• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met de ferry naar Venezuela, dat moet vanaf het begin van volgend jaar mogelijk zijn. De ferrymar ‘HSS Discovery’ heeft vandaag haar eerste oversteek gemaakt vanuit La Guaira Venezuela naar Curaçao. Het is de bedoeling dat de boot goederen, auto’s en personen gaat vervoeren.

De ferry is eigendom van Albamar Shipping Company SA Panama, maar is naar het eiland gehaald door Rivilino Marcano en Ewart Walle. Zij willen investeerders aantrekken om de ferry over te kopen.

Reparaties
De ferrydienst moet in januari of februari 2012 van start gaat, nadat het benodigde papierwerk rond is. De ferry blijft voorlopig liggen aan de kade van Curaçao Ports Services (CPS) voor reparaties. De douane moet de ferry nog uitgebreid doorzoeken aangezien op het moment van binnenkomst te weinig douanepersoneel beschikbaar was.

Foto’s: Patrick van der Valk

28 reacties op “Ferry tussen Venezuela en Curaçao”

 1. Het is de oude catamaran die tussen Hoek van Holland en Harwich (Stena line)
  de dienst heeft onderhouden (vandaar nog onder NL vlag)
  De naam, HSS Discovery, staat nog op de zijkant.
  De ferry is ondertussen wel erg verwaarloost, hij ziet er niet meer uit.
  Het was een mooie, nette, goed onderhouden ferry.

 2. @Juny, in normale zakelijke investeringen gaat men als men een “idee” heeft, eerst kijken of het commercieel rendabel is of gemaakt kan worden (een marketingplan noemen ze zoiets). Om achteraf aan te komen met argumenten (die reeds bestonden voordat er met het project begonnen werd) waarom iets niet gelukt is is een zwaktebod en daarmee een nonexcuus. Jammer genoeg komt dit toch nog regelmatig voor en zolang er niet met iemand anders zijn geld (belastingbetaler b.v.) gemorst wordt kan ik er niet wakker van liggen, ze noemen zoiets ook wel eigen schuld dikke bult, geloof ik.

 3. Ik ken een aantal mensen die in het verleden met de ferry met de auto naar Venezuela gingen.. op de terugweg bleek de ferry niet meet te gaan en stonden ze dus vast in Venezuela met de auto… trouwens hoe is het met verzekeringen geregeld? Autoverzekerning voor Curacao geld daar niet.
  Ook denk ik niet dat Coro een goede plaats is. Misschien dichter bij maar er wonen weinig mensen.. beter om de ferry naar Caracas of Maracaibo varen want daar zitten de mensen.
  Dat de ferry Curacao-Bonaire is mislukt is op zich niet zo raar.. er kon geen auto mee en de tocht duurde toch wel lang en was net zo duur als 10 minuten met het vliegtuig. daarnaast wonen er niet zoveel mensen op Bonaire dus was het niet echt winstgevend..

 4. @Yui Korsou, de havendienst of de scheepvaart inspectie vragen voor info ? Denk dat je je moet melden bij het Ministerie van Economische zaken .Daar kan een zekere ElHakim je alles over dit economische project vertellen, alhoewel ik hem nog niet op een foto met dit vaartuig heb gezien, dus de kans is aanwezig dat je nul op je request krijgt. Alhoewel hij is net in Panama geweest en dat staat bekend als een vergaarbak van allerlei dubieuze vaartuigen uit alle delen van de wereld, who nows ?

 5. Het risico nemend om voor negativo uitgemaakt te worden wil ik toch even laten weten dat ik het een zeer vreemde zaak vind. Een schip waarmee bijna de hele bevolking in keer vervoerd kan worden (met hun hele hebben en houden), wat zo rond de 150 miljoen gulden kost, wat 60.000 liter brandstof per uur verbruikt (genoeg om mij en mijn hele familie ons hele leven lang auto te kunnen laten rijden), wat schijnbaar in Venezuela geregistreed staat, wat onder met Nederlandse vlag onze haven kwam binnen varen, waar geen infrastructuur (laden en lossen) voor aanwezig is, dat schip zou vanaf midden Januari 2012 een scheduled veerdienst gaan uitvoeren tussen Curaçao en ? Zou onze havendienst of onze scheepvaartinspectie hier meer van weten ?

