CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Malvina Cecilia haar boodschap op Wereld Aids Dag.
1 December is de Werelddag voor HIV/AIDS. Het is goed om als gemeenschap even te reflecteren. Als parlementair ambassadeur met de vastbeslotenheid om elke vorm van geweld tegen vrouwen in onze gemeenschap te helpen elimineren, geef ik op deze wijze mijn steun.
Na ongeveer 30 jaar, raakt de HIV/Aids epidemie wereldwijd nog steeds op grote schaal vrouwen. Het aantal nieuwe infectie is niet significant gedaald in de loop der jaren. Evenveel vrouwen als mannen raken geïnfecteerd door HIV/Aids en is doodsoorzaak nummer 1 onder personen tussen 16 en 59 jaar.
Er waren goede resultaten van de campagne ten aanzien van het beleid van bloed en ook universele voorzorgmaatregelen om het overbrengen van de ziekte te voorkomen. Met deze twee exercities, nam het overbrengen van de ziekte via het bloed met 40 procent af. Zeker wat betreft de besmetting van moeder op kind tijdens de zwangerschap, deze nam af met 18 procent met als gevolg dat de besmetting van kinderen tussen 2001 en 2011 is gedaald.
Maar wij zijn er nog niet. Preventieprogramma’s helpen nog onvoldoende om nieuwe besmettingen te verlagen. Als resultaat hiervan moet de gezondheidszorg de kosten hiervoor dragen en zullen meer mensen behandeling nodig hebben. Hiernaast zullen de kosten voor behandeling stijgen wanneer nieuwe en effectievere medicijnen worden ontdekt en op de markt komen. Dat wil zeggen dat er hard gewerkt moet worden aan informatie en preventie.
Eén van de verantwoordelijkheden van de overheid en zeker één van de doelen voor 2015 is om rechten en gelijkheid van de seksen te bevorderen en te bewaken. Alle inwoners hebben het basisrecht en vrijheid om te bewegen in een gemeenschap vrij van geweld en met alle toegang tot een goede medische zorg. Hiermee wil ik wijzen op de opmerkelijke verandering die er is wat betreft de manier van besmetting van de HIV/Aids epidemie.
Evident is de impact van generaties op de mannelijke en vrouwelijk normen in de gemeenschappen in het Caribisch gebied. Economisch klimaat, armoede en het digitale tijdperk hebben het patroon van seksueel gedrag veranderd. Hiermee zijn vrouwen en meisje kwetsbaarder geworden voor HIV/Aids. Seks in ruil voor dingen of om veiligheid te verkrijgen bij een man heeft veel landen van slag gebracht.
Het seksueel gedrag van jongeren en vrouwen is tegenwoordig anders, dan bij het begin van de epidemie 30 jaar geleden. Vrouwen en meisjes zijn de grootste slachtoffers in het Caribisch gebied en zeker in Curaçao wat betreft besmetting met deze ziekte, omdat deze ziekte wordt vaak verspreid via seksueel geweld tegen hen of afhankelijkheid van anderen.
Ik geloof persoonlijk dat de toekomst van de HIV/Aids epidemie afhangt van hoe in het Caribische gebied en zeker in Curaçao, de overheid dit probleem aanpakt. Het is nodig om leiderschap te tonen om op de eerste plaats geweld tegen vrouwen in ons land te elimineren. Dat wil zeggen dat er gewerkt moet worden aan het gedrag door middel van educatie van onze gemeenschap in zijn totaliteit.
Daarnaast moet worden gezorgd dat de regering voldoende fondsen beschikbaar stelt om te werken aan preventie en moet alle vormen van preventie worden gestimuleerd. Om discriminatie van degenen die de ziekte al hebben te voorkomen, moet de behandeling van de ziekte worden gerevitaliseerd, als er wetten zijn die patiënten discrimineren of stigmatiseren moeten die worden geëlimineerd, moeten de actuele fondsen efficiënt worden ge(her)alloceerd.
Tot slot moet je zorgen als overheid dat je over strategische informatie beschikt over positieve acties hoe je kunt werken aan preventie van nieuwe gevallen van besmetting. Op Curaçao hebben wij verschillende organisaties en artsen die dagelijks actief zijn op dit terrein. Een applaus voor hun harde werk, uit het hart!!