• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Rijksministerraad keurt het integriteitsonderzoek, dat premier Gerrit Schotte wil laten uitvoeren door Transparancy International, goed. Maar wat houdt dit onderzoek in? Bij navraag bij  het analysebureau blijkt dat ze in gesprek zijn met Curaçao over een ‘National Integrity System Study’.

Volgens Transparancy International voeren zij over de wereld analyses naar corruptiegevoeligheid van de belangrijkste instituten van een land uit. “Wij zijn nog in gesprek met Curaçao om zo een soort studie uit te voeren op het eiland. Het gaat hier niet om een diepgaand onderzoek naar corruptie op wettelijke niveau.”

Corruptie
Bij het onderzoek spreekt het bedrijf met de belangrijkste personen van de overheid, de maatschappij en de privé-sector. “We bekijken de interne corruptie risico’s in deze gebieden en de toewijding aan het tegengaan van corruptie in de maatschappij.” Transparant International benadrukt verder dat ze geen onderzoek doen naar individuele acties van corruptie. “Onze analyse is geen vervanging van een wettelijke corruptieonderzoek naar individuele personen.”

 

 

18 reacties op “Integriteitsonderzoek is meer een ‘analyse’”

 1. Er is een mogelijkheid, dat het volk massaal gaat demonstreren, maar zit zoiets in het Curacaose volk? Kom niet met 30 mei 1969 als voorbeeld, want die ellende en schande moeten we niet weer willen meemaken. De regering zal niet bij Nederland terecht kunnen om de revolutie neer te slaan, maar dan is Chavez de aangewezen man om hulp aan te vragen.

 2. Oppositie voeren tegen een coalitie met de meerderheid van 1 zetel, welke in het vaandel draagt om koste wat het kost de PAR buiten de regering te houden, is (bijna) onmogelijk, maar wel van belang voor de volgende reguliere verkiezingen. Ons kiesstelsel kent niet de mogelijkheid om een regering wegens wanprestatie, wanbestuur, leugens etc. naar huis te sturen. Helaas maar waar.

 3. Ik begin me langzamerhand ernstig zorgen te maken over de democratie op dit eiland en de opositie. Hoe kan het dat drie partijen alles aan hun laars kunnen lappen e gewoon door kunnen gaan met regeren alsof er niets aan de hand is? Verdenkingen? Ach, swa, we gaan gewoon door. Onafhankelijkheid? Ach swa, het volk heeft niet voor gekozen, maar we gaan gewoon daarvoor. Wij hebben nu de meerderheid, dus we kunnen het gewoon doordraven. Budgetrecht? Ach, swa, we gooien het gewoon op ” dat is de laatste 16 jaar ook gebeurd”. Vragen van de opositie? Ach, swa we beantwoorden Ze gewoon niet.

  Het wordt tijd dat de oppositie echt opositie gaat voeren.

 4. Ik wil geen onderzoek naar instituties, processen etc. De helft van de bevolking wil onderzoek naar 3 ministers. Klaar. Is dat duidelijk? Of moet ik het nogmaals herhalen?

 5. Als iemaand dronken achter het stuur heeft gezeten en toevallig veilig thuis is gekomen zonder controle …… is hij dan onschuldig ??????????????

 6. Waar maken wij ons druk over ? Toch niet om de kosten hoop ik, er is nog niets vastgelegd met die T I (lijkt wel op Texas Instruments) dus als er niets is vastgelegd hoef je ook niets te betalen, dat zit dus wel goed. Wat niet goed zit is dat rookgordeijn dat onze regering over ons uitwaaierd.

 7. @Jan, ja een ander uitschelden gebeurd meestal uit eigen frustratie. Ik zelf heb het gevoel dat wij op eigen kracht moeten varen en al die hetzes tegen witte Nederlanders de laatste tijd, uit diverse hoeken en niet te vergeten uit de hoek van die zwarte Nederlanders in Nederland die zich koesteren in die welvaart daar, zullen de witte Nederlanders steeds terughoudender laten worden in hun hulp. Ik heb daar begrip voor en ben dus voor het NOS MES POR en ga niet zitten janken als een klein kind dat geen snoepje meer krijgt.

 8. hahahaha…abram, je moet bij het theater! zou een leuke eindejaarsconference zijn…

 9. Waarom is er geen pilaar voor “Government”. Het is juist ons politieke systeem, dat te weinig “check and balances” heeft en de veroorzaker is van de meeste problemen op het gebied van integriteit.

