• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het bestuur van het VN-atoombureau IAEA heeft vrijdag een resolutie aangenomen waarin het ‘diepe en toenemende bezorgdheid’ uitspreekt over het Iraanse nucleaire programma. Het atoombureau stelt Iran geen ultimatum voor medewerking, op aandringen van China en Rusland.

De resolutie volgde op een zeer kritisch rapport over Iran. Daarin stond dat er sterke aanwijzingen zijn dat het streng-islamitische Iran heeft gewerkt of nog werkt aan de bouw van een atoombom.

Onprofessioneel
Iran wil echter van geen wijken weten. Het land is vastbesloten om zijn ‘vreedzame nucleaire activiteiten’ voort te zetten en zal dat ‘geen seconde opschorten’, aldus de gezant Ali Asghar Soltanieh. Het IAEA-rapport is volgens Teheran ‘onprofessioneel, onevenwichtig, illegaal en politiek gemotiveerd’. Het IAEA wil hoge vertegenwoordigers naar Iran sturen, maar die zijn volgens Soltanieh niet welkom.

Ernstige bedreiging
De Verenigde Staten hebben de veroordeling verwelkomd. Volgens het Witte Huis toont het IAEA ‘nauwkeurig de stelselmatige pogingen van Iran om een kernwapen te ontwikkelen’. Als Iran daadwerkelijk een atoombom in handen krijgt, is het regime volgens Washington ‘een ernstige bedreiging voor vrede in de regio en internationale veiligheid’.

Meer dan veroordeling
Israël reageerde juist teleurgesteld op de IAEA-resolutie. De Joodse staat voelt zich bedreigd door het Iraanse nucleaire programma en had daarom gehoopt op meer dan alleen een veroordeling. De resolutie ‘had steviger kunnen zijn’, aldus de Israëlische gezant.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com