• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Terwijl statenvoorzitter Ivar Asjes vindt dat lokale werknemers een rechtvaardige kans moeten krijgen, vinden Nederlandse politici de 80-20 wet discriminerend. Versgeperst.com vroeg aan voorbijgangers of zij de 80-20 wet wel of niet discriminerend vinden.

De 39-jarige Johan is heel kort over deze regeling. “Ik vind dat politici onderling niet zoveel moeten zeuren, ze moeten zelf ook aan het werk. Felix (39) ziet het anders: “Ik vind het geen discriminatie, de mensen hier moeten als eerst werk krijgen. Bij de chinese zaken zie je alleen maar Chinezen aan het werk. Vader, zoon enzovoorts zijn aan het werk maar je ziet er geen Curaçaoënaar tussen. De mensen hier moeten eerst een kans krijgen om aan het werk te kunnen.

Bedrijven sluiten?
“Ik vind de regeling wel discriminerd”, zegt de 42-jarige Arend. “Je dwingt werkgevers onderscheid te maken op basis van afkomst. Wat zal er dan met veel bedrijven gebeuren? Gaan ze de tent dan sluiten als 80 procent van de werknemers niet van Antiliaanse afkomst is? En als ze de regeling aannemen moet ook het onderwijs veel beter worden. De mensen moeten beter opgeleid worden. Misschien moet de wet van de landverordering worden aangepast, net zoals op Aruba wordt gedaan. Aan de landsgrenzen mag je zeggen: jij mag erin en jij mag er niet in. Maar wanneer mensen hier al wonen, mag het werk niet meer ontzegt worden.

Illegaal werken tegengaan
De 40-jarige Ryan denkt hier anders over: “Wat ik eruit heb begrepen is dat het wel een goede regeling is. De regeling die nu geldt is onduidelijk en juist voor mensen die illegaal aan het werk zijn. Nu geldt een 100 procent regeling voor Antilianen. Als je overgaat naar de 80-20 regeling dan betekent dit dat illegale werknemers legaal worden opgenomen. “Het heeft twee kanten”, vindt Ryan. “Voor de één is het discriminerend, maar aan de andere kant legaliseert het wel de illegale werknemer. Ik vind de 80-20 regeling wel heel strak, misschien is het beter als ze er een 65-35 regeling van maken. Ik denk dat dat een betere en soepelere regeling is.”

16 reacties op “80-20 regeling discriminerend?”

 1. De isla doet nog steeds niet aan 80/20. Campo ook niet, Haytt ook niet en de Feria Tula heeft 7 in venezuela en Dominicaanse republiek directueren dus het is weer een leugen van deze regering!

 2. 80/20 is een belachelijke regeling, om de simpele reden dat de werkgever de vrije keus moet hebben tussen dik en dun, slim en dom, lang en kort, homo en hetero en Yu Korsow of Chino.

  Deze regeling is ingevoerd omdat de participatie van de Yu Korsow op de arbeidsmarkt achterblijft. De oplossing is dan niet om met de 80/20 regeling werkgevers de Yu Korsow door de strot te duwen maar na te gaan waarom de werkgevers de Yu Korsow niet willen en daar wat aan te doen.

  En dan kom je toch uit bij de vaak belabberde arbeidsmentaliteit van de Curacaoenaars. Ik ken werkgevers die dagelijks in de krant kijken of er deze week nog grote feesten zijn, want na zo’n feest meld een groot deel van zijn werknemers zich immer spontaan ziek.

 3. @RG voor EU landen geldt: free movements of workers Er mag niet worden gediscrimineerd op de werkvloer. Misschien wil jij niet weten waar ik het over heb. Als het aan de meeste Europeselanden ligt op dit moment gaan de grenzen onmiddellijk dicht voor de Europese buurlanden zoals de Bulgaren, Romenen en Polen want dat zijn de goedkope arbeidskrachten op het moment. Als het aan de populisten ligt zouden de grenzen allang op slot zijn gedaan. Ik ben benieuwd of jij over een paar jaren, nog steeds dezelfde stelling hanteert van nu als de EU helemaal uit is gereten door economische crisis. In ieder geval wees wel een beetje realistisch bij het critiseren van de regeling.

 4. @ Vito, voor EU landen geldt: free movement of workers. Er mag niet worden gediscrimineerd op de werkvloer, weet niet waar je het over hebt. EU grenzen staan open en er bestaat in NL (heel EU) geen 80/20…..

 5. 80/20 een prima slimme regeling. Geen gezol meer hierover en nu is er ruimte om de regeling waar nodig aan te passen. De wet is er gewoon en nu de uitvoering. In Nederland gaan de grenzen op slot voor Romenen, Polen en Slovakken en zo moet Curacao het ook doen voor zijn buurlanden toch.

 6. 80/20 regeling pas door de Nederlandse regering ingevoerd. Was dat niet dat Curacaose bekritiseerde regeling door de Nederlanders op Curacao. Er mogen tot volgend geen buitenlandse arbeiders uit Romenie,Polen en Slovakeije worden toegelaten die de karige banen van de werkloze Nederlanders komen inpikken. De Nederlandse werklozen moeten eerst aan een baan worden geholpen eer er gebruik kan worden gemaakt van mensen uit de allogtonen uit eurolanden. KIjk nou zie je weer dat arrogantie van de Nederlanders, ze zitten de regelingen Wiels te bekritiseren voor allerlei soorten van racisme en hier doen hun precies hetzelfde. Wel, wel, wel, het is toch triest. Als jullie mij niet geloven lees dan de Telegraaf van 19 november 2011. 80/20 wel of geen discriminerend regeling. Discrimineerden alleen als de Curacaonaars het toepassen maar niet als de Nederlandse regering het zelf toepassen. Boeiend.

