• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

staatssecretaris BijleveldCURAÇAO – Nederland gaat tussen november 2013 en oktober 2015 uitgebreid het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden vieren. In die periode vinden er vijf grote festiviteiten plaats. Dat maakte voorzitter Ank Bijleveld vandaag bekend bij de eerste presentatie van het Nationaal Comité.

Het comité nodigt lokale organisaties en instellingen uit om met eigen initiatieven zich aan te sluiten bij de nationale evenementen. Zij kunnen dat doen op een digitaal platform op de website. De festiviteiten worden georganiseerd in Den Haag, Maastricht, Zwolle en Amsterdam.

Fundament
In de periode 1813-1815 werd het fundament gelegd voor het huidige Koninkrijk der Nederlanden. Op de feesten worden de wetten en regels die toen werden vastgelegd, zoals de grondwet, uitgebreid onder de aandacht gebracht. “Wat we in 200 jaar samen hebben opgebouwd, lijkt vanzelfsprekend, maar is het zeker niet’’, zei Bijleveld.

Koning Willem I
Het Nationaal Comité wil met zijn programma, dat grotendeels nog moet worden ingevuld, een zo breed mogelijk deel van de bevolking bij de viering betrekken. Het startschot wordt op 30 november 2013 gegeven in Den Haag, als de landing van de latere koning Willem I in Scheveningen wordt herdacht. De andere periodes dat grote festiviteiten plaatsvinden, zijn maart 2014 (Den Haag), september 2014 (Maastricht), april 2015 (Zwolle) en september 2015 (Amsterdam).

Budget
Het Nationaal Comité verwacht in de loop van 2012 meer details te kunnen geven over de invulling van de feesten. In het comité zitten onder anderen operazangeres Tania Kross, burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, Herman Tjeenk Willink, nu nog vicevoorzitter van de Raad van State, historicus Henk te Velde van de Universiteit Leiden, musicalproducent Albert Verlinde en schaatser Erben Wennemars. Het comité begint met een budget van 2,5 miljoen euro, maar volgens Bijleveld worden er de komende tijd nog andere fondsen aangeboord.

Programma
Het Nationaal Comité streeft naar een gevarieerd programma dat brede groepen bereikt en aanspreekt, met activiteiten door het hele land en in de Caribische delen van het Koninkrijk. Het comité organiseert zelf vijf nationale festiviteiten om aandacht te vragen voor de verworvenheden van 200 jaar Koninkrijk.

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “Viering 200 jaar Koninkrijk”

  1. Gaat het nu echt over Koninkrijk of over Nederland? Ik zie niks in Willemstad, Oranjestad of Phillipsburg.

  2. Ik voel me nu niet echt in een feeststemming, zolang er mensen als Helmin Wiels en Geert Wilders rondlopen in het Koninkrijk der Nerderlanden. En wat misschien nog triester is dat er leeghoofden zijn in ons Koninkrijk, die achter dit soort figuren aanlopen.