• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het onderzoek dat premier Gerrit Schotte heeft aangekondigd,  naar de integriteit van het bestuur, onvoldoende. Meerdere ministers in zijn kabinet liggen al enige tijd onder vuur vanwege beschuldigingen over corruptie.

Daar kan volgens de Kamer alleen een einde aan komen door onderzoek naar individuele ministers. Dat stellen de oppositiepartijen SP en GroenLinks en de regeringspartijen VVD en CDA. Schotte zei gisteren aan dat Transparency International het onderzoek, dat al bij het aantreden van zijn kabinet was aangekondigd, gaat uitvoeren.

AIVD
“Het is een mooie truc, maar hier is Transparency International niet voor bedoeld”, zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. Het bureau heeft volgens hem niet de middelen en niet de bevoegdheid voor zo’n onderzoek. Hij wil een onderzoek door de AIVD en de Nationale Recherche. “Nederland is en blijft verantwoordelijk voor goed bestuur op Curaçao.”

Onvoldoende
Ook Ineke van Gent (GroenLinks) vindt een onderzoek waarbij individuele bestuurders buiten schot blijven onvoldoende. “Het onderzoek moet plaatsvinden zonder beperkingen vooraf. Het lijkt nu een truc om van het gezeur af te zijn.” Van Gent wil dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer opheldering van minister Piet Hein Donner, verantwoordelijk voor de koninkrijksrelaties.

Discussie
VVD-Kamerlid André Bosman vindt dat Curaçao er verstandig aan zou doen om de onderzoekers ook te laten kijken naar individuele ministers. Schotte en zijn ministers hebben alle beschuldigingen over corruptie steeds ontkend. “Als je in een onderzoek iets uitsluit, geef je meer aanleiding tot discussie dan tot rust.” Ook CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove spreekt van ‘een stap’ van Schotte, maar noemt die onvoldoende.

Rijksministerraad
De integriteit van het bestuur op Curaçao staat ook al maanden op de agenda van de Rijksministerraad, waarin de gevolmachtigd ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten vergaderen met ministers uit het Nederlandse kabinet. De Rijksministerraad kwam vandaag om 10.00 uur Nederlandse tijd bijeen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

35 reacties op “Kamer niet gecharmeerd van integriteitsonderzoek”

 1. @ Henk,

  Je reactie zegt genoeg..

  en het stuk over respect.. je haalt alleen een voorbeeld aan als Schotte. Is Schotte dezelfde persoon die straks naast je staat bij een verkeerslicht? Dus een beetje zwakke reactie en als er iets gebeurd met het eiland zal Schotte vast en zeker weg van het eiland zijn, dus dan moet jij bij iemand anders in je onderbroek aan bellen.

  Ik vind het ook knap dat jij door (blijkbaar) naar iemand te kijken al kan concluderen dat niemand hier zich aan de regels houdt. Dat heeft niks met respect of iets te maken, maar slechts met misplaatste arrogantie.

  Weet je was pas zwak is, commentaar leveren op iedereen in het (ei)land waar jezelf woont, maar niet de ballen hebt om je spullen te pakken voor een (voor jou doen) betere leefomgeving. En het is geen zwakte door iedereen met respect te behandelen, het is een zwakte door je beter voor te doen dan jij werkelijk bent.

  En ook al moet je werken voor je geld.. jij bent toch zo onafhankelijk dat jij zelf kan bepalen waar en bij wie je wilt werken. Curacao is toch te slecht voor je, dus ik snap nog steeds niet wat jij hier doet. Of omdat het niveau hier wat lager is, denk jij je te kunnen onderscheiden en je wilt je juist superieur voelen. Maar in Nederland ben je wellicht een nietsnut en ben je een onopvallende speler met veel frustraties. Dus dan moet jij je heil maar ergens anders zoeken, maar wel kotsen en blijven kotsen op een keuze die JIJ hebt gemaakt. De mensen van Curacao en haar bewoners zijn niet van gisteren hoor….