 6. Beste YWN,

  je hebt gelijk, zo had ik er nog niet over gedacht.
  kortom: die ferry gaat een hoop vuiligheid leveren aan Curacao.
  zoals veel wat van Venezuela (ISLA) komt…..

 7. Allemaal misplaatste romantiek.
  Er zijn mogelijkheden genoeg om in allerlei plaatsen van het vasteland van Venezuela te komen met het vliegtuig. Zo’n boot met een veel te ruime capaciteit gaat op een vliegtuig van Air Berlin tussen Curacao en het Dusseldorpje lijken. Waarom is die ferry tussen Bonaire en Curacao 10 jaar geleden mislukt?
  En dan zit je bij Coro, wat moet je dan?
  Als je er met een uurtje vliegen kunt komen, dan ga je toch niet uren varen?

 8. Beste mede-curacaonaars, heeft iemand al gedenkt over de slechte kanten van dit verhal inplaats van alleen denken over hoe leuk het was om door Venezuela te rijden?. Even alles op een rij:
  – Venezuela is een van de gevaarlijkste landen die er is om als toerist naar toe te gaan.
  – Er zullen veel drugs gesmokelt worden door de passagiers die nu veel makkleijker de oversteek kunnen maken. Hoe gaat Curacao daar mee om?. Gaan we al die smokelaars in de bak gooien, daar hebben we geen ruimte voor?. Gaat we iedereen aan 100% controles onderwerpen?.
  – Er zullen zich veel illegalen bevinden tussen de mensen die proberen mee te reizen, aangezien de hoge graad van corruptie in de Venezolaanse strijdkrachten, zullen zij aan die kant niet tegen gehouden worden. Wat moeten we dan hier met al die illegalen?, gaan we ze terug sturen op kosten van Curacao of van Venezuela?.
  – Geeft iemand belang aan het feit dat dit schip te veel CO2 uitstoot voor een oversteek?, met de vliegtuig is het veel schoner.
  – Gaat de douane iedereen controleren op de import van goederen zodat importheffing daarvoor betaald moet worden?.
  – Wie gaat alle voertuigen controleren op drugs en geldige papieren?.
  – Hoe veel autos zullen er nu hier gestolen worden om naar Venezuela te gaan?. Is iedere Curacaonaar bereid om zijn SUV te verliezen?.
  – Wie gaat milieuregels invoeren om de kustlijn te behouden van de hoge golven die dit schip veroorzaakt?.
  – Er zijn al merdere Ferrys gezonken en afgebrand in venezuela, wie garandeerd dat dit nu niet gaat gebeuren?, is dat de inneficiente controle dienst van onze havens die de grote vervuilers op dit eiland nog niet eens kunnen opsporen?
  YWN

 9. Lekker met diezel beklad kontje heeft ie….kan wel een likkie verf gebruiken..

 10. 60.000 liter brandstof per uur ! In Nederland zouden ze zeggen tel na je winst, in dit geval is je verlies dus al bekend.

 11. Dit vaartuig met een nieuwwaarde (2009) van zo’n 180 miljoen gulden ligt hier bijna twee maanden aan de kade, ja wat ligt het hier aan de kade eigenlijk te doen ? Wat dat betreft is een vaartuig te vergelijken met een vliegtuig, het ene kan alleen geld verdienen met varen en het andere kan alleen maar geld verdienen als het vliegt. En dat niet varen onder Venezolaanse vlag is heel erg vreemd.