 10. Een grote corrupte ,,doofpotbende,, wat Curacao heel veel geld kost!!
  Hoe dan ook, een vieze smaak in de mond over deze kwestie zal men er voor immer en altijd aan over blijven houden.!!
  Maar het ergste vind ik nog, dat die laffe ,,brijpot-Donner,, dit allemaal zomaar laat gebeuren!!
  Had eigenlijk ook niet anders verwacht

 11. Dit is voor alle voorzet groep 40 en Dushi korsow ook PAR en consorte.

  RMR wil
  niets doen
  Minister Donner ‘bagatelliseert de problemen’ op Curaçao
  Van een onzer verslaggevers
  Willemstad – Van eventueel dreigend ‘ingrijpen’ door de koninkrijksregering
  is niet langer sprake. Sterker, de rijksministerraad (RMR) heeft
  ten opzichte van medio oktober flink gas teruggenomen en stelt nu dat
  de brief van de regering Schotte van Curaçao ‘geen verdere reactie
  behoeft’.
  Dat houdt kort gezegd
  in dat genoegen wordt genomen
  met de assessment
  (beoordeling) door Transparancy
  International en
  dat het resultaat wordt afgewacht
  – wat een jaar of
  langer kan duren – en het
  daaraan te geven vervolg
  door de regering in Willemstad.
  Dat schrijft minister
  Piet Hein Donner
  (CDA) van Koninkrijksrelaties
  in een brief gisteren
  aan de Tweede Kamer.
  Het leidde direct tot mondelinge
  kamervragen van
  Ineke van Gent (Groen-
  Links), die constateert dat
  de minister ‘de problemen
  bagatelliseert’. ,,Een beetje
  integer bestaat niet, ook
  niet op Curaçao”, aldus
  het Kamerlid.
  Donner antwoordde dat
  deze kwestie meer tijd in
  beslag neemt om te bespreken
  dan de tijd die het
  mondelinge vragenuurtje
  biedt. Vandaar ook een
  brief aan de Kamer. ,,Wij
  kunnen hier een andere
  keer verder over discussiëren,
  het liefst voor 14
  december.” Dan vindt
  de Koninkrijksconferentie
  plaats.
  De RMR is na lezing
  van de brief van premier
  Gerrit Schotte (MFK) tot
  de conclusie gekomen dat
  de regering van Curaçao
  ‘vooralsnog een bevredigende
  toelichting’ heeft
  gegeven op de invulling
  die zij geeft aan haar verantwoordelijkheden
  uit
  hoofde van het Statuut
  met betrekking tot vragen
  die zijn gerezen naar aanleiding
  van het rapport van
  de Commissie Rosenmöller.
  ,,De RMR is zich er
  daarbij van bewust dat het
  onderzoek van Transparency
  International zich
  niet uitstrekt tot personen.
  Tegelijk stelt de Rijksministerraad
  echter vast dat
  het Openbaar Ministerie
  op Curaçao met betrekking
  tot alle feiten en verwijten
  die in het rapport
  van de Commissie Onderzoek
  Curaçao aan de orde
  komen, heeft geconcludeerd
  dat deze geen reden
  tot vervolging geven.”
  Het Kamerlid Van Gent
  echter noemt het schrijven
  van Donner ‘nogal bureaucratisch’
  en een ‘typische
  Donner-brief die om
  de hete brei heen draait’.
  Ze zegt dat de minister de
  lieve vrede wil bewaren,
  terwijl de Curaçaose bevolking
  lijdt en de sociale
  misstanden doorgaan.
  Donner zei het overigens
  met Van Gent eens te zijn
  ‘dat integriteit meer omvat
  dan alleen een strafrechtelijk
  onderzoek’.
  ‘Beschadigd vertrouwen’

 12. Dus over een jaartje weten we dat Curacao niet geheel vrij is van het risico van corruptie.. En dan ? Dan gaat de regring dat bestuderen en een plan maken.. En dan zijn er weer verkiezingen. Je kunt deze regering toch niet ontzeggen dat ze het slim aanpakken…