  Zodra er inhoudelijke vragen aan jou persoon worden gesteld is het allemaal een beetje zwakjes. Je hebt overigens echt niet door jij dat een groot onderdeel bent van het probleem wat er is op dit eiland… maar ja dat je hier tov je huidige collega’s “slimmer” bent wilt niet zeggen dat jij goed ontwikkeld bent met de gemiddelde NL’er… dus ik begrijp ook wel waarom jij veel dingen niet kan begrijpen en niet doorhebt.

 2. @ Wimpiri,

  Hoezo vallen ze hier meer op dan? Vanwege de huidskleur of toch gedrag?

 3. Kasuari, ik ben het niet met je eens. Waarom moet ik respect hebben voor mensen die zich aan geen enkele regel houden? Het is een teken van zwakte om respect te hebben voor deze mensen, bijvoorbeeld door op hen te stemmen bij verkiezingen.

  Zo heb ik respect voor de welbespraaktheid van Schotte in verschillende talen, daarin beschouw ik hem superieur aan mij, maar voor wat betreft integriteit ben ik superieur en heb ik geen enkel respect voor hem.

  Curacao is een heerlijk eiland om te leven zolang je niet teveel met Curacaoenaars in aanraking komt. Helaas kan ik die in mijn werk niet ontlopen en daarom overweeg ik inderdaad naar een ander land te gaan, en dat kan Nederland zijn. Omdat ik niet mijn zakken gevuld heb als Schotte, Cooper, Constantia en Jamaloodin moet ik helaas werken en met Curacaoenaars als collega’s of directie is dat eens straf.

  Maar als ik ga kom ik zeker terug naar dit eiland, wellicht als penshonado, wanneer ik in staat ben het volk hier te ontlopen omdat ik niet meer verplicht ben ze op de werkvloer tegen te komen.

 4. @Kasuari, moet even een toevoeging kwijt, je zegt : Tenzij er ergens een klojo tussenloopt, maar die heb je overal. Tot nu toe meer in NL gezien dan hier.
  Tuurlijk lopen hier minder klojo’s rond, wij hebben hier een bevolking van wat, 150.000 ?Nederland ongeveer 15.000.000. Maar relatief vallen ze hier wel meer op.

 5. @Henk,

  Je voorbeeld van Ajax: Ook al is het Zwolle, Ajax heeft hoe dan ook respect voor Zwolle. Bij geen respect zal er sprake kunnen zijn van onderschatting en bij onderschatting grote kans op verlies, is een feit.

  Denk bij Ajax in dit geval aan jou persoon en bij Zwolle (volgens jou) alle YDK + surinamers en nog meer. Je zal verliezen en dan zullen de rollen omgedraaid zijn, hetzij door natuur rampen of wat dan ook…. Jij zal ze dan een x nodig hebben en zij jou niet…. Zijn diezelfde ongerespecteerde mede mensen dan nog steeds minder? Zou jij je dan nog zo superieur voelen als je bewijze van spreken met slechts een onderbroek voor hun deur staat voor hulp? Of ben je zo stoer, zo superieur dat je de eer aan jezelf houdt en lekker zit te wachten in je eentje met alle gevolgen van dien?

  En je superieur voelen doordat je collega’s slechts niets uitvoeren, betekent niet dat ze minder slim zijn dan jij. Dus het is niet superieur zijn, maar arrogant zijn in jouw geval. En laten we eerlijk zijn… Het zijn jouw collega’s die minder werken , maar wellicht evenveel verdienen. Wie is er superieur? Jij die voor hen het (zelfde) werk doet of zij die jou het werk laten doen? 🙂

  Anyway karakter hier is inderdaad anders, maar ik respecteer een ieder als mede mens zijnde. Tenzij er ergens een klojo tussenloopt, maar die heb je overal. Tot nu toe meer in NL gezien dan hier. Het is bij de meeste mensen vaak onwetendheid, daar heb jij ook last van, want je kan gewoon niet begrijpen waarom de mensen hier anders zijn.

  Maar nogmaals de vraag, waarom ben je hier met alle frustraties terwijl je ook in het oh zo goede NL kan zitten?

