat Curaçao te snel met deze wens komt. “Er is net van alles aan de hand geweest op het eiland. Denk maar aan de ruzie tussen de premier en de directeur van de Centrale Bank en de screening die verkeerd ging, dus het lijkt mij niet het beste moment hierover te beginnen. Er moet eerst vertrouwen worden opgebouwd want ik geloof niet dat Nederland nu de teugels wil laten vieren.”

Uit huis
De 29-jarige Charlotte vindt dat Nederland de regering van Curaçao moet geven wat ze willen. “Je houdt het niet tegen. Denk aan een jongere die uit huis wil, zijn ouders willen hem misschien tegenhouden maar dat gaat niet. Als hij uit huis gaat en zelf zijn boontjes wil doppen, moeten zijn ouders hem dat laten doen. Maar hij moet wel zelf op de blaren zitten als het fout gaat!”

Pressiegroepen
“Geen toezicht meer van Nederland? Dat wordt het hier helemaal een zooi”, zegt de 69-jarige Eddy. “Ik heb het idee dat als Curaçao meer macht krijgt, er zich steeds gekkere situaties gaan voordoen. Nu houden onze bestuurders zich nog in omdat Nederland toekijkt. Zonder Nederland is het hek van de dam.” Farah (26) zou zich verbazen als Nederland akkoord gaat. “Er zijn op het eiland al verschillende pressiegroepen opgestaan die niet tevreden zijn met onze bestuurders. Nederland kan hiervoor haar ogen niet sluiten.”

23 reacties op “‘Wens meer autonomie te vroeg’”

 1. @Clift Chrisdtiaan.
  Iedere keer, als Schotte & Co denken zo dat hebben we Nederland toch maar weer mooi geflikt, zie ik die glimoogjes van Donner oplichten, zo van, dat is weer een schep uit jullie eigen graf.
  Als ik jou was zou ik niet wachten op dat standpunt van Nederland en nu alvast plannen gaan maken voor de rest van jullie leven.

 2. Het argument dat de VS geen toestemming geeft aan Nederland omdat de FOL hier zit gaat niet op. Niet voor niks hebben de Amerikanen al gezegd dat HATO niet meer voldoet en dat Bonaire helemaal opgekapt word. Ra ra wie er niet moeilijk doet over een FOL basis op de grond van een bijzondere gemeente.
  Laten we eerlijk zijn, ze ( Nederland en de VS) hebben ons land Curaçao niet nodig, erger nog we kosten kapitalen en we mogen zomaar Nederland in en we kunnen overal daar gebruik maken van hun voorzieningen. Ze ( Nederland ) zijn ons liever kwijt dan rijk en zullen met graagte onze landskinderen terug sturen. waar ik bang voor ben

 3. @Charlotte, weet je wat er gebeurt als je kindje uit het huis wegloopt? dan valt ze te prooi van loverboys of worden ze een mula.. dat is toch niet iets wat je Curacao toewenst?

 4. NB
  Niemand denkt toch dat de VS en partner Nederland dit zomaar zal latn gebeuren. We vergeten toch niet dat het hier volzit met USAF op Hato.

 5. Het komt eker niet alleen van Schotte af. Vergeet niet de obscure figuren die hij kent die het natuurlijk wel zien zitten zo’n tax eiland in de Cariben.
  Ned. zal zeker nit nogmaals de fout gaan maken zoals met Suriname.
  En het handjevol voorstanders weegt niet op tegen de meerderheid die gekozen heeft voor autonomie BINNEN het koninkrijk. Dus laten we ons allen niet al te druk maken.
  Hun afgang komt waarschijnlijk sneller dan zij doorhebben.Mark my words.

 6. @ Henk Onafhankelijkheid is nu eenmaal ons onvervreemdbaar recht. Het “probleem” is, dat de regering dat pas over een jaar of 10 wil, maar nog erger dat er geen meerderheid onder het volk te vinden is. Nederland kan dus rustig alle eisen van tafel vegen. Mijn indruk is, dat Nederland een slim spelletje aan het spelen is, maar wat voor een spelletje. Door het wel toegestane en toch niet ingrijpen in de vorige bestuurlijke associatie heeft Nederland bereikt, dat Curacao op haar wenkbrauwen naar Canossa moest kruipen om de schuldsanering voor elkaar te krijgen. Wat is Nederland nu van plan door weer niet in te grijpen? Ik denk, dat niet de regering het zelf mloet doen, maar alle burgers.

 7. we moeten oppassen dat we krijgen wat we niet willen, het statuut is er niet voor niks.
  Zo gauw we aan het statuut gaan sleutelen, hebben we dat we het een onafhankelijke staat en weg is ons Nederlands paspoort .
  er gaan nu al stemmen op om in het kader van gelijkheid ( nederland bezuinigd) ook de afgesproken toezeggingen voor wat het land Curaçao opnieuw te bekijken. Zeg niet ja maar er zijn afspraken , ach dat had Suriname ook.
  Onafhankelijkheid houdt dus ook in Onafhankelijk zijn niet meer huilen en bedelen.
  Nee zelf alles oplossen waar tenslotte ook deze regering voor staat.

 8. @ Makayu Donner heeft het moeilijk en wordt voor het lapje gehouden waar hij bij staat. De nieuwste leugen van Schotte is, dat er helemaal geen contract of zelfs afspraak is met Transparancy Int. Er is slechts 1 orienterend gesprek geweest en een contract is heel ver weg en de voorwaarden van TI zijn niet mis. Wat volgt?

 9. Schotte zit nog in de pubertijd. Pubers willen altijd hun grenzen verkennen en proberen op te schuiven.

 10. Het is dat ik familie en veel te goede vrienden heb op Curacao die er hun werk en leven hebben,,, anders zouik zeggen Nederland, handen af van Curacao en laat de boel maar instorten, want wees eerlijk iedereen,,, ook zij die roepen om deze totale onafhankelijkheid,,,, je weet dat het een grote puinhoop word!

