• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Vereniging van Curaçaose Bakkers 2008 neemt het heft weer in eigen handen. Na maanden wachten op de broodcommissie, is de vereniging vandaag bij elkaar gekomen met het plan om de broodprijs te verhogen. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers of deze actie de juiste is.

De broodcommissie moest snel met een acceptabele broodprijs komen. Minister Nasser El Hakim (Economische Ontwikkeling) gaf al eerder aan dat de prijsafspraken die de vereniging zonder de overheid maakt, illegaal zijn en dat er dan sprake is van kartelvorming. Begin augustus beloofde Hakim dat de broodprijzen snel zouden worden aangepast.

Eerlijk
Keith (25) ziet het allemaal niet zitten. “Brood is al best duur vind ik, maar ik begrijp best dat de prijs na een bepaalde periode omhoog moet. Alleen als de bakkers het zelf gaan doen, kunnen ze het te hoog maken zodat ze er veel aan verdienen. Dat is niet eerlijk tegenover de arme bevolking.”

Geen keus
De 36-jarige Nadira vindt dat de bakkers geen andere keus hebben. “De overheid onderneemt geen actie. De bakkers komen bijna niet rond, de prijzen blijven hetzelfde maar de middelen om brood te maken gaan omhoog. Iedereen begrijpt toch dat een bakkerij niet kan rondkomen op deze manier. Dit is hun eigen schuld, en het volk zit met een veel hogere broodprijs in haar maag omdat de prijsverhogingen al jaren achterlopen.”

Ambacht
Ingrid (65) vertelt dat haar broer bakker is. “Hij heeft het heel moeilijk op dit moment. Mensen kopen vooral brood bij de bakker, de luxeproducten zoals taart verkoopt hij niet elke dag. Mijn broer houdt van zijn vak, maar weet niet of hij het haalt met de lage broodprijzen. De regering denkt niet aan de simpele ambachtsmensen.”

Concurrentie
“Ik begrijp de actie van de bakkers, maar de overheid moet wel snel ingrijpen”, zegt Jean-Jamil (31). “Ik ben er niet voor dat de bakkers voortaan zelf de prijzen gaan bepalen, want dan kan het misgaan. Dan ontstaat er oneerlijke concurrentie en gaan de kleine bakkers ten onder. Hopelijk schudt deze actie de minister wakker.”

Creatief
Gideon (41) vindt dat de broodprijs helemaal niet omhoog hoeft. “Brood moet een lage prijs hebben zodat iedereen, ook de arme mensen, gezond kunnen eten. Bakkers moeten wat creatiever zijn; ze weten al jaren dat je op brood niets verdient. Dus verdien het geld met luxebroodjes, appelflappen, beleg, taarten en pastechi’s.”

1 reactie op “‘Bakkers moeten creatiever zijn’”

  1. Kunnen ze geen LAR-zaak aanspannen?