• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Parlement van Curaçao heeft 14 september de 80-20 wet aangenomen. Zodra de wet wordt gepubliceerd door minister Hensley Koeiman van Arbeid gaat deze in werking. Parlementsvoorzitter Ivar Asjes vindt het opmerkelijk dat de Nederlandse regering de wet discriminenerd vindt.

De wet houdt in dat tenminste acht van de tien werknemers van bedrijven en sectoren op Curaçao, lokale werknemers zijn. Volgens parlementsvoorzitter Ivas Asjes is het opmerkelijk dat Nederlandse politici zoals Andre Bosman van de politieke partij VVD, de 80-20 wet in twijfel heeft getrokken en discriminerend vindt. “Zijn eigen regering heeft zelf een stap genomen in dezelfde richting, namelijk om lokale werknemers een rechtvaardige kans te bieden om werk te vinden.”

Discriminatie
“Nu Nederlandse politici hebben besloten om werk voor hun mensen te garanderen, is er niemand van hen die beweert dat dit discriminerend is. Als partner in de Europese Unie, wil Nederland het vrije verkeer van kapitaal uit Roemenië en Bulgarije, maar hun werknemers willen dat niet. Ook alle lokale politici die zich hebben laten horen over de 80-20 wet, zijn nu stil”, vertelt Asjes.

Werkgelegenheid
“Ik hoop dat de politici zich eindelijk realiseren dat dergelijke beslissingen worden genomen om werkgelegenheid te garanderen voor lokale werknemers”, gaf Asjes te kennen. De Nederlandse regering heeft vorige week besloten om de grenzen te sluiten voor migranten uit Roemenië en Bulgarije. De regering weigert de toegang voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije om in Nederland te komen werken. Dit ondanks dat het hier gaat om inwoners die vanaf 1 januari 2007 in het bezit zijn van hetzelfde paspoort als de Nederlandse inwoners. De Nederlandse regering heeft dit besluit genomen omdat zij naar eigen zeggen een half miljoen inwoners hebben die kunnen werken, maar een bijstand ontvangen.

30 reacties op “Werkgarantie voor lokale bewoners”

 1. @LEF, Elk bedrijf dient minimaal 80 procent lokaal personeel in dienst te hebben maar 100 procent mag ook (zoals Campo zal gaan doen)

 2. alles is lood om oud ijzer , want we hebben deze regeling ook al in de jaren 80 gehad tot de MAN aan de macht was.
  toen mocht je alleen maar iemand van buiten het eiland aannemen als er echt geen geschikte medewerker te vinden was op het eiland.

  wat gebeurde er eerst, door antilanisering door te voeren kregen we dus mensen met lts op mavo, mavo opleiding op havo functie’s. havo op vwo en vwo op uni nivo.
  het verklaart veel waarom we nu met incompente ambtenaren zitten,
  Het bedrijfsleven heeft er anders overgedacht en gingen functie omschrijvingen bedenken waarbij geen enkele YDK aan voldeed en dan kregen ze ontheffing.
  Ook had de man een eis dat er altijd iemand in de bestuursfunctie moest zitten van het bedrijf die antiliaan was. al met al was dit geen susses en is het in de jaren 90 doodgebloed.

  Laten we nu even kijken wat er gaat gebeuren als we de regeling goed toepassen.
  mensen worden aangenomen vooraf en in afwachting van de ontheffing.

  Hetzelfde wat Adriaans deed op zijn plantage, de functie eisen worden pas germaakt als men de juiste persoon heeft gevonden die men graag wil hebben daarna komt hij in de krant en het bedrijfsleven zegt dan maar we kunnen niemand vinden maar voor ons voortbestaan hebben deze persoon nodig.

  het gevaar van deze ontwikkeling is dat we dan geen ontwikkeling krijgen van onze YDK want waarom zouden ze studeren .

