• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er zijn veel vragen rond het vertrouwen in onze ministers, vindt Akshon Dushi Korsou. “Hebben ze de screening doorstaan? Plaatsen ze ons algemeen belang voorop?” De actiegroep wil antwoorden en heeft daarom een handtekeningenactie op touw gezet om een integriteitsonderzoek af te dwingen.

“Ons doel is rust terugbrengen in de samenleving en het vertrouwen in ons bestuur herstellen”, meldt de groep op hun website. “Dit willen we bereiken door onze Staten of de gouverneur te bewegen tot het instellen van een onderzoek.” Via een mail die circuleert, roepen zij iedereen op een handtekening te zetten voor een integriteitsonderzoek.

Vertrouwen
“Ons uitgangpunt is een neutrale opstelling in politieke zin. Onderzoek is volgens onze visie goed voor iedereen, mensen pro en contra ons kabinet. We wonen samen op Dushi Kòrsou en we dienen ook samen tot oplossingen te komen voor onze interne problemen. Onderzoek is nodig om het vertrouwen terug te winnen onder een brede laag van onze bevolking.”

Democratie
De actiegroep wil via de handtekeningenactie duidelijk maken dat een diepgaand onderzoek door een onafhankelijke commissie los van politieke inmenging, belangrijk is. “Hierna kan begonnen worden aan een nieuw begin voor ons eiland, een begin waarin samenwerking en onderling begrip voorop staan. Een democratie waar goed bestuur en respect voor anderen binnen de politiek worden gedragen. Een Curaçao in harmonie met vertrouwen in zijn leiders.”

Aspecten van het onderzoek
Het onderzoek dat Akshon Dushi Kòrsou voor ogen heeft, bestaat uit verschillende aspecten:
1. Het screeningsproces: de processen en handelingen tijdens het screeningsproces dienen nagelopen te worden.
2. Het ontslag- en aanstellingen bewind: sinds het aantreden van het Kabinet Schotte zijn er binnen belangrijke overheidsbedrijven en instellingen te weten, VDC, Aqualectra, CPA, Curoil, het management geschorst en/of ontslagen. Ook zijn hier de leden van de Raad van Commissarissen in de meeste gevallen vervangen. De manier waarop dit gebeurt heeft geleid tot vragen onder grote delen van de samenleving.
3. Intimidatie van kritische burgers en groeperingen: door onze ministers wordt in felle bewoordingen uitgehaald naar politieke opponenten en organisaties die het functioneren van de regering aan de kaak stellen. Dit is een verontrustende ontwikkeling.
4. Strafrechtelijke onderzoeken: ontwikkelingen na het aantreden van het kabinet hebben ook invloed op het integriteitvraagstuk rond ministers. In het licht van de informatie die is vrijgekomen vanuit de VDC en strafrechtelijke onderzoeken naar een grote geldschieter en partijgenoot van de MFK, dient onderzocht te worden wat de banden zijn van ministers met lokale en internationale organisaties.
5. Statuten Overheids-nv’s: waarover ook veel te doen is, zijn de voorstellen die door de regering naar voren zijn gebracht betreffende de statuten voor overheids-nv’s. Deze worden geacht naar analyse van juristen en adviescommissies in strijd te zijn met ‘Good Governance’ richtlijnen en internationale ontwikkelingen op dit gebied.

Pamfletten
De handtekeningactie loopt tot en met 3 december. De actiegroep heeft 80.000 pamfletten waarop je je handtekening kunt zetten, klaargelegd bij Goisco, Albert Heijn, Mangusa, Centrum, Alves, Esperamos en Vreugdenhil. Hier kunnen we ingevulde pamfletten ook weer worden ingeleverd. Het formulier is ook te downloaden op de website.

11 reacties op “Handtekeningen voor integriteitsonderzoek”

 1. henk, neem ingrid van wilders ook mee. hoe zal ik jou herkennen?
  ga je echt? dan doe ik ook mee. zo slim zijn wij jioe di korsow ook geworden.
  see you!

