• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De hoeveelheid broeikasgassen in de dampkring is vorig jaar gestegen tot een recordniveau. De belangrijkste oorzaken zijn het gebruik van fossiele brandstoffen, boskap en gebruik van kunstmest. Dit blijkt uit resultaten die zijn gepubliceerd uit een studie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

De WMO is onderdeel van de Verenigde Naties (VN) en houdt zich bezig met weer en klimaat. De onderzoekers keken onder meer naar de hoeveelheid van het belangrijkste broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Ze telden 389 CO2-moleculen op elke miljoen deeltjes in de lucht. Nog nooit is er zo een grote hoeveelheid koolstofdioxide gemeten.

Slechtste scenario’s
De vervuiling is nog erger dan de slechtste scenario’s die VN-klimaatonderzoekers in 2001 hadden opgesteld. Naast koolstofdioxide neemt ook de hoeveelheid methaan toe. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door het ontdooien van de permafrost in gebieden als Siberië, Canada en Alaska.

Lichtpuntjes
Toch ziet de WMO ook lichtpuntjes. Zo heeft internationaal ingrijpen ertoe geleid dat de hoeveelheid chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK’s) in de lucht afneemt. CFK’s werden vroeger verwerkt in koelkasten en spuitbussen en breken de ozonlaag af. Tegenwoordig wordt CFK vervangen door HFK. Deze stof verbreekt de ozonlaag niet maar blijkt wel sterk bij te dragen aan het broeikaseffect.

Stijging HFK’s
De hoeveelheid HFK’s in de dampkring stijgt snel. Als de wereld niet snel ingrijpt kunnen HFK’s ongedaan maken wat er de laatste jaren is bereikt met het uitbannen van CFK’s, laat de UNEP, een milieuafdeling binnen de VN, in een eigen rapport weten.  

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Vervuiling dampkring sterk toegenomen”

  1. & ISLA