• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Saif al-Islam Kaddafi is nabij Obari in het zuiden van Libië opgepakt. De 39-jarige zoon van wijlen dictator Muammar Kaddafi wordt verdacht van onder meer misdaden tegen de menselijkheid en zou in contact staan met het Internationaal Strafhof (ICC) over een mogelijke overgave.

Volgens de minister van Justitie van de Libische Nationale Overgangsraad verkeert Saif al-Islam in goede gezondheid. Hij zou zijn opgepakt met drie lijfwachten en zijn overgebracht naar de stad Zintan in het noorden van het land. Volgens commandant Bashir Thaelba van de Zintan Brigade werd hij aangehouden toen hij naar Niger probeerde te luchten.

Geen onderhandeling ICC
Thaelba zei dat Saif al-Islam voorlopig in Zintan blijft vastzitten. Hij zal worden overgedragen zodra er een nieuwe regering in Tripoli is. Die wordt naar verwachting ergens in de komende dagen gepresenteerd. Saif al-Islam ontkent te hebben onderhandeld met het Internationaal Strafhof over overgave. De verdachte zei dat vandaag tegen een verslaggever van Reuters.  “Het zijn allemaal leugens, ik heb nooit contact met hen gehad”, aldus Saif al-Islam Kaddafi.

Senior
Kaddafi senior kwam in oktober om bij een actie in de kuststad Sirte. Volgens sommige bronnen zou Saif al-Islam zich daar ook enige tijd hebben opgehouden na de val van de hoofdstad Tripoli eind augustus. Andere bronnen meldden dat hij zich ophield in Bani Walid.

Opvolger
Saif al-Islam toonde zich het liberale en democratische gezicht van het regime van zijn vader. Maar toen het volk in opstand kwam, dreigde hij met ‘rivieren van bloed’. Hij werd gezien als een mogelijke opvolger van zijn vader.Drie broers van Saif al-Islam zijn de afgelopen maanden gedood (Saif al-Arab, Mutassim en Khamis). De rest van het gezin is naar Algerije en Niger gevlucht.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Zoon Kaddafi opgepakt”

 1. @Hans van Delft, je vergelijkt hier wel appels met peren (ja ik weet dat het alle twee fruit is, maar toch). Volgens mij is de MCB een familie bedrijf, een beetje vergelijkbaar met het koningshuis.
  Maar om dan de regering van ons eiland op dat zelfde niveau te plaatsen vind ik dan wel heel erg ver gezocht en eigenlijk een grove belediging voor de MCB en ons Koningshuis.

 2. Ik vind het grappig dat er op deze site altijd de vinger wordt gewezen naar Curacao. De topic is bijvoorbeeld leger in Haiti.. vinger wijzen Curacao, Zoon kaddafi opgepakt in AFRIKA.. vinger wijzen Curacao, iets wordt gezegd in Statia..vinger wijzen Curacao.. etc etc etc.. en natuurlijk altijd negeatief.. Moedeloos wordt ik ervan..

  ooh wacht eens even.. het is weer Haannssieee.. snap het al!

 3. Beste Hans,

  Ik vind de link die je legt naar het naar het Nederland koningshuis ,totaal nergens op slaan.
  Het Nederlandse Koningshuis bestaat met de gratie Gods en de democratische wil van het Nederlandse volk .Als de meerderheid van het Nederlandse volk zich bij volgende democratisch gehouden verkiezingen, zich tegen instandhouding van het koningshuis zouden uitspreken, dan verdwijnt gewoon het koningshuis in zijn huidige vorm.
  Jammer genoeg is de huidige regering ook tot stand gekomen door een democratisch gehouden verkiezing.
  En als je de democratie aanhangt,dan moet je dat accepteren en respecteren.!1
  Bij Kaddaffi en zijn zoon, slaat elke vergelijking en verwijzing naar de huidige Curacao,se regering als een tang op een varken,!!
  Een dictatuur ,waarbij het volk monddood wordt gemaakt,met alle eventuele criminele handelijngen die daar meestal aan verbonden zijn, mogen totaal niet in verband worden gebracht met het eiland Curacao.!!

 4. Het is natuurlijk van de zotte en in strijd met alle regels van good corporate governance dat macht van vader op zoon overgaat. In Nederland gebeurt dat alleen bij het koningshuis, maar op Curacao is het schering en inslag. Herinnert u zich dat Anthony Godett het gevang in moest en zijn positie als ministerpresident overliet aan zijn zus Myrna Godett, destijds werkzaam als toner vervangster bij het kopieerapparaat van Selikor?
  Maar we zien het ook bij de MCB waar directeur Leio Capriles bij zijn pensionering zoon Chicu als plaatsvervanger benoemde. Als u zeker wilt weten dat uwgeld bij de MCB ok over 30 jaar nog veilig staat is het dan ook raadzaam om de ontwikkeling van de zoon van Chicu Capriles te volgen, want over 30 jaar beheert hij uw spaargeld.