 6. Kasuari heeft zeker een punt waar het de relatie van Nederland met andere landen betreft. Food for thoughts.

  En ja, ik voel me superieur aan de meeste Curacaoenaars omdat ik me aan de regels houd en respect toon aan hen die het verdienen. Het zou wat dat betreft slecht zijn als ik me niet superieur zou voelen. Maar het is niet omdat ik zo geweldig ben, maar omdat de rest van de bevolking geen besef van normen en waarden heeft.

  En dat geld ook voor mijn werk. Daarin voel ik me superieur aan mijn collega’s, niet omdat ik zo goed ben (ik ken heel goed mijn beperkingen) maar omdat de rest niets wil uitvoeren en als ze het al willen bakken ze er niets van.

  Het is zoals Ajax zich superieur dient te voelen aan Fc Zwolle. Zouden de Ajax spelers zich niet superieur voelen dan horen ze bij Fc Zwolle thuis.

 7. @Henk,

  Ik blijf me afvragen, wat doe jij in dat “soort” landen terwijl jij je superieur voelt en terwijl je hart klachten met de dag toenemen ivm je frustraties? Kom ajb met een antwoord…

  Wat betreft Bouterse, help me even. Nederland verkondigd de democratie als DE oplossing en als meest eerlijke. Het volk van Suriname heeft gekozen, met als resultaat een democratisch gekozen leider (ongeacht zijn verleden). Maar wie lijdt nu het meest onder de beslissing van tolerant Nederland? Bouterse of de bevolking? Er wordt minder handel gedaan, neem ik aan (NL zal heus nog wel samenwerken, want levert geld op)… En hoe zit het met Tibet en China, wel met de Chineze leider zaken doen, maar mensenrechten worden geschonden is geen probleem. Hoe zit het met de Indonesische regering, dagelijks worden er mensen vermoord en mishandeld in West Papua en de Molukken, maar er wordt voor miljarden samengewerkt met Indonesie en haar president. Recht van vrijheid in NL: president aanklagen, maar dat willen ze niet (hij is namelijk schuldig) dus dan maar de tegenpartij aanklagen om hen niet ontvankelijk te verklaren. Turkije die de Koerden als 3e rangs burger behandelen, Nederland groot voorstander van Turkije bij lidstaat van de EU (Nutella mede mogelijk gemaakt door kinder arbeid in Turkije) etc etc. Is dat meten met twee maten of is dat democratie? Help me ajb even Henk.

  Bij nader inzien.. heerlijk he democratie en (Westerse) politiek?

 8. @WImpiri,

  Thanks voor de info, maar toen Curacao, Curacao genoemd werd, bestond Curacao in de huidige vorm ook al. Ik vermoed dat het qua democratie in uitvoering al bestond voordat er een aardig persoon was die er een woord aan heeft gekoppeld.

 9. @Jeroen,

  Potentials zullen andere potenties hebben in een kleinere omgeving. Dat misschien de sleutelfiguren in Nederland anders zijn dan op Curacao hoeft per definitie niet te betekenen dat het hier slechter hoeft te zijn. De huidige figureren, zijn alles behalve de juiste personen op deze posities. Maar dat wilt niet zeggen dat er helemaal geen potentie is. Bij een grotere bevolking is de kans op potentials wellicht net zo schaars als hier, want je hebt meer potentials nodig op een groter aantal mensen. Dus je kan het niet echt met elkaar vergelijken als we het hebben over hoeveelheid. Het niveau is hier misschien wel laag, maar er zijn genoeg mensen met een opleiding die wel deze sleutelposities kunnen vullen (of ze het willen is een tweede).

  Je hebt het woord tijdsgeest gebruikt en ergens komt het Westen erin voor. Wie zegt dat wat het Westen in de praktijk heeft gebracht en bij anderen probeert op te leggen goed is? Er zijn nou eenmaal verschillen qua cultuur, dus waarom moet het Westerse instrument werken voor de hele wereld? Het is gewoon arrogant door te denken dat het kapitalisme en de daarbij gepaarde democratie de oplossing is voor alle problemen. En wellicht past de huidige vorm van het Westen niet meer in deze tijdsgeest, de crisis is misschien wel een goed voorbeeld… vervolgens in NL een regeringspartij met een gedoogpartij (ook zo instabiel als het maar kan) etc etc. In Amerika allerlei beslissingen die uit worden gesteld doordat er nooit meer ergens een meerderheid behaald kan worden en dan hebben we het nog niet eens over de rechtzaken die daarop volgen.