 3. Vind die 80/20 nog steeds raar omdat een wet nu niet goed word uitgevoerd/gecontroleerd maar een andere uit de hoed toveren.

  hoe kan een niet locale werknemer hier nu werken als er een locale werknemer kan werken?
  iedereen die niet lokaal is moet een werk/verblijfsvergunning aanvragen.

  maar nu komt hier nog overheen 80/20 waarom? is toch gewoon weer een leugen om populair te zijn gaan wel zien hoeveel bedrijven er nu kapot gaan. maar alsnu een niet lokale werknemer solliciteerd bij een bedrijf met 100% lokale werknemers word hij dan wel aangenomen? of is dit dan geen discriminatie 80/20 ???? maar dan wel twee kanten op???

 4. @Kasuari
  Jouw beredenering staat als een tang op een varken.
  Wie is er nu kortzichtig?!
  Bijvoorbeeld jouw argument:
  “Je hebt het over discriminatie, maar dat is niet geheel waar. Het zou wellicht het geval kunnen zijn dat er per functie iemand van de 20% niet aangenomen kan worden omdat de wet dat niet toelaat, maar diegene is volgens deze wet meer dan welkom bij een ander bedrijf die nog ruimte heeft om de 20% aan te vullen.”
  Klopt alleen als A) er ook ingegrepen zou worden als de 20% kleiner werd, Wat oa. Asjes al tegengesproken heeft en B) er maar 20% niet UDK waren, hetgeen ook niet waar is.
  Zo kan ik nog meer drogredenen uit je betoog halen.
  Deze 80-20 regeling wil brood in de monden van YDK en dat de rest doodhongert kan ze geen ruk schelen. de parallellen die je trekt met Europa klopt ook niet, want die sluiten misschien grenzen, maar wie binnen is heeft dezelfde rechten. Oh nee, wegens de EEG wet op positieve discriminatie, zelfs meer kans op werk!

 5. Moeten de allochtonen dan ook 20 procent van het werk doen.. want ik denk niet dat de ydk 80 procent van het werk willen doen

 6. @Kasuari
  Los van het feit dat we het niet helemaal eens zijn over de in de ogen van de ander kortzichtige opvattingen, ga ik je verder toch gelijk geven.
  Laten we hopen dat het nbij een publiciteitsstunt blijft!

 7. @ Hans,

  Bedankt voor je uitleg, de ondertoon had weliswaar wat anders gekund. Maar blijkbaar raakt dit je enorm veel.

  Je hebt het over discriminatie, maar dat is niet geheel waar. Het zou wellicht het geval kunnen zijn dat er per functie iemand van de 20% niet aangenomen kan worden omdat de wet dat niet toelaat, maar diegene is volgens deze wet meer dan welkom bij een ander bedrijf die nog ruimte heeft om de 20% aan te vullen.

  Een bedrijf mag nog steeds kiezen wie de potentiele beste werknemer is, die kan zowel tussen de 80% of 20% zitten. Mocht er iemand veel beter zijn dan de huidige 20%, dan zou er een drastische maatregel plaats moeten vinden om plaats te maken voor een ander. Dat is eigenlijk niet heel veel anders als bijvoorbeeld de oude regeling. Als er geen plek is voor 2, maar de 1 is beter dan betekent het dat er iemand plaats moet maken (vraag en aanbod).

  Bedrijven zullen inderdaad nu wel gaan kijken wat voor niveau de lokalen hebben om vervolgens een nieuwe onderneming hier te beginnen. Maar zoals je misschien weet is de regering niet vies van een gesprek achter gesloten deuren. Dus ik vermoed dat er weer een uitzondering op een uitzondering mogelijk is. Maar los gezien van dat aantal nieuwe ondernemingen groeiden niet als onkruid, dus heel veel geld zullen eerste instantie niet mislopen, maar op lange termijn is het wel mogelijk ja. Maar naast de 80/20 regeling kijken bedrijven ook naar het politiek klimaat en ik denk dat dat de voornaamste reden zal zijn om zich niet te gaan vestigen op Curacao (op dit moment).

  Je maakt een vergelijking met de Joden, maar er is hier geen sprake van dat er rassen of bevolkingsgroepen bepaald werk niet meer mogen doen. Iedereen mag nog alles doen en zal aan de hand van vraag en aanbod worden ingevuld.

