• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 9000 doden per jaar door drugshandel, oorlog en terrorisme: Medellin was één van de gevaarlijkste steden van Zuid-Amerika. In 2004 is het Programa Urbano Integrale (PUI) geïntroduceerd en heeft van de stad een veilige, mooie plek gemaakt. Dit voorbeeld wil de regering volgen met het Plan Nashonal pa Desaroyá di Bario.

Deze week werden de plannen voor Tera Korá, Wacao, Sint Willibrordus, Buena Vista, Fortuna Ariba, Ser’i Otrabanda, Kòrtijn, Soto, Wishi, Barber, Kanga, Souax, Ser’i Grandi, Parerawijk en Nieuw Nederland goedgekeurd en liggen klaar voor uitvoering. “We hebben nu precies in kaart gebracht wat er moet gaan gebeuren en we weten wat het gaat kosten. Ook weten we nu welke acties nodig zijn om de problemen, waarvan de buurten zelf hebben aangegeven dat ze moeten worden opgelost, op te lossen”, aldus premier Gerrit Schotte.

Software
Minister Hensley Koeiman (Sociale Ontwikkeling) vertrekt woensdag als hoofd van de delegatie naar Medellin om meer te horen over het programma Programa Urbano Integrale (PUI) dat zij gebruiken. Het is een speciaal ontworpen software waarin de inhoud van alle wijkaanpakrapporten wordt ingevoerd. “Volgende keer kunnen wij veel makkelijker rapporteren, dan kunnen wij door te drukken op het scherm achterhalen hoe het ervoor staat in bijvoorbeeld Soto. De volgende keer wanneer de cencus de buurten ingaat dan zullen het niet dezelfde buurten zijn als dit jaar.”

Programma
Woensdag vertrekt de delegatie onder leiding van Koeiman naar Medellin. Na een welkomstwoord van de burgermeester, gaan zij de stad in om te kijken hoe de stad eruitziet. “Waar wij vooral in geïnteresseerd zijn is welke sociale invloed het programma van de overheid samen met de private sector heeft gehad in de buurten die vroeger de motor vormden van de criminaliteit.”, vertelt Vernon Daal, de programmadirecteur van het Plan Nashonal pa Desaroyá Bario. Het gezelschap zal verder een bezoek brengen aan de bibliotheken, de crèche en het politiebureau. Ook wordt er tijd gemaakt om van gedachten te wisselen met ministers en parlementariërs.Donderdagavond keert de delegatie terug naar Curaçao.

9 reacties op “Medellin voorbeeld voor Curaçao”

 1. Wellicht is volendam of urk meer conform het formaat en het imago van willemstad. Stikt daar ook van het witte poeder. Maar ja, grootheidswaanzin kent geen grenzen.

 2. @Dom Blondje, ja met deze opmerkingen heb je je kansen op een baan bij de regering verknalt, die willen alleen maar domme ja knikkers en zijn helemaal niet gesteld op intelligente opmerkingen.

 3. Het lijkt op een goed initiatief dat hard nodig is, maar ik snap even niet dat de plannen voor de wijken al klaar liggen en kunnen worden uitgevoerd, maar ze nu pas naar Medellin gaan om daar te kijken naar hoe de ‘PUI’ werkt en dus eigenlijk naar hoe het hier zou moeten. Dat lijkt mij een verkeerde volgorde of ben ik nu dom blond ??

 4. Eerst moeten we met Singapore vergeleken worden en nu met Medellin. What’s next? New York of Bejing. Het moet niet gekker worden. Volgens mij zijn we met onze kleine bunga-bunga Berlusconi meer met Italie te vergelijken, hoewel Schotte nog slechts op weg is naar een ramp. Hij kan het nog redden door niet als Berlusconi te laat af te treden.

 5. we liggen helemaal in een deuk hans ! jij bent echt de leukste op versgeperst.com . het werd de hoogste tijd dat soto wordt aangepakt hopelijk gaat de aanpak ook werken

 6. @juana, nee zo werkt het niet, je moet het groot blijven zien, Wiels komt met een busbaan en we eindigen met een fietspad van Punda naar Otrabanda, nee niet rond Schottegat ,nee dat pad gaat over de Emmabrug. Het idee om dat pad over de Julianabrug te doen is afgeketst want dan moet er van beide kanten een toch wel hoge hindernis genomen worden en zie je dat al om 2 uur in de middag ? Het idee van een metrosysteem àlà Amsterdam is helaas ook al weer in de onderste la verdwenen, de financiering daarvan is gebruikt om Air Berlin binnen te halen, die gaan nu onderzoeken of een vliegverbinding tussen Otrabanda/Westpunt aan de ene kant en Punda/Oostpunt aan de andere kant (met een tussenlanding te Jan Sofat) a feasability is. wordt vervolgd.

 7. Is ergens op internet te vinden war nou precies gedaan gaat worden in die buurten? Het lijkt allemaal zo abstract.

 8. Amerigo Thode gaat ook mee. Wel komisch dat hij naar het centrum van de Colombiaanse drugshandel vliegt terwijl zijn zoon in Nederland nog vast zit vanwege de smokkel van dat goedje.

 9. kunnen we ons niet met een iets kleinere plaats gaan vergelijken…?