  Eeuwen achterliggen is een beetje overdreven, maar dat het geen NL is, kunnen we beiden wel over eens zijn. Dat er in scholing, educatie geinvesteerd moet worden ben ik het ook helemaal mee eens. Alleen dan is NL ook geen goed voorbeeld meer, want het blijkt dat zij bijna tot een derde wereld land behoren qua investeringen, per hoofd van de bevolking (geloof ik), die zij de laatste paar jaren hebben gedaan voor onderwijs. Natuurlijk hebben zij wel een basis (op InHolland na) en daarbij loopt het wel, maar in het geval van onderwijs moet je niet alleen onderhouden, maar ook ontwikkelen. En daar ontbreekt het bij beide landen aan, het nadeel van Curacao is dat hun basis ook niet goed is,

  Dat Curacao op dit moment instabiel is, is natuurlijk een feit. Maar het volk is te passief er klinken hier en daar wel wat tegengeluiden, maar dat is niet genoeg. Een onderdeel van de democratie? Geen opstand, dus de regering kan lekker doorgaan met datgene waar ze mee bezig zijn. Nog zo’n goed iets van democratie waar NL zich nu goed kan achter verscharen. Maar als we eerlijk zijn weten we dat dit niet zo langer door kan en mag gaan.

 10. Ja er zijn veel Curacaoenaars ook hier in Nederland, die zitten te janken van waarom Nederland niet ingrijpt. Nou heeft Donner kort geleden nog gezegd, dit is een interne aangelegenheid van Curaçao en die moeten ze zelf oplossen. Zelf oplossen betekend, bosnan mes tin ku hasiè. Niet janken om ons de hete kooltjes uit het vuur te laten halen. En die Curaçaoenaars in Nederland jullie schreeuwen wel, maar ze horen jullie niet op Curaçao, heeft iets met de afstand te maken denk ik.

 11. @Peter Jansen, ja toen die bull was doorgelopen lag jij daar op de grond !

 12. Kasuari, Bouterse is veroordeeld wegens drugshandel. Lijkt me logisch dat Nederland daar geen relatie mee wil onderhouden. Overigens is de Surinamer net zo dom als de Curacaoenaar door op een bewezen crimineel als Bouterse te stemmen. En dan heb ik het niet alleen over drugshandel, maar ook over de decembermoorden.
  Ik heb naast op Curacao ook op Suriname gewoond en daar stelde ik mij dagelijks de vraag die Louis van Gaal beroemd heeft gemaakt: ‘Ben ik nu zo slim of zijn jullie nu zo dom?’. Helaas voor mij was het laatste het geval. En voelde ik me als eenoog koning in het land der blinden.

 13. @peter jansen.. wat hebben de makambas ermee te maken? Wij zitten hier op Curacao opgescheept met YDK corrupte mensen!!

 14. @Kasuari, even gewoon een losse flodder, de democratie is volgens mij na de Franse revolutie om de hoek komen kijken. De tijd van Napoleon, zou wel eens het begin van de democratie, zoals wij die nu kennen, kunnen zijn.
  In de middeleeuwen bestond het woord niet eens.

 15. Beste mede eilandbewoners, wie heeft er bewijs van dat onze regering een onderzoek met deze T I is overeengekomen ? Of zijn ze nog gewoon in onderhandeling en kan T I nog altijd zeggen, aber herr Schotte das können wir nicht machen.

 16. @ Kasuari, Curacao is te klein en de mensen die op sleutelposities zitten (Staten, regering, ambtenaren etc.) hebben een verbijsterend laag niveau. Het is gewoon een feit dat als je een grotere bevolking hebt je dan ook meer potentials hebt die op sleutelposities kunnen worden gezet. Des te minder mensen des te minder potentials.
  Als dezelfde mensen in Nederland hadden gewoon (als onderdeel v/d Nederlandse bevolking) dan hadden die figuren bij lange na niet de posities gehad die men nu heeft.