  Dus voordat jij iemand anders beticht van kortzichtige conclusies, denk ik dat je ook eerst naar jezelf kan en mag kijken. Wat ik hierboven beschreven heb wilt overigens niet zeggen dat ik het een realistische wet vind, niet vanwege het discriminerende tintje zoals jij dat vindt, maar puur omdat het niveau en mentaliteit onder de lokalen niet bevorderend is voor een ondernemer. Elk land mag haar bevolking beschermen tegen invloeden van buitenaf, maar hoog opgeleid personeel is op dit moment een verrijking voor Curacao en daar hoeft men zich op dit moment nog niet tegen te beschermen. Wat Nederland doet is naar mijn idee echt discriminerend, puur omdat er wel bevolkings groepen bij nationaliteit worden buitengesloten. Ik begrijp wel waarom zij het Bulgaren en Roemenen buiten de deur willen houden, maar het is discriminerend en volgens mij tegen alle EU afspraken in.

  Ook wil ik overigens meegeven dat deze regering deze wet puur gebruikt als publiciteitstunt en dat vind ik het ergste, dus over de ruggen van haar onderdanen steun zoeken bij diezelfde onderdanen. En uiteindelijk verandert er in de praktijk niets….

 8. Jee, eindelijk lokale mensen in Campo!
  Daar staat ook Asjes van te kijken…want daar gaat de eerste uitzonderingsregeling van vele…
  Waarschijnlijk wordt binnenkort ook vereist dat 80% van z’n wenkbrauwen door lokaal personeel geëpileerd wordt en 20 % door een “niet-lokale”.
  Kortom een niet lokale mag 1/5 van het werk uitvoeren.

 9. @ Anglo,
  Ik begrijp heel erg goed wat ik schrijf! De vraag is begrijp jij het wel? of wil je het niet begrijpen? Mijn punt komt in ieder geval niet bij jou aan. Ik denk dat dat in dit geval met jou hersencapaciteit te maken heeft, en niet met de mijne. Ik zal het nog 1 keer uitleggen:
  Als je als land, waar ook ter wereld er zo een niet lokale bevolking beleid op na houdt, dan discrimineer je. Natuurlijk is het een mooi streven om de lokale bevolking op Curacao voorrang te geven op arbeidsplaatsen. Het is alleen niet uitvoerbaar! Als je als bedrijf op Curacao zit, dan mag je niet meer kiezen wie de beste potentiele werknemer is. Dit is niet fair, en ontzettend discriminerend! Dit kan als gevolg hebben dat Curacao voor grote bedrijven niet aantrekkelijk meer is om zich te vestigen. Bedrijven die Curacao veel geld op kunnen leveren. Deze ‘ bejubelde’ 80/20 regeling heeft grote overeenkomsten met de opkomst van het Nazisme tijdens het interbellum (of zegt interbellum je ook al niets Anglo?) Toen mochten de Joden ook niet meer overal werken etc etc.
  Denk na Anglo voordat je je kortzichtige conlusies ergens aan verbind, en kijk eerst een naar je eigen kortzichtige niet realistische kijk op de feiten
  Waarvan akte!

 10. @Hans, begrijp jij zelf wel wat je schrijft of klets je zomaar een end weg waar het toch erg veel van weg heeft. Als Jasje zich met jouw intellect omringt begin ik een heleboel te begrijpen.

 11. En hoe gaat Jasjes het personeels bestand oplossen bij de Was&sStomerijen, ook 80/20%

 12. Prima ik zoek nog een schoonmaakster en tuinman maarja dat is werk dat de ydk niet wil doen.. dus laten we de 80 procent verplicht te werk stellen.

 13. Ik ben er wel voor dat lokale mensen, die hier hun roots hebben, de voorkeur krijgen bij een sollicitatie. Wanneer je zaken wetmatig gaat vastleggen haal je echter de flexibiliteit weg voor de werkgever. Verder vergroten dit soort wetten het ambtenaren apparaat. Er zijn immers ambtenaren nodig, die moeten gaan controleren of werkgevers zich houden aan de wet. Verder zijn er ambtenaren nodig, die vrijstelling moeten verlenen voor beroepen waar geen Curacaoenaar gevonden kan worden. Kortom dit soort wetten vergroot de redtape. En ik dacht notabene ooit van Schotte gehoord te hebben dat deze regering van red tape een red carpet wilde maken. Oeps, weer een van de zaken die niet wordt waargemaakt.