 12. @ Benonderpalm, er staat in het redactionele artikel toch duidelijk : De ferry van RedBlue Ferryline heeft vandaag haar eerste oversteek gemaakt van Venezuela naar Curaçao.
  Heb je ook al iets ontdekt over die Nederlandse vlag, dit zou kunnen betekenen dat het schip inmiddels in Nederland geregistreerd is, weten ze in Nederland daarvan, als je mij zou vragen wat ik ervan denk dan zou ik antwoorden I smell a big rat. By the way heb je die reacties gelezen die onder dat filmpje staan ?

 13. Kunnen we vanaf nu afspreken dat een ieder die niet inhoudelijk op een artikel reageert en alleen maar op uit is om te kwetsen of iets over de overheid te mekkeren gewoon links laten liggen. We kennen onze ratten al. Die ruiken wij al van verre.
  Het is net een klein kind. Die vanaf nu geen enkele aandacht meer krijgt.

  Lekker Puhhhhhhhhh

 14. Vond het al een bekende boot. Het is de Supercatamaran die tussen Hoek van Holland en Harwich heeft gevaren. Als het in goede conditie is dan zijn wij zo aan de overkant.
  Op de Noordzee haalde hij een snelheid van 75 km/per uur met een verbruik van 180.000 lt diesel voor de overtocht van 3,5 uur. No problem voor de venezolanen.
  In Engeland veroorzaakte de boot door de grote snelheid grote vloedgolven van een paar meter aan de kust. Wij zijn dus gewaarschuwd op Curacao. Voor de rest prima boot. Erg comfortabel.

 15. Als de ferry veilig is en niet gedoemd is te zinken dan ga ik zeker mee. Voorlopig vind ik hem er erg oud en zielig uitzien.
  Vroeger hadden we ook vervoer vice versa. Ik vond het jammer dat het gestopt werd.

 16. @Wimpiri, googelen op ferrymar levert dit op: www.ferrymar.com/fr/ ; Ferrymar is een veerdienstbedrijf dat een route onderhoudt tussen Guadeloupe en Martinique. Misschien een Venezolaanse tak van dit bedrijf? ferrymar.com.ve bestaat wel, maar is niet in gebruik.
  En inderdaad, die NL-vlag vroeg ik mij ook al af.

  Wat extra huiswerk levert nog wel wat op. Voor zover ik het heb kunnen vinden is de boot (bouwjaar 1996) in 2009 gekocht als ferry-dienst tussen Caracas en Margarita, maar is nooit als zodanig in de vaart genomen, mogelijk onder meer door het ontbreken van goede op-en afritten voor auto’s in een van de twee afmeerhavens.
  De ferry (summiere gegevens zie koopvaardij.blogspot.com/2011/11/de-scheepvaart-te-curacao_26.html en myship.com/imo/9107590/HSS-DISCOVERY) was eigenlijk bedoeld om in Finland te varen, maar daar waren de brandstofkosten te hoog, wat natuurlijk in Venezuela weer geen probleem is.
  Ik zag een filmpje op Youtube waar de Venezolaanse vlag achterop de boot geprikt zat, maar van binnenuit zag je ook de NL-vlag met daarachter nog net een stukje van de Venezolaanse vlag. Zie www.youtube.com/watch?v=DTrqN73M82Q op ongeveer 38 sec. Het zijn natuurlijk ook (toevallig???) de kleuren van Ferrymar.

  In ieder geval zou de suggestie dat er achterstallig onderhoud is heel goed kunnen kloppen. Dan is er nog wel wat meer nodig dan papierwerk.

  De veerdienst lijkt me een goed plan, vooral om op structurele basis makkelijker en mogelijk goedkoper dan nu goederen te importeren vanaf het vasteland.

  En ja, ik zou zeker naar Aruba en Bonaire willen met een veerboot!

 17. Logisch dat je redblue niet kunt vinden als de compagnie Ferrymar heet Kijk maar es op www.youtube.com/watch?v=DTrqN73M82Q
  Ferrymar vaart o.a. ook tussen Isla Margarita en Caracas.
  Laten we hopen, dat het doorgaat, alle mogelijkheden om van/naar CUR te komen/gaan zijn belangrijk voor ons!