  Uiteraard waren er in de Middeleeuwen andere opvattingen over democratie, integriteit en behoorlijk bestuur. Dit heeft te maken met de zogenoemde “tijdsgeest” en gewoonweg ontwikkeling. In de afgelopen 4,500 jaar is daar behoorlijk wat over gefilosofeerd en ontwikkeld en gelukkig in verschillende (toch veelal de Westerse) landen in de praktijk gebracht.

  Wie niet willen en kunnen veranderen zijn precies diegenen die de sleutelposities nu (en in de nabije toekomst) bezetten, ongeacht of het de regering of de coalitie is. Dit vanwege de eilandsituatie waarbij een hele kleine groep mensen teveel op elkaar focust en met elkaar belangen heeft. Dit zorgt voor onvoldoende transparantie en controle.
  Natuurlijk Nederland niet HET voorbeeld voor deze regio en cultuur. Maar dat er vele malen meer mag worden geïnvesteerd in opleidingen en de juiste persoon op de juiste plaats lijkt mij zeer duidelijk.
  Helaas zal om daar te komen eerst gigantische ontwikkelingen nodig zijn en ik zie op dit moment Curacao op verschillende onderdelen echt eeuwen achter liggen op bijvoorbeeld een Nederland of andere landen.

  Ik raak dit punt aan vanwege de vele kritiek die velen (ook jij in een gelukkig onafhankelijke positie) op de gang van zaken hebben hier op Curacao.

 17. @Jeroen,

  Is Curacao te klein of is het toch het niveau? Maw als dezelfde mensen, zelfde situatie e.d. in een land zoals Nederland zou wonen, dan had het wel gekund?

  Had je in de middeleeuwen een andere vorm van democratie, een ander soort integriteit en een ander soort bestuur die het voorgaande in acht nemen?

  Wie willen niet en wie kunnen het niet? Kom niet met YDK, want dan scheer je iedereen over een kam. En Jeroen dat bedoelde je toch niet?

  Ja Nederland is het voorbeeld of niet? Een verschil…. Nederland is geen eiland dus je kan het niet 1 op 1 met elkaar vergelijken. Het kan wel als voorbeeld fungeren dat het anders zou kunnen, maar het hoeft niet te zijn zoals Nederland dat doet. Maar er zijn genoeg andere voorbeelden dan Nederland die hier juist wel zullen werken.

  Leren kunnen we allemaal, dus zodra er bij de meeste mensen de wil er is, dan kan men het ook. Maar goed, als je eenmaal in NL hebt gewoond dan kan ik me voorstellen dat je denkt dat NL de beste is, zelfs als je het alleen maar met NL kan vergelijken 😉
  Balkenende: “Waar is onze VOC mentaliteit?”
  Nou meneer Balkenende, volgens mij zit dat dieper bij elke NL’er dan u zelf denkt… en doen ze net zoals vroeger, namelijk anderen het vuile werk op laten knappen. 🙂

 18. Laat die makamba’s onderzoek doen naar die aso agenten in dordrecht en daar de nationale recherche op af sturen! En als het om corruptieschandalen gaat in nederland zoals bouwfraude dan is de nationale recherche nergens te bekennen en woont de klokkenluider van alles berooid jaren in een camper! En Wilders en PVV mogen ze een keer doorlichten door die corrupte nationale recherche hahahahaha.
  Wat een bull shit allemaal!

 19. Wel typisch om zoveel mensen over integriteit, democratie en behoorlijk bestuur te zien schrijven en dan zulke belabberde voorbeelden aanhalen. Het is simpel, Curacao is veel te klein om op belangrijke posten van een echt land echt goede functionarissen te zetten. De mensen hebben het niveau bij lange na niet en er speelt de “oude jongens krentenbrood” mentaliteit waardoor veel wordt gegunt aan vriendjes en familieleden.
  Laten we gewoon eerlijk zijn, Curacao strompelt gewoon nog ergens in de Middeleeuwen als het gaat om integriteit, democratie en behoorlijk bestuur.

  Men kan het niet en men wil het niet.

