• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Haïti krijgt weer een leger. Zeventien jaar geleden heeft de toenmalige linkse president Jean-Bertrand Aristide het leger opgeheven, na enkele pogingen tot een staatsgreep. De nieuwe president Michel Martelly kondigde gisteren aan dat er een nieuw leger wordt aangesteld.
Martelly heeft een commissie in het leven geroepen die het plan om een nieuw leger te vormen gaat uitwerken. Het is de bedoeling dat het plan voor het nieuwe jaar af is. “Na de presentatie van dat plan kunnen we gaan nadenken over de terugtrekking van de VN-troepen”, aldus Martelly.

Cholera-epidemie
Ongeveer 12.000 blauwhelmen van de VN-missie Minustah bewaken al jaren de orde in Haïti. De buitenlandse militairen worden echter verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke cholera-epidemie op het eiland. De Veiligheidsraad besloot vorige maand duizenden blauwhelmen terug te halen, officieel omdat, ‘de algemene veiligheidstoestand is verbeterd’.

Kritiek
Het voornemen een leger op te bouwen stuit op kritiek van westerse donorlanden, die Haïti miljoenen euro’s hebben geschonken na de aardbeving in 2010 waarbij 225.000 mensen omkwamen. De donorlanden vinden dat Haïti beter aan de wederopbouw kan werken dan aan de vorming van een leger. President Martelly zegt dat Haïti de grenzen moet kunnen beschermen. Hij wil de komende tijd ook de politie versterken.

 

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

8 reacties op “Haïti krijgt een leger”

 1. Misschien een idee voor cowboy schotte !! Ook die heeft er immers plezier in om bergen geld uit te geven wat niet van is.

 2. @all, ik begrijp de reacties. Maar bedenkdat je arm bent en uitzichtloos en dat je via het leger eten, drinken, kleding, geld, gezondheidszorg krijg. Ook de talibaan bestaat grotendeels uit jonge arme pakistani, die toch willen eten. Maar.. Geen misverstand het kan voor Haiti als land niks goed opleveren.

 3. @Jan, het is 5 over 12, Kadé heeft vrij recentelijk aangekondigd dat hij bij eventuele calamiteiten zijn eigen ordedienst zal oproepen. Dit verklaard volgens mij ook waarom na het infuus van Nederland er geen geld beschikbaar is voor de bevolking.

 4. philippe drugbestrijding is een nutteloze zaak dat win je nooit het kost alleen maar geld !

 5. Philippe Maaskant,

  Een leger bezitten en dit in stand houden kost bakken vol met geld !!
  Als je hier voor kiest vanuit defensief en democratisch standpunt ,Kan ik me hier nog enigzins in vinden.!!
  Maar hier misbruikt een regering van een banaenrepubliek, het sociale saamhorigheidsgevoel wat mensen hebben getoond vanuit de gehele wereld, door miljoenen Euro,s te geven, voor de wederopbouw van een door rampen getroffen en hongerig land.
  Ben zelf 38 jaar beroepsmilitair geweest,dus daar ligt het niet aan zou ik zo zeggen !!

 6. De onverklaarbare verdwenen hulpgelden die niet konden worden uitgelegd door de zittende regering , werd door veel (naieve ) donerende landen en internationale hulporganisaties echter gebagatelliseerd,.

  Dit verdwenen geld komt nu plotseling boven water.???

  Over criminele en mensonterende prioritetstelling gesproken !!
  80 % van de bevolking lijdt honger en 40% leeft nog steeds in tenten,,,,WALGELIJK,,
  Wat kun je anders verwachten van een corrupte bananenrepubliek !!

  Curacao…wordt wakker het is 5 voor 12 voor jullie mooie tropische eiland !!

  Jullie hebben op dit moment een soortgelijke regering aan de macht,die tot dezelfde walgelijke daden in staat zouden zijn !!!!

 7. Een leger is ook werkgelegenheid, een mogelijkheid om macht te houden en rijk te worden. Je kunt het ze niet eens kwalijk nemen. Als ze nu drugsbestrijding en terrorisme bestrijding maar als doel nemen, dan komt de USA nog met geld ook.

 8. Weten we nu tenminste waar dat geld wat voor de aardbeving-slachtoffers werd geschonken feitelijk voor wordt gebruikt. De mensen wonen nog steeds in tenten.