 18. Beste mensen er was vroeger ook ferry diensten tussen Curacao en Aruba. Het was een leuke trip met je auto naar Aruba en week end terug gezellig man. Ik hoop dat dit ferry tezijnertijd ook naar Aruba gaat varen want een vliegticket naar Aruba is hartstikke duur en er zijn veel Arubanen op Curacao die graag een week endje Aruba willen reizen om hun familie te zien. Ik hoop dat ze de koppen bij elkaar steken om ook trips tussen de eilanden ook te realiseren. Geweldig idee.

  @Henk Westenbroek waarom moet jij zo negatief reageren op alles wat Curacao aangaat. Heb jij jezelf wel afgevraagd waarom europa momenteel in de crisis zitten.Wel het komt door de graaicultuur van bankdirecteuren, corruptie en duisterepraktijken. Puntje bij paaltje moest toch het arme Nederlandsevolk voor boeten of dokken. De Nederlanders zijn helemaal niet zo heilig meer als jij denkt. Lasten wij niet vergeten HSL de Bouwfroude etec etc etc. Vroeger waren de Nederlanders ons goede voorbeeld, maar tegenwoordig kunnen, hun zelf het veroorzaakte economischecrisis zelf niet oplossen. Een ding kunnen ze wel goed elk ander land de pot verwijten, zonder zelfkritiek te hebben op hun eigen handelen. Volgen mij leidt jij aan een heftig minderwaardigheids complex die je snel moet laten behandelen

 19. Heb eens gegoogled naar die RedBleu Ferrylines, geen hits, dus unless otherwise proofed non excistent. Het schip ziet er erg verwaarloosd uit. Waar hebben ze dat op de kop getikt ? Zal een aardige klus worden voor onze scheepvaart inspectie om dat, ook insurance wise, vaarklaar te krijgen in één maand.

 20. Eén ding begrijp ik niet, waarom vaart dit schip onder Nederlandse vlag, is het een evacuatievaartuig voor als Wiels met zijn bodybag plan begint ?

 21. Heel leuk. Lang geleden ook met de ferry van Curacao naar Venezuela gegaan, was echt super. En handig dat je je eigen auto mee kunt nemen. Maar ik zag die ferry net liggen en die lijkt wel een flinke opknap beurt nodig te hebben. Deze foto’s bevestigen dat vermoeden… En gaat ie ook tussen de eilanden, dus naar bonaire en Aruba varen? Dat zou helemaal super zijn.

 22. Jezus, die ferry ziet er wel belaberd uit…

 23. ik vind het een goed iniatief, van mij mogen er meer ferry’s varen tussen de eilanden. het is een makkelijker en prettiger manier van reizen! Als het allemaal gaat lukken, ga ik zeker een keertje mee

 24. het is hardstikke mooi dat onze medebewoners van curacao met de ferry naar venuzuela kunnen afreizen ik ga alvast sparen en het hopelijk volgend jaar meetemaken

 25. Mooi initiatief op zich, maar helaas is een dergelijk project teveel gevraagd voor de beperkte Curacaoenaars die nog net een trukki pan weten te runnen. Vorige ferry projecten eindigden allemaal in een drama.

  Laat ze het hier eerst eens proberen met det trekschuit.

 26. Franlin, wat dacht je van Coro. Dichtstbijzijnde haven. Ben daar in een ver verleden naar toe gegaan met de Ferry. Met de auto een rondrit gemaakt door Venezuela. Te gek gewoon. Als deze vaardienst gaat draaien doe ik die reis nog een keer. Geweldig.

 27. Maar waar gaat hij naar toe in Venezuela? Is nogal een groot land!

 28. Is dit al onderdeel van dat fantastische plan van Schotte, wat was het ook alweer, 8 bestemmingen met één ticket of iets dergelijks ?