  Nederland kan en wil het wel en doet tenminste aardig wat aan deze punten. En dat zullen we op dit eilandje nooit zien als het van het eiland zelf moet komen.
  Maar misschien dat men over 20 jaar de realiteit ook gaat zien en gewoon weer bij Nederland komt aanbedelen om er weer bij te horen op bestuurlijk vlak…

  Tot die tijd: alle financiële, personele en materiële steun weghalen. Men wil zo graag de grote broek aantrekken en een grote mond opzetten? Gaat uw gang en dan zullen we zien hoe snel het tot een complete ramp verwordt (nu is het eigenlijk al een ramp maar mensen zijn er aan gewend).

 20. @Ferd,

  Lekker he democratie?

  In Suriname willen ze geen zaken doen met een democratisch gekozen leider en hier willen ze niet ingrijpen omdat deze goede leider democratisch is gekozen. En dan hebben we het nog niet over de democratisch gekozen HAMAS.

  Ja Nederland een voorbeeld hoe het bestuurlijk moet… maar de democratie alleen maar gebruikt wanneer het hen uitkomt. Heerlijk… en zo integer…

 21. @WielieWortel,

  Die onderzoeken waar jij naar refereert (de score), welke organisaties zijn dat, wie zijn hun geldschieters, in welke landen zitten zij gevestigd, welke politiekpartijen stemmen zij etc etc… Het zijn allemaal kapitalisten, en dezelfde kapitalisten geloven in een bepaald systeem en die vinden het allemaal goed om bijvoorbeeld wapens te verkopen aan landen die met die wapens haar eigen burgers dood.

  Het is net zoals bij de politie, ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd. Het is maar een select groepje dat de wereld in handen heeft qua dezelfde politieke gedachten (door de crisis staat het te veranderen). Denk jij nou echt dat ik mijn reacties baseer op emoties en zonder ervaringen?

  Het enige waar je blij mee mag zijn in het geval van een Nederland is dat er nu nog in de oppositie mensen zitten die daar (naar mijn idee) echt met hun hart dingen aan de kaart stellen. Echter deze personen worden ook gewoon genegeerd door de coalitie, ja er mogen kamervragen gesteld worden, maar de antwoorden zijn bij voorbaat al bekend. Maar ja de aanhouder wint zullen we maar zeggen of niet?

  Gisteren overigens nog in het journaal dat er een aantal mensen veroordeeld waren door fraude bij woonprojecten (sociale woningcoorperaties). Dat zijn dingen die vaak genoeg voor komen, maar het klinkt allemaal minder erg. Ja ze zijn wel veroordeeld en dat is ook een kracht van Nederland, maar we praten over burgers. De regeringsleden gaan vrijuit, terwijl die bloed aan hun handen hebben.

  Dus waar jij naar refereert scoren ze goed op de hypotheses van de betreffende onderzoeken, maar hoe kritisch zijn deze onderzoeken? Dat Nederland voor een burger vergeleken met veel andere landen beter is, wil ik best wel geloven. En daarom heb je ook van die actiegroepen zoals “Megastallen Nee”.

 22. @Ferd Jansen, google naar Tweede Kamer en op die site vind je wel een tweede kamerlid en ook zijn email-adres,waarvan je denkt dat hij/zij sympathiek tegenover jou “punt” staat.
  Zo is het mogelijk een barrage van verzoeken bij sympatisanten van je verzoek te krijgen.
  Succes !

 23. Nee Gerrit, je tactiek is typisch Curaçaoes (weg schoppen die bal). De problemen liggen niet bij jou maar nog steeds bij iemand anders en die emmer zand die je denkt in handen te krijgen om tussen de radertjes te strooien is wishfull thinking.
  Dit integriteits onderzoek moet beginnen met een screening van de ministers, komen zij allemaal door die screening, is de volgende stap het handelen en wandelen van deze ministers het afgelopen jaar screenen en dan gaan we kijken of op departmentaal niveau veranderingen nodig zijn om het een en ander beter te laten verlopen/functioneren. Je denkt misschien de Rijksministerraad zand in de ogen te strooien en ik heb zelfs het idee dat ze dat ook toelaten/toejuichen om van dat gezeik van jou en van Curaçao af te zijn. Maar wij zullen ons niet door jou en je feldwebel laten “kisten”, ophangen volgens de Monkwet en zeker niet in bodybags laten afvoeren. Je mag het van mij honderd keer polarisatie noemen (en dat is volgens goed Curacaoes gebruik ook weer de schuld van iemand anders) maar het de-polarisatie proces moet bij jou beginnen. Wij komen alleen maar op voor onze eigen intergriteit, een woord dat jij niet eens kan schrijven, laat staan dat je weet wat het betekend