 7. @D.K.B.M, kan me wel het een en ander voorstellen bij jouw ervaringen met werkgevers en in het verlengde daarvan uitzendbureaus in Nederland. Ook de Nederlandse werkgevers zitten niet te wachten en hebben al helemaal geen behoefte aan luie en daarom niet werkend personeel. Deze zelfde situatie krijgen wij straks hier, de werkgevers hier zullen echter bij gebrek aan gekwalificeerd (dat houdt ook in, niet lui dus werkwillig) personeel, hun bedrijvigheid elders vestigen zover dat mogelijk is. Wij blijven dus zitten met de hoogst noodzakelijke bedrijvigheid en nada mas.

 8. WHAHAHA
  Dik probleem door discriminatie;
  Nu moet 20 % van de mensen die “bou palu” zitten uit het buitenland komen!
  Zoniet volgt er een samenscholingsverbod voor die 80%?
  oja, daarvoor hebben we een veiligheidsdienst…

 9. @DKBM, Het gaat om hardwerkende mensen.. als iedereen hard werkt krijgen ze zo een baan in NL. maarja daar scheelt het nu aan!

 10. Gelukkig voldoet Sinterklaas al wel aan deze regeling…. 1 Spanjaard en een heleboel “lokalen”. Kortom, de regering zou de Sint als voorbeeld kunnen stellen!

 11. Je moet je afvragen waarom bedrijven ervoor kiezen geen ‘locals’ aan te nemen. Dit heeft met opvoeding en scholing te maken en dit probleem moet je aanpakken. Het feit dat het Hyatt personeel uit Thailand(!!) haalt moet al genoeg zeggen. Deze maatregel is een korte termijn oplossing voor de werkloosheid, maar zal op de lange termijn zeker voor veel meer problemen zorgen.

 12. Dhr. Arend uit dit artikel slaat de spijker op zijn kop:

  – Bedrijven moeten geen onderscheid maken op afkomst
  – Lokale inwoners krijgen vanzelf beter en vaker werk als hun scholing beter is

  Bovendien hoor ik mensen als Felix (artikel) klagen over “die chinezen”. Deze mensen werken misschien wel het hardst van ons allemaal. Ze komen hier, niet om bijstand te trekken (voor zover mogelijk) maar ze starten een bedrijf (=hard werken) en zorgen vervolgens voor hun hele familie (zodat die niet op de straat terecht komen maar ook werk hebben). Prima voorbeeld vind ik dat. Niet klagen dat ‘door die chinezen’ lokalen niet aan het werk komen.

  Het zijn juist de lokalen die er voor zorgen dat de chinezen kunnen werken; als je stopt met bier drinken bij de snack hebben de chinezen geen werk meer.

 13. Iemand moet die Ryan uitleggen dat dit soort onzinregelingen natuurlijk geen illegalen legaal maakt. Illegalen blijven (terecht) gewoon illegaal en moeten dus het land uit.
  80 / 20 is gewoon een absurde flop uit de hoge hoed van mensen die hun basisschool nog te moeilijk vonden. Het is een maatregel die in Zimbabwe ook de complete economie om zeep heeft geholpen maar dat is ook zeer duidelijk het doel van deze onzinregering.
  Met deze regeling zullen nog veel meer investeerders worden afgeschrikt en even een eilandje verder op gaan zitten waar geen discriminerende crimenele idioten aan de macht zijn.

  Als de lokale mensen zonder baan echt een baan zouden willen dan zouden ze die nemen. De horeca, bouw en groendiensten schreeuwen om personeel. Feit is alleen dat veel mensen zichzelf te goed voelen om dit werk te doen. Dat soort mensen gaat liever (vanaf de bank) roepen dat anderen hun werk afpakken en dat zij zo goed zouden zijn terwijl ze nul komma nul ervaring, motivatie of opleiding hebben.

 14. Als ik hoor en zie hoe Werkgevers en Uitzendbureaus in Nederland omgaan met Allochtonen werknemers. Dat hoeven Nederlander (Makambas) niet op deze site te klagen over dat 80/20-regeling. In plaat om op deze site te reageren, reageer op sites van Discriminerende Uitzendbureaus en werkgevers in Nederland. Jullie kunnen reageren op mijn opmerking. Maar!!!! dit ik schrijf is de waarheid.

 15. Heerlijk idee om eindelijk ons land op te bouwen met onze eigen mensen. De Chinese zaken zullen gesloten worden omdat er geen 80 % Yu werken. De Krijsmacht gaat weg omdat er geen 80% Yu werken. Diverse kantoren en scholen zullen sluiten omdat er geen 80% Yu werken.
  Investeerders zullen vertrekken want die vertegenwoordigen ongeveer 80% van het Kapitaal.
  Om de 80% regeling goed te laten slagen moeten we de werkzoekenden wel verplichten dat ze moeten solliciteren en de aangeboden baan aannemen. Als ze dat niet doen dan korten op de bijstand. Ook zal de regering toezicht moeten houden dat de werknemers zich conform de regels hun afgesproken arbeidsovereenkomst nakomen.
  Voor de werkgevers geef ze de kans om zich te verbeteren, bied opleidingen aan.

 16. Het probleem van discriminatie is niet het grootste probleem. Als nieuwe bedrijven zich in onze regio willen vestigen kijken ze naar landen waar dat het minste probleem is. Bij Curacao horen ze dan van deze regeling. Zeker bij start-ups zijn veel expats nodig. Zo’n nieuw bedrijf wil dan geen gedoe (of op je knieen bij de minister, al dan niet met geld…) dus gaat men een eiland verder…Is Curacao fijn mee geholpen met deze regeling…