• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Hensley Koeiman van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn heeft vorige week als vice-voorzitter van Plan Nashonal pa Desaroyá Bario en als delegatieleider, een werkbezoek gebracht aan de Colombiaanse stad Medellín. Het bezoek begon voor de delegatie met een rondtour door Medellín.

De tour begon bij het Meseo de Antioquia. In het museum werd de delegatie ontvangen door de Consul-Generaal van het Nederlands Koninkrijk, Juan Esteban Restrepo. Hierna volgde een bezoek aan de Buurt Comuna 13 in een erg arm deel van de stad, waar de ‘Escaleras Electricas’ (roltrappen) werden geïnstalleerd. Deze buurt ligt erg hoog in de bergen en het kost de buurtbewoners veel moeite en tijd om naar het centrum van de stad af te dalen. De delegatie werd begeleid door politie en militairen, omdat de buurt bekend staat als erg gevaarlijk.

Kabelbaan
Later bracht de delegatie een bezoek aan het ‘Parque Biblioteca de San Javier’, een park gecombineerd met een bibliotheek, een concept dat Koeiman ook op Curaçao wil introduceren. Het biedt de bewoners de mogelijkheid om te socializen, terwijl het ook dient als plek voor vorming en informatie. Er zijn in totaal vijf van deze bibliotheekparken in Medellín. Behalve dit park kon de delegatie een ritje maken in de Metro Telefériko, een vorm van openbaar vervoer via een kabelbaan, door een erg arm deel van de stad, van San Javier tot La Aurora.

Transformatie
De rondtoer werd besloten met het bezoek aan een crèche ‘Jardin Infantil La Huerta’. Op de terugweg kreeg de delegatie een andere arme buurt  te zien die bezig is met transformeren in een veiliger buurt. Een wijk met winkels en ander faciliteiten en ook goede afwatering, zodat water kan worden afgevoerd zonder de bewoners overlast te bezorgen. Oscar Montoya, vertegenwoordiger van EDU (Empresas de Desarollo Urbano) gaf een toelichting op het werk dat vanaf 2007 is verzet. De dag werd afgesloten met een bijeenkomst met Maria Eugenia Ramos Villa, Algemeen Directeur van EDU. Het bezoek aan het politiestation dat later op de avond gepland was is niet doorgegaan.

Presentatie
Vrijdag is een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van Grupo EPM, wat staat voor ‘Empresas Privadas de Medellin’, privé-ondernemingen van Medellín. Hier heeft de delegatie een presentatie gekregen van Ruben Dario Avendaõ Zuluaga, onderdirecteur ‘Relaciones Institucionales’. De presentatie ging over de combinatie van privé-ondernemingen met publieke ondernemingen, zoals energiebedrijven en communicatieondernemingen als televisie, internet en kabel.

Delegatie
De delegatie bestond naast Koeiman uit twee parlementsleden, Monique Koeyers-Felida en Melvin Cijntje en minister Lionel Jansen Van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport. Verder waren personen uit verschillende sectoren zoals Aqualectra, Openbare Werken, Sociale Ontwikkeling, een journalist, deskundigen op het gebied van buurtwerk en medewerkers van de organisatie van Plan Nashonal pa Desaroyá Bario, waaronder directeur Vernon Daal, meegereisd.

 

6 reacties op “Bezoek aan Medellín”

 1. hahahaha…mooi sprookje abram!

 2. Het smurfenbos is weer bijna compleet, met de terugkomst van onze smurfen,vanuit Colombia “Medellin”.Het was een interesante onderneming onder delegatieleider Hensley Koeiman “deze mocht dit keer even als Grote Smurf optreden” de bezochten projekten die zijn bekeken hebben taal nog teken en slaan nergens op,de roltrappen over bergen en de metro en kabelbaan door de arme wijken?.een créch organisatie dat kunnen we ff beter als zij.Goeien ideén zijn bibiliotheek park kunnen we zo maken in de dierntuin heeft die ook een dubbelle functie en geen probleem meer gelden ontvangsten,Goede afwatering leren aan legen dat kunnen wij zelf ook als er maar geld voor is en gecontroleerd word hoe het aangelegd word en niet laten uitvoeren door bedrijfen die tetaal geen kennis van zaken hebben met deze matirie??,en het belangrijkste het bezoek bij de politie is niet door gegaan?. Ze werden door Politie en Militairen begeleid om dat er een geheime tip van de Curaçaoseveiligheidsdienst was binnen gekomen dat er een grote kans bestond dat Cargamel de tovenaar met zijn kat Azraël zich ook in Medellin bevonden.En nu maar afwachten hoe snel er een bieb park en roltrappen over de tafelberg aangelegd zijn en de kabelbaan gelijk lopende met de juliana brug van Punda naar Otrobanda.Het is de bedoeling dat het Metrostation Willemstad medio 2016 klaar is met verbindingen naar Oost,West, Noord en Zuid,SCHIET MIJ MAAR AF MET KRUID.

 3. –“Het bezoek aan het politiestation dat later op de avond gepland was is niet doorgegaan”.–
  ?????????????????????????? reden ????????????????????????????????????????
  Hadden onze politici waarschijnlijk al andere afspraakjes gemaakt bij restaurants/ casino’s en disco’s. En stel je voor dat politie “vervelende/compromiterende” vragen gesteld zou hebben!
  Lang leve de LOL.
  Zou toch wel rapportage willen zien wat er nu met deze info wordt ondernomen op Korsou!
  (van ALLE regeringstripjes trouwens want het blijft vaak angstvalllend stil wat betreft opvolging van acties op basis van al deze snoepreisjes!)

 4. Typisch dat ze niet naar een politiebureau willen…

 5. Zeer opvallend is dat bijna iedereen in Medellin gemotiveerd is met deze “Urbanismo Social”. Het bedrijfsleven promt met veel genoegen geld in deze transformatie. Je ziet bijna overal leuzen. Eentje ervan is “Medellin Imparable, la transformacion sigue”. Laten wij op Curacao ook seriues aan de slag gaan met Het Plan Nashonal pa desaroya Bario!!!!

 6. al dit soort dingen doe ik ook altijd wanneer ik met vakantie ga…..