• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sinterklaas moet dit jaar zijn verjaardag in de Canadese stad Vancouver vieren zonder zijn traditionele helpers. Na een klacht over rasicme hebben de organisatoren besloten dat de zwarte pieten niet welkom zijn op het volksfeest waar jaarlijks tussen de 400 en 600 Canadese Nederlanders op afkomen.

Leden van de Afrikaans-Canadese gemeenschap in Vancouver hebben geklaagd over de komst van zwarte piet. Volgens de gemeenschap is zwarte piet beledigend, gedateerd en een racistisch stereotype.

Onderzoek
De Sinterklaasorganisatie heeft na het beklag onderzoek gedaan en is tot de conclusie gekomen dat de Afrikaans-Canadese gemeenschap een punt heeft. De organisatie verzekerd de gemeenschap dat er geen aanstootgevende zwarte gezichten te zien zullen zijn op het volksfeest. Sinterklaas arriveert volgende week zaterdag in de haven van Vancouver.

© ANP, alle rechten voorbehouden

20 reacties op “Zwarte piet niet welkom in Canada”

 1. Volgens Wiels moet iedereen zijn eigen cultuur kunnen beleiden. Hij zal wel een boze brief sturen naar Canada!

 2. @Kasuari, ik heb even contact opgenoemen met mijn voorouders en mij werd verteld als er al een foto van de koningin in een jappenkamp was, dat dat dan een foto van Koningin Wilhelmina moet zijn geweest, dus als dit al niet klopt klopt er geen ene moer van je verhaaltje of je moet met bewijzen komen. En ja zoals de Engelsen hun Gurkha’s hadden zo had het KNIL leger zijn Molukkers, what’s wrong with this ?

 3. @Kasuari, een Ghurka is een Nepalese soldaat, nu dacht ik altijd dat Nepal tot Azië behoorde en een Nepalees is dan ook een aziaat en een aziaat is geen neger.

 4. Zwarte Piet is gewoon een blanke, die zwart is door de schoorstenen waarin hij de pakjes moet bezorgen.

 5. @Rotterdammer.. De Curaçaoënaar kan hier van leren.. dat heeft dit artikel met Curacaoenaren te maken.
  Bewustwording dat ook elders ter wereld het zwarte Piet element als zeer racistisch ervaren wordt.

 6. Simpel, vier sinterklaas gewoon in nederland op z’n nederlands en dus geen kolonisatie..oeps..ik bedoel export van het concept naar andere landen die het WEL racistisch vinden. Iedereen mag toch hun zijn of haar mening uiten, zonder gestraft te worden ?

 7. @Jochem, gefrustreerd nee hoor, maar ik houd niet van manipulatie. Zeker niet waar die bedoeld is om ‘het volk’ dom te houden ter meerdere eer en glorie van ‘de bovenlaag’. Of die bovenlaag nu de kerk is of de president of de keizer of de kolonisator of de dictator die manipuleert en indoctrineert via angstzaaierij, verdeel-en-heers en zogenaamde cultuur maakt mij niet uit. Dat ik daar niet aan mee wil doen betekent niet dat ik geen feestjes wil, lees mijn andere reactie nog maar eens zonder meteen op de kast te zitten. En als jij je eigen kinderen niet leert om niets van vreemden aan te nemen, tja, laat ik maar niet aan de mogelijke gevolgen denken.
  Wel jammer bijna dat de reactie die de aanleiding is geweest voor wat nu de onderste vijf reaties zijn, is weggemodereerd. Beter had-ie meteen niet geplaatst geworden, maar goed, beter laat dan nooit.

 8. MODERNE TIJD 2011.WIL HET EEN KEER MEEMAKEN: ZWARTE SINT EN BLANKE PIETEN

 9. Rotterdammer,

  Misschien is je het nog niet opgevallen, maar het is een gedeelte van de Afrikaans-Curacao,se gemeenschap die met een soortgelijk ,, Zwarte Piet syndroom,, rond loopt.!!
  Vandaar…..valt het kwartje ???

