• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In een recent gepubliceerd rapport stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat Sint Maarten en Curaçao duidelijkheid moeten scheppen over of ze garanties gaan geven op banktegoeden als banken in problemen zouden komen. Bovendien moeten daar dan fondsen voor komen.

Het IMF meldt in het rapport dat op Curaçao geen garanties zijn voor particuliere tegoeden en de vraag komt op of de banken door kunnen gaan met het uitkeren van winsten aan de aandeelhouders. Aandeelhouders moeten eerst hun vermogens opbouwen naar internationale maatstaven en daarvoor de winsten gebruiken. “De banken op Curaçao verdienen wel meer dan elders in het Caribische gebied.”

Uitdagingen
Volgens het IMF staat Curaçao voor grote uitdagingen. “Er is een lage economische groei, hoge werkeloosheid en de bevolking vergrijst en de gulden staat onder druk. De schulden nemen toe en de prijzen van olie en voedsel volgen door het politieke prijsbeleid op Curaçao niet de internationale stijgingen.”

Devaluatie
Deze uitdagingen kunnen volgens het fonds leiden tot devaluatie van de gulden.  “De devaluatie zal maar tijdelijk helpen als Curaçao geen structurele verbeteringen doorvoert en concurrerend wordt. Lonen en prijzen moeten dus flexibeler worden.”  Het IMF is kritsch over de ambtelijke procedures waar de markt last van heeft, de administratieve ‘red tape’ moet daarom ‘drastisch’ veranderen.

Economie
In 2009 kromp de Curaçaose economie met 1,25 procent en in 2010 zag men een groei van 0,5 procent. De werkeloosheid bleef stabiel op 10 procent. In 2010 bedroeg de inflatie 2,75 procent. Het fonds verwacht wel dat Curaçao in 2011 haar begroting zal halen.

9 reacties op “IMF waarschuwt Curaçao voor banken”

 1. Is er iemand behalve ik die zich de integriteit van de IMF aan het twijfel trekt? Ik bedoel we (zuid-amerika) hebben zeer slechte ervaringen gehad met de IMF. Hier verwijs ik u door naar het ramp die ze hebben veroorzaakt in Argentinië. Ook Jamaica heeft ervaring gehad met wurg contracten. Als dit te ver in de geschiedenis ligt kunnen we toch ff Griekenland als voorbeeld nemen. Dit organisatie hoeft geen verantwoording af te leggen aan niemand, zoals een soeverein land dat wel heeft. Verder komt er geen democratie aan te pas om de leiders te kiezen. Curaçao moet zorgen dat het belastinggeld besteed word om de economie op te bouwen, en aangezien we voor een democratisch systeem hebben gekozen moeten we het via de overheid doen. Daar heeft de IMF geen ene moer mee te maken.

 2. @A.Boom, je vergeet het verschil, wij hebben niets meer om in te graaien, de laatste geldinfuus is ook al bijna op, Nederland darentegen heeft een schijnbaar onuitputtelijke mogelijkheid om in te graaien. En weer ligt, volgens goed Curaçaoesgebruik, de schuld bij een ander. Ben in ditgeval wel blij dat de Nederlanders niet masaal van shut aan de noordkant inspringen. Maar ik hou jou niet tegen hoor.

 3. Volgens het IMF staat Curaçao voor grote uitdagingen MET ONZE REGERING gaan we er gewoon een spelletje van maken…. Zoals de politici aan het graaien zijn zo gaat het losgeslagen volk ook graaien…December…….a month to remember … het feest gaat door…

 4. Pak met z,n allen nog een onzinnig reisje nu het nog kan !!
  Het einde van het liedje is toch voor bijna iedereen in dit huidig parlement,een enkeltje ,,Koraal Specht ,,voor enkele jaren !!

 5. Gesprek schotte, yamolokuku en de rest van het rommeltje: wie of wat is het IMF??

 6. ok…even alle reizen stop zetten en aan het werk!

 7. Altijd de schuld van een ander he. Zelf geen verantwoordelijkheid ? Als een nederlander je vraagt van de rots af te springen dan doe je dat toch ook niet ?

 8. Het is in Nederland niets veel beter is langzammer een bananen republiek aan het worden. Het is hier een ook een graai cultuur aan het worden. Curacao heeft van de Nederlanders geleert hoe ze moeten graaien.

  Dat wil ik waar zeggen,

 9. Tja, en met zo’n regering zijn de uitzichten er niet beter op.