 13. Op 5 december is er groot feest in het Smurfendorp, omdat de Rijksministerraad het onderzoek wat Grote Smurf “Wiels”en Kleine Smurf “Schotte”hebben bedacht goed is gekeurt.Het feest zal het Curaçaose wilde zwijnenbal als naam krijgen.Error gasten zijn Sinter klaas Donner, onderleiding ! van de zwarte pieten Goedgedrag,Dindial en Calmero verder bestaan de genodigden uit : Grote Smurf “Wiels”:hij is de leider met rode muts en broek, heeft altijs een grote mond maar is een beetje boel laffie..Babysmurf “Schotte”:Hij is de jongste smurf.Hij kan ook toveren.Maar geen enkele andere smurf heeft dit door.Smurfin”Eisden”Zij is de belangrijkste en bijna enige vrouw in het smurfendorp,Gargamel had haar eerst zwart haar gegeven en een lelijk gezicht en haar opdracht was om de andere smurfen tegen elkaar op zetten en ruzie te maken,maar omdat ze zo lelijk was mislukte dit plan ,en maakte hij haar mooi met lang blond haar.Brilsmurf “Hakim”: De Smurf met bril denkt dat hij heel slim is.Hij weet alles beter en geeft niet snel toe dat hij thuis een kluis heeft.Smulsmurf “Cooper”: Hij bakt zijn eigen taarten.Die eet hij daarna ook zelf op.Lolsmurf “Wilsoe”Hij houd van grapjes.Hij geeft andere smurfen graag geschenkjes die onderweg ontploffen.Moppersmur” Monk “: Hij loopt de hele dag te mopper.Hij zegt altijd “Ik haat…!”Terwijl hij wel probeerd goed te doen maar het niet kan.Knutselsmurf Ösepa “Hij doet alle klusjes in het buitenland.Knutselsmurf is ook de grote uitvinder van alle dingen die mislukken.Leersmurf “Jansen”:Hij heeft maar één leerling en dat is Babysmurf,alleen kan hij die niks meer leren omdat die al zijn diploma’s al heeft gehaalt tot de titel Doctorandus toeCrisismurmf “Jamalodin”: Ook hij denk dat hij kan toveren .Het gaat nog niet zo goed omdat er andere zijn die voor hem getovert hebben en nog toveren.en daar kan hij niet tegen hij wil graag zelf de toversmurf zijn.Smurffatje “Asjes “Hij loopt altijd met een spiegel rond.Smurffatje of ook wel de IJdele smurf genoemd heeft heel lange vingers en grote voeten.Hij wil ook alles zelf doen.Ook zijn alle MFK.PS.MAN.stemsmurfen op het feest zij kunnen naar hartelust vreten en zuipen. Niet uitgenodigd zijn Gargamel ” Gumbs en Azraël ” Tromp “deze zitten in het bos in een boom en mogen toe kijken.Ook zijn er op redelijke afstand een paar kale bomen gereserveerd voor de oppositie en diverse ex directeuren en diensthoofden deze krijgen af en toe een nate spons aan een stok toegereikt om hun dorst te lessen.Het Curaçaose zwijnenbal duurde twee dagen ceremonismurf ” Rozier “.Dit feest kon plaats vinden omdat dit zwijnenbal door de Curaçaose belastingbetaler word gesubsidieerd.

 14. Oja, en heeeeeel duur.

 15. Dit wordt een heel abstract, dik rapport voor in een stevige la van een bureau.

 16. simpel gezegd een hoop geld kwijt en weinig onderzoek

 17. Met andere woorden: de tonnen die dit onderzoek kost hadden we beter in de zee kunnen gooien, met dan in ieder geval de minieme kans dat we nog een lionfish hadden geraakt.
  Het is natuurlijk ook van de gekke dat Schotte, die het belangrijkste onderwerp van onderzoek zou moeten zijn, zelf opdracht geeft tot een integriteitsonderzoek. Met zo’n waslljst aan verdenkingen zijn er 2 mogelijkheden:
  (1) Het onderzoek wordt uitgevoerd door een paladijn van Schotte die hem naar de mond praat (voorbeeld: Calimero die de veiligheidsdienst ‘onderzocht’ heeft);
  (2) De opdrachtomschrijving is zodanig dat verdachte personen niet onderzocht worden.
  Laatstgenoemde optie is nu dus gekozen.
  En het Curacaose volk, niet geremd door enige intelligentie, zag dat het goed was.

 18. Met andere woorden een groot smoke screen van onze regeerders.