 10. @Rotterdammer, ja ik weet wel dat het voor sommigen moeilijk is om bij de les te blijven (daarvandaan dat lage IQ in Rotterdam) maar wat Curaçao of Curaçaoenaren met dit artikel te maken hebben is het feit dat ze denken dat ze nu weer eens lekker tegen dat Sinterklaasfeest kunnen aan schoppen met hun reacties en ja zoals je hoogstwaarschijnlijk WEL weet is dat een actie een reactie veroorzaakt/uitlokt. Is het je nu duidelijk ?

 11. @ negeerdiemeneer, jij hebt vroeger zeker ook nooit een rood fietsje gehad. Je komt een beetje gefrustreerd over. Zwarte pieten, bisschop, niets aan nemen van vreemden. Maar zelf heb je vroeger waarschijnlijk ook gezongen over de ZAK van sinterklaas.Terwijl in de zak van piet de cadeautjes zitten.

 12. Ik voel me ook gediscrimineerd. Ik ben erg klein en de Kerstman heeft allemaal dwergenhulpjes.
  Ook maar afschaffen dan???

 13. Demonstreren ze ook tegen die honderdenduizenden zeehondjes die worden doodgeknuppeld en levend worden gefilt in Canada? Lijkt me toch iets ergers dan een kinderfeest.

 14. Kasuari, u kent uw klassiekers, respect daarvoor. Maar ik heb me door een ervaren bioloog laten vertellen dat blanken en zwarten zeer verschillende genen hebben wat tot uiting komt in verschillende karakters. Een van de kenmerken daarvan zou zijn dat zwarten luier en opportunistischer zijn (meeheulen met de vijand als hij daar zijn voordeel mee kunt doen, een goed voorbeeld daarvan is Franklin Calimero die wist dat hij pure onzin uitsprak tijdens zijn persconferentie maar die ook wist dat hij er een leuk baantje aan zou overhouden als hij Schottes leugens voorlas). En ja, door die verschillende genen is het zwarte ras op andere gebieden beter, met name lichamelijk. Denk aan successen in de sport en hoe een zwarte moeiteloos de salsa danst waar een blanke niet verder komt dan de polonaise.
  Maar zoals altijd bestaan overal uitzonderingen op, die dan weer de regel bevestigen.

 15. Nu volgt curacao,aruba en bonaire nog die moeten er ook vb aan nemen

 16. @ Ad,

  Vraag aan elke korps marinier wat de Gurhka is, wie ze liever aan hun zijde hebben. Een blanke Duitser of een Zwarte Gurhka.

  Vraag aan je voorouders wie de dappere strijders waren in het KNIL, vraag dan ook wie er tijdens de bezetting van de Jappen en gevangenschap op de foto van Juliana gingen spugen, de blanke Nederlander of de daarna doodgeschoten Molukker?

  Kom ajb niet met betrouwbaar en die vergelijking meneer Latjes.

  Op youtube staat geloof ik ook nog een filmpje van een jongen die zijn ex vriendin messensteken uitdeelde… Kijk eens wat voor kleur mensen er stonden te kijken en kijk welke mensen echt iets ondernamen….

 17. Goed zo Canada!
  Nu ook nog die dubieuze oude kinderliefhebber met z’n wijde bisschopsjurk en al die onschuldige kindertjes op schoot afschaffen en we kunnen weer over tot de orde van de dag.
  Niets aannemen van vreemde mannen, heb ik tenslotte als kind al geleerd.
  Maak er gewoon een kindersurprisedag van met kleine kadootjes en leuke gedichtjes en veel chocolademelk en snoep en laat naar bed zonder al die achterhaalde klaas&piet-onzin.

 18. Zouden geemigreerde en gefrustreerde Antillianen in Canada daar nu ook al dergelijke onzin verkondigen ??
  Je weet maar nooit……. het zou zomaar kunnen …..toch!!!!

 19. Wat heeft Curacao of Curacaonaren weer te maken met dit artikel??????

 20. Een katholieke bisschop die van kindertjes houd, da’s ook een stereotyp. Moeten we daarom dat afschaffen? Er zijn ongetwijfeld mensen die vinden dat je zulke bisschoppen enorm moet wantrouwen. Het tegenargument zal waarschijnlijk zijn dat Sinterklaas niet gezien moet worden als een katholiek maar als een kindervriend. Waarom zien we zwarte piet dan wel steeds als stereotyp en niet als kindervriend?