 24. Waar blijft onze gouverneur? Volgens mij stond hij als volgende genoemd in het escalatiepad van het rapport “Doe het zelf”. Wat hebben we aan dhr. Goedgedrag? Ik begin steeds meer vraagtekens te zetten bij deze man. Vanaf het screeningsproces rond 10/10/10 tot nu heeft deze meneer een zeer dubieuze rol.

 25. @ Kasuari.
  Er zullen altijd organisaties, mensen e.d. bestaan die zich niet 100% houden aan alle normen en waarden. Ook in Nederland.

  Maar als het neerkomt op integriteit, governance, corruptie e.d. scoort Nederland wereldwijd ZEER hoog, als niet als hoogste. Neem gerust een kijkje op de site van het bedrijf dat Schotte heeft ingehuurd..

  Ik zou zeggen wees blij dat Nederland zich bemoeit met bestuurlijke zaken. Naast de wetten die Nederland de bevoegdheid hiervoor geven, is Nederland ook een goed voorbeeld van hoe het (bestuurlijk) wel moet.

  Ik heb vaak het gevoel dat men eerder op emotie, vooroordelen of gewortelde slavernij gevoelens een mening vormt over dit soort belangrijke kwesties, ipv zich te verdiepen in de materie en harde feiten.

 26. Verzoek aan Versgeperst om eens uit te zoeken wat het e-mail of postadres is van de instantie in Nederland waarbij we kunnen aandringen op een door Nederland geleid integriteitsonderzoek in plaats van dat we dadelijk weer een Calimero verhaal te horen krijgen dat eigenpijper Schotte zelf geregisseerd heeft.

  Wanneer wij massaal om een deugdelijk onderzoek (door Nederland als onpartijdige partij) , daarbij wijzend naar de plicht die Nederland daartoe heeft in het kader van haar waarborgfuncite voor goed bestuur (Statuut) kan Nederland hier niet aan voorbijgaan.

  En laat de yu Korsow de volgende verkiezingen eindelijk eens een beetje verstand gebruiken, want door het absurde stemgedrag van de Curacaoenaar zitten wij nu met ministers die eigenlijk nog niet eens in een trukki pan hadden mogen werken.

 27. Het is toch van de gekke dat degene die van fraude verdacht wordt bepaalt wie het onderzoek gaat doen en hoe dat uitgevoerd moet worden?
  Dan krijg je weer een schertsvertoning zoals met die lafaard van een Calimero die exact voorleest wat Schotte voor hem heeft opgeschreven.
  Nederland moet ingrijpen, maar in deze zaak toont Nederland evenveel ballen als Franklin Calimero. Geen dus.

 28. @Karel,

  Waarom kan Nederland niet makkelijk ingrijpen? Denk jij nou echt dat Nederland waarde hecht aan alle normen en waarden? En uit de hand lopen, leg uit?
  Geldt overigens niet alleen voor Nederland hoor, maar zodra er ergens geld te halen valt dan wilt men wel al haar normen en waarden, verdragen, etc allemaal aan de kant schuiven.

  Nederland heeft vrede met de huidige situatie, dit komt hen ergens heel goed uit. Maar zodra Amerika vraagt aan NL om iets aan de situatie te doen (bijvoorbeeld als de US-Airforce gehinderd wordt in haar doen en laten), zal je zien hoe snel de ene poppenkast de andere poppenkast aanpakt. Een mensen leven meer of minder, daar maakt Nederland zich echt niet druk om, ze blijven immers wapens verkopen aan landen waar men de mensenrechten niet zo serieus neemt.

