CURAÇAO – Elk huishouden kan in de toekomst zelf stroom produceren en wat je niet gebruikt kun je terugleveren aan het net. Dit geldt ook voor kleine bedrijven. Zij krijgen na maandelijks afrekening 40 cent per kilowattuur (kWh) voor de duurzame elektriciteit die ze leveren.
Voor grote bedrijven geldt een tarief van 42 cent per kWh, wat aan het eind van het jaar verrekend wordt. De raad van ministers heeft deze tarieven gisteren vastgesteld, voor teruglevering van kleinschalig geproduceerde duurzame elektriciteit door huishoudens en kleine bedrijven en door grote bedrijven. De tarieven gaan per 1 januari 2012 in. De eerstvolgende datum van wijziging is 1 april 2013.
Duurzame energie
Het elektriciteitsbeleid van de regering is onder andere gericht op het stimuleren van de opwekking en het gebruik van duurzame energie, op basis van schone bronnen die het land zelf beschikbaar heeft, zoals zon en wind. Om de opwekking en het gebruik mogelijk te maken was het noodzakelijk om twee zaken te regelen; een kleinschalige productie van duurzame elektriciteit en aansluiting van installaties voor deze kleinschalige duurzame elektriciteitproductie op het openbare elektriciteitsnetwerk.
Terugverdienen
Het doel van de teruglevertarieven is om kleine producenten van duurzame elektriciteit, op kosten gebaseerde compensatie te geven voor de duurzame energie die zij opwekken en aan het net leveren. Zo kunnen zij hun investering in installaties als zonnepanelen binnen een redelijke periode terugverdienen.
@Katrien, op basis van “geruchten” zijn er al heel wat oorlogen uitgevochten !
@david, waar ben jij op school geweest ? Als je geen positieve productie hebt kun je volgens de bestaande economische wetten ook niets verkopen. En die belastingvrije voet heb je altijd al, dus kun je die volgens mij ook niet als extra inkomsten aanmerken. Zou er nog maar eens over nadenken !
Ook voor de inkomstenbelasting is het pas belastbaar als je productie-verbruik positief is en dan heb je nog een belastingvrije voet. Prima regeling dit.
@Dakalochi, je vergeet het ergste, je hebt geld tegoed van Aqualectra (waar je dus heel lang op moet wachten voordat het op je rekening gestort wordt) maar de Belastingdienst heeft jou uitstaande vordering al geboekt als inkomsten en stuurt je prompt een aanslag, te betalen binnen 4 weken. Resultaat je betaalt inkomstenbelasting voordat je ook maar een cent verdient hebt, dus voor Gerrit is het een win/win situatie.
Je kunt toch voor je zelf een overweging maken of je wel of geen zonnepanelen thuis wilt plaatsen? Het moet niet. En dan heb je neem ik aan ook nog ‘es de keuze of je je overschot wilt ‘verkopen’ of niet. Ik vind deze situatie in ieder geval al een hele verbetering op vroeger, toen je gewoon rigoureus van het Aqualectra netwerk (ook WATER) werd afgesloten als ze erachter kwamen dat je thuis zonnepanelen hebt. Ten minste: zo gingen altijd de geruchten. De deur naar mogelijkheden is nu geopend, en moet niet meteen weer dichtgeschopt worden omdat het niet meteen helemaal perfect is. Kijk gewoon voor jezelf wat je hiermee kunt en wilt doen: niks moet!
Ja ja zo kunnen we weer. Wel leveren en dan jaren op je geld moeten wachten, gewoon de meter terug laten draaien als je meer produceerd dan het verbruik dat is tenminste meteen terug verdiend
De Rijksministerraad heeft deze tarieven gisteren vastgesteld. Nou, dan vraag ik mij af of onze eigen “Staten” daar ook nog iets over te zeggen hebben, waar is Jasje (groot verlof ?).
Ik dacht eigenlijk dat de Rijksministerraad alleen op vrijdag vergaderde en dat ze het nu echt wel even te druk hebben met andere besognes.
Elk huishouden kan in de toekomst zelf stroom produceren en wat je niet gebruikt kun je terugleveren aan het net.
Als elk huishouden dan selfsupporting is, het bedrijfsleven is dat dan ook want die gaan natuurlijk mee in deze “bedachte” ontwikkeling, aan wie gaan we het dan terugleveren ? Gaat Aqualectra het exporteren naar b.v. Aruba ?
Die 40 cent per kWh worden gezien als inkomsten en daar moet dan belasting over betaald worden. Maar als de opslag vol zit en de export stagneert blijven de producenten met hun product zitten en in zee storten gaat niet zo gemakkelijk, denk hierbij even aan het asphaltmeer.
Las laatst een artikel over zo’n zelfde soort ontwikkeling en de belastingeaanslagen voor die kleine producenten waren zodanig dat zij hun zonnepanelen moesten verkopen om de belasting te kunnen betalen.
Recycling noemen ze zoiets geloof ik.
Je hebt een paar bedrijven die zonnepanelen leveren zoals eco energy of carensol
Je hebt een paar bedrijven die.x
HANDEL / KASSA !!!
En de overige 20 cent kan dan mooi in de zak van Schotte? Weer leuk “zakcentje” erbij en zo regeren we lekker door, TOCH??????????????????????
SHAME – SHAME – SHAME on YU politicians !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Klinkt allemaal leuk, maar wat als de teruglevering door een particulier groter is dan de afname? Betaalt Aquaelectra het overschot dan uit aan de particulier?
De vraag is dan: Wie levert zonnepanelen op Curacao?