• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De rotonde bij Janwé, vernoemd naar CITRO-vrijwilliger Robert Willems, is binnenkort open voor verkeer. Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning vindt het daarom nodig om de verkeersgebruikers te informeren over hoe gebruik te maken van de rotonde.

De rotonde bestaat uit vier routes: richting Jan Thiel, richting Saliña, richting Saturnusstraat en richting Seru Loraweg. In een advertentie die geplaatst is in verschillende kranten legt de Stichting Wegenfonds fijntjes uit hoe, waar en wanneer een verkeersgebruiker moet rijden. “Onthoud dat auto’s die al op de rotonde zijn voorrang hebben op de auto’s die de rotonde nog op moeten rijden”, wordt er benadrukt.

17 reacties op “Rotonde Janwé binnenkort open”

 1. @Ferd: we kunnen uw ongenuanceerde opmerkingen over de mensen hier missen als kiespijn. Ga weg als het hier niet bevalt!

 2. De Yu Korsow slaagt er niet eens in zijn richtingaanwijzers te vinden, dus laat staan dat hij deze complexe ronde begrijpt.

  Bent u toe aan een nieuwe auto, rijdt dan een paar rondjes over de rotonde en u wordt zeker aangereden.

  Alleen jammer dat 60% van de Yu Korsow onverzekerd rond rijd, dus wellicht zit u toch met een schadepost.

 3. gaan we misschien eindelijk ons knipperlicht gebruiken!!???

 4. Waarom rotondes zo populair zijn de laatste tijd: http://www.swov.nl/rapport/Factsheets/NL/Factsheet_Rotondes.pdf

  Belangrijk is om bij ongelukken te kijken naar WAT VOOR ongelukken. Verkeerskundigen hebben namelijk liever dat je je bumper af rijdt dan dat je in het ziekenhuis belandt. Twee dingen die bij een rotonde gaan zorgen dat men geen lichamelijk letsel oploopt is het feit dat een rotonde een fysieke barrière vormt tegen hard (rechtdoor) rijden. (Dit gebeurd al te vaak bij stoplichten) En als tweede heeft een rotonde minder conflictpunten dan een viertakskruispunt. (zie link)

  Wat we ook niet moeten vergeten is dat als iemand in een gevaarlijke situatie wordt gezet, gaat hij/zijn beter opletten. Dus dat wij niet comfortabel zijn met een rotonde is juist heel goed. (gezien vanuit de traffic engineers point of view natuurlijk)

  Dus, I dont think this is gonna end anytime soon. (unless DOW runs out of money of course :p )

 5. Curaçao, hou nou a.u.b. op met rotondes. Bij de ene rotonde is het zo en bij een andere rotonde is het sus. Laat de wegen als een + wat wij dan een kruising noemen.
  Curaçao is veel beter af met stoplichten. Zelfs met stoplichten rijden ze door het rood en het zal een CHAOS zijn van heb je me daar met rotondes als men de rotondes niet begrijpt.
  Ik voorspel heel veel ongelukken en ik ben geen helderziende.

 6. @Frank
  Je zegt: “na 25 jaar verkeersschool eigenaar in nederland geweest te zijn de volgende opmerkingen,
  1 : denk aan richting aangeven bij nadering van de rotonde,
  1e afslag richting rechts,
  2e afslag geen richting(is namelijk rechtdoor) wel richting bij verlaten,
  3e afslag richting links”

  Punt 3 klopt niet. Als je een rotonde oprijdt moet je denken dat de weg gewoon rechtdoor gaat. Enkel bij het verlaten van de rotonde, of bij het wisselen van rijbaan geef je richting aan.

  Richting naar links aangeven doe je alleen als je van de rechterbaan naar de linkerbaan verhuist of als je naar het middelpunt van de rotonde wil.

 7. Twee banen is inderdaad ongekend.
  Toevallig rijd ik momenteel wat rond op Aruba en daar is een voor mij nieuwe rotonde bij Pos Chicito met een deel twee baantjes. Maar daarbij wordt je wel gedwongen de juiste te nemen, kan niet fout gaan. en als je van de rotonde afgaat dan zijn er nog even twee rijstroken en die voegen binnen 200m in. Die rotonde rijd als een zonnetje in ieder geval.Maar bij deze rotonde lijkt het of er gekruist moet worden.
  Gelukkig woon ik op Banda Bou…………

 8. Ik snap het niet… als de rotonde driekwart neemt moet je tot en met je afrit op de binnenbaan rijden? Dus dan moet je de buitenbaan oversteken? Ik heb altijd geleerd na de tweede afslag naar de buitenbaan te switchen, zodat je dan moeiteloos de rotonde weer kan verlaten. Doe ik het nou altijd fout? Ik heb wel hier mijn rijbewijs gehaald, daar kan het ook aan liggen…

 9. Had nooi een twee-baans rotonde moeten worden als de op en afritten maar een-baans wegen zijn. Want wat krijg je als men vanaf Janthiel afkomt e richting salinja gaan, met z’n tweeen naast elkaar gaan rijden om vervolgens uit te gaan vechten wie het eerst de afslag neemt; opstoppingen, gevaalrlijke situaties waaruit onvermijdelijk botsingen gaan komen!

 10. In het AD stond dat de papiamentstalige uitleg enkele gevaarlijke fouten bevatte…..
  Misschien moeten Nederlandstalige bestuurders aparte tijden krijgen en de papiamentstalige ook een paar eigen uren dat hun regels gelden.

  En na een maandje de score opmaken!

 11. na 25 jaar verkeersschool eigenaar in nederland geweest te zijn de volgende opmerkingen,
  1 : denk aan richting aangeven bij nadering van de rotonde,
  1e afslag richting rechts,
  2e afslag geen richting(is namelijk rechtdoor) wel richting bij verlaten,
  3e afslag richting links
  2 : denk aan richting rechts voor het verlaten van de rotonde.
  3 : denk aan rijstookwisseling van de binnenbaan naar de buitenbaan bij het verlaten.
  4 : en niet meteen zeggen,denken richting doet toch niemand,geef zelf het goede voorbeeld.

 12. Wees voorzichtig. De wegen zijn versmald en groot verkeer kan hier maar moeizaam rijden. Grote opstoppingen verwacht.

 13. Tja meeste mensen rijden toch gewoon hard door.. ik voorzie veel ongelukken daar.. zal wel leuk worden tijdens de spits…

 14. @Sandra Helaas is het nodig. Als hij dit jaar nog open gaat, dikke kans dat ook dit jaar nog het eerste ongeluk op die rotonde plaats vind.

  Dat krijg je, als je tegenwoordig nog mensen de verkeersregels uit de jaren ’50 uitlegt.

  Mijn vriendin is bezig met haar rijbewijs halen hier en ik zit soms met grote bewondering te kijken wat zij moet leren.

 15. Kan nooit goed gaan. de helft van de lokale bevolking kan geen auto rijden. zelfs de tekenaars van deze rotonde weten niet wat ze deden/doen. de verlichtingspalen komende van salina richting Jan thiel staan bijn in het midden van het voetpad/fietspad.

 16. Eerst links, dan RECHTS en dan weer links kijken. Kan het nooit fout gaan.

 17. Rustig blijven……. Wat word ik hier melig van, uitleggen hoe je een rotonde moet berijden! 🙂