  Donner doet zijn werk goed, omdat hij een weerspiegeling is van het hypocriete Nederlands beleid. Zogenaamd tolerant zijn, maar de andere kant van de medaille nooit bloot willen geven.

  Dus nogmaals wat het doorhebben betreft, dat had Nederland al lang… (terugkomende op je eerdere reactie).

  Het bovenstaande staat los van de zakkenvullende regering Curacao. Maar dat is nu ook niet de discussie… net zoals het wel of niet ingrijpen door Nederland.

 29. @Kasuari

  En niet te vergeten…. Curacao wilde zelf onafhankelijk zijn binnen het Koninkrijk. Nederland ziet nog toe op de financien en het bestuur, maar men moet hier nu niet gaan huilen dat Nederland niet ingrijpt.

  Het gaat niet altijd op, maar hier heeft het volk toch wel de regering gekregen die ze verdient. Men heeft er hier zelf voor gekozen. Men trekt hier liever op met Chavez, Bouterse en Castro dan wat meer fatsoenlijke landen.

  En het is nergens perfect, maar men neemt de levensstandaard hier voor lief. Die kan heel snel verdwijnen als het hier afglijdt naar het niveau van de omliggende landen.

 30. Mensen laat politiek den haag jullie niet gek maken.het is en spelletje.wet jullie wat was eerste reactie van minister Donner.Curacao is autnom ieland hun moet zelf hun dingen regel.
  de media en iedereen die tegen deze moet ophouden gezeur en gezeik.dit is democratie het was de keuze van bevolking en iedereen moet leren mee leven tot volgende verkiezen.politiek den haag moet zich bemoeienen met alle die problemen dat we hier zelf hebt.

 31. @Kasuari

  Nederland kan helemaal niet zo makkelijk ingrijpen. Dan loopt het alleen maar verder uit de hand. Curacao moet leren zelf de broek op te houden. Donner doet het goed achter de schermen.
  Lekker investeren in de BES eilanden en handelen met Aruba. Laat Curacao maar in haar eigen sop gaar koken. Men zal hier vanzelf zien wat voor een achterstand ze aan het oplopen zijn.

 32. Meneer Dirks,
  Het ZIJN ook criminelen… er is intussen zoveel boven water gekomen en die schijn hebben schotte c.a. alleszinds tegen. En… zelf verder versterkt. Ze (Schotte c.s.) hadden heel eenvoudig al bij aanvang een gedegen onderzoek toe moeten laten. Hadden we duidelijkheid gehad en waarschijnlijk al een andere samenstelling van een regering ook.

 33. Lezen deze mensen niet, weten ze nog steeds niet dat alle onderzoeken zijn gedaan? Dit is politiek gestuurd door lobbyisten.
  Hier staan mensen in de tweede kamer zonder goede informatie en waarschijnlijk ook nog nooit op Curacao geweest, laat staan er iets van te weten.
  Dan stelt Schotte een onafhankelijke organizatie voor en dan komt de 2de kamer weer met een gekleurde kandidaat de aivd en recherhe, ja u leest het goed recherche alsof het criminelen zijn.
  Nederland gaat heel ver achteruit in mentaliteit, heel ver…
  Gerardus
  Goedkope politiek

 34. @Karel,

  Nederland heeft zoveel door, maar ze zullen pas ingrijpen als het voor hen lucratief genoeg is. Daarom hoor je nu meer geluid van de oppositie dan de regeringspartijen, oppositie hoor je alleen maar (vaak constateren zij wel de juiste dingen). Zodra zij een coalitie vormen moeten ze ineens op al hun woorden letten en komen er hele andere belangen bij kijken.

  Dus mocht Nederland ingrijpen, dan moet jij je eigenlijk afvragen waarom nu ineens wel, of anders gezegd, “Wat voor belangen spelen er, nu Nederland heeft ingegrepen.”

  HATO airport staat vol met US Airforce vliegtuigen, dus blijkbaar is alles nog toegestaan aangezien Amerika gewoon haar gang kan gaan. Het volk is ook nog eens te passief, dus waarom moet men ingrijpen?

 35. Gelukkig. Is goed dat ze het in Den Haag wel doorhebben.