 11. Donner is een laffe draaikont die niet zou misstaan in de creepy handelwijze van de Curacaose regering!
  Net zoveel leugens en om de brij heendraaien als onze hele regeerderskliek.

 12. LET OP MIJN WOORDEN……. Onze laatste maanden van Curacao zijn geteld….

 13. Daar heb je geen bataljon mariniers voor nodig,wat er nu aan Nederlandse krijgsmacht op het eiland aanwezig is, is meer dan voldoende om bij eventuele onregelmatigheden doelmatig en proportioneel op te kunnen treden!!
  En dat weet dit regeringsclubje maar al te goed !!!
  Dus goedwillende brave burgers,maak je maar niet al te veel zorgen!!
  Ze hebben gewoon de mogelijkheden en het lef niet.!!

 14. Nou Nou zeg is te verwachten van een stelltje Beesten.
  Hoe durf Deze regering in hun hoofd dit te halen.
  Nou Nederland Gijzel het hele delegatie bij de eerste vraag al,
  Want is Schandalig dat een Groep Dieven durven te komen vragen voor meer Vrijheid horen vast te zitten Allemaal.

 15. De afspraken als onlosmakelijk deel van de schuldsanering staan in beton gebeiteld en een knappe jongen, die dat kan verwijderen.

 16. Laat de regering op zo kort mogelijke termijn een referendum houden over wel of niet onafhankelijk en winner takes all, zijn we van dit niet aflatend geneuzel af. Daar doen wij onszelf in in de slipstream ook Nederland een groot plezier mee.

 17. Er zit dus maar een ding op en dat is zelf de straat opgaan om je ongenoegen kenbaar te maken. Ik kan me goed herinneren dat Schotte het had over een periode van 15 jaar om naar totale onafhankelijkheid te groeien. Op die ticket is hij gekozen. Breken van zo’n belofte moet consequenties hebben. Omdat Nederland geen bataljon mariniers stuurt om de orde te handhaven, denkt Schotte nu dat hij tot het gaatje kan gaan. Rosemuller zei het al: Doe Het Zelf !! (voor het te laat is)

 18. Nederland moet er rekening mee houden dat alleen deze onbetrouwbare politicie de toezicht niet willen. Het volk staat machteloos te wachten tot er nieuwe verkiezingen komen. In de konstetutie is kennelijk geen artikel opgenomen die het mogelijk maakt deze regering te ontslaan zolang zij kosten wat kost aan de macht blijven. Al zijn er gevallen dat zij er zelf niet mee eens zijn, blijven ze elkaar steunen. Het is diep triest dat dergelijke personen die niets anders dan; macht, geld en positie belangrijk vinden voor hun eigen ego en het fatsoen niet kunnen opbrengen om het werk naar behoren te doen waar ze voor betaald worden. Tonnen gaan over de balk aan plezier reisjes. Ze gaan of komen terug en laten enkele domme commissarissen mensen ontslaan zonder dat de kwaliteit van bestuur wordt gewaarborgt. Zo kan ik nog lang door blijven gaan. Nederland is onze enige hoop dat ze eindelijk eens de broek aantrekken en doen wat er gedaan moet worden. Zorg dat die screening eens grondig gebeurt van de zittende ministers. Het volk heeft hier recht op.!!!!!!

 19. Dat wordt dan echt een modern piratenbroeinest!
  Alle remmen gaan dan los en criminele organisaties zullen samen met de regeringsboeven de dienst uitmaken.
  Korsou dit mag NIET gebeuren, ga als protest de straat op en geef tegengas!!!!!!!!!!!!!!!
  Nu is het misschien nog net niet te laat maar elke dag wordt de wurggreep van onze politici / bestuurders verder aangehaald. Liquideren van capabele werknemers met vervanging door marionetten zonder kennis en competenties voor de jobs.
  HET GAAT HELEMAAL DE FOUTE KANT OP !!!!!!!!!!!!!!!!

 20. Het was te verwachten dat de regering met deze wens(eis) zou komen. Zeker nu ze het idee hebben dat Nederland toch niet in zal grijpen als er zaken mis gaan. Kijk maar naar de screening. Ik denk dat Nederland door hun slappe houding in de hele screening affaire er zelf om gevraagd hebben dat de regering met zulk soort eisen komt. Ze zijn steeds bezig hun grenzen af te tasten en te kijken hoe ver ze kunnen gaan. Het ligt aan Nederland om deze ontwikkeling in de hand te houden en als zij dat niet kunnen dan moeten zij inderdaad maar opkrassen en het ons zelf laten doen. Met een halfslachtige houding van Nederland komen wij nergens. Zachte heelmeesters maken uiteindelijk stinkende wonden. Laten we afwachten en kijken welk standpunt Nederland in dit geval gaat nemen. Gezien hun reactie in de screening affaire maak ik mij echter ernstige zorgen.

 21. @Katrien,

  Waar maak jij op uit dat Nederland zich verantwoordelijk voelt?

 22. grapjassen!

 23. Als je niks te verbergen hebt is toezicht niet erg. Laat Curacao eens andersom redeneren: als ze alles goed voor elkaar hebben hoeft er vanzelf geen toezicht meer te zijn. Nederland is er echt niet op uit om Curacao als blok aan het been te houden, maar voelt zich toch verantwoordelijk. @Charlotte: Als ouders laat je je kind dan wel uit huis gaan maar je houdt toch toezicht. Als het kind vervolgens laat zien dat het prima zijn eigen boontjes kan doppen en verantwoordelijkheid toont kan je het loslaten.