 14. @Robin,

  Wat voor personeel zoek je dan?

  En mocht het niet slagen, probeer het dan bij de Chinezen 😉

 15. Ferd Jansen, op 21-11-2011 om 17:05 schreef:
  Mijnheer Asjes, deze wet moet niet nodig zijn omdat werkgevers uit zichzelf lokale werknemers zouden moeten willen aannemen.

  Dhr. Jansen slaat de spijker op zijn kop. Ons bedrijf loopt tegen hetzelfde issue aan: we willen graag uitbereiden en kunnen uitbereiden. Er is alleen geen kapabel personeel te vinden.

  Hoe graag we ook met lokale mensen aan de slag zouden willen, we kunnen nergens mensen vinden die ons werk op hetzelfde niveau doen.

 16. Je bent niet op Curacao geboren! Daarom mag je niet op Curacao werken tenzij je 1 van de 5, van de uitverkoren non yui Korsows bent , die met de gratie Gods wel aan het werk mogen, anders neem je de plek van de echte Antilliaan in.
  We draaien het zaakje even om:
  Je bent niet in Nederland geboren, daarom heb je 20% recht op werk (of je nou goed bent of niet!) de andere 80% procent ‘Echte’ Nederlanders krijgen voorrang.
  EIGEN VOLK EERST!
  En dit noemt men niet racistisch?
  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet!
  Oh nee, dat mag ik natuurlijk niet zeggen!

 17. Ben erg nieuwsgierig hoe het met deze regeling bij de Isla, Dok en de Campo geregeld gaat worden. Als er voor deze bedrijven een ontheffing komt moet dit dan toch ook voor andere bedrijven kunnen gelden.

 18. Curacao heeft op dit moment een 100% regeling. Alle personeel moet locaal zijn, en voor niet localen moet een werkvergunning worden aangevraagd. Tenminste, dat is mijn ervaring bij mijn bedrijf. Hoe gaat de politiek de 20% controleren, wat zijn de definities? En wat als ik perse nog 1 persoon moet aannemen omdat ik op 25% zit. Die persoon kan hoge eisen stellen omdat ik hem/haar aan moet nemen. En die eisen worden dan overgenomen door de rest van het bedrijf. Onbetaalbaar…..
  Asjes, kijk eens een keer naar jezelf en praat niet constant allerlei rare acties goed, door naar het nog slechtere buitenland te verwijzen. Wat hebben wij daarmee te maken?

 19. Ik vind deze wet en goeie.iedereen die op Curacao werk moet bijdragen de meeste ilegalen
  stuur al hun geld naar hun land van afkomst.ze betaald niets geen zorg geen belasting helemaal niets.de meeste werkgevers die deze personen werk geeft hoeft niets te betalen.
  ze wordt onder betaald.al de winst gaat in zak vanwerkgevers.als iemand wil dat Curacao en zelf support eiland wordt.iedereen op deze eiland werk moet belasting en zorg betalen net als overal in wereld.daarom is deze wet goed voor Curacao.

 20. De regering moet iedereen aan het werk krijgen, door de 80% regeling kunnen we eindelijk de Yu aan werk helpen, ik ben blij dat deze regeling komt.
  Verplicht laten solliciteren, bij werkweigering inzetten voor andere werkzaamheden zoals een schoonmaak ploeg die ons land opruimt.
  Loon aan derden afschaffen, AO briefjes minder snel uitgeven en strengere keuringseisen van mensen die zogenaamd ziek zijn. Strengere controle’s van mensen die ziek thuis zijn en niet stiekem een tweede baan hebben. Helemaal bij de ambtenaren.

