• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Sorobon Beach Resort heeft nooit opdracht gegeven om zand of vegetatie te verwijderen”, laat general manager van het resort Annette van Rooijen weten. STINAPA constateerde eerder dat er bij het Beach Resort zand was verwijderd van het naastgelegen terrein dat een beschermd natuurgebied is.

Op 28 oktober heeft STINAPA geconstateerd dat er bij Sorobon Beach Resort zand van het naastgelegen terrein, behorend bij het Resort, werd verwijderd. Het betrof een gebied met hoge natuurwaarde: het bevindt zich binnen de grenzen van Lac, een mangrove watergebied dat beschermd is via het internationale Ramsar-verdrag. Het is eveneens één van de weinige plekken waar je nog duinhabitat in originele staat kunt vinden op Bonaire.

Geen opdracht gegeven
Een medewerker van Wilca Transport en Beton bevestigde dat er ongeveer tien truckladingen duinzand zijn afgevoerd. Hij zei dat hij was gevraagd dit te doen. “We hebben hier nooit opdracht voor gegeven”, laat Van Rooijen weten. “Toen het strafbaar feit onder de aandacht werd gebracht door STINAPA, hebben we direct schriftelijk verklaard dat we geen opdracht hebben gegeven voor de zandwinning. Er is hierna, op 28 oktober, schriftelijk aangifte gedaan bij de politie.”

Diefstal
Manager van Rooijn geeft aan zelf direct in het bijzijn van STINAPA op zoek te zijn gegaan naar de persoon die de opdracht gegeven zou kunnen hebben. “Er staat in ieder geval vast dat geen medewerker van Sorobon dit heeft gedaan. Ook staat vast dat Wilca Transport en Beton erg goed op de hoogte is van het feit dat het strafbaar is om in een beschermd natuurgebied zand en of vegetatie te verwijderen.” Sorobon heeft vernomen dat Wilca Transport en Beton een proces verbaal gekregen heeft en zegt zelf aangifte te hebben gedaan van diefstal tegen het bedrijf.

Herstellen
Sinds 28 oktober eist Sorobon Beach Resort, in samenspraak- en medeweten van STINAPA, het Openbaar Ministerie en de politie, dat Wilca Transport en Beton de aangebrachte schade herstelt door het zand terug te brengen en het terrein in haar oorspronkelijke staat te herstellen. “Tot op de dag van vandaag lijkt Wilca Transport en Beton geen gehoor te geven aan de eis en blijft Sorobon, na duidelijk overleg met het Openbaar Ministerie, Stinapa en de Politie, Wilca ertoe te dwingen zo spoedig mogelijk de aangebrachte schade te herstellen.”

www.versgeperst.com