 2. kunnen we niet met zijn alleen op 14 december op het forti gaan staan als iedereen bijeenkomt in Nederland
  om een motie van het volk ter afkeuring te geven hoe Nederland zich aan zijn verantwoordelijkheden onttrekt en hoe onze vertegenwoordigers niet spreken voor alle inwoners van ons land.

 3. @Melisse; Ik ten subiet deze aktie, je stelt nu zaken aan de orde die er waren.
  Vertel me eerst eens of de vorige regering WAS gescreend? en wat daar de uitkomst van???

  Nu leven we VANDAAG, gisteren is geweest. De vorige regering heeft fouten gemaakt OKE, deze regering moest van die fouten leren. Dat hoopten we. Maar hoe bedrogen zijn we uit gekomen.
  Bij de vorige regeringen waren een hoop (teveel) mensen stil en bang, bang om wat te zeggen. Nu begint het VOLK wakker te worden, (te langzaam) en begint zich te roeren.
  Deze huidige bevolking heeft door dat ten tijde van o.a. PAR ze werden belazerd. Door het belazeren werden ze afgerekend. PAR bleef wel net groot genoeg om in de opositie te komen maar werden er uit geknikkerd door Schotte en CO. PAR werd net even te kritisch en zag als leermeester hoe de leerlingen het beter gingen doen. Nu het volk zich begint te roeren moet de huidige regering op haar teentjes gaan lopen en goed oppassen. De vele leugens en rookgordijnen die ze opleggen zijn niet meer genoeg om het volk weer in slaap te sussen.

 4. Ik zou dit hele aktie hebben ondersteund, als jullie vanaf de vorige regering dit hadden gedurfd. Op dit mement is het net alsof iedereen het dee regering gemunt heeft. Jammer voor jullie, even dit recht zetten , ik heb geen enkel familielid of vriend noch kennis in
  dit regering. Deze nieuwe aktie is alsof jullie niet weten hoe deze kabinet uit mekaar te
  spatten. Er was een toestend bij de brandweer, de straten waren jaren vreselijk,de uitzendkrachten zijn jaren uitgebuit, niemand gaf een krimp voor de buurten, de 2e kamer noemde in het bijzijn van de gehele vorige regering -corrupt-, dhr. Brinkman noemde de
  regering van mevr Elhage -corrupt. Vreselijke fout van WALROUD. Wie moet ik geloven
  Ik ben het eens om te screnen, maar dan moeten wij ook de vorige regering terugfluiten en
  de 2 miljoen van bv. de brandweer opeisen, Dan pas vind ik een eerlijke gang van zaken
  Voor nu, vind ik een vuile egoistische rancune.Waarom hebben jullie al die tijd niet de arme mensen van curacao geholpen? Jullie hebben goeie sponsoren
  Doe je best en dan zal ik jullie volgen.

 5. Zodra ik de kand krijg teken ik het subiet. Laat ze maar met de billen bloot gaan.
  Niet zuiver op de graat: OPROTTEN
  Zoals Wiels zou zeggen OPROTTEN of via een Body Bag afvoeren.

 6. @Baselmans

  Zelden iets echts positiefs. Jammer.

 7. Goede actie maar een van de vele. Wanner gaat de bevolking werkelijk zich roeren en laten zien dat het genoeg is. Dit is veelal veel papier met weinig waarde verspelen.

 8. Er staan bussen bij de supermarkets. Ik woon vlakbij Vreugdenhil en heb met vrouw en zoon een formulier ter plekke ingevuld. Er liggen pennen en formulieren.

 9. Een stap in de goede richting, naar democratie en geloofwaardigheid van onze overheid.
  Ik sta er vierkant achter. Het voorstel had moeten komen van het Parlement!!! Maar wie niet waagd win niet!!!

 10. ik ook!

 11. Ik zal het zeker invullen en ondertekenen. Heb me twijfels of het iets gaat helpen, maar niet geschoten is altijd mis. Dus ik doe mee.