 21. Dat Jasjes nog geen commentaar op Johan Cruijff zijn uitspraak over Davids heeft gegeven of is hij bang dat het tweede foetbalveldje dan niet door gaat,als je toch zoveel commentaar hebt op die rasictise Nederlanders waarom hou je dan nou je smond? ik zou maar oppassen in Nederland daar hebben jouw en je partijleider niet zo hoog meer zitten,of ga je naast Geert Wilders lopen zodat je goed bewaakt kan worden?

 22. Kunnen we in de regering niet 80% screenen verplicht stellen? Betekent meteen het einde van dit soort idiote voorstellen.

 23. In NL is er geen dergelijke 80-20 wet. Het zou wat zijn!!! In NL kan in principe iedereen werken, ongeacht afkomst, mits deze een geldige verblijfsvergunning heeft en ik neem aan dat een bedrijf graag personeel wil selecteren dat de passende opleiding en / of werkervaring heeft voor de functie. En niet word gedwongen ongeschikt personeel aan te nemen omdat er een 80-20 regeling geldt. Zie de reactie van Ferd Jansen voor verdere uitleg. En wat gebeurd er op gelegenheden als Campo ? Staan de antilliaanse dames al te dringen in de rij voor een leuke baan daar ? Of wordt Campo gevrijwaard van deze regeling? Dat zou pas echt discriminatie zijn.

 24. een dikke pak boter op zijn hoofd…….
  deze wet zorgt er alleen maar voor dat investeerders wegblijven.
  het verstand zit niet in zijn hoofd, waar wel?? dat weet ik niet…..

 25. In tengenstelling tot niet lokale bewoners?

 26. Zou die persoon die asjes’ wenkbrauwen epileert ook binnen de 80/20 vallen?

 27. Asjes, ik had je intelligentie toch al niet op zo’n hoog niveau staan en ben blij dat je mijn gelijk bevestigd. Dat de Nederlandse regering jou wet discriminerend vind zuig je ter plekke uit één van je dikke duimen. Minister Donner heeft bij vragen uit de kamer verklaard, dat jouw wet tegen het discriminerende aanzit. Niet meer en niet minder. Dat jij als statenvoorzitter geen gelegenheid voorbij laat gaan om je fantasieën rond te brallen is zo de’s Asjes.
  Maar nu je het over die boeg wil gooien vraag ik me af of de Curacaose Regering zich inmiddels al heeft gedistancieërd van het ombrengen en in bodybags terugsturen van die makambas, zoals jouw politiek leider Wiels heeft gezegd ?
  Maak je verder maar geen zorgen, ik weet dat je te laf en hoogstwaarschijnlijk te stom bent om om te antwoorden dat laat je aan je marionetten over.

 28. Roemenen en Bulgaren heb niet hetzelfde paspoort. Het verschil met NL is, dat iedereen die daar is toegelaten er kan werken. Op Curacao is dat dus anders. Denk niet dat dit een handige wet wordt. Buitenlandse bedrijven zullen er zeker niet door worden aangemoedigd zich op Curacao te vestigen. Dit soort barrieres remt alleen maar. Jammer.

 29. Hij heeft het zichzelf wel makkelijk gemaakt, door een voorbeeld te nemen van 8 van de 10 werknemers… wat als een bedrijf 7 mensen heeft, dan wordt het rekenen wel iets moeilijker 🙂

 30. Mijnheer Asjes, deze wet moet niet nodig zijn omdat werkgevers uit zichzelf lokale werknemers zouden moeten willen aannemen. De realiteit is, en dat heb ik uit eigen waarneming en van bevriende werkgevers, dat de werkgever kiest voor buitenlandse werknemers omdat die wel willen werken (zich niet na ieder feestje ziek melden), gemotiveerd en behulpzaam zijn en de klant service willen bieden. Deze eigenschappen zijn bij lokaal personeel even zeldzaam als een ijsbeer op de Christoffelberg.
  Richt daar uw aandacht eens op, dat zet meer zoden aan de dijk, maar gezien de omgangsvormen die u en uw mede politici vertonen verwacht ik eerder die ijsbeer op de christoffelberg dan aktie van deze regering, waar de lengte van een strafblad meer aanzien lijkt te hebben dan de lengte van een CV.