• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering tekende deze week het akkoord om over fooien geen belasting meer te heffen. Door deze regeling hopen ze op tevreden werknemers en een betere dienstverlening. Is dit een goed initiatief of vraagt de regering zo om problemen? Versgeperst.com vroeg het voorbijgangers.

“Dit is natuurlijk een uiterst goede manier om belasting te ontduiken”, vertelt meneer Vlught van ‘rond de 60 jaar’. “Je kunt nooit controleren hoeveel fooi iemand heeft gegeven en hele rekeningen zo verduisteren. Het lijkt mij niet het land of de tijd om mensen deze kansen te geven. Vooral in de horeca niet en ik zou het hen niet eens kwalijk nemen. Je ziet de regering je business naar de knoppen helpen en moet hen vervolgens belasting betalen: een kans om het niet te doen, moeten ze beide handen aangrijpen.”

Niet vriendelijk
De 19-jarige Shaira werkt achter de bar en is heel blij met de ontwikkeling. “Fooi is vaak maar een paar euro, vooral Nederlanders geven echt weinig en dan moet ik ook nog belasting betalen erover. Er blijft niets over. Ik doe wel mijn best, maar sommige collega’s zijn echt niet vriendelijk en meer fooigeld helpt wel.” Shaira’s collega Nicole vult haar aan. “Fooi is een soort cadeautje van de klant. Het is logisch dat je geen belasting betaalt voor een cadeau.”

Chagerijing
“Als dit ervoor zorgt dat ik een keer een vriendelijke serveerster aan mijn tafel zie, vind ik het top”, reageert de 32-jarige Agnes. “Ik word soms zelf verdomd chagrijnig als ik ergens bestel, je voelt je bijna schuldig zo onaardig is het meeste personeel hier. Misschien als die meiden eens merken dat een lach goud waard is, letterlijk, ze deze eens zouden laten zien. Goed initiatief lijkt me!”

Eerlijkheid
De 21-jarige Mitchell vindt het een goed idee mits het eerlijk gaat. “Je moet als baas de fooien wel in de gaten kunnen houden. Ik heb weleens meegemaakt dat collega’s mijn tafels zogenaamd ‘toevallig’ gingen afrekenen en alle fooi vingen. Dat is niet eerlijk.” Ook de 25-jarige Nahim is positief over het idee. “Horecapersoneel verdient al weinig en moeten het hebben van fooien. Ik gun het ze. Als ze fooi krijgen, verdienen ze het waarschijnlijk ook.”

2 reacties op “‘Een lach is letterlijk goud waard’”

  1. een sneck in lagun daar deelt de eigenaars zelfs mee in de fooi dat is helemal triest !

  2. Het is dom idee, en het pleit dan ook niet voor de intelligentie van de mensen die het ermee eens zijn.

    We werkgever moet zijn werknemer gewoon een goed salaris betalen en van zijn werknemer eisen dat hij/zij de klant goede service geeft.

    Het is niet aan de overheid door via discriminerende wetswijzigingen (ik mijn baan krijg ik geen fooi dus betaal meer belasting) het salaris van een enkele groep werknemers te bepalen, waarbij de overheid op de stoel van de werkgever gaat zitten.