• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De regering had een openbare aanbesteding voor de positie van huisbankier voor een periode van drie jaar. Als de Postspaarbank de service blijft bieden die de overheid eist van een huisbankier, kunnen zij mogelijk huisbankier blijven”, meldt minister George Jamaloodin (Financiën) over de rol van de Girobank.

Premier Gerrit Schotte voegt daaraan toe dat de Postspaarbank zeven jaar lang onder curatele van de Centrale Bank is gesteld. “Ik zat toen ook ruim tien maanden in de regering en ik weet nog dat we met geld de bank van het faillissement hebben moeten redden. Het was noodzakelijk dat de Girobank commercieel werd, omdat je geen 6 procent rente kunt garanderen als je niet commercieel kan opereren”, aldus Schotte.

Huisbankier
“Wanneer er over drie jaar weer een huisbankier wordt gezocht voor een nieuwe periode, is het logisch dat de Postspaarbank, die 100 procent van het volk is, een mogelijke kandidaat is”, gaat de premier verder. “De emotie in het parlement was duidelijk omdat een bank waar wij al 100 procent eigenaar van zijn, voorkeur moet krijgen boven een eventuele bank van buitenaf. Maar de regering heeft een keuze gemaakt voor een huisbankier en dat contract is nu geldend.”

3 reacties op “Girobank blijft mogelijk huisbankier”

 1. De schrijver van dit artikel heeft er niet veel van begrepen als ik de tweede regel lees.
  Verder hebben zowel de Giro als de Postspaarbank onder curatele gestaan en zijn het nu allebei gezonde bedrijven. De Postspaarbank biedt nu slechts Hyptheken, Leningen en Spaardientsen aan. Verder hebben ze Pagafacil overgenomen. Ze zijn echter geen bank en kunnen derhalve geen bankier van de overheid worden. Pas als de Postspaarbank de organisatie klaar stoomt om bankiere diensten aan te bieden kunnen ze in aanmerking komen om als bankier van de overheid te worden. Als men dan ook nog de overheids NV’s als klant krijgen hebben ze de potentie om de grootste bank van Curacao te worden!

 2. Misschien is voorkomen beter dan genezen. Als de Girobank de zwakste bank van het eiland is en ooit zou omvallen, moeten ze ook gered worden. Dat kost nog meer. Nu kunnen ze dankzij de overheid wellicht overeind blijven.

 3. De directie van de Postspaarbank moet hetzelfde doen wat de directie van Girobank gedaan heeft, en wel het bedrijf van een minister een fikse opdracht geven en je hebt de overheid als huisbankier binnen. Het bedrijf van Jamaloodin ging de security van Girobank verzorgen kort nadat het huisbankier van de overheid was geworden.
  Als de Postspaarbank nu haar personeelsfeestjes bij Planeto Likido van Schotte gaat houden zijn de overheidsopdrachten zo binnen.